Skip to content
Textbook Guides

Solution Manual For Project Management: A Managerial Approach, 8th Edition

Solution Manual For Project Management: A Managerial Approach, 8th Edition is your ideal study partner, offering concise textbook guides.

Preview 16 of 131 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Chapter 1: Projects in Contemporary Organizations Concept Check: Section 1.1 1. _____ are broken down into _______, which can be further broken down into _______. a. Projects, programs, tasks b. Projects, tasks, programs c. Programs, projects, tasks d. Programs, tasks, projects Ans: c Section : 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. 2. The “Triple Constraint” is also referred to as “________________.” a. Triple Threat b. Iron Fist c. Triple Triangle d. Iron Triangle Ans: d Section 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. 3. Project management t oday is: a. a new technique invented to address complex problems . b. a complex set of methods involving multiple stakeholders. c. only useful for large organizations . d. a flexible method for managing large or small endeavors . Ans: d Section: 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. 4. What are the three primary objectives of projects ? a. Mak e money, satisfy the customer, keep employees busy b. Follow specifications, satisfy the boss, beat the competition c. Stay within budget, within time constraints, within scope d. Be profitable, maintain reputation, avoid bad publicity Ans: c Section: 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    5. The two primary tasks of the Project Manager are what ? a. Staying within budget and scope b. Staying on time and within budget c. A chieving a ccess and impact for the organization d. Mana g ing tr a deoffs and anticipating and addressing risks to the project Ans: d Section: 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. 6. A universal characteristic of all projects is that projects are : a. o ver budget . b. s hort on time . c. u nique . d. d ifficult . Ans: c Section 1.1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. 7 . What is a “quasi - project” ? a. A p roject with variable outcomes matrix b. A situation in which all of the three primary project objectives are ill - defined c. Quick, uncomplicated, active service initiatives d. Recently a dded activity - reporting matrix Ans: b Section : 1 .1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.1 Compare and contrast a true project, a quasi - project, and a nonproject. Concept Check: Section 1.2 1 . Most of the credit for developing project management techniques belongs to: a. t he military . b. p roject managers worldwide. c. l arge multinational organizations in the US . d. t he Project Management Institute . Ans: a Section: Section 1 .2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management.

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    2 . Actual experience with project management indicates that _________ organizations using it claim to experience better customer relations and increase in their ROI. a. v ery few b. a bout 50 percent of c. a ll of the d. a majority of Ans: d Section : 1 .2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management. 3 . A common negati ve aspect of implementing PM is: a. d eclining profits . b. i ncreased conflict within the organization . c. g reater organizational complexity . d. p roblems with industry partners. Ans: c Section: 1 .2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management. 4 . Project management is __________. a. easy when things go well b. difficult even when everything goes well c. easy because of the processes that can be implemented d. sometimes difficult due to help we can get from project managers Ans: b Section: 1.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management. 5 . As of 2017, PMI has approximately ____________ members. a. 30,000 b. 450,000 c. 725,000 d. 1,000,000 Ans: b Section: 1.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management .

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    6 . As of 2017, there are ___________ PMI certifications. a. 2 b. 6 c. 8. d. 12 Ans: b Section: 1.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management . 7 . One well - known effort to improve project management is the creation of a formal ______ in many organizations, which is responsible for the evaluation and improvement of an organization’s project management “ maturity ,” or skill and experience in managing projects. a. project management office b. program management office c. project management consortium d. Chief Project Manager position Ans: a Section: 1.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.2 Discuss the advantages and disadvantages of project management . Concept Check: Section: 1.3 1. The “_______________ ” pattern of slow - rapid - slow progress toward the project goal is common. a. increasingly demanding b. up - down - up c. curved d. stretched - S Ans: d S ection : 1 .3 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.3 Recognize the varieties of project life cycles. 2 . Project management has resulted in an overall ____. a. d ecline in the use of traditional hierarchical management. b. i ncrease in Process Improvement Programs . c. g rowth of US industrial output . d. p opularity of MBA programs. Ans: a Section: 1 .3 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Learning Objective: 1.3 Recognize the varieties of project life cycles. 3 . The largest amount of effort applied to a project is during the ________ phase. a. conception b. planning, scheduling, monitoring, and control c. selection d. evaluation and termination Ans: b Section: 1.3 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.3 Recognize the varieties of project life cycles. 4 . __________ decreases as the project moves toward completion. a. Salary expense b. Budget c. Uncertainty d. Uniqueness Ans: c Section: 1 .3 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.3 Recognize the varieties of project life cycles. Concept Check: Section: 1.4 1 . One of the major factors in determining the success of a project is having a clear set of _____. a. goals b. hierarchical connections c. project managers d. needs Ans: a Section : 1.4 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.4 Recogn ize the phases of a project. 2 . Even though the project is complete and delivered to the user/customer, it is still important to ___. a. plan for a revised project b. plan for program adjustments c. understand user requirements d. realize the full benefits from the project’s outputs and tasks involved with this effort. Ans: d Section : 1.4 Bloom’s: Knowledge

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 1.4 Recogniz e the phases of a project.

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    File: ch02; Chapter 2: Strategic Management and Project Selection Concept Check Questions (based on “Practice Quizzes”) [By nature, all questions are coded as Difficulty: Easy and AACSB: Reflective Thinking ] Learning Objective s: 2.1 Explain how to evaluate the project management maturity of an organization. 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 2 .3 Identify the basis for choosing types of projects. 2.4 Discuss the importance and dangers of risk in projects and ways to reduce the risk. 2.5 Explain how to employ, use, and evaluate project portfolio management. Concept Check: Section 2 .1 1. Common problems in managing projects include which of the following? a. Mak ing profits b. Follow ing specifications c. Satisfying customers d. Stay ing within budget, within time constraints, and within scope Ans: d Section : Introduction Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.1 Explain how to evaluate the project management maturity of an organization. 2 . A project begins with a _______ being presented to a funding entity. This document typically includes monetary cost and benefit elements as well as nonmonetary factors such as the strategic justification for the project, expected behavioral impacts, increases in efficiency, service improvements, competitiveness effects, and so on. a. project charter b. business case c. project description d. portfolio Ans: b Section: 2.1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 3 . It is recommended for an organization to have a ______ that is charged with improving the “maturity” or overall effectiveness of the organization’s project management processes . a. Coordinating Project Office b. Central Project Office c. Project Management Office d. Portfolio Office Ans: c Section: 2.1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. Concept Check: Section 2 .2 1 . Firms usually have two or more projects , and this collection of projects is referred to as _____. a. a portfolio b. initiation c. a program d. a stochastic model Ans: a Section: 2.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 2 . What is the Sacred Cow model? a. Upper management’s favorite model b. Secret of the company c. Most focused on organization goals d. Expected to be “profitably milked” for a long time Ans: a Section: 2.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.3 Identify the basis for choosing types of projects. 3 . Which of the following project selection mode ls focuses strongly on the long - term success of the firm? a. The US military model b. Product line extension c. Competitive necessity d. Sustainability model Ans: d Section: 2 .2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.3 Identify the basis for choosing types of projects. 4 . Numeric project selection models generally focus on: a. keeping the workforce numbers stable . b. profits and profitability . c. management salary stability . d. maintaining stock price and ROI . Ans: b

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Section: 2.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.3 Identify the basis for choosing types of projects. 5 . The Weighted Factor Scoring Model has the advantage of: a. Simplicity . b. Increase d attention to relative importance of each selection criterion. c. Greater worldwide acceptance d. Ease of calculation. Ans: b Section: 2.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.3 Identify the basis for choosing types of projects. 6 . Risk is generally believed to focus on profits, but: a. v ery few projects fail financially . b. a bout 50 percent of projects fail financially . c. r isk in projects is primarily focused on timely completion. d. u ncertainty plagues all aspects of the work and is present in all stages of PM. Ans: d Section: 2.2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.4 Discuss the importance and dangers of risk in projects and ways to reduce the risk. 7 . Real options seek to reduce which of the following risks in projects ? a . Political b. Environmental c. Technological d. Inherent Ans: c Section: 2 .2 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.4 Discuss the importance and dangers of risk in projects and ways to reduce the risk. 8. Indeed, effectively executing the PM’s primary role of managing trade - offs requires that the PM make trade - offs in a way that best supports the _______ . a. organization’s overall budget

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    b. change management system c. PM’s career interests d. organization’s overall strategy Ans: d Section: 2.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.4 Discuss the importance and dangers of risk in projects and ways to reduce the risk. 9. There are two basic types of project selection models, ____________________ . a. numeric and nonnumeric b. numeric and random c. binary and continuous d. quantitative and criteria - based Ans: a Section: 2.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 10. In this type of project selection, a proposed project would be judged on the degree to which it fits the firm’s existing product line, fills a gap, strengthens a weak link, or extends the line in a new, desirable direction. a. Comparative benefit model b. Product line extension c. Competitive necessity d. Operating necessity Ans: b Section: 2.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 11. Through a financial ______, an organization or individual acquires the right to do something but is not required to exercise that right. a. option b. gain c. consideration d. institution

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Ans: a Section: 2.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. 12. With the ______ approach model, enough funds are allocated to the project to determine if the initial assumptions concerning costs, benefits, etc. were accurate. When the funds are gone, the assumptions are reevaluated to determine what to do next. a. scoring b. window - of - opportunity c. discovery - driven planning d. criteria - based Ans: c Section: 2.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.2 Discuss the criteria for choosing projects. Concept Check: Section 2.3 1 . Effective Project Portfolio Management attempts to link the organization’s projects ________________________. a. exclusively to the budget b. to the human resource constraints c. directly to the goals an d strategy of the organization d. directly to the corporate culture Ans: c Section: 2.3 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 2.5 Explain how to employ, use, and evaluate project portfolio management. 2 . The main purpose of the ________ is to establish and articulate a strategic direction for those projects spanning internal or external boundaries of the organization, such as cross - departmental or joint venture. a. project council b. project manager c. portfolio council d. portfolio manager Ans: a Section: 2.3

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective : 2.5 Explain how to employ, use, and evaluate project portfolio management.

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    File: ch03; Chapter 3 : The Project Manager Concept Check Questions (based on “Practice Quizzes”) [By nature, all questions are coded as Difficulty: Easy and AACSB: Reflective Thinking ] Learning Objective s : 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 3.2 Examine s pecial d emands on the project manager . 3.3 Identify the attributes of effective project managers. 3.4 Discuss the challenges of cultural differences and how to overcome them as a project manager. Concept Check: Section 3.1 1. Which of the following is the most impor tant for success of the p roject ? a. The Project Manager has support of top management b. Sufficient financial resources c. A competent team d. Good working environment Ans: a Section: 3 .1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 2. Successful Project Managers (PMs) must have which of the following skills? a. Follow ing specifications b. Satisfying customers c. Good negotiation skills d. Stay ing within budget, within time constraints, and within scope Ans: d Section: 3 .1 Bloom’s: Knowledge Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 3. As compared to the functional manager, the project manager should more often use what approach to solving problems? a. An analytical approach b. His or her positional power c. A systems approach d. A departmental approach Ans: c Section: 3 .1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Learning Objective: 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 4. Under normal business conditions, w hen the functional manager takes over control of important de tails of the project, this is _________________________. a. b eneficial for project success b. m icromanagement , and usually not beneficial c. e nsuring good results d. g uaranteeing the plans Ans: b Section: 3.1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 5. Senior managers must be informed of potential problems and the PM must: a. n ever allow senior management to be surprised. b. h old daily team meetings. c. c onsult with upper management regarding daily operations. d. p resent a positive report on project progress. Ans: a Section: 3 .1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 3.1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers. 6. Project manager’s responsibilities are broad and fall into three separate areas. Which of the following lists the correct areas? a. To the parent organization, to the project and the client, to the members of the project team b. To the parent organization, to the project and the client, to the board members c. To the parent organization, to the client, to the board members d. To the partner organization, to the project and the client, to the members of the project team Ans: a Section: 3.1 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective: 3. 1 Compare and contrast the many roles and responsibilities of project managers.

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Concept Check: Section 3. 2 1. What should a PM do to ensure adequate resources are available for project success? a. Be good friends with upper management b. Make deals with oth er PMs for exchanging resources c. Be ready to negotiate resource tradeoffs, such as subcontracting, if necessary d. Request an extension of the project due date Ans: c Section: 3.2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective 3.2 Examine special demands on the project manager . 2 . Acquiring and focusing personnel for work on the Project Team (PT) is generally difficult because of : a. t he high visibility of the project . b. l azy workers. c. l ack of top management commitment to the project . d. t eam members ’ dual r esponsibility to the project and their functional departments . Ans: d Section: 3 .2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective 3.2 Examine special demands on the project manager . 3 . Which of the following choices represent the best mix of skills and attributes for Project Team Members (PTMs) ? a. High technical skills, problem - solving ability, political sensitivity, goal orientation, high self - esteem b. High technical skills, willingne ss to take orders from PM, self - control c. Problem - solving ability, technical skills, modest opinion of self d. Ability to take orders, good work habits, individual contributor Ans: a Section: 3 .2 Bloom’s: Comprehension Difficulty Level: Easy AACSB: Reflective Thinking Learning Objective 3.2 Examine special demands on the project manager . 4 . Effective , longtime Project Managers expect which of the following regarding the ir Project Team s (PT s )? a. From the start , the PT will be in harmony and work together to finish on time b. Initial PT conflict, then cohesiveness and teamwork, and finally disbanding when project is complete c. Consistent g ood attitudes and hard work toward project goals, with successful on - time finish

115 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.