Skip to content
Exam Guides

Test Bank for Financial Markets and Institutions, 9th Edition

Test Bank for Financial Markets and Institutions, 9th Edition offers a structured approach to exam preparation, helping you navigate complex topics and improve your performance.

Preview 16 of 531 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Financial Markets and Institutions, 9e (Mishkin) Chapter 1 Why Study Financial Markets and Institutions? 1.1 Multiple Choice 1) Financial markets and institutions A) involve the movement of huge quantities of money. B) affect the profits of businesses. C) affect the types of goods and services produced in an economy. D) do all of the above. E) do only A and B of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 2) Financial market activities affect A) personal wealth. B) spending decisions by individuals and business firms. C) the economy's location in the business cycle. D) all of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 3) Markets in which funds are transferred from those who have excess funds available to those who have a shortage of available funds are called A) commodity markets. B) funds markets. C) derivative exchange markets. D) financial markets. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 4) The price paid for the rental of borrowed funds (usually expressed as a percentage of the rental of $100 per year) is commonly referred to as the A) inflation rate. B) exchange rate. C) interest rate. D) aggregate price level. Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 5) The bond markets are important because A) they are easily the most widely followed financial markets in the United States. B) they are the markets where interest rates are determined. C) they are the markets where foreign exchange rates are determined. D) all of the above. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 6) Interest rates are important to financial institutions since an interest rate increase ________ the cost of acquiring funds and ________ the income from assets. A) decreases; decreases B) increases; increases C) decreases; increases D) increases; decreases Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 7) Typically, increasing interest rates A) discourages individuals from saving. B) discourages corporate investments. C) encourages corporate expansion. D) encourages corporate borrowing. E) none of the above. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 8) Compared to interest rates on long-term U.S. government bonds, interest rates on ________ fluctuate more and are lower on average. A) medium-quality corporate bonds B) low-quality corporate bonds C) high-quality corporate bonds D) three-month Treasury bills E) none of the above Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 9) Compared to interest rates on long-term U.S. government bonds, interest rates on three-month Treasury bills fluctuate ________ and are ________ on average. A) more; lower B) less; lower C) more; higher D) less; higher Answer: A Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 10) The stock market is important because A) it is where interest rates are determined. B) it is the most widely followed financial market in the United States. C) it is where foreign exchange rates are determined. D) all of the above. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 11) Stock prices since the 1980s have been A) relatively stable, trending upward at a steady pace. B) relatively stable, trending downward at a moderate rate. C) extremely volatile. D) unstable, trending downward at a moderate rate. Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 12) The largest one-day drop in the history of the American stock markets occurred in A) 1929. B) 1987. C) 2000. D) 2001. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 13) A declining stock market index due to lower share prices A) reduces people's wealth and as a result may reduce their willingness to spend. B) increases people's wealth and as a result may increase their willingness to spend. C) decreases the amount of funds that business firms can raise by selling newly issued stock. D) both A and C of the above. E) both B and C of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 14) Changes in stock prices A) affect people's wealth and their willingness to spend. B) affect firms' decisions to sell stock to finance investment spending. C) are characterized by considerable fluctuations. D) all of the above. E) only A and B of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 15) (I) Debt markets are often referred to generically as the bond market. (II) A bond is a security that is a claim on the earnings and assets of a corporation. A) (I) is true, (II) false. B) (I) is false, (II) true. C) Both are true. D) Both are false. Answer: A Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 16) (I) A bond is a debt security that promises to make payments periodically for a specified period of time. (II) A stock is a security that is a claim on the earnings and assets of a corporation. A) (I) is true, (II) false. B) (I) is false, (II) true. C) Both are true. D) Both are false. Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 17) The price of one country's currency in terms of another's is called A) the foreign exchange rate. B) the interest rate. C) the Dow Jones industrial average. D) none of the above. Answer: A Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5 18) A stronger dollar benefits ________ and hurts ________. A) American businesses; American consumers B) American businesses; foreign businesses C) American consumers; American businesses D) foreign businesses; American consumers Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 19) A weaker dollar benefits ________ and hurts ________. A) American businesses; American consumers B) American businesses; foreign consumers C) American consumers; American businesses D) foreign businesses; American consumers Answer: A Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 20) From 1980 to early 1985 the dollar ________ in value, thereby benefiting American ________. A) appreciated; businesses B) appreciated; consumers C) depreciated; businesses D) depreciated; consumers Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 21) For most of 2010-2015, Three Month Treasury Bill rates were near A) 0%. B) 3%. C) 5%. D) 6%. Answer: A Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 22) In general, from 2001 through 2013, the dollar ________ in value relative to major foreign currencies. A) appreciated B) depreciated C) remained about the same Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6 23) Between 1950 and 2016, Treasury Bill rates peaked near A) 1961. B) 1972. C) 1981. D) 1995. Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 24) Money is defined as A) anything that is generally accepted in payment for goods and services or in the repayment of debt. B) bills of exchange. C) a riskless repository of spending power. D) all of the above. E) only A and B of the above. Answer: A Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 25) During the Financial Crisis of 2007-2009, the Dow Jones Industrial Average fell to a low near A) 5,200. B) 6,600. C) 8,900. D) 10,500. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 26) From "Black Monday" on October 19, 1987 until 2000, the stock market experienced one of the great bull markets in its history, with the Dow climbing to a peak of over A) 5,000. B) 7,000. C) 9,000. D) 11,000. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7 27) Between 1970 and 2016, the value of the U.S. dollar relative to other currencies peaked near A) 1975. B) 1985. C) 1995. D) 2005. Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 28) The organization responsible for the conduct of monetary policy in the United States is the A) Comptroller of the Currency. B) U.S. Treasury. C) Federal Reserve System. D) Bureau of Monetary Affairs. Answer: C Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 29) The central bank of the United States is A) Citicorp. B) The Fed. C) Bank of America. D) The Treasury. E) none of the above. Answer: B Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 30) Monetary policy is chiefly concerned with A) how much money businesses earn. B) the level of interest rates and the nation's money supply. C) how much money people pay in taxes. D) whether people have saved enough money for retirement. Answer: B Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 31) In the good old days, when you took cash out of the bank or wanted to check your account balance, you got to say hello to a friendly human. Nowadays, you are more likely to interact with a(n) ________ when withdrawing cash. A) automatic teller machine (ATM) B) federal reserve employee C) robot banker D) investment banker Answer: A Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: New Question

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8 32) Economists group commercial banks, savings and loan associations, credit unions, mutual funds, mutual savings banks, insurance companies, pension funds, and finance companies together under the heading financial intermediaries. Financial intermediaries A) act as middlemen, borrowing funds from those who have saved and lending these funds to others. B) produce nothing of value and are therefore a drain on society's resources. C) help promote a more efficient and dynamic economy. D) do all of the above. E) do only A and C of the above. Answer: E Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 33) Economists group commercial banks, savings and loan associations, credit unions, mutual funds, mutual savings banks, insurance companies, pension funds, and finance companies together under the heading financial intermediaries. Financial intermediaries A) act as middlemen, borrowing funds from those who have saved and lending these funds to others. B) play an important role in determining the quantity of money in the economy. C) help promote a more efficient and dynamic economy. D) do all of the above. E) do only A and C of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 34) Banks are important to the study of money and the economy because they A) provide a channel for linking those who want to save with those who want to invest. B) have been a source of financial innovation that is expanding the alternatives available to those wanting to invest their money. C) are the only financial institution to play a role in determining the quantity of money in the economy. D) do all of the above. E) do only A and B of the above. Answer: E Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9 35) Banks, savings and loan associations, mutual savings banks, and credit unions A) are no longer important players in financial intermediation. B) have been providing services only to small depositors since deregulation. C) have been adept at innovating in response to changes in the regulatory environment. D) all of the above. E) only A and C of the above. Answer: C Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 36) (I) Banks are financial intermediaries that accept deposits and make loans. (II) The term "banks" includes firms such as commercial banks, savings and loan associations, mutual savings banks, credit unions, insurance companies, and pension funds. A) (I) is true, (II) false. B) (I) is false, (II) true. C) Both are true. D) Both are false. Answer: A Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 37) ________ was the stock market's worst one-day drop in history in the 1980s. A) Black Friday B) Black Monday C) Blackout Day D) none of the above Answer: B Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 38) The largest financial intermediaries are A) insurance companies. B) finance companies. C) banks. D) all of the above. Answer: C Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10 39) In recent years A) interest rates have remained constant. B) the success of financial institutions has reached levels unprecedented since the Great Depression. C) stock markets have crashed. D) all of the above. Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 40) A security A) is a claim or price of property that is subject to ownership. B) promises that payments will be made periodically for a specified period of time. C) is the price paid for the usage of funds. D) is a claim on the issuers future income. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 41) ________ are an example of a financial institution. A) Banks B) Insurance companies C) Finance companies D) All of the above Answer: D Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 42) Monetary policy affects A) interest rates. B) inflation. C) business cycles. D) all of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 43) A rising stock market index due to higher share prices A) increases people's wealth and as a result may increase their willingness to spend. B) increases the amount of funds that business firms can raise by selling newly issued stock. C) decreases the amount of funds that business firms can raise by selling newly issued stock. D) both A and B of the above. Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    11 44) From the peak of the high-tech bubble in 2000, the stock market ________ by over ________ by late 2002. A) collapsed; 75% B) rose; 35% C) collapsed; 30% D) rose; 50% Answer: C Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 45) The Dow fell below 7,000 in 2009, only to start a bull market run, reaching new highs near ________ in 2016. A) 12,000 B) 10,000 C) 15,000 D) 18,000 Answer: D Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Updated from Previous Edition 1.2 True/False 1) Money is anything accepted by anyone as payment for services or goods. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 2) Interest rates are determined in the bond markets. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 3) A stock is a debt security that promises to make periodic payments for a specific period of time. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 4) Monetary policy affects interest rates but has little effect on inflation or business cycles. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    12 5) The government organization responsible for the conduct of monetary policy in the United States is the U.S. Treasury. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 6) Interest rates can be accurately described as the rental price of money. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 7) Holding everything else constant, as the dollar weakens vacations abroad become less attractive. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 8) In recent years, financial markets have become more stable and less risky. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 9) Financial innovation has provided more options to both investors and borrowers. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 10) A financial intermediary borrows funds from people who have saved. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 11) From 2001 to 2008, the dollar depreciated substantially. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 12) From 2007 to 2009, the U.S. economy was hit by the worst financial crisis since the Great Depression. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: New Question

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    13 13) Holding everything else constant, as the dollar strengthens foreigners will buy more U.S. exports. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 14) In a bull market stock prices are rising, on average. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 15) In a bear market stock prices are rising, on average. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question 16) Financial institutions are among the largest employers in the country and frequently pay very high salaries. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.3 Applied Managerial Perspective Question Status: Previous Edition 17) Different interest rates have a tendency to move in unison. Answer: TRUE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 18) Financial markets are what makes financial institutions work. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 19) In recent years, financial markets have become more risky. However, only a limited number of tools (such as derivatives) are available to assist in managing this risk. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 20) Although the internet has changed many aspects of our lives, it hasn't proven very useful for collecting and/or analyzing financial and economic data. Answer: FALSE Topic: Chapter 1.4 How We Study Financial Markets and Institutions Question Status: Previous Edition

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    14 1.3 Essay 1) Have interest rates been more or less volatile in recent years? Why? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 2) Why should consumers be concerned with movements in foreign exchange rates? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 3) How does the value of the dollar affect the competitiveness of American businesses? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 4) What is monetary policy and who is responsible for its implementation? Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 5) What are financial intermediaries and what do they do? Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 6) What is money? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 7) How does a bond differ from a stock? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 8) Why is the stock market so important to individuals, firms, and the economy? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 9) What is the central bank and what does it do? Topic: Chapter 1.2 Why Study Financial Institutions Question Status: Previous Edition 10) If you are planning a vacation to Europe, do you prefer a strong dollar or weak dollar relative to the euro? Why? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: Previous Edition 11) How has the stock market performed since 2000? Topic: Chapter 1.1 Why Study Financial Markets Question Status: New Question

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    1 Financial Markets and Institutions, 9e (Mishkin) Chapter 2 Overview of the Financial System 2.1 Multiple Choice 1) Every financial market performs the following function: A) It determines the level of interest rates. B) It allows common stock to be traded. C) It allows loans to be made. D) It channels funds from lenders-savers to borrowers-spenders. Answer: D Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition 2) Securities are ________ for the person who buys them, but ________ for the individual/firm that sells them. A) assets; liabilities B) liabilities; assets C) income; liabilities D) liabilities; expenses Answer: A Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition 3) Financial markets have the basic function of A) bringing together people with funds to lend and people who want to borrow funds. B) assuring that the swings in the business cycle are less pronounced. C) assuring that governments need never resort to printing money. D) both A and B of the above. E) both B and C of the above. Answer: A Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition 4) Which of the following can be described as involving direct finance? A) A corporation's stock is traded in an over-the-counter market. B) People buy shares in a mutual fund. C) A pension fund manager buys commercial paper in the secondary market. D) An insurance company buys shares of common stock in the over-the-counter markets. E) None of the above. Answer: E Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition

515 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.