Skip to content
Exam Guides

Test Bank For Nutrition: An Applied Approach, 5th Edition

Test Bank For Nutrition: An Applied Approach, 5th Edition is an easy-to-use exam guide, packed with the most commonly asked test questions.

Preview 16 of 441 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Nutrition: An Applied Approach, 5e (Thompson/Manore) Chapter 1 Nutrition: Linking Food and Health Multiple Choice Questions 1) Which statement is FALSE concerning the field of nutrition? A) Nutrition is the study of how food nourishes the body. B) Nutrition encompasses how we consume, digest, absorb, and store food. C) Nutrition is an ancient science that dates back to the fourteenth century. D) Nutrition involves studying the factors that influence eating patterns. Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.1 Chapter/Section: 1.1 2) Which of the following chronic diseases is NOT strongly associated with dietary choices? A) Alzheimer's disease B) obesity C) heart disease D) type 2 diabetes Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.2 Chapter/Section: 1.2 3) How many classes of nutrients are there? A) three B) four C) six D) eight Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 4) Which of the following nutrients are inorganic? A) carbohydrates B) fats C) vitamins D) minerals Answer: D Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 5) What is the primary source of fuel for the brain? A) proteins B) fats C) carbohydrates D) vitamins Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 6) Of the following nutrients, which contains nitrogen? A) carbohydrates B) proteins C) lipids D) water Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 7) Which of the following is an example of an inorganic nutrient? A) vitamin A (vitamin) B) stearic acid (fat) C) dietary fiber (carbohydrate) D) calcium (mineral) Answer: D Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 8) Jane consumed a breakfast that contained 85 grams of carbohydrate, 20 grams of protein, and 18 grams of fat. How many kilocalories did Jane eat at breakfast? A) 123 kilocalories B) 152 kilocalories C) 582 kilocalories D) 1,007 kilocalories Answer: C Diff: 3 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 9) For dinner, Carol consumes 250 grams of carbohydrate, 50 grams of protein, and 30 grams of fat. In addition, Carol decides that she wants a glass of wine with her meal. If she drinks one glass of wine containing 10 grams of alcohol, how many total kilocalories does she consume in this meal? A) 340 kilocalories B) 1,540 kilocalories C) 1,806 kilocalories D) 2,820 kilocalories Answer: B Diff: 3 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 10) Which of the following are examples of carbohydrate-rich foods? A) butter and corn oil B) beef and pork C) wheat and lentils D) bacon and eggs Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 11) Which dietary standard, expressed as percentages of total energy, defines the recommended intake range for the macronutrients? A) Tolerable Upper Intake Level (UL) B) Recommended Dietary Allowance (RDA) C) Estimated Average Requirement (EAR) D) Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR) Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4 12) Which of the following nutrients is organic? A) sodium B) iron C) protein D) water Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 13) Lauren's friend has recommended that she take a vitamin C supplement. Lauren is concerned about consuming too much of the supplement. Which of the following nutrient standards would assist her in determining the highest amount of the supplement that would be safe for her to consume? A) Tolerable Upper Intake Level (UL) B) Recommended Dietary Allowance (RDA) C) Estimated Average Requirement (EAR) D) Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR) Answer: A Diff: 3 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4 14) Which of the following nutrients is the MOST energy dense? A) carbohydrate B) fat C) protein D) vitamins Answer: B Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5 15) Which of the following BEST describes minerals? A) micronutrients that are broken down easily during digestion B) micronutrients that are easily destroyed by heat and light C) inorganic micronutrients found in a variety of foods D) nutrients that are needed in large amounts by the body Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 16) An important source of energy for the body during times of rest and low-intensity exercise is A) protein. B) vitamins. C) fat. D) water. Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 17) The building blocks of proteins are called A) fatty acids. B) amino acids. C) saccharides. D) nitrogen fragments. Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 18) Which of the following is NOT a major function of dietary protein? A) building new cells and tissues B) repairing damaged structures C) maintaining the structure and strength of bone D) serving as a primary source of energy for the body Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6 19) Proteins are NOT found in A) meats, fish, and poultry. B) dairy products. C) seeds, nuts, and legumes. D) water. Answer: D Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 20) Into what two groups are vitamins classified? A) fat-soluble and water-soluble B) organic and inorganic C) nonnutritive and nutritive D) trace and major Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 21) Vitamin C and the B vitamins are A) nonessential vitamins. B) soluble in water. C) readily stored in the body's tissues. D) trace vitamins. Answer: B Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 22) Which of the following is FALSE? A) Fats are soluble in water. B) Fats are an important energy source for our bodies at rest and during low-intensity exercise. C) Fats are composed of carbon, hydrogen, and oxygen. D) Fats yield more Calories per gram than carbohydrate or protein. Answer: A Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7 23) Which of the following describes the vitamins A, D, E, and K? A) excess amounts are excreted via the urine B) potentially toxic with excessive intake C) soluble in water D) not stored to any extent in the body Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 24) Inorganic nutrients that are NOT broken down by the human body or destroyed by heat or light are called A) vitamins. B) minerals. C) proteins. D) fats. Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 25) Overconsumption of which nutrient has the greatest potential for toxicity? A) vitamin A B) vitamin B6 C) vitamin C D) folate Answer: A Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 26) What is the standard used to estimate the daily nutrient needs of half of all healthy individuals? A) Estimated Average Requirement (EAR) B) Adequate Intake (AI) C) Recommended Dietary Allowance (RDA) D) Tolerable Upper Intake Level (UI) Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8 27) Which of the following is NOT a function of water in the body? A) helps to regulate nervous impulses and muscle contraction B) helps to transport nutrients and oxygen C) helps to excrete waste products D) provides a source of energy to work and play Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 28) According to the Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR), up to what percentage of your daily Calories should be provided by carbohydrates? A) 35% B) 45% C) 65% D) 75% Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4 29) The highest average amount of a nutrient that can be consumed without a risk of adverse health effects to almost all individuals in a particular age and gender group is called the A) Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR). B) Recommended Dietary Allowance (RDA). C) Adequate Intake (AI). D) Tolerable Upper Intake Level (UL). Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4 30) What is the leading federal agency in the United States that protects human health and safety? A) United States Department of Agriculture (USDA) B) American Dietetic Association (ADA) C) Centers for Disease Control and Prevention (CDC) D) National Institutes of Health (NIH) Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9 31) Your grandmother has recently been diagnosed with type 2 diabetes. Which of the following professionals is MOST likely to be qualified to offer your grandmother assistance in planning her diabetic diet? A) registered dietitian (RD) B) PhD in exercise science C) medical doctor (MD) D) nutritionist Answer: A Diff: 3 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8 32) The BRFSS is the government A) survey that tracks lifestyle habits that increase risks for developing chronic diseases. B) survey that tracks nutrition education programs in the United States. C) agency that protects the health and safety of the American people. D) agency that conducts medical research in the United States. Answer: A Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8 33) Which of the following professional titles has NO definition or laws regulating it? A) registered dietitian B) registered dietitian/nutritionist C) nutritionist D) licensed nutritionist Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8 34) The type of study that compares a group of people with a disease to another similar but healthy group is called a(n) A) double-blind study. B) clinical trial. C) animal study. D) case control study. Answer: D Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.6 Chapter/Section: 1.6

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10 35) What is the group given a specific treatment or intervention during an experiment called? A) the experimental group B) the control group C) the double-blind group D) the study population Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.6 Chapter/Section: 1.6 36) Dr. Sullivan is conducting a clinical trial to determine if vitamin Z can improve test performance of students in an introductory college nutrition course. Dr. Sullivan puts all the student names in a hat and draws names to determine if they will be placed in the control or the experimental group. The experimental group receives a capsule of vitamin Z and the control group a "sugar pill" that tastes and looks identical to the vitamin Z capsule. Neither Dr. Sullivan nor the participants knows who is receiving which treatment. This experiment is BEST described as A) single-blind, randomized. B) placebo-controlled, self-selected. C) placebo-controlled, single-blind, randomized. D) placebo-controlled, double-blind, randomized. Answer: D Diff: 3 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.6 Chapter/Section: 1.6 37) What is the first step of the scientific method? A) Formulate a hypothesis. B) Design and conduct an experiment. C) Collect and analyze data. D) Observe a phenomenon. Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.5 Chapter/Section: 1.5

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    11 38) The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) collects dietary information of Americans by using a A) website where individuals can self-report their dietary intake online. B) personal interview and physical examination. C) telephone survey. D) written survey that collects information using a food likes and dislikes questionnaire. Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8 39) Chemicals found in foods that are critical to human growth and function are called A) antibodies. B) bacteria. C) nutrients. D) carcinogens. Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 40) What term is commonly used to describe foods that are grown with little or no use of synthetic chemicals? A) organic B) inorganic C) genetically modified organism (GMO) D) vegetarian Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 41) The primary source of fuel for the body is A) carbohydrates. B) fats and oils. C) proteins. D) vitamins and minerals. Answer: A Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    12 42) Amino acids are units of A) carbohydrates. B) lipids. C) proteins. D) vitamins. Answer: C Diff: 4 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 43) In the United States and Canada, what set of standards defines the recommended intake values for various nutrients for healthy people? A) Estimated Average Requirement (EAR) B) Tolerable Upper Intake Level (UL) C) Dietary Reference Intakes (DRIs) D) Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR) Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.4 Chapter/Section: 1.4 44) What is the term for an imitation treatment that has no known physical effect or therapeutic value on the subjects in a research study? A) theory B) placebo C) single-blind trial D) double-blind trial Answer: B Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.6 Chapter/Section: 1.6 45) What is another name for a study of patterns of health and disease in a large population? A) a single-blind study B) a clinical trial C) a randomized study D) an epidemiological study Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.6 Chapter/Section: 1.6

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    13 46) A hypothesis or group of related hypotheses that have been confirmed through repeated scientific experiments is known as a(n) A) phenomenon. B) experiment. C) theory. D) fact. Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.5 Chapter/Section: 1.5 47) What common flaw has been found in research studies funded by pharmaceutical companies? A) bias towards showing ineffectiveness of products B) lack of transparency C) quackery D) over-reporting of a drug's side effects Answer: B Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.7 Chapter/Section: 1.7 48) Which of the following indicates that a nutrition website may NOT be a reliable source of information? A) list of registered dietitians who contribute to the website B) recently updated website C) citations to research studies published in medical journals D) website address with a ".com" ending Answer: D Diff: 6 Skill: Evaluating/Creating Learning Outcome: 1.7 Chapter/Section: 1.7 49) The American Society for Nutrition (ASN) and similar professional nutrition organizations A) publish reliable nutrition research studies. B) set the Dietary Reference Intakes (DRIs). C) lobby the government on behalf of pharmaceutical companies. D) sponsor the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Answer: A Diff: 2 Skill: Reading/Understanding Learning Outcome: 1.8 Chapter/Section: 1.8

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    14 50) One of the earliest developments in the field of nutrition linking nutritional deficiency to illness was the discovery that eating citrus fruits prevents A) pellagra. B) cancer. C) scurvy. D) strokes. Answer: C Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.1 Chapter/Section: 1.1 51) Which of the following is the primary link between poor nutrition and higher mortality rates? A) cancer B) Alzheimer's disease C) obesity D) iron-deficiency anemia Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.2 Chapter/Section: 1.2 52) Funding of a research study by a company that stands to benefit from a positive assessment is an example of A) a reporting bias. B) transparency. C) a conflict of interest. D) the placebo effect. Answer: C Diff: 2 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.7 Chapter/Section: 1.7 53) A blogger has written a post about the benefits of an artificial sweetener for weight loss. Which of the following would be the best evidence to support these claims? A) recommendation from a medical doctor B) citations to research studies published in peer-reviewed journals C) testimonials from people who have used the sweetener D) conclusions from a research study funded by the manufacturer of the sweetener Answer: B Diff: 6 Skill: Evaluating/Creating Learning Outcome: 1.7 Chapter/Section: 1.7

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    15 54) Which of the following is an example of disease that is directly caused by a nutritional deficiency? A) pellagra B) cancer C) type 2 diabetes D) heart disease Answer: A Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.2 Chapter/Section: 1.2 55) Prevalent in the United States during the early 1900s, pellagra was first thought to be an infectious disease. Today we know that it is caused by a deficiency of A) vitamin A. B) iron. C) protein. D) niacin. Answer: D Diff: 1 Skill: Remembering/Understanding Learning Outcome: 1.2 Chapter/Section: 1.2 56) Joan's dinner contains 210 grams of carbohydrate, 60 grams of protein, and 52 grams of fat. What percent of kilocalories in this meal comes from carbohydrate? A) 22% B) 28% C) 35% D) 54% Answer: D Diff: 4 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3 57) A slice of pumpkin bread contains 5 grams of fat, 40 grams of carbohydrate, and 5 grams of protein. What percent of the bread's Calories are from fat? A) 10% B) 20% C) 40% D) 75% Answer: B Diff: 4 Skill: Applying/Analyzing Learning Outcome: 1.3 Chapter/Section: 1.3

425 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.