Skip to content
Past Exams

2023-2024 BIOS252 Anatomy and Physiology Review Exam II With Answers (160 Solved Questions)

2023-2024 BIOS252 Anatomy and Physiology Review Exam II With Answers makes studying more efficient with real past exam practice.

Preview 13 of 41 pages

See the first 13 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Exam 2 : BIOS 252 / BIOS252 Anatomy and Physiology II Exam Review | 100% Correct| Questions and Verified Answers (2023/ 2024 Latest Update ) - Chamberlain QUESTION What do neurons in the precentral gyrus do? The communicate with motor, sensory and multimodal association areas They allow conscious control of skilled voluntary muscle movements They process and relay auditory and visual input The receive information from general sense receptors in the muscle and skin Answer: They allow conscious control of skil led voluntary muscle movements QUESTION What are the ascending tracts and what do they do? White matter that transmits motor information to the brain Gray matter that transmits sensory information to the brain Gray matter that transmits motor information to the brain White matter that transmits sensory information to the brain Answer: Gray matter that transmits sensroy information to the brain QUESTION What is true about the spinothalamic tract? It is an ascending pathway that carries motor instructions It is a descending pathway that carries sensory information It is a descending pathway that carries motor instructions

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    It is an ascending pathway that carries sensory information Answer: It is an ascending pathway that carries sensory infor mation QUESTION What is linked to the posterior gray horn of the spinal cord? The ventral root of the spinal nerve that carries motor fibers The dorsal root of the spinal nerve that carries motor fibers The ventral root of the spinal nerve that carries se nsory fibers The dorsal root of the spinal nerve that carries sensory fibers Answer: The dorsal root of the spinal nerve that carries sensory fibers QUESTION What type of nerves is found in the dorsal root? Only afferent nerves Both afferent and efferent nerves Only efferent nerves Only ganglionic nerves Answer: Only afferent nerves QUESTION All ventricles of the brain are paired, except for the fourth ventricle. (True or False?) Answer: False

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    QUESTION Unlike the spinal cord, the outer portion of t he brain is made up of _________ matter, while the inner portion is made up of _________ matter. White, Gray Lipid, Protein Gray, White Muscular, Nervous Answer: Gray, White QUESTION Which adult structure(s) arises from the diencephalon? Cerebrum Thalamus, hypothalamus, retina Pons and cerebellum Midbrain, pons, medulla Answer: Thalamus, hypothalamus, retina QUESTION Which of the following structures is not considered a secondary vesicle? Mesencephalon Prosencephalon Metencephalon Telence phalon Answer: Prosencephalon QUESTION The cortex, or the outermost region of the brain, is known as the:

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Cerebrum Thalamus, hypothalamus, retina Pons and cerebellum Midbrain, pons, medulla Answer: Cerebrum QUESTION Which of the following glial cells are directly involved in the production of cerebrospinal fluid? Oligodendrocytes Astrocytes Ependymal cells Neurons Answer: Ependymal cells QUESTION After suffering a stroke, Mark finds that he cannot move his right arm. This would suggest that the stroke damage is in the area of the ________ lobe. left frontal right temporal occipital right frontal left temporal Answer: Left Frontal QUESTION The hypothalamus affects which functions in the body? Select all that apply.

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Maintenance of consciousness E motional behavior Hunger and thirst Control of the sympathetic and parasympathetic system Body temperature Vomiting Respiration rate Reflexes related to smell Answer: Emotional Behavior Hunger and Thirst Control of the sympathetic and parasympathetic system Body Temperature Reflexes related to smell QUESTION Joe begins to experience mood swings and disturbed thirst and hunger. Imaging studies indicate that a brain tumor is the likely cause of these disorders. In what part of the brain is t he tumor most likely located? hypothalamus prefrontal cortex basal nuclei postcentral gyrus reticular formation Answer: hypothalamus QUESTION The substantia nigra releases the neurotransmitter __________which is active in pleasurable experiences and regu lation of muscle tone. Epinephrine Dopamine GABA Acetylcholine Norepinephrine

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Answer: Dopamine QUESTION After suffering a blow to the back of the head, Phil loses his vision. The blow probably caused damage to the? limbic system cerebral nuclei occipital lobe prefrontal cortex postcentral gyrus Answer: Occipital Lobe QUESTION Which area of the cerebrum is matched correctly with its function? Select all that apply. Primary motor area - voluntary muscle contraction Broca's area - interprets meanin g of speech by recognizing spoken words Primary somatosensory area - proprioception, pressure, tickle and pain Primary visual area - relates present and past visual experience and allows recognition Somatosensory association area - facial recognition Answer: Primary motor area - voluntary muscle contraction Broca's area - interprets meaning of speech by recognizing spoken words Primary Somatosensory area - proprioception, pressure, tickle, and pain QUESTION Which functional area of the cerebrum is responsible for the ability to form words? Primary visual area Wernike's area Broca's area

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Primary olfactory area Primary somatosensory area Answer: Broca's area QUESTION Spinocerebellar tract axons carry sensory information into the cerebellum by t he ________________ Anterior lobe Inferior cerebellar peduncle Superior cerebellar peduncle Middle cerebellar peduncle Posterior lobe Answ er: Middle cerebellar peduncle QUESTION Which areas of the medulla oblongata are activated as a gymnast walks along a narrow plank? Select all that apply. Vomiting center Vestibular nuclei Pyramids Deglutition center Gustatory nucleus Gracile nucleus Inferior olivary nucleus Answer: Vestibular nuclei Pyramids Gracile nucleus Inferior olivary nucleus

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    QUESTION What is the primary function of the Frontal Lobe? Answer: Initiation of motor impulses QUESTION What is the primary function of the Parietal Lobe? Answer: Primary sensory area QUESTION What is the primary function of the Temporal Lobe? Answer: Site of auditory and olfaction QUESTION What is the primary function of the Occipital Lobe? Answer: Site of primary vision QUESTION What is the primary function of the Basal Nuclei? Answer: receives input from the cerebral cortex

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    QUESTION What is the primary function of the limbic system? Answer: Promotes range of emotions QUESTION What is the name of the Cranial Nerve I and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve I - Olfactory Sensory Nerve Function - Olfaction AKA smell. QUESTION What is the name of the Cranial Nerve II and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve II - Optic Sensory Nerve Function - Vision/conducts visual information from the retina of the eye to the brain QUESTION What is the name of the Cranial Nerve III and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve III - Oculomotor Motor Nerve Function - Controls extrinsic eye muscles and upper eyelid/pupil constriction QUESTION What is the name of Cranial Nerve IV and what is the type and function?

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Answer: Cranial Nerve IV - Trochlear Motor Nerve Function - Innervates superior oblique causing medial rotation and depression of eye/ Contracts one extrinsic eye muscle to move eye inferiorly and laterally. QUESTION What is the name of Cranial Nerve V and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve V - Trigeminal Motor and Sensory Nerve (both) Function - Cutaneous sensation from ophthalmic, maxillary, and mandibular nerves. somatic (touch) sensation from anterior 2/3 tongue. Muscles of mastication and muscles in midd le of the ear QUESTION What is the name of Cranial Nerve VI and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve VI - Abducens Motor Nerve Function - innervates lateral rectus causing lateral movement of the eyeball. QUESTION What is the name of Cranial Nerv e VII and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve VII - Facial Sensory and Motor Nerve (Both) Function - Taste from anterior 2/3 of tongue/ facial expression/ salivary secretions QUESTION

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    What is the name of Cranial Nerve VIII and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve VIII - Vestibulocochlear Sensory Nerve Function - Hearing and Balance QUESTION What is the name of Cranial Nerve IX and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve IX - Glossopharyngeal Sensory and Motor Nerv es Function - taste and touch of posterior 1/3 of tongue/ BP/Chemosensors/ Swallowing, Speech, Salivation. QUESTION What is the name of Cranial Nerve X and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve X - Vagus Sensory and Motor Nerve Function - Swallowing/production of speech/ primary route for parasympathetic motor function/ coordinates digestive function and regulates cardiac function QUESTION What is the name of Cranial Nerve XI and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve XI - Accessory Motor Nerve Function - Assists in swallowing by travling with CN X/ movement of the back of the head and neck

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    QUESTION What is the name of Cranial Nerve XII and what is the type and function? Answer: Cranial Nerve XII - Hypoglossal Motor Nerve Function - Speech/Movement and manipulation of tongue/Swallowing QUESTION The ____________ region of the brain is the major relay station for most sensory impulses as they travel from the spinal cord to the cerebrum, relays information from the cerebellum and basal nuclei to the cerebral cortex, assists in maintaining consciousness. Answer: Thalamus QUESTION All sympathetic and parasympathetic preganglionic neurons release acetylcholine from their axon terminals. (True or False?) Answer: True QUESTION In the autonomic nervous system, what is considered "Flight or Fight"? Answer: Sympathetic nervous system QUESTION In the autonomic nervous system, what is considered "Rest and Digest"?

28 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.