Skip to content
Textbook Guides

Solution Manual For Medical Language for Modern Health Care, 4th Edition

  • Biology
  • 601 pages
  • Shared February 2025
  • 37 downloads

Make studying easier with Solution Manual For Medical Language for Modern Health Care, 4th Edition, designed for clear and structured learning.

Preview 31 of 601 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Chapter 1 : The Anatomy of Medical Terms Exercises Page 5 A. Ans 1 : s uff ix Ans 2 : c ombining vowel Ans 3 : p refix Ans 4 : c ombining form B. Ans 1 : B : pneumon - Ans 2 : B : pulmon - Ans 3 : A : - a - E xercises Page 9 A. Ans 1 : True Ans 2 : False Ans 3 : True Ans 4 : True B. A ns 1 : C : dentist Ans 2 : A : agoraphobia Ans 3 : E : biology Ans 4 : B : pneumonectomy Ans 5 : D : dermatitis Exercises Page 11 A. Ans 1 : C : suprapubic Ans 2 : A : through the skin

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 Ans 3 : C : after delivery Ans 4 : C: tilted backward B. Ans 1 : True Ans 2 : True Ans 3 : False Ans 4 : True Ans 5 : True Exercises Page 13 A. Ans 1 : C : apex Ans 2 : D : breech Ans 3 : E : toxin Ans 4: B : mucus Ans 5: A : patent B. Ans 1 : B : urethra Ans 2 : D : neurology Ans 3: C : trapezius Ans 4: D : malleus Chapter 1 Review A. Ans 1 : F alse Ans 2: T rue Ans 3: False Ans 4: T rue B. Ans 1 : C : stomach Ans 2 : A : nerve Ans 3 : B : skin Ans 4 : D : heart

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 Ans 5: B : joint s Ans 6: C : red Ans 7: C : bronchus Ans 8: A : blood C. Ans 1 : J : air, lung Ans 2 : I : blood Ans 3 : K : clear spring water Ans 4 : F : chest Ans 5 : H : joint Ans 6 : A : to breathe Ans 7 : C : clear, sticky secretion Ans 8 : B : open Ans 9 : L : poison Ans 10 : D : tip or summit Ans 11: G : skin Ans 12: E : buttocks D. Ans 1: A : ileum Ans 2: B : respiratory Ans 3: B : carditis Ans 4: C : trapezius Ans 5: C : malleolus E. Ans 1 : A : dermatologist Ans 2 : A : gastroenterology Ans 3 : C : respiratory Ans 4 : A : gastritis Ans 5 : B : arthritis F. Ans 1 : cardiologist Ans 2 : ureter Ans 3 : bladder and kidney Ans 4 : ileum Ans 5 : breech Ans 6: urethra Ans 7: lymph Ans 8: trapezium

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 Ans 9: malleolus Ans 10: ilium G. Ans 1 : dermatitis Ans 2 : gastroenterologi c Ans 3 : arthroscopy Ans 4 : No Ans 5 : No H. Ans 1 : B : visual examination Ans 2 : C : surgical fixation Ans 3 : A : surgical repair Ans 4 : arthroscopy Ans 5 : arthrodesis Ans 6 : arthroplasty

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    1 Chapter 2 : Word Analysis and Communication Exercises Page 21 A. Ans 1: endo - ; within, inner - card - ; heart - itis; inflammation Ans 2: structure; suffix within, inner; prefix heart; root Exercises Page 23 A. Ans 1: axillae Ans 2: septa Ans 3: thoraces Ans 4: lumina Ans 5: cortices Ans 6: diagnoses Ans 7: ganglia Ans 8: villi Ans 9: appendices Ans 10: phalanges Exercises Page 2 5 A. Ans 1: hypertension Ans 2: colicky Ans 3: ureter Ans 4: urologist Chapter 2 Review A. Ans 1: C : rib and spine

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    2 B. Ans 1 : D : pie - REK - see - ah Ans 2 : C : kos - toe - VER - teh - bral Ans 3 : A : ray - dee - oh - PAKE C . Ans 1: singular: carcinoma Ans 2: singular: ovary Ans 3: singular: ganglion Ans 4: plural: lumina Ans 5: singular: villus Ans 6: singular: cortex Ans 7: plural: calices Ans 8: plural: epididymides Ans 9: plural: axillae Ans 10: plural: viscera Ans 11: singular: appendix Ans 12: singular: corpus Ans 13: singular: diagnosis Ans 14: singular: thorax D . Ans 1: diagnostic; diagnosis Ans 2: diagnoses Ans 3: diagnose E . Ans 1: B : radiopaque Ans 2: A : pyrexia Ans 3: C : endocarditis Ans 4: D : costovertebral Ans 5: C : murmur F . Ans 1: C : hemorrhage Ans 2: C : endocardium Ans 3: A : pyrexia Ans 4: B : gastritis Ans 5: B : diagnosis

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    3 G . Ans 1: C : EN - doh - kar - DIE - tis Ans 2: A : pie - REK - see - ah Ans 3: A : HEM - oh - raj H . Ans 1: root pyrex - Ans 2 : an abnormal sound heard on auscultation of the heart or blood vessels Ans 3: within, inner I . Ans 1: B : pyrexia Ans 2: A : murmur Ans 3: B : endocarditis Ans 4: E : hemorrhage Ans 5: B : dental Ans 6: A : diagnosis Ans 7: C : hypotension Ans 8: B : costovertebral Ans 9: B : h emostasis Ans 10: E : urethra J . Ans 1: pyrexia Ans 2: costovertebral Ans 3: hemostasis Ans 4: murmur Ans 5: hypotension Ans 6: urethra Ans 7: diagnosis Ans 8: dental Ans 9: hemorrhage Ans 10: endocarditis

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    1 Chapter 3 : The Body As A Whole. The Language of Anatomy Exercises Page 3 5 A. Ans 1: __o/o/cyte Ans 2: cyt/o/logy Ans 3: cellul/ar Exercises Page 37 A. Ans 1: intra/cellul/ar Ans 2: cyt/o/plasm Ans 3: ster/oid B. Ans 1: organelle Ans 2: membrane Ans 3: electrolyte Ans 4: nucleus Exercises Page 39 A. Ans 1: lysosome Ans 2: carbohydrate Ans 3: catabolism B. Ans 1: C : - some Ans 2: A : hydr - Ans 3: B : lys/o

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    2 Exercises Page 41 A. Ans 1: B : to produce and release a chemical substance from a cell Ans 2: D : band of fibrous tissue Ans 3: A : tissue made of contractile cells Ans 4: C : to pass waste products out of the body B. Ans 1: D : study of Ans 2: A : pertaining to Ans 3: A : one who studies Exercises Page 43 A. Ans 1: B : bone; osteo Ans 2: S Ans 3: - blast Ans 4: - clast Ans 5: - cyte B. Ans 1: C : slippery lubricant Ans 2: D: shock absorber Ans 3: B: connects m uscle to bone Ans 4: A: bone forming cell Exercises Page 45 A. Ans 1: h ome/o/stasis Ans 2: u rin/ary Ans 3: c ardi/o/vascul/ar Ans 4: r e/spir/a/tory

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    3 Exercises Page 47 A. Ans 1: c hromatin Ans 2: c hromosome Ans 3: g ene Ans 4: genome Ans 5: m itosis Exercises Page 49 A. Ans 1: C : gene therapy Ans 2: A : cytogeneti cs Ans 3: A : personalized B. Ans 1: t herapy Ans 2: e mbryo Ans 3: f etus Ans 4: t herapeutic Exercises Page 51 A. Ans 1: d orsal Ans 2: c ephalic Ans 3: p roximal Ans 4: a nterior Ans 5: i nferior B. Ans 1: s agittal Ans 2: c oronal Ans 3: t ransverse

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    4 Exercises Page 53 A. Ans 1: Epi (above) /gastr (stomach) /ium (structure) Ans 2: Hypo (below) /gastr (stomach) /ic (pertaining to) Ans 3: Abdomin/o (abdomen) /pelv (pelvis) /ic (pertaining to) B. Ans 1: a bdomin/al Ans 2: u mbilic/al Chapter 3 Review A. Ans 1 : A : above Ans 2: A : superior Ans 3: A : center Ans 4: A : inferior Ans 5: B : left Ans 6: B : posterior Ans 7: A : superior Ans 8: B : ventral Ans 9: A : distal B. Ans 1 : D : release Ans 2: F : coil Ans 3: H: to set in motion Ans 4: E : band Ans 5: A: a storeroom Ans 6: G: mother Ans 7: B: to change Ans 8: J: parchment Ans 9: C: gristle Ans 10: I : sinew C. Ans 1 : True Ans 2: True Ans 3: True

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    5 Ans 4: False Ans 5: False Ans 6: False Ans 7: True Ans 8: False Ans 9: True Ans 10: True D. Ans 1 : metabolism Ans 2 : nucleus Ans 3: cartilage Ans 4: homeostasis Ans 5: anatomic position E. Ans 1 : D : supine Ans 2: C : dorsal ; proximal Ans 3: B : proximal Ans 4: A : frontal Ans 5: D : the same F. Ans 1 : prone Ans 2: supine Ans 3: supine Ans 4: horizontal or transverse Ans 5: coronal G. Ans 1 : D: sulcus Ans 2: A : cytoplasm Ans 3: E : cell membrane Ans 4: D : hormones Ans 5: C : metabolic H. Ans 1 : molec/ule Ans 2: hypo/gastr/ic Ans 3: phen/o/type

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    6 Ans 4: urin/ary Ans 5: metabol/ism Ans 6: organ/elle Ans 7: nucle/o/lus Ans 8: lys/o/some I. Ans 1 : cranial Ans 2: nervous Ans 3 : abdominal Ans 4: digestive Ans 5 : thoracic Ans 6: cardiovascular Ans 7 : abdominal Ans 8: urinary Ans 9 : thoracic Ans 10: respiratory Ans 11 : cranial Ans 12: endocrine Ans 13 : pelvic Ans 14: reproductive Ans 15 : abdominal Ans 16: lymphatic Ans 17 : pelvic Ans 18: reproductive J. Ans 1 : D : zygote Ans 2: C : thin layer of tissue Ans 3: C : dysmorphic Ans 4: A : cartilage Ans 5: B : within Ans 6: D : histology Ans 7: A : chondroblast Ans 8: D : four Ans 9: A : body region Ans 10: A : cartilage K. Ans 1 : C: organelle Ans 2: E: synovial Ans 3: D: ribosome Ans 4: C: diaphragm

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    7 Ans 5: E: phenotype Ans 6: C: nuclei Ans 7: C: zygote Ans 8: B: endocrine Ans 9: A: osteocyte Ans 10: A: histology L. Ans 1 : abdominal Ans 2 : spinal Ans 3 : pelvic Ans 4: abdominal Ans 5 : thoraci c M. Ans 1: diaphragm Ans 2: epigastric Ans 3 : molecules Ans 4 : carbohydrate Ans 5 : cephalic Ans 6: karyotype Ans 7: phenotype Ans 8: epigenetic N. Ans 1 : C: directions Ans 2: B: planes Ans 3: C: directions Ans 4: A: anatomic position Ans 5: C: directions O. Ans 1: False Ans 2: True Ans 3: True Ans 4: True Ans 5: False

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    1 Chapter 4 : Integumentary System . The Language of Dermatology Exercises Page 65 A. Ans 1 : B: mass Ans 2 : A: dermatology Ans 3 : C: temperature Ans 4 : A: skin Exercises Page 67 A. Ans 1 : strata Ans 2 : stratum B. Ans 1 : 2 Ans 2 : 5 Ans 3: 3 Ans 4: 1 Ans 5: 4 C. Ans 1: B: color Ans 2: E: clear Ans 3: E: cell Exercises Page 69 A. Ans 1 : hypo/derm/is Ans 2 : adip/ose Ans 3: sub/cutane/ous

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    2 B. Ans 1 : C: fibroblast Ans 2 : C: adipose Exercises Page 71 A. Ans 1 : nevus Ans 2 : basal Ans 3 : nevi Ans 4 : melanoma Exercises Page 73 A. Ans 1 : A llergy ; allergic Ans 2 : allergen ic Ans 3 : allergens B. Ans 1 : verb Ans 2 : noun Exercises Page 75 A. Ans 1 : pediculosis Ans 2 : cellulitis B. Ans 1 : furuncle Ans 2 : carbuncle Ans 3 : impetigo

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    3 Ans 4 : scabies Ans 5: tinea Ans 6: thrush; candidiasis Exercises Page 77 A. Ans 1 : C: red Ans 2 : A: pertaining to Ans 3 : A: root/combining form Ans 4 : B: prefix Exercises Page 79 A. Ans 1 : D: wax Ans 2 : E: sac, bladder Ans 3 : B: containing pus Ans 4 : A: point Ans 5 : C: whitehead, blackhead Ans 6 : I: seborrheic scales from the scalp Ans 7 : H: break or tear of any organ or part Ans 8 : F: hormone that produces masculine characteristics Ans 9 : J: small, circumscribed elevation of the skin Ans 10 : G: excessive amount of sebum B. Ans 1 : T rue Ans 2 : F alse Ans 3 : F alse Ans 4 : T rue Exercises Page 81 A. Ans 1 : black

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    4 Ans 2 : axilla Ans 3 : cortices Ans 4 : m edulla ; middle Ans 5 : cortex Ans 6 : alopecia Ans 7 : medication B. 1. axillary 2. cortical 3. medullary Exercises Page 83 A. Ans 1 : onych/o/my c /osis Ans 2 : mer/o/crine Ans 3 : pher/omone Ans 4 : par/onych/ia B. Ans 1 : hypoxia Ans 2 : p aronychia Ans 3: onychomycosis Ans 4: malnutrition Exercises Page 85 A. Ans 1 : D: to reconstitute a lost part Ans 2 : B: burned, dead tissue Ans 3 : E: removal of injured or necrotic tissue Ans 4 : A: sudden physical collapse Ans 5 : C: excessive collection of fluid in cells and tissues Exercises Page 87 A.

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    5 Ans 1 : heterograft Ans 2 : homograft Ans 3 : autograft B. Ans 1: D: different Ans 2: A: other Ans 3: E: foreign Ans 4: B: same, alike Ans 5: C: self C. Ans 1: eschar Ans 2: C: full thickness Ans 3: C: shock Exercises Page 89 A. Ans 1: 3; 4; 2; 1 Ans 2: keloid Ans 3: granulation tissue Ans 4: fibroblast Ans 5: abrasion Ans 6: laceration Ans 7: suture Exercises Page 91 A. Ans 1: Juvederm Ans 2: cryotherapy Ans 3: fluoresce Ans 4: diascopy Ans 5: Botox

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    6 B. Ans 1: C: cry/o - Ans 2: B: through Ans 3: A: to view Ans 4: A: - osis Exercises Page 93 A. Ans 1: antifungal Ans 2: topical B. Ans 1: B: semisolid emulsion in an alcohol base Ans 2: D: powder mixed with oil and water Ans 3: E: semisolid preparation of oil and water Ans 4: A: adhesive membrane attached to the surface of the skin Ans 5: C: powder dissolved in alcohol or water Chapter 4 Review A. Ans 1: B: s kin graft from another person or cadaver Ans 2: A: s kin graft taken from the individual who is receiving the graft Ans 3: B: s kin graft from another person or cadaver Ans 4: C: a graft from another species Ans 5: C: a graft from another species B. Ans 1: papillae Ans 2: matrices Ans 3: cortices Ans 4: axillae C. Ans 1: SC Ans 2: IM

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    7 D. Ans 1: D: psoriasis Ans 2: G: systemic lupus erythematosus Ans 3: I: dermatomyositis Ans 4: C: rosacea Ans 5: B: vitiligo Ans 6: F: scleroderma E. Ans 1: D: 22% Ans 2: C: IV fluids Ans 3: A: eschar Ans 4: C: epidermis, dermis, and hypodermis Ans 5: B: infection F. Ans 1: E: itching Ans 2: C: swelling Ans 3: A: can infiltrate or metastasize Ans 4: B: body as a whole Ans 5: D: to scratch G. Ans 1: C: cryosurgery Ans 2: C: deep Ans 3: B: stratum corneum Ans 4: C: antipruritic Ans 5: D: adipose tissue Ans 6: D: nevus Ans 7: C: decubitus Ans 8: E: necrotizing fasciitis Ans 9: B: herpes zoster Ans 10: C: SLE H. Ans 1: A: dermis Ans 2: B: dermal Ans 3: B: pathology Ans 4: A: pathological

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    8 Ans 5: B: anesthetic I. Ans 1: dermato/ logy Ans 2: ex/cori/ate Ans 3: de/cubit u s Ans 4: pedicul/osis Ans 5: an/esthes/ia Ans 6: anti/prurit/ic J. Ans 1: B: patch test Ans 2: A: vesicles; B: pruritus; D: swelling Ans 3: B: earlobes Ans 4: pruritus Ans 5: nickel Ans 6: B: dermatitis K. Ans 1: metastasize Ans 2: metastatic Ans 3: metastasis L. Ans 1: B: ear wax Ans 2: D: mammary Ans 3: A: sweat at groin and armpits Ans 4: C: typical sweat M. Ans 1: abrasion Ans 2: laceration Ans 3: keloid Ans 4: vitiligo N. Ans 1: D: parasiticide Ans 2: B: corticosteroid Ans 3: C: antifungal Ans 4: A: retinoid

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    9 O. Ans 1: dermatopathologist Ans 2: dermatologist Ans 3: plastic surgeon Ans 4: esthetician Ans 5: nurse practitioner

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    1 Chapter 5 : Digestive System . The Language of Gastroenterology Exercises Page 103 A. Ans 1 : s tomach ; intestines Ans 2 : g astr ; gastr/o Ans 3 : g astric ; gastrointestinal ; gastroenterology ; gastroenterologist Exercises Page 105 A. Ans 1 : C : deglutination Ans 2 : D : secretion Ans 3 : A : contraction Ans 4 : B : elimination B. Ans 1 : prote/ase Ans 2 : elimin/ation Ans 3 : lip/ase Ans 4 : amyl/ase Ans 5 : segment/al Ans 6 : per i /stalsis Exercises Page 107 A. Ans 1 : IBD Ans 2 : GI Ans 3 : IBS B. Ans 1 : True Ans 2 : False

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    2 Ans 3 : False Ans 4: True Ans 5: True Exercises Page 10 9 A. Ans 1 : p alate Ans 2 : uvula Ans 3 : p apillae Ans 4 : r ugae B. Ans 1: B: gingivitis and C: dry mouth Ans 2: A: Sjögren syndrome Ans 3: D: Sjögren syndrome antibodies A and B Exercises Page 1 11 A. Ans 1 : sub (P) /mandibul (R) /ar (S) Ans 2: sub (P) /lingu (R) /al (S) Exercises Page 1 13 A. Ans 1 : gingiv/itis Ans 2 : periodont/i cs Ans 3 : glosso/dynia Ans 4 : periodont/itis Ans 5 : halit/osis Ans 6 : pyo/rrhea Ans 7: leukoplak/ia

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    3 Exercises Page 1 15 A . Ans 1 : h iatus; esophagus Ans 2 : epiglottis; larynx Ans 3 : postprandially Ans 4 : Hematemesis; vomiting Ans 5 : Esophagitis Ans 6: v arices; varix; varicose Exercises Page 1 17 A. Ans 1 : C: her intestines not absorbing water Ans 2 : A: through her veins Ans 3 : B: stomach and intestines B. Ans 1: C: allows for absorption of vitamin B 12 Ans 2: D: enzyme that breaks down protein Ans 3: A: protects the lining of the stomach Ans 4: B: destroys pathogens Exercises Page 11 9 A. Ans 1 : C: difficult Ans 2 : B: digestion Ans 3 : A: action Ans 4 : D: appetite B. Ans 1: peptic Ans 2: gastritis Ans 3: GERD

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    4 Exercises Page 1 21 A. Ans 1 : F: ileum Ans 2 : E: omentum Ans 3 : G: serosa Ans 4 : H: villus Ans 5 : A: viscus Ans 6: D: plica Ans 7: I: jejunum Ans 8: B: peritoneum Ans 9: C: mucosa Exercises Page 1 23 A. Ans 1 : C: disruption of the normal peristalsis of the small intestine Ans 2 : D: hard, infrequent bowel movements Ans 3 : E: allergy to gluten Ans 4 : A: parasite that causes gastroenteritis Ans 5 : B: part of the s m all intestine slides into a neighboring part B. Ans 1: False Ans 2: True Ans 3: False Ans 4: False Ans 5: True Exercises Page 1 25 A. Ans 1 : C: liver Ans 2 : B: root + root Ans 3 : C: combining form + suffix Ans 4 : B: new

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    5 Exercises Page 1 27 A. Ans 1 : condition Ans 2: suffix Ans 3: cirrh osis or hemochromatosis Ans 4 : blood Ans 5: combining form Ans 6: hemochromatosis Ans 7 : belly Ans 8: root Ans 9: ascit es Ans 10 : yellow Ans 11: root Ans 12: cirrhosis Ans 13 : bile Ans 14: combining form Ans 15: cholestatic Ans 1 6 : enzyme Ans 17: suffix Ans 18: phosphatase (or aminotransferase) Exercises Page 12 9 A. Ans 1 : bile Ans 2 : common bile duct Ans 3 : choledocholithiasis Ans 4 : cholelithiasis Ans 5 : cholecystitis Exercises Page 1 31 A. Ans 1 : D: pancreatic juice Ans 2 : A: alkaline

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    6 Ans 3 : C: surrounded by the curve of the duodenum B. Ans 1 : B: genetic condition affecting the pancreas Ans 2 : C: can be caused by biliary disease, gallstones, or alcoholism Ans 3: A: lack of insulin production Exercises Page 1 33 A. Ans 1 : C: - ase Ans 2 : D: chyle Ans 3 : D: carbohydrates Ans 4 : C: water B. Ans 1: D: lipid Ans 2: B: electrolyte Ans 3: C: small intestine Exercises Page 1 35 A. Ans 1 : dia/rrhea Ans 2 : constip/ation Ans 3 : lact/ase Ans 4 : celi/ac Ans 5 : dys/entery Exercises Page 1 37 A Ans 1 : D: Greek letter “S” Ans 2 : E: around Ans 3 : B: colon Ans 4 : A: forming Ans 5 : C: measure

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    7 B. Ans 1: cecum Ans 2: anus Ans 3: vermiform Ans 4: flexure Exercises Page 13 9 A. Ans 1 : D: tissue Ans 2 : E: pertaining to Ans 3 : F: condition Ans 4 : B: action Ans 5 : C: inflammation Ans 6 : A: flow Ans 7 : H: quality of Ans 8 : E: pertaining to Ans 9 : G: excision Exercises Page 141 A. Ans 1: barium Ans 2: enema Ans 3: colonoscopy Ans 4: endoscopy Exercises Page 143 A. Ans 1: cholelitho/tomy Ans 2: append/ectomy Ans 3: os/tomy Ans 4: chole/cyst/ectomy Ans 5: ile/os/tomy

570 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.