Skip to content
Exam Guides

Leadership: Theory and Practice, 7th Edition Test Bank

Prepare more efficiently with Leadership: Theory and Practice, 7th Edition Test Bank, a study guide designed for quick revision and exam mastery.

Preview 16 of 467 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource Multiple Choice 1. _______________ a rgued that the major activities of management and leadership are played out differently; but both are essential to an organization a. Jago b. Zaleznik c. Kotter d. Bass Ans: C Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC 2 . Power is described as a. A relational concern for both leaders and followers b. Use of force over others to manipulate them c. Letting any follower do whatever he or she want s d. Forcing people to engage in extreme behaviors Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 3 . The “Great Man/Person” trait definition of leadership a. Is about the interaction between leaders and followers b. Can be learned c. Is restricted to those with inborn talent, qualities , or characteristics d. Is about developing leadership skills Ans: C Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership Described Question Type: MC 4 . The four key elements of the definition of leadership used in the text are a. Trait, goal, emergent, expert

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource b. Process, influence, group, goal c. Values, ethics, process, performance d. Capability, competency, skill, relationship Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 5 . In their discussion about management and leadership, Bennis and Nanus said that leaders a. “Do things right” b. “Do the right thing” c. “ Do what followers want” d. “Do enough to get the job done” Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC 6 . People in the organization like me because I know what I am doing and share knowledge with followers. I have a. Position power b. Personal power c. Information power d. Legitimate power e. Reward power Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 7 . Chief e xecutive o fficers of any company have a. Legitimate power b. Referent power c. Expert power d. Personal power e. Emergent power Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 8 . I can emerge as the leader in my group project by a. Telling all group members exactly what to do b. Communicating and listening well with group members c. Sitting at the head of the table d. Being designated by the instructor as the group leader Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Assigned versus Emergent Leadership Question Type: MC 9 . Kellerman argues that in the last forty years there has been a shift in leadership power from a. Shared power to top down power b. Leader dominated power to shared power with followers c. Follower dominated power to shared power with leaders d. Referent power focus to coercive power focus Ans: B Cognitive Domain: Analysis Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 10 . Information power is a. Associated with having formal job authority b. Based on followers liking of their leader c. Derived from having the ability to provide rewards d. Focused on the social contract between leaders and followers e. Derived from possessing knowledge that others want or need Ans: E Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 11 . Who is said to engage leadership? a. Followers b. Groups c. Organizations d . Leaders Ans: D

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource Cognitive Domain: Analysis Answer Location: Definition and C omponents Question Type: MC 1 2 . Who is responsible for the leadership process? a. Followers b. Leaders c. Organizations d. Followers and leaders Ans: D Cognitive Domain: Analysis Answer Location: Definition and components Question Type: MC 13 . The common goals element of the definition of leadership means a. Leaders and followers have a mutual purpose b . Leaders and followers have similar personalities c. Leaders and followers have similar interests d. Leaders and follow ers have a mutual desire for power Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Definition and components Question Type: MC 14 . The statement “She/he is born to be a leader” suggests a a. Process definition of leadership b . Trait definition of leadership c. Gender bias definition of leadership d. Coercive definition of leadership Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Definition and components Question Type: MC 15 . Social identity theory would suggest leadership emergence occurs when a. The group identifies with the leader b. They acquire the skills to do the job well c. The group assigns them the role of leader

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource d. They become most like the group prototype Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Assigned versus Emergent Leadership Question Type: MC 16 . Coercive leadership a. Is not allowing a player to play in competition because he or she was late to practice b. Is forcing followers to engage in extreme behaviors c. Is using the influence relationship to affect change d. Is supporting ethical behavior amongst team members Ans: B Cognitive Domain: Analysis Answer Location: Leadership and Coercion Question Type: MC 17 . To coerce means to a. Influence others toward a common goal b. Influence others to behave ethically c. Influence others to do something against their will d. Influence others using positive rewards Ans: C Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Coercion Question Type: MC 18 . Non - leadership is a. A relational interaction between a group of people toward common goals b. S har ing goal development with followers c. Leadership that is focused on individual goals d. Leadership that is focused on working with followers to achieve common goals Ans: C Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Coercion Question Type: MC 19 . The primary functions of leadership are a. Directing, ruling, encouraging

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource b. Aligning, visioning, inspiring c. Building, maintaining, staffing d. Budgeting, controlling, problem solving Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC 20 . Simonet and Tett (2012) found that management is distinct from leadership by a. Extrinsic motivation b. Intrinsic motivation c. Strategic planning d. Creative thinking Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC 2 1 . Differences between manag e ment and leadership include a. Leaders are emotionally involved , whereas managers have low emotional involvement b. Managers shape ideas , whereas leaders are reactive in solving problems c. Leaders are unidirectional influencers , whereas managers are multidirectional influencers d. Leaders are controlling , whereas managers are motivating Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC 22 . The primary function s of management are a. Producing change and movement b. Producing positive leadership outcomes c. Producing a creative vision d. Producing order and consistency Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Management Question Type: MC

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 23 . One key to emerg ing as a leader a. Is to be perceived by others as likable and knowledgeable b. Is to be forceful in asserting your opinions c. Is to avoid listening to opposing opinions d. Is to be perceived by others as commanding and dominant Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Assigned versus Emergent Question Type: MC 24 . Which of the following bases of power are considered personal power? a. Information b. Referent c. Coercive d. Reward e. Legitimate Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 25 . Scholarly research and popular work on the nature of leadership exploded in this decade a. 195 0 b. 196 0 c. 197 0 d. 198 0 Ans: D Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 26 . The emerging approach called servant leadership a. Focuses on followers needs b. Focuses on traits c. Focuses on adapting to solve problems d. Focuses on spirituality Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 27 . Which way of classifying leadership involves capabilities to make leadership possible? a. Group process b. Personality c. Skills d. Power Ans: C Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 28 . The process definition of leadership implies a. Leadership is linear b. Leadership is one - way, top - down c. Leadership is leader centered d. Leadership is reciprocal between leaders and followers Ans: D Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Definition and Components Question Type: MC 29 . Although there are clear differences between management and leadership, a. There is little research to support one or the other b. Leadership is more valued than management c. The two constructs overlap d. Management is more valued than leadership Ans: C Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and management Question Type: MC 30 . Argued that leaders and managers are distinct; they are different types of people a. Jago b. Zaleznik c. Kotter d. Bass e. Burns Ans: B

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership and management Question Type: MC 31 . Leaders' power to provide pay raises and promotions is a. Reward b. Coercive c. Legitimate d. Referent e. Expert Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 32 . Defining leadership as a process means a. It is a transactional event. b. It is focused on influence. c. It is an inborn trait or characteristic d. It may only take place in groups. Ans: C Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 33 . The following is not one of the classifications for a definition of leadership: a. The focus of group process b. An artistic process c. A behavior d. A personality trait e. An instrument of goal achievement Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 34 . The primary functions of management are a. Planning, organizing, staffing, and controlling. b. Forming, storming, norming, and reforming. c. Building, breaking down, rebuilding, and maintaining. d. Ruling, listening, adapting, and adjusting. e. Directing, framing, extending, and encouraging. Ans: A Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership and management Question Type: MC 35 . Some positive communication behaviors that account for successful leader emergence are a. Sense of humor, facial expressiveness. b. Being dominant, speaking frequently. c. Differentiating oneself from the group, challenging group norms. d. Being informed, initiating new ideas. Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Assigned versus Emergent Question Type: MC 36 . Leadership definitions have evolved during the 20 th century in the following way: a. The trait approach remains the most popular approach over time. b. A leader's power remains a key requirement for goal accomplishment. c . Focus on leadership effectiveness became prominent in the 1970s. d . Leadership research peaked in the 1980s. Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 37 . Fisher associates all of the following positive communication behaviors with emergent leadership, except a. Being verbally involved b. Establishing roles c. Seeking others' opinions d. Ini tiating new ideas Ans: B

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Assigned versus Emergent Question Type: MC 38 . You are told you need to work weekends. Your supervisor gives you a pay raise in return. What type of power is your supervisor using? a. Referent b. Expert c. Legitimate d. Reward e. Coercive Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 39 . Leadership is a phenomenon that takes place in the context of the interaction between leaders and followers. This viewpoint would suggest leadership is accessible by all: a. Reward b. Referent c. Process d. Trait e. Legitimate Ans: C Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 4 0 . You really enjoy working for your boss and look up to her or him as a role model. You are more than willing to work hard for the organization because of your relationship with your boss. This is an example of a. Legitimate power b. Coercive power c. Position power d. Personal power e. Reward power Ans: D Cognitive Domain: Application Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 41 . On the way to track practice you get pulled over for speeding. When you arrive to practice late, the coach makes you run laps. This is an example of a. Legitimate power b. Coercive power c. Expert power d. Personal power e. Reward power Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 42 . Often leadership occurs within a context where one individual influences a group of others to accomplish goals. Which best describes this component of leadership? a. Leadership occurs in groups. b. Leadership involves influence. c. Leadership includes organizations. d. Leadership includes attention to common goals. Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 43 . Watson and Hoffman's study on leadership emergence with regard to gender - biased perceptions would suggest a. Influential women were rated the same as men in terms of leadership. b. Women are much more likeable than men. c. E mergence in leadership has little to do with gender bias. d. There continue to be barriers to women's emergence as leaders in some settings. e. Men are always more influential within groups and organizations. Ans: D Cognitive Domain: Application Answer Location: Assigned versus Emergent Question Type: MC

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 44 . Kotter suggested that management produces_______ and ________. a. Change and structure b. Vision and order c. Order and consistency d. Change and movement Ans: C Cognitive Domain: Knowledge Answer Location: Leadership and management Question Type: MC 45 . Although there are clear differences between management and leadership, a. There is little research to support one or the other. b. Leadership is more valued than management. c. The two constructs overlap. d. Management is more valued than leadership. Ans: C Cognitive Domain: Application Answer Location: Leadership and management Question Type: MC 46 . In which way will leadership and power be approached in upcoming chapters? a. As a form of coercion. b. As positional power. c. From the perspective of the follower. d. As a relational concern for both leaders and followers. e. As a tool to be used by the leader. Ans: D Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 47 . Understanding the nature of leadership has proved to be quite the challenge for practitioners and researchers because a. Its appeal is limited to academics and scholars. b. Very little research has been done. c. It has not received much attention. d. It is a highly valued phenomenon that is very complex. Ans: D Cognitive Domain: Comprehension

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource Answer Location: Summary Question Type: MC 48 . Your parents and older siblings are all successful elected offi cials. After graduation, it is s uggested by many that you should seek office and, in turn, offer you their support. Which best describes the leadership approach being demonstrated? a. Behavioral approach to leadership b. Leadership as a process c. Trait perspective d. Expert power Ans: C Cognitive Domain: Application Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 49 . As captain of the soccer team, your primary concern is winning games and maintaining the strength of the team. Your players could n’t care less about teamwork and just want to win. Wh ich component of leadership would you recommend the leader focus on? a. Roles b. Common goals c. Process d. Influence Ans: B Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC 50 . The leader is at the core of group change and activity, representing the backbone of the group or organization. Leadership is viewed as a. Focus of group processes b. Personality perspective c. Leadership as an act d. Leadership as a behavior Ans: A Cognitive Domain: Comprehension Answer Location: Leadership Defined Question Type: MC

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice , Seventh Edition: Instructor Resource 51 . Jeffrey is the c hief f inancial o fficer of an established marketing firm. He recently learned that the company is going to try to merge with a new firm. He shares this potential merger with only a few of his mid - level managers he trusts. Jeffrey has a. Information and referent power b. Reward and referent power c. Information and legitimate power d. Personal and information power Ans: C Cognitive Domain: Application Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 52 . Coercive leadership is not considered ideal leadership as defined in this text because a. Influence in leadership includes followers and leaders working toward a common goal b. Process is a part of the definition in both coercion and leadership c. Forcing and manipulative behaviors are legitimate leadership tactics d. Coercive leadership involves both individual and common goals Ans: A Cognitive Domain: Application Answer Location: Leadership and Power Question Type: MC 53 . My boss really does not get the technical aspects of the job my group is trying to complete. I understand the intricacies of the project and my team members come to me with all of their questions. What has happened in this work setting? a. I have taken control and power of the group b. I have undermined my boss c. I have emerged as the team leader d. My boss is no longer a leader Ans: C Cognitive Domain: Application Answer Location: Emergent and Assigned Leadership Question Type: MC 54 . Writing about and researching leadership is a. Declining in popularity b. A universally appealing topic

451 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.