Skip to content
Exam Guides

Making the Team: A Guide for Managers, 6th Edition Test Bank

Making the Team: A Guide for Managers, 6th Edition Test Bank boosts your confidence by simulating real exam scenarios.

Preview 31 of 149 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Making the Team, 6e (Thompson) Chapter 1 Making the Team: A Guide for Managers 1 Multiple Choice Questions 1) When it comes to teamwork, interdependence means: A) the team has an identifiable membership. B) only one individual in the group will assume responsibility for the project outcome. C) the success of individual efforts is the only important goal for members. D) team members cannot achieve their goals single-handedly. Answer: D Page Ref: 4 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 2) When it comes to membership, boundedness refers to the ________; stability refers to ________. A) limitations imposed by other members; nonmember view of financial stability of team decisions B) amount of expertise of members; how concrete and available resources are to members C) team membership identifiability; the tenure of membership D) promises made by new members; the emotional fortitude of members Answer: C Page Ref: 4 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 3) With regard to the defining characteristics of a team, all of the following are true EXCEPT: A) teams exist to achieve a shared goal. B) team members are interdependent regarding the achievement of a goal. C) team members do not have the authority to manage their own work and internal processes. D) teams are bounded and stable over a period of time. Answer: C Page Ref: 4 & Ex. 1-1 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 4) When we ask, "Why should organizations bother to build and maintain effective teams," all of the following challenges facing organizations might be addressed through teams EXCEPT: A) improving multi-generational collaboration and teaming. B) dealing with competition in one's industry. C) globalization. D) economic understanding. Answer: D Page Ref: 6-7 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 5) In manager-led teams, the team members: A) execute a task. B) monitor and manage the performance of the team. C) design the team as a performing unit. D) design the organizational context. Answer: A Page Ref: 12-13 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 6) With regard to the characteristics of a manager-led team, all of the following are true EXCEPT: A) has a dedicated, full-time, higher-ranking supervisor. B) provides the organization with the most amount of control over the team and the work they perform. C) the members provide peer-feedback for one another. D) is a very efficient type of team because of the centrality of goals and control. Answer: C Page Ref: 12-13 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 7) A team where a manager or a leader determines the overall purpose or goal of the team, but team members are at liberty to manage the means by which they meet that goal is called a: A) manager-lead team. B) self-managing team. C) self-directing team. D) self-governing team. Answer: B Page Ref: 13 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 8) Self-directing teams are best suited for: A) people who cannot take direction. B) teams whose leaders are incompetent. C) complex, ill-defined, and ambiguous problems. D) simple, well-defined, and clear problems. Answer: C Page Ref: 15 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 9) Which type of team offers the most potential for innovation, can enhance goal commitment, and provides opportunities for organizational learning and change? A) Self-governing teams B) Manager-led teams C) Self-directing or self-designing teams D) Self- managing or self-regulating teams Answer: C Page Ref: 15 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 10) With regard to the disadvantages of self-directing teams, all of the following are true EXCEPT: A) it is difficult to monitor the team's progress. B) the team can suffer from conforming too much to team leaders. C) teams of this type can be very costly to build. D) the team can suffer from marginalization and struggle with team legitimacy. Answer: B Page Ref: 15 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 11) All of the following are risks with self-governing teams EXCEPT: A) misdirection. B) team goals and interests may be at odds with organizational interests. C) poor decision-making due to lack of awareness to company goals and interests. D) poor potential in terms of team commitment and participation. Answer: D Page Ref: 16 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 12) The misattribution error is the tendency for managers to attribute the causes of team failure to forces beyond their personal control. According to that definition, which of the following is a misattribution error? Blaming an unsuccessful outcome on: A) lack of preparation. B) lack of knowledge. C) the competitive environment/marketplace. D) low motivation. Answer: C Page Ref: 17 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Ethical understanding and reasoning 13) In general, leaders who control all the details, manage all the key relationships in the team, have all the good ideas, and use the team to execute their plan are usually ________ and ________. A) overworked; underproductive B) successful; well rewarded C) well regarded; quickly promoted D) productive; well connected Answer: A Page Ref: 18 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 14) Which of the following is a way in which managers recognize their team-building responsibilities? A) Equate managing their team with managing individual people on the team. B) Rely on group-based forums for problem solving and diagnosis. C) Gain all of their feedback from one-on-one meetings with team members. D) Base their decisions on the limited information and resources. Answer: B Page Ref: 17 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Application of knowledge

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5 15) Which of the following is a positive way that teams deal with situational surprises or unexpected changes within their task assignments? A) A team strikes out on their own and bucks the authoritative measures causing the change. B) Shifts responsibility for various task roles and reassembling work routines to different members of the team. C) Insists upon the use of more resources to solve the problem from the same approach. D) Keeps overreaction to a minimum by keeping work assignments the same and sticking with the pre-established work routine. Answer: B Page Ref: 18 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 16) The most common type of team is a(n): A) cross-functional team. B) operations team. C) middle-management team. D) service team. Answer: C Page Ref: 20 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 17) According to research, what is the best advice regarding team size? A) Teams should generally increase in size up to a maximum of 14 people. B) Teams should generally have fewer than 10 members - with an optimal size of 5-6 people. C) Teams should generally decrease in size down to a maximum of 3 people. D) Teams should not be limited in size. Answer: B Page Ref: 20 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Application of knowledge 18) One of the most frustrating aspects of teamwork is: A) sustaining high motivation. B) a high level of turnover. C) not being able to select one's preferred team members. D) ineffective leadership. Answer: A Page Ref: 20-21 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6 19) Managers often think they can know and predict everything regarding a problem, even when a situation has a completely unpredictable outcome. This, after the fact, "I knew it all along" belief fallacy is known as: A) the hindsight bias. B) an inert knowledge problem. C) interdependence. D) the social system context. Answer: A Page Ref: 23 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 20) Many people make the mistake of looking for the causes of a problem after they find the effects of it. There may be many common factors that have nothing obviously related to the situation, or factors difficult to detect that can interfere with a successful problem solution. This situation is best known as a(n): A) preexisting baseline. B) hindsight bias. C) evidence-based management. D) sampling on the dependent variable. Answer: D Page Ref: 22-23 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Analytical thinking 21) A leader who coaches, directs, and instructs their team, but has team members who help the leader learn from their perspective, is a team who engages in: A) single-loop learning. B) double-loop learning. C) team longevity. D) expert learning. Answer: B Page Ref: 24 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7 22) The key to a manager unlocking the pervasive, inert knowledge in their team lies in: A) the manager's social network. B) how the manager uses examples to illustrate and convey concepts to their team. C) the manager's talent with lecture-based teaching. D) the team's boundedness and stability. Answer: B Page Ref: 24 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 23) In contrast to a team, a working group differs from a team because: A) the working group members are interdependent. B) the working team members have collective responsibilities and rewards for their production outcome. C) the working team members are not interdependent and are not working toward a shared goal. D) the working team relies on their manager's social network for success. Answer: C Page Ref: 5 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 24) Changes in corporate structure and increases in specialization imply that there will be new boundaries among team members in an organization, such as: A) always working in a face-to-face environment. B) decreased need to work in a virtual team. C) increased use of manager-led teams. D) team members must integrate their knowledge through increased coordination and synchronization with suppliers, peers, and customers. Answer: D Page Ref: 7 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8 25) With the ability to communicate with others anywhere on the planet, people and resources that were once remote can now be reached quickly, easily, and inexpensively. This has facilitated and encouraged the development of the ________ team. A) virtual B) tactical C) strategic D) multigenerational Answer: A Page Ref: 7 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 26) Unless companies and managers take the time to understand the different work and value systems of different generations of workers, multigenerational teams will work under frustrating conditions. Values that should be considered when composing a team of different generational members include the importance of family, team versus individual orientation, achievement orientation and: A) the number of contacts the person has in their social network. B) the person's need for feedback, attention, and coaching. C) the person's negotiation skills. D) how well the person understands the corporate culture of the team. Answer: B Page Ref: 7 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 27) For tactical teams to be successful, there must be ________ and ________. A) the freedom to innovate; the ability to question assumptions B) the ability to think out of the box; the ability to work remotely C) ambiguous problems; limited emphasis on formal organizational structures D) a high degree of task clarity; unambiguous role definition Answer: D Page Ref: 8 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Analytical thinking

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9 28) A ________ is a group of expert specialists each of whom has a specific role position, performs brief tasks that are closely synchronized with others, and can perform those actions in different environmental conditions. A) hybrid team B) crew C) self-governing team D) clique Answer: B Page Ref: 9 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 29) Of the following teams, which one is a predominantly problem-solving team? A) Research team at the Centers for Disease control B) Surgical team at the Mayo Clinic C) Drive train assembly team at Honda D) IDEO product design team Answer: C Page Ref: 9 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Application of knowledge 30) After a study was done of teams at Xerox, several defining features of superbly performing teams emerged which included: clear direction, a team task, material resources, rewards, goals, strategic norms and: A) the authority to manage their work. B) cultural homogeneity. C) a centralized decision-making structure. D) large team size. Answer: A Page Ref: 13 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10 31) Managers frequently fault the wrong causes for team failure. Often, what is the real key causal factor in underperforming teams? A) External, uncontrollable forces, such as market competition B) The difficult personalities on the team C) The manager's talent acquiring team resources D) Faulty team design Answer: D Page Ref: 17 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 32) Which of the following techniques is one of the most effective ways for teams to learn and improve? A) Repetition B) Failure C) Success D) Incentives and competition Answer: B Page Ref: 17 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 33) To be successful in the long run, teams need ongoing resources and support, information, education, and: A) regular team building retreats. B) competition amongst team members and an unaligned incentive structure. C) an authoritarian manager. D) goals and good communication skills. Answer: D Page Ref: 18 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    11 34) Effective managers make mistakes, but they don't make the same mistakes over and over again. When a manager commits to continually learning and benefitting from their mistakes and experiences, this model is called: A) human scaling. B) evidence-based management. C) expert learning. D) the hindsight bias. Answer: C Page Ref: 24 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 35) A cardiac surgery team is an example of a ________ team; the Sandia Nuclear Weapons laboratory team is an example of a ________ team. A) problem-solving; creative B) tactical; creative C) problem-solving; tactical D) tactical; problem-solving Answer: D Page Ref: 8-9 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Analytical thinking 36) The dominant feature of tactical teams is ________; the dominant feature of problem-solving teams is ________; the dominant feature of creative teams is ________. A) expertise; training; communication B) training; expertise; communication C) trust; clarity; autonomy D) clarity; trust; autonomy Answer: D Page Ref: 79-81 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    12 37) With regard to the question of team size (i.e., how big the team should be), all of the following are true EXCEPT: A) most of the time, teams should be fewer than 10 members. B) managers tend to make teams too large. C) it is wise to compose teams using the smallest number of people who can do the task. D) larger teams are more cohesive, and want to stay together. Answer: D Page Ref: 85-86 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 38) Of the following types of skills, which one is least important to consider when selecting members for a team? A) Technical skills B) Intuitive skills C) Task-management skills D) Interpersonal skills Answer: B Page Ref: 88 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 2 True/False Questions 1) The term "interdependence" as it relates to a team refers to the tenure of the members. Answer: FALSE Page Ref: 4 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 2) In 2015, more than one-in-three American workers were Millennials, now the largest segment of the U.S. workforce. Answer: TRUE Page Ref: 7 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    13 3) The most common type of team is an operations team, followed by cross-functional, service and lastly, middle management teams. Answer: FALSE Page Ref: 20 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 4) When a leader believes that she has nothing to learn from a subordinate but the subordinate could learn a lot from her, this is an example of single-loop learning. Answer: TRUE Page Ref: 24 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 5) One of the biggest threats to creative teams is the uneven participation of members. Answer: TRUE Page Ref: 8 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3 Essay Questions 1) What are the benefits and disadvantages of self-managing teams? Page Ref: 13 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 2) There are a lot of myths and unfounded assumptions about the function of teams. Rather than believe the falsehoods, what are some of the truths about when it's best to use teams, and how they perform, change, and grow? Page Ref: 16 Diff: Difficult Skill: Synthesis AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3) Good teams can still fail under the wrong circumstances. Describe why team retreats are often ineffective at fixing conflicts between team members. Page Ref: 19 Diff: Challenging Skill: Analysis AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    14 4) Why is the accurate diagnosis of team problems such a difficult task for many team leaders and do sampling on the dependent variable and hindsight bias hurt or help managers? Page Ref: 22-23 Diff: Challenging Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork 5) What is the advantage of double-loop learning over single-loop learning and how can leaders combat the inert knowledge problem? Page Ref: 24 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    1 Making the Team, 6e (Thompson) Chapter 2 Designing the Team 1 Multiple Choice Questions 1) When it comes to how a team is designed (i.e., members, communication, goals, norms, etc.) and team leadership, which of the following statements is most TRUE based upon the studies from the Xerox customer-service teams? A) For optimal performance, it is more important to have a well-designed team than a team with a good leader. B) For optimal performance, it is more important to have an excellent leader than a well- designed team. C) Both team design and leadership are equally important. D) Well-designed teams tend to sabotage leaders. Answer: A Page Ref: 27 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Written and oral communication 2) Teams permitted to plan between periods or task completion ________ than those teams that plan only during periods of task completion. Teams that participate in planning periodically throughout their task completion process refer to this type of task planning as ________. A) perform worse; preplanning B) perform better; online planning C) create more ideas; goal-directed planning D) stay motivated longer; preplanning Answer: B Page Ref: 30 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3) Clearly defined goals are the essence of great teamwork. Which of the following statements is the best answer about how goals should be articulated by teams? A) Goals should not be clearly articulated, but rather members should be free to interpret them creatively. B) Goals should be complex, and contain several objectives. C) Goals should be simple and specify ends, but not means. D) Goals should be simple and specify means, but not ends. Answer: C Page Ref: 28 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    2 4) A person with a high-performance orientation with respect to goals, such as a professional speaker, is more likely to desire: A) to gain favorable judgments of performance, or avoid negative judgments of competence. B) to understand something novel, or to increase mental competence in a task. C) credit for work done independently. D) difficult tasks. Answer: A Page Ref: 28 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Reflective thinking 5) To perform effectively, teams need to adapt their roles when faced with conflict. With respect to team goal orientation, which orientation type is the most adaptable when goals shift and change? A) High-performance orientation B) High-learning orientation C) High-training orientation D) High-service orientation Answer: B Page Ref: 28 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 6) Which of the following can be a drawback of "backing up" behavior? A) Team member neglects his or her own task work. B) Task motivation increases. C) Pooled interdependence D) Task work capacity increases in subsequent tasks. Answer: A Page Ref: 38 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    3 7) There are many types of interdependence in a team. A team of people independently selling cookies door to door, and then combining their total profits is an example of ________; a team of people on an assembly line making an automobile is an example of ________. A) pooled interdependence; sequential interdependence B) pooled interdependence; reciprocal interdependence C) cooperative interdependence; competitive interdependence D) tactical interdependence; problem-solving interdependence Answer: A Page Ref: 43 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 8) High levels of task interdependence, which require frequent interactions among group members to obtain resources, can: A) make the team less tolerant of project errors. B) enhance performance productivity. C) decrease team cohesion. D) be slower to generate problem solutions. Answer: B Page Ref: 44 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 9) Teams whose members share egalitarian values, or a desire to create a shared sense of members, develop ________ interdependent task approaches. In contrast, teams whose members hold meritocratic values, or are motivated to demonstrate their unique abilities to other group members, develop ________ interdependent task approaches. A) high; low B) low; high C) early; late D) late; early Answer: A Page Ref: 45 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    4 10) In a diverse team, a "faultline" refers to cases in which: A) a team tends to find fault or blame in the other team members rather than their own behavior. B) group members fall into two highly visible, moderate, non-overlapping subgroups usually based on demographic characteristics (such as male vice-presidents and female clerical workers). C) group members make more extreme judgments of demographically dissimilar group members than is actually warranted. D) a homogenous group does not allow a diverse member to join the group. Answer: B Page Ref: 38 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Diverse and multicultural work environments 11) Norms are the unwritten rules that specify appropriate and expected behavior in teams. Which of the following statements is the best answer regarding norms in a team? A) It is best to impose norms of behavior on a team, rather than empowering the team to develop its own norms over time. B) Norms take time to develop in a team, and emerge slowly as the team matures. C) Many norms develop within the first few minutes of a team's first meeting. D) The most competent and respected individuals dictate the norms for the team. Answer: C Page Ref: 46 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 12) A situational example of a script is: A) a new team member doesn't have enough time to complete all the tasks assigned to him or her that day. B) two team members work on the pacing and wording of their presentation to a client. C) a new team member demonstrates some of his or her unique work skills to an established team member. D) two team members go to lunch with a client. The team members have rehearsed who will bring up what business-appropriate subjects to the client. Answer: D Page Ref: 46 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Application of knowledge

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    5 13) When a team norm is violated, what is the most common first response of the affected team? A) Ostracize the individual B) Physical aggression C) Verbal aggression D) Persuade the person to change their behavior Answer: D Page Ref: 47 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 14) For team coaching to be effective, several conditions need to be present. Which of the following is one of those conditions? A) The organization constrains and strictly controls the performance processes essential for team success. B) The team is formed haphazardly and has sparse support within the organization. C) Team expertise, engagement, and method of execution are unconstrained by task or organizational requirements. D) Coaching interventions are required to be introduced and incorporated from the start of the team interaction. Answer: C Page Ref: 50 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 15) Coaching that focuses on ability, knowledge, and skill, such as training on a particular negotiation strategy, is ________ in nature; coaching that focuses on how to best enhance employee involvement, such as outlining goals and target dates, is ________ in nature. A) motivational; cohesive B) collective; performance-focused C) preplanned; integrative D) educational; motivational Answer: D Page Ref: 49 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    6 16) A situational example of team coaching is a: A) product team holds a meeting to discuss product messaging and brand before a new product is announced in the press. B) team discusses a competitor's brand strategy. C) manager personally coordinates the work of their team. D) manager negotiates the acquisition of resources for their team. Answer: A Page Ref: 48 Diff: Challenging Skill: Critical thinking AACSB: Analytical thinking 17) Which of the following scenarios is an example of a team member with high-learning orientation? A) A team member notices that one part of their company's mobile site always crashes when it loads on her phone. She digs into the code of the site and discovers a more innovative way to code the site so that it loads faster on all devices. Other company sites soon adopt her coding solution. B) A team member notices a mistake in the copy of a major marketing piece that they just sent to 1000 of their company's best customers. Even though this person led the team that produced this marketing material, this person blames their agency of record for not catching the error. C) A football team member often holds press conferences in the weight room where he works out and invites the press to ask him questions while he pumps iron. D) A team member on a motorcycle assembly line leaves behind a note for a worker on the next shift showing the number of engines he built that day and openly challenging the next shift worker to beat his production number. Answer: A Page Ref: 28 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 18) Cultural diversity is more positive for team performance when team members' ________ is high and ________ is low. A) temporal leadership; taskwork B) learning orientation; performance avoidance orientation C) emotional intelligence; overstaffing bias D) backing-up behavior; value diversity Answer: B Page Ref: 28 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Diverse and multicultural work environments

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    7 19) Two key types of chronic goals are ________, in which a person attempts to achieve desired positive outcomes and ________, in which a person attempts to avoid negative outcomes. A) performance-prove goals; faultline goals B) tactical goals; crisis goals C) self-managing goals; structural adaptation goals D) promotion goals; prevention goals Answer: D Page Ref: 29 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 20) When a team is given a specific amount of time to do a job, how does the team typically approach the work to be done? A) Team members work harder to get done early with their task. B) Focus on getting the task done rather than worrying about the social or emotional issues of the group C) Worry less about the quality of their output and instead, focus on getting the task done before the deadline D) Team collectively adjusts their sense of urgency and work focus to "fit" whatever time is available for the task. Answer: D Page Ref: 31 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Analytical thinking 21) ________ problems occur when there is not enough time to do all of the required tasks for a job, despite the fact that each task is easy. ________ problems occur when the task is difficult, even though there is plenty of time in which to do it. ________ problems lead to a faster rate of task activity on subsequent trials; ________ problems lead to more extensive processing of information and a slower rate of production in subsequent trials. A) Capacity; Capability; Capacity; capability B) Capability; Capacity; Capability; capacity C) Taskwork; Teamwork; Taskwork; teamwork D) Teamwork; Taskwork; Teamwork; taskwork Answer: A Page Ref: 32 Diff: Challenging Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    8 22) The Attentional Focus model predicts how time pressure affects team performance. This model suggests: A) teams focus on three different approaches when managing conflict and time pressure. B) teams whose members work together for longer periods are more likely to develop a team memory system and be less affected by time pressure. C) time pressure narrows group members' attention to the most prominent or conspicuous needs of completing of a task and filter out what they judge to be less important information. D) teams focus on the relationships that leaders develop with particular subordinates and what time pressure leaders place on these subordinates. Answer: C Page Ref: 32 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 23) Leaders consistently struggle with the question of how many people to put on a team. Which of the following best describes the team scaling fallacy? A) A team's ability to adapt their strategy in the face of change and upheaval. B) As team size increases, people increasingly underestimate the number of labor hours required to complete projects. C) Adding more members of a team increases productivity but also increases the expense of the team relative to the gains on the project. D) Team productivity is always more innovative and productive than the sum of its members working as individuals. Answer: B Page Ref: 33 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 24) As group size increases, ________ also increases in a negatively accelerating fashion, such that each additional person who agrees with the majority has ________ overall influence. A) conformity; less B) interpersonal congruence; more C) conflict; equal amounts of D) interdependence; more Answer: A Page Ref: 34 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    9 25) There are advantages to smaller, even understaffed teams. All of the following are examples of the advantages of keeping one's team size small, EXCEPT: A) members of understaffed teams work harder at a task. B) members of understaffed teams assume less responsibility for the overall team's performance. C) members of understaffed teams are more likely to feel involved and cooperate with the team. D) members of understaffed teams engage in a wider variety of tasks. Answer: B Page Ref: 34 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 26) Diversity is any attribute that another person may rely upon to notice differences. There are three types of diversity in workgroups, one of which is ________ diversity. This category refers to the explicit differences among group members in a social category, such as race, gender, and ethnicity. A) value B) informational C) social category D) visual Answer: C Page Ref: 38 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Diverse and multicultural work environments 27) Diversity in learning and performance orientation decreases team performance; but if teams engage in ________, the negative effects of diversity can be counteracted. A) talk about how they work as a team B) deciding who is in charge C) experimentation with failure D) increasing group size Answer: A Page Ref: 39 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Diverse and multicultural work environments

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    10 2 True/False Questions 1) Teams are most effective when they have a high-learning orientation coupled with high team identification because this allows them to form more accurate team goal mental models and effectively plan their processes. Answer: TRUE Page Ref: 29 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork 2) Regarding the topic of diversity and a minority viewpoint, this minority viewpoint refers to views held by a demographic minority, not a statistical minority. Answer: FALSE Page Ref: 40 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3) As the size of the team grows, more people do less talking relative to others. Sometimes, with really large teams, a few members will say and do nearly nothing compared to others on their team. Answer: TRUE Page Ref: 34 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 4) When every member of a team is dependent on other team members at all levels - not just in a linear fashion - the term for this type of task interdependence is called pooled interdependence. Answer: FALSE Page Ref: 43 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 5) Teams with high levels of task specialization have lower levels of interdependence among team members. Answer: FALSE Page Ref: 44 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    11 6) When norms are left strictly to natural processes and interaction patterns among team members, the individuals who are most disruptive and least self-conscious can set unfavorable norms. Answer: TRUE Page Ref: 47 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3 Essay Questions 1) Rather than considering what factors a leader looks for in assembling a team, what factors typically motivate an individual person to join a particular team? Page Ref: 33 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork 2) Leaders constantly struggle with the question of how many people to put on a team. What are some of the disadvantages to an overgrown team? Page Ref: 34 Diff: Challenging Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork 3) Many leaders struggle with the criteria to use in team member selection. What team member skills are important to think about when forming any team? Page Ref: 35 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Interpersonal relations and teamwork 4) Minority opinions in a team can arise from one of two sources - from a member of one's own team or a member of another group - and both can be effective. However, what are some of the reasons why an in-group team member might be unlikely to offer a differing or dissenting viewpoint during a team discussion? Page Ref: 40 Diff: Moderate Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    12 5) Team coaching is the direct interactions that leaders have with a team to help members make coordinated and task-appropriate use of their collective resources in accomplishing the team's work. What three distinct features make up the basic behavior and considerations for coaching a team? Page Ref: 48 Diff: Challenging Skill: Application AACSB: Interpersonal relations and teamwork

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    1 Making the Team, 6e (Thompson) Chapter 3 Leading Teams 1 Multiple Choice Questions 1) The leadership paradox is best stated as the fact that: A) teams usually need leaders, but the very presence of a leader threatens the autonomy of a team. B) leaders often know what to do, but are reluctant to share that knowledge with their team. C) leaders must pay attention to cognition (rationality) and emotion (intuition) when making decisions. D) leaders often change their mind immediately after having made a decision. Answer: A Page Ref: 51 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 2) The theory that argues that leadership is largely an inborn characteristic of a person, and is largely inflexible and not easily developed, learned, or acquired is best termed: A) incremental theory. B) leadership paradox. C) entity theory. D) leader categorization theory. Answer: C Page Ref: 54 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Reflective thinking 3) The trait theory of leadership argues that leadership is largely an inborn characteristic of a person. Which of the following traits is attributed to people who are one of these types of theoretical leaders? A) Their leadership style encourages team freedom and autonomy. B) Their command is viewed as decentralized. C) They have great humility and nobility. D) They take and are given too little blame for corporate failures. Answer: D Page Ref: 54 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    2 4) The research on personality and leadership has found evidence for all of the following EXCEPT: A) intelligence, and in particular, GMA (General Mental Ability) is linked to career success. B) narcissistic people are more likely to emerge as leaders in a group, but they are no more skilled than others. C) there is some indication from cross-sectional data that first-born children may be more intelligent. D) male leaders engage in more task-oriented behavior; female leaders engage in more relational-oriented behaviors. Answer: D Page Ref: 54-56 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Reflective thinking 5) There is overwhelming evidence that environmental and situational factors strongly affect leadership. Of the following, which is the best example of one of those situational factors? A) Positive personality B) Pragmatism about solutions C) Seating arrangements D) Diversity of network contacts Answer: C Page Ref: 57-58 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Application of knowledge 6) In terms of leadership selection, an investigation of team performance showed that teams with ________ leaders performed better on all organizational decision-making tasks than did teams whose leaders were ________. A) quickly selected; slowly selected B) passive; aggressive C) randomly selected; systematically selected D) team-selected; top-management selected Answer: C Page Ref: 58 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    3 7) Which of the following behaviors is typical from leaders of a transactional leadership style? A) Develop employees that are adaptive and proactive in response to change B) Have more satisfied subordinates C) Reward compliant behavior and punish employees if they fail to complete tasks D) Create teams that are characterized by collective openness to experience, agreeableness, extraversion, and greater conscientiousness Answer: C Page Ref: 60 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 8) ________ leaders allow members of their team more freedom in their work, permit team members to use their own judgment in solving problems, and grant members authority. Conversely, ________ leaders typically act as the spokesperson of their group, push for more work and higher production, and determine what should be done and how it should be accomplished. A) Person-focused; task-oriented B) Participatory; contingent C) Transactional; transformational D) Extrinsically motivated; intrinsically motivated Answer: A Page Ref: 59 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 9) Transformational leadership is based on a leader's________; transactional leadership is based on a leader's ________. A) power to reinforce team members for their successful completion of a task; ability to motivate their teams to work toward goals that go beyond immediate self-interest B) ability to motivate their teams to work toward goals that go beyond immediate self-interest; power to reinforce team members for their successful completion of a task C) active engagement with a team through highly visible behaviors; passive engagement with a team via laissez-faire behaviors D) passive engagement with a team via laissez-faire behaviors; active engagement with a team through highly visible behaviors Answer: B Page Ref: 60 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    4 10) Transformational leaders rely on three behaviors to produce change: intellectual stimulation, charisma, and: A) a commanding presence. B) individualized consideration. C) discipline. D) pragmatism. Answer: B Page Ref: 61 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 11) What is the main point of difference between autocratic and democratic leadership styles? A) The mental image of an ideal leader as an implicit benchmark determining a person's receptivity toward an actual leader B) Possession of authority C) Emotional connection with team D) Task-orientation of team Answer: B Page Ref: 62 Diff: Moderate Skill: Concept AACSB: Written and oral communication 12) The mood contagion model argues that: A) leaders transmit their own moods to team members, and this affects their behavior. B) a leader who is experiencing negative affects (emotions) also displays negative behaviors. C) leaders need to balance negative mood states with positive mood states. D) leaders and team members are unaware of their own moods, but infer them based upon the behaviors of others. Answer: A Page Ref: 65 Diff: Easy Skill: Concept AACSB: Written and oral communication

118 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.