Skip to content
Exam Guides

College Algebra, 3rd Edition Test Bank

Get the best exam preparation with College Algebra, 3rd Edition Test Bank, a structured guide filled with key takeaways and study plans.

Preview 16 of 369 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Exam Name___________________________________ SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. Factor using u -substitution. 1) 36 + x 4 - 13 x 2 1) Answer: ( x + 2)( x - 2)( x + 3)( x - 3) Explanation: Graph the elements of the set on a number line. 2) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 2) Answer: Explanation: Rewrite the expression using the associative property of multiplication and simplify, if possible. 3) -8  - 3 8 x 3) Answer: -8 - 3 8 x = 3 x Explanation: The cost C , in millions of dollars, for a government to find and seize P % of an illegal drug is modeled by the rational equation C = 350 P 100 - P (0 ” P < 100). 4) Why does the cost increase dramatically the closer you get to 100%? 4) Answer: It would require many resources. Explanation: Find the indicated sum. 5) ( 7 d 2 + 2 d - 4 ) + ( -10 d 2 - 10 d - 3 ) 5) Answer: -3 d 2 - 8 d - 7 Explanation: 1

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Factor out the common binomial factor. 6) Factor out the common binomial factor. 5 x ( x - 6 ) - 7 ( x - 6 ) 6) Answer: ( 5 x - 7 )( x - 6 ) Explanation: Identify as either true or false. If false, state why. 7) R 2 N 7) Answer: False. Not all real numbers are natural numbers. Explanation: Factor the trinomial completely. 8) 5 x 2 + 48 x + 64 8) Answer: ( 5 x + 8 )( x + 8 ) Explanation: Translate the phrase into an algebraic expression. 9) nine times the sum of a number and five , decreased by one 9) Answer: 9 ( n + 5 ) - 1 Explanation: The cost C , in millions of dollars, for a government to find and seize P % of an illegal drug is modeled by the rational equation C = 350 P 100 - P (0 ” P < 100). 10) Will 100% of the drugs ever be seized? 10) Answer: No Explanation: List all the numbers in the set that are elements of Z. 11) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 11) Answer: { 36 } Explanation: Compute the product. 12) ( x + 2 )( x + 3 )( x + 4 ) 12) Answer: x 3 + 9 x 2 + 26 x + 24 Explanation: Factor the perfect square trinomial completely. 13) x 2 - 18 x + 81 13) Answer: ( x - 9 ) 2 Explanation: 2

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Evaluate without a calculator, using the order of operations. 14) 5 4 2 ÷ 25 16 - 4 9 14) Answer: 1 3 Explanation: Simplify and add (if possible). 15) 2 12 + 4 27 15) Answer: 16 3 Explanation: Simplify using the quotient property of exponents. Write the answer using positive exponents only. 16) 7 m -10 16) Answer: 7 m 10 Explanation: Simplify the expression. Assume the variable represents a nonnegative real number. 17) 45 n 2 17) Answer: 3 n 5 Explanation: Perform the operation indicated. Write final result in lowest terms. 18) 11 2 s - 9 8 s 2 18) Answer: 44 s - 9 8 s 2 Explanation: List all the numbers in the set that are elements of W. 19) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 19) Answer: { 36 } Explanation: Translate the phrase into an algebraic expression. 20) the difference between a number and six is squared 20) Answer: ( n – 6 ) 2 Explanation: 3

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Factor each expression completely, if possible. Rewrite the expression in standard form (factor out “-1” if needed) and factor out the GCF if one exists. If you believe the expression will not factor, write “prime.” 21) x 3 - 4 x 2 - 9 x + 36 21) Answer: ( x - 4 )( x + 3 )( x - 3 ) Explanation: List all the numbers in the set that are elements of R. 22) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 22) Answer: -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 Explanation: Reduce to lowest terms. 23) b - 5 -2 b + 10 23) Answer: - 1 2 Explanation: Rewrite the expression as a compound fraction. Then simplify using either method. 24) 1 + 6 x -1 1 - 6 x -1 24) Answer: 1 + 6 x 1 - 6 x ; x + 6 x - 6 Explanation: Factor by grouping. 25) Factor by grouping. x 5 + 2 x 3 - 4 x 2 - 8 25) Answer: ( x 2 + 2 )( x 3 - 4 ) Explanation: Factor each expression completely, if possible. Rewrite the expression in standard form (factor out “-1” if needed) and factor out the GCF if one exists. If you believe the expression will not factor, write “prime.” 26) -21 x 2 + 6 x + 15 x 3 26) Answer: 3 x (5 x - 2)( x - 1) Explanation: 4

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Simplify using the quotient property of exponents. Write the answer using positive exponents only. 27) -16 w 24 -4 w 8 27) Answer: 4 w 16 Explanation: Create a mathematical model using descriptive variables. 28) The speed of the truck was two miles per hour more than the speed of the car. 28) Answer: Let c represent the speed of the car. Then c + 2 represents 2 mph more than the speed of the car. Explanation: Simplify by combining like terms. 29) -2 b - 9 b - 6 b 29) Answer: -17 b Explanation: Simplify the expression by building a perfect square root factor for the denominator. 30) 36 22 30) Answer: 18 22 11 Explanation: List all the numbers in the set that are elements of N. 31) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 31) Answer: { 36 } Explanation: Use the properties of exponents to simplify the expression. Write the answer using positive exponents only. 32) 3 m 2 n 5 6 m n 5 32) Answer: m 2 Explanation: 5

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Evaluate the expression for the given value(s). 33) 2 x 2 y given x = -3 and y = 5 . 33) Answer: 90 Explanation: 34) 3 x - 5 y given x = 2 and y = -2 . 34) Answer: 16 Explanation: Simplify by removing all grouping symbols and combining like terms. 35) 10 a + ( -3 a ) 35) Answer: 7 a Explanation: Convert to decimal form and graph by estimating the number's location between two integers. 36) 8 3 36) Answer: 2. 6 Explanation: Compute the product and simplify the result. 37) ( 8 + 5 )( 8 - 5 ) 37) Answer: 59 Explanation: Evaluate the expression for the given value(s). 38) 8 Â -20 y given y = -5. 38) Answer: 80 Explanation: Convert the following number to decimal notation. 39) The maximum distance from Pluto to the Sun is 7.3 × 10 12 meters. 39) Answer: 7,300,000,000,000 meters Explanation: 6

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Perform the operation indicated. Write final result in lowest terms. 40) 1 x + 1 + x x 2 - 4 x - 5 40) Answer: 2 x - 5 ( x - 5 ) ( x + 1 ) Explanation: Perform the operation indicated without the aid of a calculator. 41) 3 7 ÷ (-12) 41) Answer: - 1 28 Explanation: Simplify the expression, assuming that the variable can represent any real number. 42) 3 p 3 27 42) Answer: p 3 Explanation: Rewrite the expression using the commutative property of addition and simplify if possible. 43) -3 + 1 43) Answer: 1 + ( -3 ) = -2 Explanation: Write the polynomial in standard form and name the lead coefficient. 44) 9 x 2 + 5 x 3 - 1 + (-3 x ) 44) Answer: 5 x 3 + 9 x 2 - 3 x - 1 ; 5 Explanation: 7

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    The cost C , in millions of dollars, for a government to find and seize P % of an illegal drug is modeled by the rational equation C = 350 P 100 - P (0 ” P < 100). 45) Complete the table. Round to the nearest dollar. P 350 P 100 - P 40 60 80 90 92 95 97 100 45) Answer: P 350 P 100 - P 40 233 60 525 80 1400 90 3150 92 4025 95 6650 97 11317 100 ERROR Explanation: Find the binomial square. 46) ( x + 6 ) 2 46) Answer: x 2 + 12 x + 36 Explanation: Evaluate/Simplify the expression. 47) | -6.8 | 47) Answer: 6.8 Explanation: Factor the trinomial completely. 48) x 2 - 5 x - 14 48) Answer: ( x + 2 )( x - 7 ) Explanation: 8

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Identify the number of terms in the expression and the coefficient of each term. 49) -5 x 2 + x - 9 49) Answer: three terms; coefficients: -5 , 1, -9 Explanation: Simplify the expression. Write your answer using positive exponents only. 50) -20 a 8 b 3 10 a 4 b -2 50) Answer: -2 a 4 b 5 Explanation: Solve the problem. 51) For the binomial 7 x - 5 a. Determine its conjugate. b. Find the product of the binomial with its conjugate. 51) Answer: a. 7 x + 5 b. 49 x 2 - 25 Explanation: Factor the difference of perfect squares completely. 52) 49 x 2 - 9 52) Answer: ( 7 x + 3 )( 7 x - 3 ) Explanation: MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Simplify the expression. 53) -64 53) A) -8 B) 8 C) -32 D) not a real number Answer: D Explanation: A) B) C) D) 54) 18 + 63 3 54) A) 6 + 21 B) 6 + 3 7 C) 6 + 7 D) 6 + 63 Answer: C Explanation: A) B) C) D) 9

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Find the binomial square. 55) ( 3 x - 7 ) 2 55) A) 3 x 2 - 21 x + 49 B) 9 x 2 + 49 C) 9 x 2 - 42 x + 49 D) 9 x 2 - 21 x + 49 Answer: C Explanation: A) B) C) D) Evaluate the expression for the given value(s). 56) 3 y 2 + 4 y - 5 given y = -2 . 56) A) -1 B) 15 C) -9 D) -25 Answer: A Explanation: A) B) C) D) Perform the operation indicated. Write final result in lowest terms. 57) x 2 + 2 x - 3 x 2 - 3 x - 10 ÷ x 2 - 9 x 2 - 25 Â x - 3 x - 1 57) A) x + 2 x + 5 B) ( x + 5) ( x - 1) 2 ( x + 2) ( x - 3) 2 C) ( x + 2) ( x - 3) 2 ( x + 5) ( x - 1) 2 D) x + 5 x + 2 Answer: D Explanation: A) B) C) D) Perform the operation indicated without the aid of a calculator. 58) - 6 - (- 44 ) 58) A) -50 B) -38 C) 38 D) 50 Answer: C Explanation: A) B) C) D) 10

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Translate the key phrase into an algebraic expression. Use descriptive variables. 59) The length of a rectangular lawn is 6 ft less than three times the width of the lawn. Express the length of the lawn in terms of the width. 59) A) 3 w - 6 B) 3 + w - 6 C) 6 w - 3 D) 3 ( w - 6 ) Answer: A Explanation: A) B) C) D) Perform the operation indicated. Write final result in lowest terms. 60) a + 3 a 2 - 4 - a + 5 a 2 - 4 a + 4 60) A) -6 a + 4 ( a + 2) 2 ( a - 2) B) -6 a - 16 ( a + 2) 2 ( a - 2) C) -6 a + 4 ( a + 2) ( a - 2) 2 D) -6 a - 16 ( a + 2) ( a - 2) 2 Answer: D Explanation: A) B) C) D) Factor each expression completely, if possible. Rewrite the expression in standard form (factor out “-1” if needed) and factor out the GCF if one exists. If you believe the expression will not factor, write “prime.” 61) x 2 + 2 x + 3 61) A) ( x + 2)( x + 1) B) ( x + 3)( x + 1) C) ( x – 3)( x – 1) D) prime Answer: D Explanation: A) B) C) D) Simplify the expression using the product to a power property. 62) ( -2 ab 10 ) 2 62) A) 4 a 2 b 20 B) -4 ab 20 C) -4 a 2 b 20 D) 4 ab 20 Answer: A Explanation: A) B) C) D) 11

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Evaluate/Simplify the expression. 63) 1 6 63) A) -6 B) - 1 6 C) 6 D) 1 6 Answer: D Explanation: A) B) C) D) Simplify the expression. 64) - 9 4 3 2 64) A) 27 8 B) 27 2 C) - 27 8 D) not a real number Answer: D Explanation: A) B) C) D) Use the properties of exponents to simplify the expression. Write the answer using positive exponents only. 65) -7 x 0 + ( -7 x ) 0 65) A) -14 B) -2 C) -6 D) 0 Answer: C Explanation: A) B) C) D) Factor the difference of perfect cubes completely. 66) 27 a 3 - 1000 66) A) (3 a + 10)(9 a 2 - 30 a + 100) B) (3 a - 10)(9 a 2 + 30 a + 100) C) (3 a + 10)(9 a 2 - 100) D) (3 a - 10)(9 a 2 + 100) Answer: B Explanation: A) B) C) D) 12

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    The cost C , in millions of dollars, for a government to find and seize P % of an illegal drug is modeled by the rational equation C = 350 P 100 - P (0 ” P < 100). 67) What is the cost of seizing 60% of the drugs? 67) A) $525 B) $350 C) $210 D) $233 Answer: A Explanation: A) B) C) D) List all the numbers in the set that are elements of H. 68) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 68) A) -1 3 4 , - 3 , ʌ , 9 2 , 36 B) - 3 , ʌ , 36 C) - 3 , ʌ D) -1 3 4 , - 3 , ʌ , 9 2 Answer: C Explanation: A) B) C) D) Compute the product. 69) (3 x - 1)(2 x + 5) 69) A) 6 x 2 + 13 x - 5 B) 6 x 2 + 17 x - 5 C) 6 x 2 - 13 x - 5 D) 6 x 2 - 17 x - 5 Answer: A Explanation: A) B) C) D) Use a descriptive variable and an inequality symbol (<, >, • , ” ) to write a model for the statement. 70) The Ellis family will spend at least $9500 on home improvements. 70) A) Let a represent the amount. a • $9500 . B) Let a represent the amount. a ” $9500 . C) Let a represent the amount. a < $9500 . D) Let a represent the amount. a > $9500 . Answer: A Explanation: A) B) C) D) 13

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Factor each expression completely, if possible. Rewrite the expression in standard form (factor out “-1” if needed) and factor out the GCF if one exists. If you believe the expression will not factor, write “prime.” 71) x 2 - 14 x + 40 71) A) ( x - 4 )( x + 10 ) B) ( x + 1)( x + 40 ) C) ( x - 4 )( x - 10 ) D) ( x + 4 )( x + 10 ) Answer: C Explanation: A) B) C) D) Simplify the expression using the quotient to a power property. 72) 2 y 9 z 7 2 72) A) 4 y 18 z 7 B) 2 y 11 z 9 C) 4 y 18 z 14 D) 4 y 11 z 7 Answer: C Explanation: A) B) C) D) Reorder the elements of the set in order from smallest to largest. 73) -3.5, -1 3 4 , 3.25, - 3 , -0.8, ʌ , 9 2 , 36 73) A) -3.5, -1 3 4 , - 3 , -0.8, ʌ , 3.25, 9 2 , 36 B) -3.5, -1 3 4 , - 3 , -0.8, 3.25, ʌ , 9 2 , 36 C) -3.5, - 3 , -1 3 4 , -0.8, 3.25, ʌ , 9 2 , 36 D) -3.5, - 3 , -1 3 4 , -0.8, ʌ , 3.25, 9 2 , 36 Answer: A Explanation: A) B) C) D) 14

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Perform the operation indicated. Write final result in lowest terms. 74) n 2 - n - 20 n 2 + 8 n + 16 Â n n 2 - 25 74) A) n ( n + 5) ( n + 4) B) n ( n + 4)( n + 5) C) n ( n + 4)( n - 5) D) n ( n + 5) ( n + 4) 2 Answer: B Explanation: A) B) C) D) Convert the following number to scientific notation. 75) The diameter of Jupiter is approximately 143,000,000 meters. 75) A) 1.43 × 10 7 meters B) 1.43 × 10 8 meters C) 14.3 × 10 8 meters D) 14.3 × 10 7 meters Answer: B Explanation: A) B) C) D) Simplify by combining like terms. 76) 4 x + 14 x 2 - 9 x - 5 x 2 76) A) 9 x 2 + 5 x B) -9 x 2 - 5 x C) 9 x 2 - 5 x D) 18 x 2 - 14 x Answer: C Explanation: A) B) C) D) Factor the trinomial completely. 77) 6 x 2 - 5 x - 6 77) A) ( 2 x + 3 )( 3 x - 2 ) B) ( 2 x + 1)( 3 x - 6 C) ( 2 x - 3 )( 3 x + 2 ) D) ( 6 x - 3 )( x + 2 ) Answer: C Explanation: A) B) C) D) 15

353 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.