Skip to content
Exam Guides

Contemporary Mathematics for Business and Consumers, Brief 8th Edition Test Bank

Contemporary Mathematics for Business and Consumers, Brief 8th Edition Test Bank is a must-have resource, providing clarity on tough topics and plenty of practice questions.

Preview 16 of 448 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1 1. Any number, zero or greater, which does not contain a decimal or fraction is called a(n) ____________________. ANSWER: whole number 2. To calculate approximately the amount or value of something is called ____________________. ANSWER: estimating 3. An approximation of an exact number is called a(n) ____________________ number. ANSWER: rounded 4. A process of rounding the number to the first digit is called ____________________. ANSWER: rounding all the way 5. Any of a set of numbers being added in an addition problem are called ____________________. ANSWER: addends 6. The number being subtracted from an original number is called the ____________________. ANSWER: subtrahend 7. In multiplication, the number being multiplied is called the ____________________. ANSWER: multiplicand 8. The answer or result of multiplication is called the ____________________. ANSWER: product 9. In division, the number being divided is called the ____________________. ANSWER: dividend 10. The quotient is the answer to a(n) ____________________ problem. ANSWER: division 11. Identify the word form: 3107 a. thirty thousand, one hundred seven b. three hundred seven c. three hundred ten d. three thousand, one hundred seven ANSWER: d 12. Identify the word form: 18311 a. eighteen thousand, three hundred eleven b. one hundred eleven c. one thousand, eight hundred eleven d. one thousand, eight hundred thirty - one ANSWER: a 13. Identify the word form: 124945 a. one hundred twenty - four thousand and nine hundred forty - five

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2 b. one hundred twenty - four thousand, nine hundred forty - five c. one hundred twenty - four thousand nine hundred and forty - five d. one thousand twenty - four and nine hundred forty - five ANSWER: b 14. Round to the given place: 256,035 (thousands) a. 300,000 b. 256,000 c. 256,040 d. 200,000 ANSWER: b 15. Round to the given place: 3,119,687 (hundred thousands) a. 3,120,000 b. 3,000,000 c. 3,119,700 d. 3,100,000 ANSWER: d 16. Round to the given place: 9,596,809 (millions) a. 9,600,000 b. 9,000,000 c. 10,600,000 d. 10,000,000 ANSWER: d 17. Round to the given place: 340,413 (hundred thousands) a. 340,000 b. 340,400 c. 341,000 d. 300,000 ANSWER: d 18. Round to the given place: 346,535 (ten thousands) a. 350,000 b. 300,000 c. 347,000 d. 400,000 ANSWER: a 19. Rounding all the way is: a. usually not as accurate as rounding to a specific place value. b. always gives a new value that is higher than the original number. c. always gives a new value that is lower than the original number.

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3 d. not possible with some numbers. ANSWER: a 20. Rounding to a specific place value: a. is usually more accurate than rounding all the way. b. always gives a new value that is higher than the original number. c. always gives a value that is lower than the original number. d. is usually less accurate than rounding all the way. ANSWER: a 21. Add the following numbers: 813 + 1,078 + 1,204 a. 3,095 b. 3,885 c. 5,678 d. 9,080 ANSWER: a 22. Add the following numbers: 7,862 + 813 + 1,320 + 275 a. 10,160 b. 9,270 c. 10,270 d. 11,170 ANSWER: c 23. Total the following numbers: 712; 1,105; 3,209; 796. a. 5,110 b. 5,822 c. 5,026 d. 4,417 ANSWER: b 24. Total the following numbers: 515; 7,104; 8,219; 96. a. 15,110 b. 15,822 c. 15,934 d. 14,934 ANSWER: c 25. Serena counts her calories over several days. What is her total caloric intake given these values: 1,405; 1,219; 1,119; 1,353. a. 3,977 b. 5,096 c. 3,943 d. 5,095

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4 ANSWER: b 26. If 14,530 tickets were originally available for a soccer game and 8,738 were sold, how many tickets remain? a. 23,268 b. 14,530 c. 5,792 d. 8,738 ANSWER: c 27. The town that Imelda lives in increased in size from 17,791 to 33,608. What was the amount of the increase? a. 15,810 b. 19,791 c. 15,817 d. 55,399 ANSWER: c 28. Arun had $1,234.00 in his checking account. He wrote a check to his sister Debbie for $492.00 to cover one month of baby sitting. After the check clears, how much money will Arun have in his checking account? a. $1,326 b. $751 c. $742 d. $112 ANSWER: c 29. Last month was Valentine's Day and Martin’s daily sales for roses totaled $4,087. This month's sales are $2,904. How much more did Martin’s store earn during last month? a. $2,704 b. $6,591 c. $1,591 d. $1,183 ANSWER: d 30. Multiply: 2,608 × 330. a. 860,640 b. 86,064 c. 858,000 d. 2,278 ANSWER: a 31. A factory produces 996 area rugs per week. How many area rugs does it produce in 32 weeks? a. 31,680 b. 29,880 c. 31,872 d. 51,792

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 5 ANSWER: c 32. Multiply: 3,449 × 216. a. 755,784 b. 744,984 c. 724,290 d. 680,000 ANSWER: b 33. Multiply: 2,513 × 63. a. 150,000 b. 150,780 c. 157,500 d. 158,319 ANSWER: d 34. Leonard owns an auto dealership. This week he must order 61 new Ford Transits. If each Ford Transit costs Leonard $8,532, how much is his total purchase? a. $299,952 b. $132.25 c. $520,452 d. $254,832 ANSWER: c 35. Benny's Warehouse, a large manufacturing company, has 977 employees on its payroll. Last year Mr. Benny spent $4,117 per employee on additional benefits. What was the total cost to Mr. Benny for the additional employee benefits? a. $3,056,331 b. $4,022,309 c. $5,788,454 d. $4,019,580 ANSWER: b 36. Divide 945 by 14. a. 67 R 7 b. 68 R 7 c. 67 R 1 d. 70 ANSWER: a 37. Divide the following number: a. 50 b. .02 c. 54

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 6 d. 49 R 32 ANSWER: a 38. Divide the following number: a. 55 b. 45 R 8 c. 46 d. 38 ANSWER: b 39. Divide 828 by 12. a. .01 b. 68 R7 c. 69 d. 70 ANSWER: c 40. A certain truck covered 7,605 miles in 15 days. What is the average number of miles traveled per day? a. 550 b. 506 c. 507 d. 508 ANSWER: c 41. Roger's lawn care service agreed to haul the following material to a certain home. The driver delivered 17 tons of rock on Monday, 15 tons of rock on Tuesday, 12 tons of rock on Wednesday, 8 tons of rock on Thursday, and 13 tons of rock on Friday. What was the total weight of rock delivered for the week? a. 43 b. 54 c. 72 d. 65 ANSWER: d 42. After returning from a fishing trip, Roberto weighed his catch. The catfish weighed 23 pounds, the perch weighed 19 pounds, and the walleye weighed 27 pounds. What was the total weight of his catch? a. 59 b. 69 c. 57 d. 74 ANSWER: b 43. Eugene noticed that his inventory decreased from 815 units of stock to 417 units of stock. How many units of stock did his inventory decrease? a. 407

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 7 b. 418 c. 398 d. 498 ANSWER: c 44. Kailash purchased 41 tires for his fleet at a cost of $75 per tire. What was the total cost of his purchase? a. $3,075 b. $3,705 c. $307 d. $3,507 ANSWER: a 45. A certain employer distributed 2 pairs of safety shoes to each of its workers. A total of 106 pairs of shoes were passed out to its employees. How many employees work for this company? a. 53 b. 106 c. 63 d. 61 ANSWER: a 46. Alana agreed to purchase a vehicle with the following terms. She will make a $3,000 down payment on a car costing $15,000. Assuming no interest, how much would she pay per month if she financed this vehicle over 24 months? a. $1,000 b. $500 c. $250 d. $625 ANSWER: b 47. Write the whole number in numerical and word form: 3549211 ANSWER: 3,549,211; three million, five hundred forty - nine thousand, two hundred eleven 48. Write the whole number in numerical and word form: 189215 ANSWER: 189,215; one hundred eighty - nine thousand, two hundred fifteen 49. Write the whole number in numerical and word form: 7522 ANSWER: 7,522; seven thousand, five hundred twenty - two 50. Write the whole number in numerical and word form: 5009 ANSWER: 5,009; five thousand, nine 51. Write the whole number in numerical and word form: 980312 ANSWER: 980,312; nine hundred eighty thousand, three hundred twelve 52. Write the whole number in numerical form: Five hundred fifteen thousand, one ANSWER: 515,001

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 8 53. Write the whole number in numerical form: One billion, one million, one thousand, twenty - two ANSWER: 1,001,001,022 54. Write the whole number in numerical form: Sixty - five million, two hundred six ANSWER: 65,000,206 55. Write the whole number in numerical form: Seven hundred fourteen thousand, four ANSWER: 714,004 56. Round the number to the indicated place: 56,212 to tens ANSWER: 56,210 57. Round the number to the indicated place: 180,678 to hundreds ANSWER: 180,700 58. Round the number to the indicated place: 519,999 to thousands ANSWER: 520,000 59. Round the number to the indicated place: 509,962,015 to hundred thousands ANSWER: 510,000,000 60. Round the number to the indicated place: 18,796,538 to ten millions ANSWER: 20,000,000 61. Round the number to the indicated place: 4,652 all the way ANSWER: 5,000 62. Approximate the exact number by rounding to an easier number to use: 65,819 gallons of fuel ANSWER: Answers may vary. 66,000 gallons of fuel 63. Approximate the exact number by rounding to an easier number to use: 8,592 employees ANSWER: Answers may vary. 8,600 employees 64. Approximate the exact number by rounding to an easier number to use: 99,889 items in inventory ANSWER: Answers may vary. 100,000 items in inventory 65. 1,212 + 19 + 69 = ANSWER: 1,300 66.

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 9 ANSWER: 4,270 67. ANSWER: 1,295 68. ANSWER: 8,826 69. 1,826 − 229 = ANSWER: 1,597 70. ANSWER: 8,494 71. ANSWER: 91,038 72. ANSWER: 4,911,986 73. ANSWER: 577,206 74. ANSWER: 2,197,160 75. ANSWER: 1,992,000,000 76. ANSWER: 1,077

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 10 77. ANSWER: 34 78. Divide 5975 by 25. ANSWER: 239 79. Divide 4009 by 32. ANSWER: 125 R 9 80. ANSWER: 9 R 71 81. ANSWER: 88 R 40 82. Thunder Company employs 114 employees in its materials department, 441 employees in its assembly plant, and 130 in the finishing plant. There are also 63 office employees, 8 security guards, 117 salespeople, and 8 executives. How many people work for this company? ANSWER: 881 people 83. Jason works in the purchasing department of a company. He is filling out an order form for 112,545 safety goggles. The order form requires that Jason write out the number of goggles in word form. What should Jason write on the order form? ANSWER: one hundred twelve thousand, five hundred forty - five 84. In one year, a fleet of trucks used 558,709 gallons of fuel. A report to the Vice President requires that this number be rounded to the hundreds. What should be reported to the Vice President as the total gallons of fuel used last year? ANSWER: 558,700 85. A newsstand sold 318 papers on Monday, 389 papers on Tuesday, 406 papers on Wednesday, 347 papers on Thursday, 515 on Friday, and 1,812 papers on the weekend. How many papers were sold during the entire week? ANSWER: 3,787 papers 86. Bob & Company pays its sales staff $445 per month, plus commissions. Last month, Kim Haines earned commissions of $329, $218, $456, $197, and $482. What was Kim’s total income for the month? ANSWER: $2,127 87. A service station's record of gallons of gasoline sold per day over a 4 day period produced the figures below. What was the total number of gallons sold? 131; 1,897; 931; 1,722 ANSWER: 4,681 88. Jacques Millard earned $544 for the week. Deducted amount from his paycheck was: $92 for income taxes, $72 for social security, $25 for union dues, and $87 for other miscellaneous items. What was the amount of his paycheck? ANSWER: $268

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 11 89. Boyd had $286 in his wallet this morning. During the day, he spent $6 for breakfast, $23 for a jacket, and $30 for a concert ticket. How much money did Boyd have left? ANSWER: $227 90. Dorian Vincent earned $923 for the week. Deducted from his paycheck was: $115 for income taxes, $82 for social security, $15 for union dues, and $67 for other miscellaneous items. What was the amount of his paycheck? ANSWER: $644 91. A plumber starts the day having 1,250 feet of copper tubing on his truck. During the morning he uses pieces 123, 86, 215, and 396 feet long. At lunch he goes to a plumbing supply house and buys another 850 feet of tubing. During the afternoon he uses pieces of 513, 426, and 92 feet of tubing. How many feet of copper tubing are still on the truck at the end of the day? ANSWER: 249 feet 92. Edna Boyd makes $6.50 per hour. How much does Edna earn in a 32 - hour week? ANSWER: $208 93. A basketball team sold 8,212 first tier seat tickets at $19 each, 11,182 second tier seat tickets at $15 each, and 3,920 upper tier tickets at $12 each. What was the total dollar amount of the ticket sales? ANSWER: $370,798 94. Roy Landers bought 3,000 shares of stock for $59 per share. Six months later he sold the 3,000 shares of stock for $75 per share. If the stockbroker's commission was $975, how much profit did Roy make on the transaction? ANSWER: $47,025 95. The Zione Company can produce 90 appliances in an 8 - hour shift. The plant operates continuously — 3 shifts per day, 5 days per week. How many appliances can be produced in 5 weeks? ANSWER: 6,750 appliances 96. A machine uses 12 circuit boards, each containing 326 parts. A company has 615,828 parts in stock. a. How many machines can it manufacture? b. How many parts will be left? ANSWER: a. 157 machines b. 1,644 parts left 97. City National charges $11,144 interest on a loan of $28,600. What equal monthly payments must be made in order to pay back the loan plus interest in 36 months? ANSWER: $1,104 98. A 2,300 acre farm was sold for $963,500. If the house and equipment are worth $188,400 and the land represents the balance, what was the price paid per acre for the land? ANSWER: $337 99. A flatbed railroad car weighs 175 tons empty, and 527 tons loaded with 22 trailers. How many tons does each trailer weigh? ANSWER: 16 tons

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 12 100. Last month, Jim Grimshaw harvested 325 bushels of tomatoes, 218 bushels of carrots, and 560 bushels of cucumbers. He sold the entire harvest to Produce, Inc. The tomatoes brought $4 per bushel; the carrots, $3 per bushel; and the cucumbers, $2 per bushel. If Jim’s expenses amounted to $989, how much was his profit? ANSWER: $2,085 101. You are hosting a reception. The meal will cost $22 per person; entertainment will cost $1,500; facility rental is $750; invitations and decoration costs are $1,230; and other expenses amount to $930. a. Calculate the cost if 210 guests plan to attend. b. What is the cost per guest? ANSWER: a. $9,030 b. $43 102. Accu - Temp charges $19 per hour for accounting employees. These employees are paid $11 per hour. If Accu - Temp has 25 accounting employees, each working a 32 - hour week, how much profit did the company make last week? ANSWER: $6,400 103. The O'Brien Company purchased a new building for $185,500. After a down payment of $38,800, the balance was paid in equal monthly payments, with no interest. a. If the loan was paid off in 3 years, how much were the monthly payments? b. If the loan was paid off in 5 years, how much less were the monthly payments? ANSWER: a. $4,075 b. $1,630 104. A contestant agreed to split her prize money equally with her family. There are 11 members in her family, including the contestant. If she won $275,000, how much money will each family member receive? ANSWER: $25,000 105. Lona’s catering service figured that each party member would use the following items per person; 3 cups, 5 napkins, 4 forks, 2 knives and 3 spoons. If Lona is catering a party for 150 people, how many total items will she need to supply the party? ANSWER: 2,550 items 106. A system using the ten Hundu - Arabic symbols 0 - 9 is called a binary number system. a. True b. False ANSWER: False 107. A dot written in a decimal number is called a decimal point. a. True b. False ANSWER: True 108. Whole numbers, also called integers, are found to the left of the decimal point. a. True b. False

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 13 ANSWER: True 109. In the following number: 1,548,932 The 8 is in the hundreds place. a. True b. False ANSWER: False 110. In the following number: 1,548,932 The 5 is in the hundred thousands place. a. True b. False ANSWER: True 111. The addends are 745, 923, and 245. The sum of the problem is 1,913. a. True b. False ANSWER: True 112. The minuend is 3,415. The subtrahend is 742. The quotient is 2,673. a. True b. False ANSWER: False 113. The multiplicand is 519. The multiplier is 45. The product is 23,355. a. True b. False ANSWER: True 114. The dividend is 2,925. The divisor is 45. The subtrahend is 65. a. True

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Name: Class: Date: Chapter 01 - Whole Numbers Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 14 b. False ANSWER: False 115. If the divisor does not evenly divide into the dividend, the quotient will have a remainder. a. True b. False ANSWER: True 116. The sum of the number 12,45,87,42, and 36 is 222. a. True b. False ANSWER: True 117. Shawn's potato crop produced 525 pounds of potatoes. He took them to the farmer's market , where he made sales of 35 pounds, 48 pounds, 112 pounds, and 28 pounds. The remaining potatoes were bought by a restaurant supplier. The supplier bought 748 pounds of potatoes. a. True b. False ANSWER: False 118. Mei produced 318 hand - made vases this year. She sold all but 26 of them. That means that Mei sold 292 vases. a. True b. False ANSWER: True 119. Raegan decided to save up to buy a car. After 48 weeks, she saved $2,160. That means that Raegan was saving $112 per week to reach her goal. a. True b. False ANSWER: False 120. The number 1,975,512 has been rounded all the way. The result is 1,900,000. a. True b. False ANSWER: False

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Name: Class: Date: Chapter 02 - Fractions Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1 1. A mathematical way of expressing a part of a whole thing is called a(n) ____________________. ANSWER: fraction 2. The number on the bottom of the division line of a fraction is called the ____________________. ANSWER: denominator 3. A fraction in which the numerator is smaller than the denominator is called a(n) ____________________. ANSWER: common fraction proper fraction 4. The number on the top of the division line of a fraction is called the ____________________. ANSWER: numerator 5. A(n) ____________________ combines a whole number with a proper fraction. ANSWER: mixed number 6. The least common denominator is the ____________________, and therefore most efficient, common denominator in addition or subtraction of fractions. ANSWER: smallest 7. A whole number divisible only by itself and l is called a(n) ____________________. ANSWER: prime number 8. Proper fractions that have the same denominator in addition or subtraction are called ____________________ fractions. ANSWER: like 9. Inverted numbers are known as ____________________ of each other. ANSWER: reciprocals 10. In division of fractions, the ____________________ is inverted. ANSWER: divisor 11. A useful shortcut which simplifies the multiplication of fractions is called ____________________. ANSWER: cancellation 12. Identify the type of fraction and write it in word form: a. proper fraction, ten - thirds b. improper fraction, ten - thirds c. improper fraction, ten - threes d. proper fraction, ten - threes ANSWER: b 13. Identify the type of fraction and write it in word form: a. proper fraction, twenty - four and nineteen - twentieths b. improper fraction, twenty - four and nineteen - twentieths

432 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.