Skip to content
Exam Guides

Nursing in Contemporary Society: Issues, Trends and Transition to Practice 1st Edition Test Bank

Boost your study sessions with Nursing in Contemporary Society: Issues, Trends and Transition to Practice 1st Edition Test Bank, a practical guide featuring exam questions and answers.

Preview 16 of 101 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which organization was the forerunner to the American Nurses Association? 1) A) National Nursing Council for War Service B) National League for Nursing C) Association of Collegiate Schools of Nursing D) Nurses Associated Alumnae of the United States and Canada Answer: D Explanation: A) B) C) D) 2) Which characteristics best describe nursing students in the early nursing schools? 2) A) Optimistic, well educated, and relaxed B) Glamorous, carefree, and independent C) Subservient, respectful of rank, and dependent D) Intelligent, focused, and self - directed Answer: C Explanation: A) B) C) D) 3) Which characteristic / activity best promotes the nursing profession? 3) A) Return to apprenticeship education B) Consideration for those who are helpless, unfortunate, and suffering C) Educators with advanced degrees in science D) Active membership in professional organizations Answer: D Explanation: A) B) C) D) 4) How does the ANA differ from many other nursing organizations? 4) A) High percentage of nursing involvement B) Political activitivism C) Commitment to moral development D) Offers to accredited schools of nursing Answer: B Explanation: A) B) C) D) 1

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    5) What knowledge is gained by nursing students who study nursing's early leaders? 5) A) An understanding of the evolution of advanced nursing practice B) An inspiration for their own role in shaping the course of nursing C) A comparison of nursing and medical advances D) A litany of names of early educators Answer: B Explanation: A) B) C) D) 6) What is the contribution of history to nursing practice today? 6) A) Increased understanding of the human experience B) Legitimization of the status quo C) Provision of a framework for the inclusion of technology D) Provision of a description of the abstract nature of nursing Answer: D Explanation: A) B) C) D) 7) Why is history in general, and nursing history in particular, important to nursing students? 7) A) History gives nursing students a mechanism for responding to social needs for services. B) History offers nursing students a means for reflecting on social reality. C) History offers nursing students an insight to the present by scrutinizing the roots of contemporary events. D) History provides nursing students a means to capture the essence of medical care. Answer: C Explanation: A) B) C) D) 8) What was the main contribution of the Goldmark Report? 8) A) Increase public awareness of the nursing profession B) Reformation of patient care C) Improvement of nursing education D) Increased emphasis on health care economics Answer: C Explanation: A) B) C) D) 2

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    9) Why have nurses failed to emerge as a viable political force in society? 9) A) Women dominate the profession. B) Nurses consider political involvement to be unprofessional. C) Political action takes nurses away from research, service, and education. D) Nurses are more interested in patient care. Answer: D Explanation: A) B) C) D) 10) What is the outcome of the alliance between nursing and society today? 10) A) Development of a roadmap that is easily understood to deal with change in society B) Resistance of the societal changes that could impact the practice of nursing C) Separation of societal influence and current licensing procedures D) Society's dictation of nursing's course of development Answer: A Explanation: A) B) C) D) 3

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Answer Key Testname: C1 1) D 2) C 3) D 4) B 5) B 6) D 7) C 8) C 9) D 10) A 4

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Why did Florence Nightingale establish the first formal, independent nursing education program? 1) A) To make the preparation of nurses the primary goal of their education B) To promote a model of health promotion and disease prevention C) To establish a base from which nurses would then be able to control their own profession D) To reduce the exploitation of women Answer: A Explanation: A) B) C) D) 2) What need most strongly influenced early schools of nursing? 2) A) Increasing death rates within hospitals B) Service needs of the hospitals C) A shortage of adequately trained nurses D) The desire for knowledge Answer: B Explanation: A) B) C) D) 3) How can nurses resolve the issue of entry into practice (two year versus four year graduates)? 3) A) Develop separate professional organizations for affiliation and advocacy. B) Stop being the victims of an unenlightened hospital industry. C) Refuse to accept positions in health care institutions that fail to distinguish between the two types of graduates. D) Seek to avoid being coconspirators in the confusion over entry into practice. Answer: B Explanation: A) B) C) D) 4) Which group of nurses was largely responsible for recognizing the need for nurses to have knowledge of social and behavioral sciences? 4) A) Nurse educators B) Public health nurses C) Nurse researchers D) Nurse midwives Answer: B Explanation: A) B) C) D) 1

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    5) Which characteristic best describes the competence of a nurse? 5) A) Manages a chronically ill, co - morbid adult patient across settings B) Certified in CPR C) Able to obtain a patient's oxygen saturation level D) Completes all care in a timely fashion Answer: A Explanation: A) B) C) D) 6) Why has the medical model been deeply unsatisfying for most nurses? 6) A) Nurses had minimal input into the medical model and therefore the needs of nurses were overlooked. B) While the medical model addresses the needs of individual patients, the needs of a community and society are overlooked. C) The medical model tends to focus on disease or infirmity. D) The medical model requires the nurse to assume a subordinate status to the physician. Answer: C Explanation: A) B) C) D) 7) The theme characterizing early nursing education was "training." Why do nurses today find this description of nursing education so aversive? 7) A) It depicts nurses as individuals lacking education. B) It implies that the nurse is proficient at the time of graduation and thus not in need of assistance with transition into practice. C) Nurses are sensitive and embarrassed by their predecessors. D) It is a term used by physicians to describe medical training. Answer: A Explanation: A) B) C) D) 8) What traits did the hospital industry and medical profession most value in nurses at the beginning of the 20th century? 8) A) Technical skill, industry, and obedience B) Self motivation, autonomy, and productivity C) Broad education, compassion, and concern for the patient D) Cost consciousness, clinical skill, and unwavering obedience Answer: A Explanation: A) B) C) D) 2

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    9) Why was there a severe shortage of nurses at the end of WW I? 9) A) Poor working conditions B) Alternate employment opportunities available for women C) Notoriously poor salaries paid nurses D) Well known exploitation of nursing students Answer: D Explanation: A) B) C) D) 10) The Goldmark report was commissioned to study nursing. At the time of its publication what impact did the report make on nursing education? 10) A) The Goldmark report lead to the fiscally independence of nursing schools. B) The Goldmark report lead nurse leaders to begin to envision advanced practice nursing. C) The Goldmark report lead to higher educational standards and a liberal education for nurses. D) The Goldmark report had no impact on nursing education. Answer: D Explanation: A) B) C) D) 3

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Answer Key Testname: C2 1) A 2) B 3) B 4) B 5) A 6) C 7) A 8) A 9) D 10) D 4

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) How does the early purpose for the founding of the American Nurses Association (ANA) differ from the current focus of the organization? 1) A) The early purpose of the ANA was to create and maintain a code of ethics for nursing while the ANA today also serves as a vehicle for influencing health care policy. B) The early purpose of the ANA was to serve as a voice for all nurses while the ANA today serves to establish public policy. C) The early purpose of the ANA was to create a communication forum for nurses across the nation while the ANA today serves as a vehicle for influencing health care policy. D) The early purpose of the ANA was to establish a moral standard for nurses while the ANA today allows ethical standards to be established by State Boards of Nurse Examiners. Answer: A Explanation: A) B) C) D) 2) Why is it important for nurses to achieve a professional status? 2) A) Professional status provides nurses with the power and recognition needed to achieve their goals. B) Through professionalism the contributions of nurses will be recognized by society. C) Professionalism provides a means for advancing the status of nursing in society. D) Professionalism provides a means for collective bargaining. Answer: A Explanation: A) B) C) D) 3) Which organization plays the greatest role in maintaining the quality of continuing nursing education? 3) A) BNE B) ANA C) ANCC D) AAN Answer: C Explanation: A) B) C) D) 4) What organization provides the nurse with the best means for influencing public health care policy? 4) A) American Nurses Association B) Sigma Theta Tau, International C) American Nurses' Credentialing Center D) American Academy of Nursing Answer: A Explanation: A) B) C) D) 1

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    5) Why is participation in professional organizations essential for nurses? 5) A) It promotes the goals of the nursing profession. B) It promotes life long learning. C) It provides a framework for communication with other nurses. D) It promotes the advancement of the nursing profession. Answer: D Explanation: A) B) C) D) 6) How is membership in Sigma Theta Tau, International similar to membership in the American Academy of Nurses? 6) A) Both allow for membership by non - nurses. B) Both allow open membership. C) Both require invitation for membership. D) Both allow for membership of only baccalaureate prepared nurses. Answer: C Explanation: A) B) C) D) 7) How can a nurse best demonstrate professionhood? 7) A) Treating school age children as individuals and insuring their confidentiality with regard to care provided at school B) Volunteering in a school health clinic every Friday morning C) Completing a research study to determine the health benefits of students in schools where a Registered Nurse as opposed to a Clinic Aide staffs the health clinic D) Advocating for the assignment of a Registered Nurse to every school during all school days Answer: D Explanation: A) B) C) D) 8) What must students have in order to develop their roles as professional nurses? 8) A) Excellent technical skills B) Understanding of professional values C) Opportunities to practice their roles as nurses D) Membership in a professional organization Answer: B Explanation: A) B) C) D) 2

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    9) What is the purpose of Sigma Theta Tau, International? 9) A) Recognition of outstanding accomplishments in nursing B) Creation of a global community of nurse leaders and scientists C) Promotion of scholarship in nursing D) Recognition of nationally and internationally known nurses Answer: C Explanation: A) B) C) D) 10) Which quality is the most important to demonstrate in the practice of professional nursing? 10) A) Membership in a professional organization B) Compliance with the Code of Ethics for Nurses C) Expertise in technical skills D) Advanced practice education Answer: B Explanation: A) B) C) D) 3

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Answer Key Testname: C3 1) A 2) A 3) C 4) A 5) D 6) C 7) D 8) B 9) C 10) B 4

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Which pattern of knowing is reflected by the nurse who helps the patient develop an appreciation of lessons learned during recovery from illness? 1) A) Aesthetic B) Ethical C) Empirical D) Personal Answer: A Explanation: A) B) C) D) 2) Which concept provides the most helpful framework for the nurse who is caring for a patient at the bedside? 2) A) A nursing practice method B) A nursing conceptual framework C) A nursing paradigm D) A nursing theory Answer: A Explanation: A) B) C) D) 3) During which step of the nursing process does the nurse collect information? 3) A) Evaluation B) Planning C) Analysis D) Diagnosis Answer: A Explanation: A) B) C) D) 4) What pattern of knowing is demonstrated when the nurse bases decisions for care on past experience with patients and individuals with similar illnesses? 4) A) Personal B) Aesthetic C) Ethical D) Empirical Answer: D Explanation: A) B) C) D) 5) What characteristic is most descriptive of a metaparadigm? 5) A) It encompasses several perspectives. B) It is limited in scope and substance. C) It is value neutral. D) The central concept may be applied to other disciplines. Answer: C Explanation: A) B) C) D) 1

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    6) What does the statement "Nursing is the study of caring for persons experiencing human - environment - health transitions" mean for nursing? 6) A) It is a summary of the metaparadigms that make up nursing. B) It represents the most common pattern of knowing for nursing. C) It is the focal definition for the nursing profession. D) It reflects the theoretical perspective of nursing. Answer: C Explanation: A) B) C) D) 7) Which statement best describes the use of nursing theory in contemporary nursing? 7) A) Nursing theory provides the foundation for the clinical practice of most nurses caring for patients at the bedside. B) Nursing theory needs continued development and incorporation into practice. C) Nursing theory is primarily borrowed from other disciplines. D) Nursing theory is represented in the conceptual frameworks for most schools of nursing. Answer: B Explanation: A) B) C) D) 8) What is the advantage of using classification systems such as NANDA, NIC, and NOC? 8) A) These classification systems clarify the nurse's role in the health care system. B) These classification systems reduce the amount of time needed in planning nursing care. C) These classification systems are consistent with nursing paradigms. D) These classification systems identify the language of nursing. Answer: A Explanation: A) B) C) D) 9) Which statement best describes the relationship of a conceptual framework to a nursing theory? 9) A) Both give a specific outline for clinical nursing practice. B) Both are more useful in the study of nursing than in actual clinical practice. C) A conceptual framework is derived from a theory to organize information. D) A theory is derived from a conceptual framework to give direction to one aspect of the concept in a framework. Answer: D Explanation: A) B) C) D) 2

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    10) What has the phenomenological - hermeneutic philosophy of science contributed to the nursing profession? 10) A) Research techniques that emphasize control of variables B) Focus on values and relationships C) Emphasis on new techniques and practices D) Emphasis on scientific inquiry for evidence - based practice Answer: B Explanation: A) B) C) D) 3

85 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.