Skip to content
Exam Guides

Revel for The Struggle for Democracy, 2016 Presidential Election Edition 12th Edition Test Bank

Master your exam with Revel for The Struggle for Democracy, 2016 Presidential Election Edition 12th Edition Test Bank, offering structured notes, worked-out solutions, and past exam questions.

Preview 16 of 348 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Democracy and American Politics  Multiple - Choice Questions 1. Who wrote the classic text Politics ? a. Plato – Consider This: Plato’s classic work is Republic. b. Marx c. Aristotle d. Locke Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.1 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 4 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 2. Inherent in the idea of self - rule is the idea that government should serve __________. a. the rich – Consider This: While the rich often receive greater representation, self - rule does not only allow for a single group’s representation. b. all citizens c. the well - educated d. the most needy Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.1.2 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Page Reference: 4 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Easy 3. A government in which a minority holds power over the majority is generally referred to as a(n) __________. a. kleptocracy b. monarchy – Consider This: Monarchy is rule over the people by one. c. oligarchy d. sovereignty Answer : c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.3 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 4 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 4. Using the framework set forth by the authors of the textbook, how would you characterize the votes by African Americans in the 1960 and 1964 presidential elections with respect to overcoming Southern resistance to African American political participatio n? a. a structural factor – Consider This: Structural factors may have influenced the votes, but structural factors are not the way in which those votes can be characterized. b. a political linkage c. a governmental factor d. a governmental action Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.2.4 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 13 Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 5. If people are to form authentic and rational attitudes about public policies and leaders they require which of the following? a. freedom of religious beliefs b. accurate and insightfully interpreted political information

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    c. narrowly framed interpretations of political events – Consider This: Narrowly framed interpretations of political events works in opposition to the formation of authentic and rational attitudes about public policies and leaders. d. continuous polling by public officials to find out political attitudes Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.1.5 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 7 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 6. What is the core idea that shapes democracy? a. Minorities have the full power of decision making over all matters that affect them. b. The people may not be right but the people are never wrong. – Consider This: While the focus of democracy is certainly on “the people” and the choices made by the people, there is no indication or agreement that the people are never wrong. c. O rdinary people are capable of making choices about self - governance . d. Policy is determined by tyranny of the majority. Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.6 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 3 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 7. The idea of all citizens making decisions in an open assembly about how best to run society is most closely associated with which of the following views of democracy ? a. the f ramers ’ view of democracy b . indirect democracy – Consider This: Direct democracy is the idea of rule by common people exercised directly in open assemblies. c . the ancient Greeks’ view of democracy d . representative democracy Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.7 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 5 Skill Level: Remember the Facts

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Difficulty : Easy 8. If a governmental system is based on the idea of popular sovereignty, what is the basis of power ? a. Power should be exercised by an educated elite. b. The ultimate source of authority rests with the people. c. A democratic system is based on the concept of material equality. – Consider This: While popular sovereignty only works if political liberty and equality exist, material equality is not the basis of power. d. Majority rule is unacceptable because it leads to tyranny. Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.1.8 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 5 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 9. What does political equality mean? a. Each person carries the same weight in voting and other political decision making. b. The opinions and preferences of citizens are combined into a binding decision through the principle of majority rule. – Consider This: Theoretically, the will of the citizens will affect a decision made by majority rule, but this is not the meaning of political equality. c . The will of the majority is not the ultimate determinant of what government does. d . Each person should have the same opportunities to succeed in society. Answer: a Test Bank Item Title : TB_Q1.1.9 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 7 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 10. When the government guarantees equal access to the benefits of citizenship by all groups they are ensuring __________. a. majority rule b. civil liberties – Consider This: Civil liberties includes the freedoms of speech, press, conscience, and association. c. civil rights d. popular sovereignty Answer: c

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Test Bank Item Title : TB_Q1.1.10 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 8 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Moderate 11. Which of the following refers to basic freedoms essential to the formation and expression of majority opinion and its translation into public policies? a. tyranny of the majority b. political equality – Consider This: Political equality refers to the equality of weight that each citizen holds in their opinion, and therefore, their vote. c . popular sovereignty d . political liberty Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.11 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 9 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Moderate 12. Under which circumstance is political equality violated? a. if citizens are free to argue and debate b. if citizens are free to form and express their political opinions – Consider This: Citizens’ ability to form and express their political opinions is a benchmark of democracy. c. if some people can speak out but others cannot d . if people are encouraged to participate in politics Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.12 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 7 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 13. Which of the following would be an indication of majority tyranny ? a. when the majority uses law to suppress the rights of the minority b. when the majority votes for an autocratic leader

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    c. when the minority uses law to suppress the liberties of the majority -- Consider This: Based on the simple idea of a majority versus a minority, it is nearly impossible for a minority to actively suppress the liberties of a majority. d. when the minority uses stalling tactics to delay the implementation of the will of the majority Answer: a Test Bank Item Title : TB_Q1.1.13 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 10 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 14 . The framework presented to understand American politics is a set of interrelated actors and influences that operate in which of the following interconnected realms? a. institutions, interests, and citizens -- Consider This: Institutions, interests, and citizens are all part of the interconnections in question, but they are not the framework of American politics. b. the media, the courts, and the internecine political institutions c. composition, opposition, and despotism d. structural factors , political linkages, and governmental sectors Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.2.15 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 12 – 13 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 15 . What did Jim Crow laws represent? a. the official system of integration in the South -- Consider This: Jim Crow was the technically legal way that African Americans were continually treated as second - class citizens . b. the voter registration system in the South that frequently disenfranchised blacks c. the official system of segregation in the South d. the official social contract used in the South Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.2.16 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 15 Skill Level: Understand the Concepts

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Difficulty : Easy 16 . Using the analytical framework presented by the authors, which of the following would be considered government factors? a. what government does – Consider This: What the government does is considered to be government action. b. Congress, the president, the federal bureaucracy, and the Supreme Court c. those enduring features of American life that influence which issues are important d . all political actors, institutions, and processes that transmit the wants and demands of people and groups in our society to government officials Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.2.17 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 15 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 17 . Political actors, institutions, and processes that transmit the demands of the people are known as which of the following? a. political linkage factors b. government actions c. structural factors d . government factors -- Consider This: Government factors refers to the actual public officials and institutions that comprise government. Answer: a Test Bank Item Title : TB_Q1.2.18 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 15 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 18 . The actions of the National Rifle Association (NRA) to prevent the passage of gun control legislation best illustrate which part of the analytical framework used by your textbook ? a. government b. government action -- Consider This: The NRA is not considered to be government, but rather, an interest group that may have quite a bit of influence upon government action. c. structure d. political linkage

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.2.19 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 15 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 19 . What constitutes government action? a. public officials who have formal, legal responsibility in making policy b. political actors who do not hold official public office c . what issues become important in politics and government -- Consider This: Issues that are important to politics and government are considered political linkage. d . what government does Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.2.20 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 13 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Easy 2 0 . Political linkages are particularly suited to which of the following? a. communicating the most fundamental and enduring factors that influence politics – Consider This: While political linkage is a communicator on some level, it is not concerned with the most fundamental and enduring factors that influence politics. b. transmitting the desires of people to representatives in government c. overseeing the policymaking activities of Congress and the presidency d . influencing the distribution of income and wealth in society Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.2.21 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 13 Skill Level: Understand the Concepts Difficulty : Moderate 21 . According to Aristotle, Jefferson, Rousseau, and Dahl , which of the following would present a large threat to political equality? a. a democracy with a large difference between the rich and the poor

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    b. a democracy with a large and educated ruling class where political power is concentrated c. a democracy with a small difference between the rich and the poor – Consider This: The greater the disparity between economic groups, the greater the potential conflict in democracy arises. d. a democracy with a large and educated ruling class where economic power is concentrated Answer: a Test Bank Item Title : TB_Q1.1.23 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 9 Skill Level: Apply What You Know Difficulty : Moderate 22 . Freedom of speech, religion, association, and the press are examples of which of the following? a. civil rights – Consider This: Civil rights typically refers to political equality and equal treatment together. b. state mandates c. nonexclusionary rights d. political liberties Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.24 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 9 Skill Level: Apply What You Know Difficulty : Moderate 23 . With regard to the 1965 Voting Rights Act, which of the following is best classified as a government factor? a. the growing electoral power of African Americans outside the South b. the Supreme Court, which was becoming increasingly supportive of civil rights c. the rules established by the Constitution – Consider This: The Constitution is always considered to be a structural type of factor. d . Jim Crow laws Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.2.25 Topic: How Do Government and Politics Work? Learning Objective: LO 1.2: Construct an analytical framework for examining how government and politics work. Page Reference: 14 Skill Level: Apply What You Know Difficulty : Moderate

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    24 . Representative democracy best describes government in which of the following? a. ancient Greece – Consider This: Ancient Greeks practiced direct democracy. b. eighteenth - century Europe c. the United States d. North Korea Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.26 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 5 Skill Level: Apply What You Know Difficulty : Moderate 2 5 . Which of the following would be considered a free election? a. one in which voters directly select policy b . one in which election rules favor the incumbent party c . one in which the costs of the campaign were paid for with public funds – Consider This: “Free” does not refer to financial cost in discussions of free elections. d . one in which there is no coercion of voters or election officials Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.27 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 6 Skill Level: Apply What You Know Difficulty : Moderate 26 . Some people claim that the media increasingly peddle ideologically biased political news. If this is true, which of the following necessary conditions for popular sovereignty is jeopardized? a. that government policies reflect the wishes of the people b. that government leaders are selected in competitive elections c. that elections are free and fair – Consider This: Free and fair elections mean that no coercion of voters takes place and that election rules do not favor some candidates over the other. d. that high - quality information is available Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.28 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 7

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 27 . Why do some political thinkers believe that democracy is superior to other forms of government? a. because it encourages dreams that can never be achieved b. because it is incapable of promoting progress on important decisions c. because it protects human rights d . because it subverts the views of the masses – Consider This: Recall that democracy presupposes popular sovereignty and participation by all groups, thus producing this superiority. Answer: c Test Bank Item Title : TB_Q1.1.29 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 3 Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 28 . What is the effect of low levels of political participation in a democratic society ? a. t he quality of information to voters declines – Consider This: The quality of information to voters relies mostly upon the quality of the media, not levels of citizens’ political participation. b. popular sovereignty is reduced and democracy is weakened c. the political parties gain power and government becomes more efficient d. partisanship increases and voters become more ideological Answer: b Test Bank Item Title : TB_Q1.1.30 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 6 Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 29 . Why is citizen engagement in the political process an important condition of popular sovereignty? a. Citizen engagement conveys the will of the people. b. Citizen engagement prevents leaders from being responsible to the public. c. Citizen engagement helps to ensure that the public is well - informed about policy issues. – Consider This: A well - informed public is the responsibility of party leaders, government officials, and the news media. d. Citizen engagement protects the public from overly responsive political leaders.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Answer: a Test Bank Item Title : TB_Q1.1.31 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 6 Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 30 . Why is it important for democratic citizens to have high - quality information? a. High - quality information ensures that public opinion will coalesce around public policy solutions that are agreeable to most Americans. – Consider This: Ideally, high - quality information will help to ensure that public opinion aligns with public policy solutions that are agreeable to most Americans, but this is simply not reality. b. High - quality information is a prerequisite for voting in most states. c. Political leaders respond only to informed public opinion, and the public cannot be informed without high - quality information. d. High - quality information enables the formation of political opinions that are consistent with one’s values and interests. Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.32 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 7 Skill Level: Analyze It Difficulty : Difficult 31 . Why is direct democracy untenable in the United States? a. It exudes socialism. b. It yields inferior policy results. c. The U.S. population is too heavily concentrated in California. – Consider This: The location of the population is less important than the size of the population. d . The U.S. population is too large. Answer: d Test Bank Item Title : TB_Q1.1.33 Topic: What is Democracy? Learning Objective: LO 1.1: Explain democracy as the standard by which American government and politics can be evaluated. Page Reference: 5 Skill Level: Analyze It Difficulty : Moderate

  14. Page 14
  15. Page 15
    Read page 15 as text

    2 The Constitution  Multiple - Choice Questions 1. At the Constitutional Convention, the delegates agreed that slaves would be counted as __________ of a person for determining population for representation in the House of Representatives. a. four - fifths – Consider This: It was determined that slaves would represent just over one - half of a free citizen. b. one - fourth c. one - third d. three - fifths Answer: d Test Bank Item Title: Topic: The Constitutional Convention and a New Framework for Government Learning Objective: LO 2.4: Describe and evaluate the framework for the government that the Constitutional Convention created. Page Reference: 31 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 2. Which of the following was the key inspiration for the American Revolution? a. to increase trade with Great Britain b. to preserve an existing way of life c. to promote expansion to the west – Consider This: The main goal of the Revolution was less related to growth and expansion of a new country, and more related to maintaining traditional rights that seemed threatened by British policies. d. to protect fledgling state’s rights Answer: b Test Bank Item Title:

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Topic: The American Revolution and the Declaration of Independence Learning Objective: LO 2.1: Assess the enduring legacies of the American Revolution and the Declaration of Independence. Page Reference: 19 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Moderate 3 . It was the weaknesses of the first constitution, known as the __________, that prompted the call for a constitutional convention by the various states. a. Magna Carta b. Articles of Confederation c. Confederacy of Newly Independent States d. Declaration of Independence – Consider This: The Declaration of Independence preceded the first constitution. Answer: b Test Bank Item Title: Topic : Factors Leading to the Constitutional Convention Learning Objective: LO 2.3: Analyze the developments that led to the Constitutional Convention. Page Reference: 24 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 4 . The colonists rebelled against the unilateral imposition by the British government of which of the following? a . a military draft b. curfews c. religious laws – Consider This: Freedom of religion was one of the prime reasons that American colonists left England. d. taxes Answer: d Test Bank Item Title: Topic : The American Revolution and the Declaration of Independence Learning Objective: LO 2.1: Assess the enduring legacies of the American Revolution and the Declaration of Independence. Page Reference: 19 Skill Level: Remember the Facts Difficulty : Easy 5 . The Declaration of Independence was debated and adopted by which of the following institutions ? a. the U.S. Congress b. Constitutional Congress – Consider This: The Constitutional Congress convened in 1787, after the Declaration of Independence was adopted.

332 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.