Skip to content
Practice Problems

Exploring Artistic Expression: Historical Context, Techniques, And Iconography

  • Art
  • 31 pages
  • Shared May 2025

This Solved Assignment explores various artistic expressions and techniques. Download now!

Preview 10 of 31 pages

See the first 10 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    “Exploring Artistic Expression: Historical Context, Techniques, and Iconography" The study of arts and their history is beneficial because: A. artists and their work tend to be the most accurate reflection of the times in which they lived. B. they teach us about our own creative expressions and those of our past. C. they visually express our natural impulse to advance scientifically. D. artists advance in form and content as civilizations advance technologically. Answer: A. artists and their work tend to be the most accurate reflection of the times in which they lived. A primary motivation for artistic expression is the natural human desire for: A. decoration. B. appreciation. C. recognition. D. immortality. Answer: D. immortality. A carnival sideshow that exhibits a wax - and - fur replica of a giant ape as genuine is engaging in: A. trompe - l'oeil. B. abstraction. C. illusionism. D. naturalism. Answer: C. illusionism. Artists have been associated with gods, and vice versa, because both are said to have the power of: A. immortality. B. inspiration. C. creation. D. divinity.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Answer: C. creation Film director Alfred Hitchcock once said, "My concern [about content in my films] is the same as that of an artist painting a bowl of fruit's concern about whether they're sweet or sour. Who cares?" This is an example of which methodology of art - history analysis? A. Iconography B. Iconology C. Deconstruction D. Formalism Answer: D. Formalism __________ is an illusion of three - dimensional space. A. Area B. Volume C. Mass D. Depth Answer: D. Depth 5.0 Points The primary colors are: A. red, yellow, blue, and green. B. red, blue, and green. C. blue, red, and yellow. D. black, gray, and white. Answer: C. blue, red, and yellow. Which color is used to produce happiness? A. Yellow B. Blue C. Red

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    D. Orange Answer: A. Yellow The Betrayal of Images (p. 5) would most likely be described stylistically as: A. nonrepresentational. B. realistic. C. expressive. D. illusionistic. Answer: D. illusionistic The diorite sculpture of the head of Lagashian king Gudea (p. 39) is an example of __________ artwork. A. idealized B. naturalistic C. stylized D. nonfigurative Answer: C. stylized A good example of a Paleolithic sculpture - in - the - round is: A. Stonehenge. B. the Tuc d' Audoubert Bison. C. the Venus of Willendorf. D. the Wandjina. Answer C. the Venus of Willendorf. Paleolithic paintings of animals are usually found: A. in the uninhabited depths of caves. B. at the mouths of caves. C. in Neolithic shelters. D. on rock faces open to the light of day. Answer: A. in the uninhabited depths of caves.

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    The megaliths of Western Europe regularly occur in which three types? A. Paleoliths, mesoliths, and neoliths B. Menhir, dolmen, and cromlech C. High relief, low relief, and sunken D. Post - and - lintel, tenon, and trilithon Answer: B. Menhir, dolmen, and cromlech __________ are purported to be "phallic fertilizers of Mother Earth." A. Megaliths B. Menhirs C. Tenons D. Sarsens Answer: B. Menhirs Stonehenge is regarded as the most famous of the European: A. monoliths. B. sculptures - in - the - round. C. cromlechs. D. mesoliths. Answer: C. cromlechs. An artistic convention characteristic of ancient Near Eastern art is: A. two - dimensional figures on a flat space. B. symmetrical, frontal view of the human form. C. no indication of space extending behind the figures. D. figures and objects walking on flat, extended plane. Answer: D. figures and objects walking on flat, extended plane. A ziggurat is a:

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    A. pyramid. B. fort. C. building made by Gudea. D. Mesopotamian temple platform. Answer: D. Mesopotamian temple platform. Mesopotamian cylinder seals were used for what type of printing? A. Intaglio B. Offset C. Cuneiform D. Calligraphy Answer: A. Intaglio The earliest known writing is called: A. cuneiform. B. hieroglyphics. C. the alphabet. D. Assadian. Answer: A. cuneiform. Cuneiform literally means: A. cone - shaped. B. cylindrical. C. wedge - shaped. D. rectangular. Answer: C. wedge - shaped. The Seated Statue of Khafre dates to around: A. 3000 B.C.

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    B. 2500 B.C. C. 2000 B.C. D. 3500 B.C. Answer: B. 2500 B.C. Menkaure and Khamerenebty are: A. sculptures - in - the - round. B. wall paintings. C. architects. D. sculptures in very high relief. Answer: A. sculptures - in - the - round. Egyptian paintings of royal figures are generally: A. naturalistic. B. stylized. C. colossal. D. colorful. Answer: B. stylized. The source of Egyptian columns is generally: A. human forms. B. animal forms. C. plant forms. D. architectural forms. Answer: C. plant forms. Styles under Akhenaton were more __________ than before his reign. A. stylized B. hieratic

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    C. conventional D. naturalistic Answer: D. naturalistic The modern name for Thera is: A. Knossos. B. Cairo. C. Anatolia. D. Santorini. Answer: D. Santorini. Which is NOT a Theran fresco? A. The Ship Fresco B. The Boxing Children C. The Griffins D. The Crocus Gatherer The column flanked by lions at the entrance to Mycenae symbolized: A. a phallus. B. a tree. C. a goddess. D. a building. Answer: C. a goddess. Tholos is Greek for: A. a tomb. B. round building. C. chamber. D. temple.

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Answer: B. round building. Corbeling is used to make a(n): A. temple. B. relief sculpture. C. arch. D. grave circle. Answer: C. arch. Which is NOT part of the Parthenon plan? A. Naos B. Treasury C. Pronaos D. Propylaea Answer: B. Treasury Which is found in the Parthenon sculptures? A. Contrapposto B. Isocephaly C. Symmetry D. All of the above Answer: D. All of the above Which is NOT part of the Erechtheum? A. The Ionic Order B. Caryatids C. Doric columns D. An irregular plan Answer: C. Doric columns

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Greek theater began: A. inside of temples. B. outside of temples. C. in the hills. D. by the sea. Answer: C. in the hills. Which is NOT part of a Greek theater architecture? A. Orchestra B. Pronaos C. Proscenium D. Skene Answer: B. Pronaos Unlike Greek temples, Etruscan temples: A. are set on a podium. B. have solid side walls. C. are massive. D. All of the above. Answer: D. All of the above. The symposium was: A. restricted to men in ancient Greece. B. restricted to men in Etruria. C. co - ed in Etruria. D. Both a and c Answer: D. Both a and c The Mater Matuta probably represents:

21 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.