Skip to content
Exam Guides

Automotive Technology: A Systems Approach, 5th Edition Test Bank

Automotive Technology: A Systems Approach, 5th Edition Test Bank is a comprehensive exam guide designed to help you master key topics with detailed explanations and practice questions.

Preview 16 of 670 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Chapter 1 — Careers in the Automotive Industry TRUE/FALSE 1. Currently there is a great shortage of qualified automotive technicians. ANS: T PTS: 1 2. Electricity travels at the speed of sound. ANS: F PTS: 1 3. Electronic components have no moving parts. ANS: T PTS: 1 4. Often, according to terms of the warranty, the owner of a new car must pay a ded uctible charge. The manufacturer pays for all repairs over the deductible amount. ANS: T PTS: 1 5. A Federal Emissions Performance Warranty requires that the customer pay one - half of the repair charge. ANS: F PTS: 1 6. EPA refers to the Emission Protection Agency. ANS: F PTS: 1 7. The costs of preventive maintenance performed on a leased vehicle are paid by the automobile dealer. ANS: F PTS: 1 8. NAPA service centers are franchised repair shops. ANS: F PTS: 1 9. Repair estimates are required by law in most states. ANS: T PTS: 1 10. A hybrid vehicle has two separate sources of power. These two power sources can work together to move the vehicle or can power the vehicle on their own. ANS: T PTS: 1 11. Modern, clean burning, and highly efficient diesel engines use computer controls. ANS: T PTS: 1

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    12. Specialty technicians work on only one vehicle system, such as transmissions. ANS: T PTS: 1 13. ASE certification is mandatory in most states. ANS: F PTS: 1 14. Before taking the ASE L1 test, the technician must pass the Electricity and Engine Performance tests. ANS: T PTS: 1 MULTIPLE CHOICE 1. Repair work performed on vehicles still under the manufacturer’s warranty is usually performed by ______. a. independent service shops b. dealerships c. specialty shops d. either “independent service shops” or “dealerships” ANS: B dealerships PTS: 1 2. Which of the following businesses perform work on only one or two automotive systems? a. dealerships c. specialty shops b. independent service shops d. fleet service departments ANS: C specialty shops PTS: 1 3. Normally, whose job is it to prepare a repair cost estimate for a customer? a. service manager c. master automotive technician b. parts manager d. service advisor ANS: D service advisor PTS: 1 4. To be successful, a parts counter person must possess all the following skills EXCEPT: a. sales skills c. vehicle knowledge b. repair skills d. inventory skills ANS: B repair skills PTS: 1

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    5. To be successful, today’ s automotive technician must have ______. a. a sound understanding of automotive technology b. on - the - job experience c. continuous training in new technology d. all answers are correct ANS: D all answers are correct PTS: 1 6. A technician must have a minimum of ____ years(s) of full - time, hands - on work experience as an automotive technician to get ASE certification. a. one c. three b. two d. four ANS: B two PTS: 1 7. A technician who passes all eight basic ASE automotive certification tests is certified as a(n) ______. a. automotive technician c. service manager b. master automotive technician d. parts manager ANS: B master automotive technician PTS: 1 8. The BMW Step Program is an example of a(n) ______. a. apprenticeship program c. postgraduate education program b. cooperative education program d. job - shadowing program ANS: C postgraduate education program PTS: 1 9. Wholesale auto parts stores that sell aftermarket parts and supplies to service shops and the general public are called ______. a. warehouse distributors c. jobbers b. mass merchandisers d. freelancers ANS: C jobbers PTS: 1 10. Ongoing technical training and support are available from ______. a. aftermarket parts manufacturers c. jobbers b. auto manufacturers d. all answers are correct ANS: D all answers are correct

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    PTS: 1 11. Technician A says that after an individual passes a particular ASE certification exam, that person is certified in that test area. Technician B says all the questions on an ASE certification exam are multiple choice type questions. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: B B only PTS: 1 12. An expert technician who guides, encourages and counsels automotive students, who can explain things that may not be clear to them, and who stays in contact with them during their training and entry into the workforce is called a ______. a. mentor c. patron b. counselor d. benefactor ANS: A mentor PTS: 1 13. ASE test are being discussed. Technician A says ASE is administered by the Department of Transportation. Technician B says most states require technicians to be ASE certified before they can work on automobiles. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: D neither A nor B PTS: 1 14. Repair shops are being discussed. Technician A says a franchise shop typically repairs all areas of the vehicle. Technician B says dealerships are typically owned by the car manufacturer. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: D neither A nor B PTS: 1 15. Technician A says fleet service and maintenance technicians only work on trucks. Technician B says fleet service technicians in some large fleets are authorized to do warranty work for the manufacturer who sold the vehicles to the fleet. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: B B only

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    PTS: 1 16. Technician A says the shop foreman’ s primary job is to help technicians with difficult jobs. Technician B says the shop foreman is sometimes called the lead technician. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B PTS: 1 17. Service advisors are being discussed. Technician A says the service advisor serves as the liaison between the customer and the technician. Technician B says most shops use computers to generate repair orders and estimates, therefore having good computer skills is essential for a service advisor. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B PTS: 1 18. ASE certification is being discussed. Technician A says there are eight basic automobile technician certification areas. Technician B says you must pass all eight to become a ASE Master Technician. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B PTS: 1 19. Technician A says cooperative education programs are typically two years in length. Technician B says students in cooperative education programs spend the first year in the classroom and the second year working in the field. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: A A only PTS: 1 20. Technician A says a specialty shop works on only one brand of car. Technician B says specialty shops work on on ly one or two systems of the automobile. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    PTS: 1 21. Electronic components ______. a. have no moving parts c. do not require periodic adjustment b. are durable d. all answers are correct ANS: D all answers are correct PTS: 1 22. The typical new car warranty covers repairs and replacement parts for ______. a. 1 year/15,000 miles c. 3 years/36,000 miles b. 2 years/24,000 miles d. 5 years/50,000 miles ANS: C 3 years/36,000 miles PTS: 1 23. The Federal Emissions Performance Warranty covers the catalytic converter for ______. a. 2 years/24,000 miles c. 8 years/80,000 miles b. 5 years/50,000 miles d. 10 years/100,000 miles ANS: C 8 years/80,000 miles PTS: 1 24. In a large dealership, the service director oversees the operation of ______. a. the service department c. the body shop b. the parts department d. all answers are correct ANS: D all answers are correct PTS: 1 25. ASE certified technicians must be retested every _____ years to remain certified. a. two c. five b. four d. seven ANS: C five PTS: 1 26. Two technicians are discussing career opportunities. Technician A says working at a dealership helps one to develop into a well - rounded technician. Technician B says working at a dealership provides excellent opportunities for ongoing training. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: B B only

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    PTS: 1 27. Besides automotive technicians, which of the following jobs require(s) a good working knowledge of all automotive systems and all major components? a. parts specialist c. service manager b. service advisor d. all answers are correct ANS: D all answers are correct PTS: 1 28. Parts manufactured by the same company that built the vehicle or the company tha t supplied the parts to the manufacturer of the vehicle are called _____ parts. a. aftermarket b. OEM [original equipment manufacturer] c. genuine replacement d. manufacturer’s specification ANS: B OEM [original equipment manufacturer] PTS: 1 29. What part listed here is NOT covered by the Federal Emissions Defect Warranty? a. ignition module c. water pump b. mass airflow sensor d. fuel pressure regulator ANS: C water pump PTS: 1 30. Technician A says some shops have technician teams, consisting of several technicians with different levels of expertise. Technician B says the lead tech is sort of the shop foreman of the team. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B PTS: 1 COMPLETION 1. The ____________________ is the one who helps technicians with more difficult tasks and serves as the quality control expert. ANS: shop foreman PTS: 1 2. Writing accurate repair estimates is a responsibility of the ____________________.

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    ANS: service advisor writer PTS: 1 3. For every auto dealership, there are ____________________ independent repair shops. ANS: 6 six PTS: 1 4. Most shops use ____________________ to generate repair orders and estimates and to schedule the shop’s workload. ANS: computers PTS: 1 5. Today’s technicians must have good ____________________ skills. ANS: diagnostic PTS: 1 6. Maintaining parts inventories is the responsibility of the ____________________. ANS: parts specialist parts counter person PTS: 1 7. Typically batteries are sold with a(n) ____________________ warranty. ANS: prorated PTS: 1 8. The ____________________ is responsible for the operation of the entire service department at a large dealership or independent shop. ANS: service manager PTS: 1 9. A large parts distribution center is commonly known as a(n) ____________________. ANS: warehouse distributor PTS: 1

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    10. The ____________________ schedule lists the service and maintenance operations that keep the vehicle wor king efficiently and may include oil and filter changes, coolant and lubrication services, replacement of belts and hoses, and replacement of spark plugs. ANS: preventive maintenance PM PTS: 1 11. A local auto parts store that sells to shops and do - it - yourselfers is often called a(n) ____________________. ANS: jobber PTS: 1 12. The most commonly sought advanced ASE certification for automotive technicians is the L1 or Advanced ____________________. ANS: Engine Performance PTS: 1 ESSAY 1. What are the two warranties mandated by the federal government? ANS: Federal Emissions Defect Warranty, Federal Emissions Performance Warranty PTS: 1 2. What is the primary reason technicians cannot repair a particular problem on today’s vehicles? ANS: They cannot find the problem because they are lacking the proper training and diagnostic skills. PTS: 1 3. Describe cooperative education. ANS: It is a program in which the student spends some time in school and some time on the job. PTS: 1 4. Name an example of a franchise repair shop. ANS: Goodyear Firestone

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Midas AAMCO PTS: 1 5. Why is today’ s automotive industry considered a global industry? ANS: Worldwide (global) mergers, parts distribution systems, and vehicle assembling. Manufacturers partner to jointly build vehicles and components for domestic and foreign markets. PTS: 1 6. How does a service technician become certified? ANS: Enroll, pass test(s), and have two years’ experience (or one year plus training options). PTS: 1 7. What is ASE? ANS: National Institute for Automotive Service Excellence certification PTS: 1 8. Identify five different types of businesses that hire service technicians. ANS: Dealerships, independent shops, specialty shops, franchise repair shops, and fleet service PTS: 1 9. Why are electronics so heavily used on today’s vehicles? ANS: They are dependable, lightweight, and fast, and they have no moving parts. PTS: 1 10. What is the primary purpose of a job - shadowing program? ANS: To expose the student to real - world situations; to let the student see what it takes to be a successful technician PTS: 1 11. What is a prorated warranty? ANS: The amount of the repair bill or parts cost covered by the warranty decreases over time.

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    PTS: 1 12. Where can all warranty information be found? ANS: In the vehicle’s owner’s manual PTS: 1 13. What is the difference between a mechanic and an automotive technician? ANS: A mechanic has the skills necessary to service mechanical systems. A technician has the training and knowledge to work on all systems of the car, including the electrical, electronic, hydraulic, pneumatic, and mechanical systems. PTS: 1

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Chapter 2 — Workplace Skills TRUE/FALSE 1. Even if you’ve never had a job, you still have skills to offer an employer. ANS: T PTS: 1 2. A reference can be anyone, including a family member. ANS: F PTS: 1 3. A résumé must be typewritten. ANS: T PTS: 1 4. All previous jobs should be listed on a résumé. ANS: F PTS: 1 5. The same cover letter should be sent out to all potential employers. ANS: F PTS: 1 6. A job application is a legal document. ANS: T PTS: 1 7. A social security number can be applied for on line. ANS: F PTS: 1 8. Nonverbal communication includes body language and tone. ANS: T PTS: 1 9. An automobile is usually one of the largest expenses a customer has. ANS: T PTS: 1 10. The flat rate system favors technicians who work in small shops. ANS: F PTS: 1 11. Symptom - based diagnostic charts focus on a definition of the problem and offer a list of possible causes of the problem. ANS: T PTS: 1 12. When explaining a repair to a customer, you should always use precise and complex technical terms to impress the customer of your technical abilities.

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    ANS: F PTS: 1 13. New rules and regulations, supervisors, fellow employees, vehicle systems, and vehicles are not considered potential sources of stress. ANS: F PTS: 1 MULTIPLE CHOICE 1. All the following are considered technical skills EXCEPT: a. ability to use a computer c. ability to play video games b. ability to work with people d. ability to solve puzzles ANS: B ability to work with people PTS: 1 2. All of the following are considered soft skills EXCEPT: a. ability to work independently c. ability to do math problems b. ability to persuade people d. ability to negotiate with others ANS: C ability to do math problems PTS: 1 3. Which of the following would NOT make a good reference? a. teacher c. adult friend b. pastor d. uncle ANS: D uncle PTS: 1 4. Technician A says to include references on a résumé. Technician B says to state that references are available upon request. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: B B only PTS: 1 5. Ideally, a résumé should be _____ pages long. a. one to two c. three to four b. two to three d. four to five ANS: A one to two PTS: 1

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    6. A cover letter should have _____ paragraph(s). a. one c. three b. two d. four ANS: C three PTS: 1 7. Résumés are being discussed. Technician A says it is best to drop off a résumé in person. Technician B says to call back after three days to make sure they received it. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: A A only PTS: 1 8. Technician A says getting ready for an interview should include learning about the company. Technician B says getting ready for an interview should include making a list of questions that might be asked. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: C both A and B PTS: 1 9. A thank - you letter should be sent within _____ of an interview. a. a week c. hours b. three days d. five days ANS: B three days PTS: 1 10. The withholding allowance certificate form is also called a ______. a. W - 1 c. W - 3 b. W - 2 d. W - 4 ANS: D W - 4 PTS: 1 11. A technician turns in 50 hours of work in a 40 - hour workweek. He is being paid $20 per flat rate. How much is he actually making per hour? a. $20 per hour c. $25 per hour b. $50 per hour d. none of these answers is correct ANS: C $25 per hour

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    PTS: 1 12. All the following are employers’ responsibilities EXCEPT: a. wages c. instruction b. productivity d. fringe benefits ANS: B productivity PTS: 1 13. Which of the following are considered part of effective communications? a. listening c. writing b. reading d. all answers are correct ANS: D all answers are correct PTS: 1 14. Which of the following is NOT an employee responsibility? a. following directions c. attendance b. loyalty d. opportunity ANS: D opportunity PTS: 1 15. Critical thinking is being discussed. Technician A says it is a way to evaluate something with bias. Technician B says good critical thinkers begin the process of problem solving by observation. Who is correct? a. A only c. both A and B b. B only d. neither A nor B ANS: B B only PTS: 1 16. Diagnostic aids include ______. a. decision trees b. symptom - based diagnostics c. a combination of “decision trees” and “symptom - based diagnostics” d. none of these answers is correct ANS: C a combination of “decision trees” and “ symptom - based diagnostics” PTS: 1 17. The first step in a logical diagnostic approach is to ______. a. gather information c. research the information b. verify the problem exists d. none of these answers is correct ANS: A

654 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.