Skip to content
Exam Guides

Principles and Practice of Radiation Therapy 4th Edition Test Bank

Principles and Practice of Radiation Therapy 4th Edition Test Bank strengthens your knowledge with concise summaries, formulas, and exam-style problems.

Preview 16 of 260 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Chapter 01: Cancer: An Overview Washington & Leaver: Principles and Practice of Radiation Therapy, 4th Edition MULTIPLE CHOICE 1. Knowledge of cancer dates back to which of the following? a. 1600 BC Egypt b. 1600 AD England c. 400 BC Greece d. 1900 AD Germany ANS: A The first known observations of cancer date back to 1600 BC Egypt. REF: p. 3 2. Which of the following is not a term for genes involved in the cancer process? a. Anti - oncogenes b. Oncogenes c. Proto - oncogenes d. Somato - oncogenes ANS: D Anti - oncogenes, oncogenes, and proto - oncogenes have all been identified as playing a part in the development of tumors. Somato - oncogenes do not exist. REF: p. 3 3. Tumor - suppressor genes are also known as ___________. a. anti - oncogenes b. oncogenes c. proto - oncogenes d. somato - oncogenes ANS: A Although more commonly called tumor - suppressor genes, these genes are also known as anti - oncogenes. REF: p. 3 4. Which of the following is not a phase of the mammalian cell cycle? a. G0 b. G1 c. G2 d. G3 ANS: D G0 is a resting phase where cells do not enter mitosis. G1 and G2 are growth phases during the mammalian cell cycle. Although some algae species demonstrate a relatively long phase between nuclear division and cleavage of the cell termed G3, this phase is not part of the mammalian cell cycle.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    REF: pp. 3 - 4 5. Which phase of the mammalian cell cycle is composed of functional cells not preparing for DNA replication? a. G0 b. G1 c. G2 d. S e. M ANS: A G0 is typically depicted outside the cell cycle because cells in this phase are not preparing for DNA synthesis. REF: pp. 3 - 4 6. In which phase of the mammalian cell cycle does DNA synthesis occur? a. G0 b. G1 c. G2 d. S e. M ANS: D “S” is representative of synthesis and is the phase in which DNA synthesis occurs. REF: p. 4 7. Identify the correct order for the phases of the mammalian cell cycle. a. G1, G2, M, S b. G1, G2, S, M c. G1, M, G2, S d. G1, S, G2, M ANS: D The typical mammalian cell will move from G1 to S, followed by G2, and then M. Some cells will eventually pause in G0 after M. REF: pp. 3 - 4 8. Which of the following is true of anaplastic tumors? a. Closely resemble the cells of origin b. Maintain some resemblance of the cells of origin c. Do not resemble the cells of origin ANS: C Anaplastic tumors are also known as undifferentiated tumors. Undifferentiated cells do not resemble the normal cells of origin. REF: p. 4

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    9. Which of the following is (are) true of benign tumors? a. Well differentiated b. Do not metastasize c. Encapsulated d. All of the above ANS: D Benign tumors typically are well differentiated, do not metastasize, and are encapsulated. REF: p. 4 10. Which of the following factors does not affect the incidence of tumor sites? a. Informational b. Environmental c. Technological d. Geographic ANS: A Tumor site incidence is affected by environmental factors such as sun exposure. It is also affected by technological factors such as the advent of more precise imaging modalities. Additionally, tumor site incidence is affected by geographic factors, as exemplified by gastrointestinal cancers in Japan. REF: pp. 5 - 6 11. What is defined as the “study of the cause of disease”? a. Etiology b. Etymology c. Epidemiology d. Entomology ANS: A Etiology is defined as the “ study of the cause of disease.” Etymology is the “study of word origins,” epidemiology is the “study of disease incidence,” and entomology is the “study of insects.” REF: p. 5 12. What is the “study of disease incidence”? a. Etiology b. Etymology c. Epidemiology d. Entomology ANS: C Epidemiology is defined as the “study of disease incidence.” Etiology is the “study of the cause of disease,” etymology is the “study of word origins,” and entomology is the “ study of insects.” REF: p. 6 13. Which of the following make(s) for an effective screening examination?

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    a. Specific b. Sensitive c. Cost - effective d. Accurate e. All of the above ANS: E For a screen tool to be effective, it must be specific, sensitive, accurate, and cost effective. REF: p. 6 14. What is the “workup”? a. The initial nursing visit b. The initial physician visit c. A series of diagnostic examinations d. A physical assessment of the patient ANS: C Although the term workup may be used by different radiation oncology departments in various ways, the generally accepted definition of this term is a series of diagnostic examinations performed after a patient has been diagnosed with a disease or condition. This may be done at the time of the initial physician or nurse visit and may include a physical assessment, but these are only portions of the entire workup. REF: p. 6 15. Which of the following is not typically part of the workup? a. Patient demographics b. Type, location, and size of tumor c. Normal tissue invasion d. Presence of metastases ANS: A The workup includes information about the tumor such as type, size, and location, amount of normal tissue invasion, and presence of metastases. Typically, demographic information is collected at a time other than during the workup by support staff. REF: pp. 6 - 7 16. Which imaging modality is beneficial for distinguishing between recurrent disease and other tissue changes post treatment? a. CT b. PET c. Plain films d. MR ANS: B Although a CT or MR scan may be used as part of the diagnostic process for ruling out recurrent disease, PET is the only imaging modality listed that can differentiate recurrence from other tissue changes. REF: p. 7

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    17. What is the most common tumor staging system? a. AJCC b. FIGO c. TNM d. UICC ANS: C TNM is the most commonly used staging system. This system has been adopted by AJ CC and UICC. FIGO is the staging system used for gynecologic tumors but has no application to the majority of tumors. REF: p. 7 18. A T 1 N 0 M X tumor has how many positive lymph nodes? a. 0 b. 1 c. 2 d. Unknown ANS: A N 0 is an indication of no positive lymph nodes. REF: p. 7 19. Tumors are the result of which of the following? a. Black bile b. Necrotic tissue c. Abnormal cellular proliferation d. Traumatic injury ANS: C Once thought to be the result of black bile or traumatic injuries, tumors are now known to be the result of abnormal cellular proliferation. Tumor growth may result in a large central area of necrosis, but this is an effect rather than a cause. REF: p. 3 20. Tumor grade is a measure of ________. I. aggressiveness II. differentiation III. spread a. I and II b. I and III c. II and III d. I, II, and III ANS: A Tumor grade is a measure of both aggressiveness and differentiation. Staging is used to describe the tumor’s spread. REF: pp. 7 - 8

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    21. Which of the following biopsy methods results in the removal of the entire tumor? a. Fine needle aspiration b. Core needle c. Incisional d. Excisional ANS: D During a fine needle aspiration, only a few cells of the tumor are removed. The same is true of core needle biopsies. Incisional biopsies remove more tumor than either fine needle aspiration or core needle biopsy, but some of the tumor remains. During an excisional biopsy, the entire tumor is removed en bloc. REF: pp. 8 - 9 22. Which of the following biopsy methods cannot evaluate tumor architecture? a. Fine needle aspiration b. Core needle c. Incisional d. Excisional ANS: A Fine needle aspiration removes cells from a tumor but cannot retain the architecture of the tumor. REF: pp. 8 - 9 23. Factors that may exclude a patient from having surgery include all except which of the following ? a. Preexisting medical conditions b. Tumor location c. Patient preference d. Classification ANS: D The invasive nature of surgical procedures for cancer removal may exclude some p atients with preexisting conditions. In addition, the location of some tumors (such as base of skull lesions) may eliminate surgery as a possible treatment option. Furthermore, surgery may be excluded in an attempt to preserve function, as in the treatment of anal cancers. Tumor classification alone is not a contraindication for surgery. REF: pp. 9 - 10 24. When compared with surgery, benefits of radiation therapy include all except which of the following? a. Instantaneous cure b. Better cosmetic results c. Preservation of function d. Noninvasive ANS: A

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Individual results will vary based on tumor type and other factors but, as a gen eral rule, radiation therapy provides patients with better cosmetic results than surgery. In addition, radiation therapy is noninvasive and can often preserve function not possible with surgery. However, only surgery can provide an instantaneous cure via total resection. REF: p. 10 25. Which of the following treatment techniques uses radioactive sources? a. External beam b. Intraoperative c. Brachytherapy d. IMRT ANS: C Typically, brachytherapy treatments require a radioactive source, although advances in nanotechnology have resulted in some brachytherapy procedures using miniature x - ray tubes. In times past, radioactive cobalt was used in external beam radiation therapy, but this process is now antiquated. REF: p. 11 26. Which of the following is not used for brachytherapy treatments? a. Cesium b. Cobalt c. Iodine d. Iridium ANS: B Although some reports document the use of cobalt for brachytherapy, it is traditionally used for external beam radiation therapy. REF: p. 11 27. High - dose after loading equipment is used in association with which treatment technique? a. External beam b. Intraoperative c. Brachytherapy d. IMRT ANS: C High - dose after loading equipment is used during brachytherapy treatments to reduce staff exposure to high doses of radiation. REF: p. 11 28. Pancreatic cancer may be treated using which technique? a. Intraluminal b. Intravascular c. Intracavitary d. Intraoperative ANS: D

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Although pancreatic cancer can be treated with radiation therapy by a number of different techniques, including 3D conformal, IMRT, and IGRT, it can also be treated using an intraoperative technique. Intraluminal, intravascular, and intracavitary are brachytherapy techniques not used for the treatment of pancreatic cancer. REF: pp. 10 - 11 29. Which of the following is a systemic treatment? a. Surgery b. Radiation therapy c. Chemotherapy d. All of the above ANS: C Radiation therapy and surgery are localized treatments, whereas chemotherapy is a systemic treatment. REF: p. 11 30. Which of the following routes of administration is used when treating bladder cancer with chemotherapy? a. Oral b. Intra - arterial c. Intracavitary d. Intrathecal ANS: C As described in the text, bladder cancer may be treated by instilling the chemotherapy agent directly into the bladder via a catheter. This process is known as intracavitary chemotherapy. REF: p. 12 31. Which classification of chemotherapy agents was the first to be identified as having anticancer activities? a. Alkylating agents b. Antimetabolites c. Antibiotics d. Hormonal agents e. Nitrosoureas f. Vinca alkaloids ANS: A The first chemotherapy agent was nitrous mustard, an alkylating agent. REF: p. 12 32. Which of the following are not cell cycles specific? I. Alkylating agents II. Antimetabolites III. Antibiotics IV. Hormonal agents V. Nitrosoureas

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    VI. Vinca alkaloids a. I and II b. I and III c. I, III, and V d. II, IV, and VI e. II, III, and VI ANS: C Alkylating agents are not cell cycle specific. Neither are anticancer antibiotics (although they are more effective during certain phases) nor nitrosoureas. REF: p. 12 33. Which classification of chemotherapy agents is derived from the periwinkle plant? a. Alkylating agents b. Antimetabolites c. Antibiotics d. Hormonal agents e. Nitrosoureas f. Vinca alkaloids ANS: F Periwinkle plants are part of the genus Vinca and are sometimes called vinca. It is from these plants that vinca alkaloids are derived. REF: p. 12 34. In which classification are the chemotherapy agent’s lipids soluble and capable of crossing the blood - brain barrier? a. Alkylating agents b. Antimetabolites c. Antibiotics d. Hormonal agents e. Nitrosoureas f. Vinca alkaloids ANS: E Nitrosoureas are the only classification of chemotherapy agents that are both li pid soluble and capable of passing through the blood - brain barrier. REF: p. 12 35. Which of the following is a radiosensitizing chemotherapy agent? a. Cyclophosphamide b. 5 - Fluorouracil c. Doxorubicin d. Cisplatin ANS: C Doxorubicin, also known as Adriamycin, acts a radiosensitizer. Cyclophosphamide, 5 - fluorouracil, and cisplatin are not known to enhance the effects of radiation.

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    REF: p. 14 36. Which of the following acts as a radioprotector? a. Amifostine b. Actinomycin D c. Adriamycin d. Etoposide ANS: A Amifostine acts to protect normal tissue against the effects of radiation and is, therefore, considered a radioprotector. Adriamycin is a radiosensitizer. Actinomycin and etoposide are not known to be radioprotectors. REF: p. 14 37. Injecting monoclonal antibodies is an example of which type of treatment? a. Surgery b. Radiation therapy c. Chemotherapy d. Immunotherapy ANS: D Injection of monoclonal antibodies is an example of immunotherapy. REF: p. 14 38. Which of the following best describes tumor spread? a. Exophytic b. Multicentric c. Dissemination d. Ulceration ANS: C Dissemination is defined as the act of spreading or diffusion and is most closely associated with cancer spread. Exophytic is used to describe tumors that grow outward. Multicentric describes tumors with more than one focus. Ulceration is the development of an ulcer and is unassociated with cancer spread. REF: p. 15 39. Which of the following factors is not considered when determining a prognosis? a. Tumor stage b. Nodal status c. Gender d. All are considered ANS: D Many factors are considered when a physician determines a prognosis, including tumor site, grade, stage, size, and histology; lymph node status; performance status; and the patient’s age, gender, and race. REF: pp. 15 - 16

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    40. Randomized studies are, by definition, which phase? a. I b. II c. III d. IV ANS: C Phase III studies are used to compare an experimental treatment to a standard treatment using a randomized sample. REF: p. 16 41. Which staff member is most responsible for designing the patient’s treatment plan? a. Medical physicist b. Radiation oncologist c. Dosimetrist d. Radiation therapist ANS: C Specific dutie s will vary between specific departments, but as a general rule the medical dosimetrist is responsible for designing the patient’s treatment plan. The medical physicist or radiation oncologist may oversee this process. In some departments, radiation therapists participate in the treatment planning process. REF: pp. 16 - 17 42. Which staff member is most responsible for the quality assurance to the treatment equipment? a. Medical physicist b. Radiation oncologist c. Dosimetrist d. Radiation therapist ANS: A Although all members of the cancer treatment team are responsible for quality as surance and the radiation therapists and medical dosimetrists may perform some of the duties specific to treatment equipment quality assurance, the person most responsible is the medical physicist. REF: pp. 16 - 17 43. Which of the following is an example of an etiologic factor? a. Gender b. Sex c. Race d. Social habits ANS: D An etiologic factor would be one associated with the cause of cancer. Social hab its such as smoking and alcohol use have been linked to the cause or elevation of the risk of certain cancers. REF: pp. 5 - 6

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    44. A cancer designated with an N1 classification using the TNM staging system likely indicates which of the following? a. No positive lymph nodes are involved. b. Positive lymph nodes are involved at distant sites. c. Positive lymph nodes are involved near the site. d. Lymph nodes cannot be accessed. ANS: C The N category describes the status of lymph node involvement. Nx, N0 - N4 are oft en used. N1 likely indicates that one or more positive lymph nodes are involved close to the original site of malignancy. REF: p. 7

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Chapter 02: The Ethics and Legal Considerations of Cancer Management Washington & Leaver: Principles and Practice of Radiation Therapy, 4th Edition MULTIPLE CHOICE 1. What is the study of ethical issues in medicine? a. Biometrics b. Bioethics c. Macro ethics d. Micro ethics ANS: B Bioethics is defined a s the application of ethics to medicine, nursing, and health care. Biometrics is a branch of biology that studies biological phenomena and observations by means of statistical analysis. Micro ethics consider individuals and internal relations of the specific situations, whereas macro ethics applies to the collective social responsibility and to societal decisions. REF: p. 25 2. Which of the following is not a sanctionable offence by the American Registry of Radiologic Technologists (ARRT)? a. Failure to participate in professional activities, share knowledge with colleagues, and investigate new aspects of professional practice b. Impersonation of a candidate for the examination c. Failure to perform radiation therapy procedures with reasonable skill and safety d. Knowingly assisting, aiding, or allowing a person without a current certificate of registration with the ARRT to engage in the practice of radiologic technology, in a jurisdiction that requires such registration ANS: A Although participation in professional activities, sharing knowledge, and researching new aspects of professional practice result in professional growth and other benefits, failure to be involved in any of these activities is not a sanctionable offense by the ARRT. REF: pp. 23 - 24 3. Which of the following is a theory of ethics developed by Immanuel Kant? a. Virtue ethics b. Communitarianism c. Contextual ethics d. Deontology ANS: D In its purest form, deontology was developed by Immanuel Kant. REF: p. 26 4. Who is most closely associated with the stages of grief? a. Nel Noddings

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    b. Elisabeth Kübler - Ross c. John Mill d. Immanuel Kant ANS: B In 1969, in her book titled On Death and Dying , Dr. Elisabeth Kübler - Ross described several stages a patient passes through while dealing with grief. REF: p. 31 5. Which group is responsible for producing the rules of ethics for radiation therapists? a. American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) b. American Society of Radiologic Technologists (ASRT) c. American Medical Association (AMA) d. American Hospital Association (AHA) ANS: A The rules of ethics are part of the ARRT’s standards of ethics document. The ASRT has a code of ethics for radiation therapists but no rules of ethics. The AMA and AHA do not have any documents specific to radiation therapists. REF: p. 21 6. Utilitarianism is an example of which broad group of ethical theories? a. Teleology b. Deontology c. Virtue ethics ANS: A Utilitarianism is one of the two major divisions of teleology (with egoism). REF: pp. 26 - 27 7. Jeremy Bentham and John Mill are most closely associated with which ethical theory? a. Communitarianism b. Egoism c. Natural law ethics d. Utilitarianism ANS: D Bentham and Mill are typically held to be the founders of utilitarianism as an ethical theory. REF: pp. 26 - 27 8. What occurs when the obvious solution to a problem is prohibited by institutional constraints? a. Ethical dilemma b. Eth ical dilemma of justice c. Ethical distress d. Locus of authority ANS: C Ethical distress occurs when a problem has an obvious solution, but institutiona l constraints prohibit the application of the solution.

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    REF: pp. 26 - 27 9. Allocation of scarce resources is an example of which ethical category? a. Ethical dilemma b. Ethical dilemma of justice c. Ethical distress d. Locus of authority ANS: B Ethical dilemmas of justice are problems associated with the distribution of benefits and burdens, such as the allocation of scarce resources. REF: p. 27 10. Which patient/provider relationship model is best represented by the informed consent process? a. Engineering b. Priestly c. Collegial d. Contractual e. Covenant ANS: D The contractual model is ba sed on a business relationship model and includes a “contract,” such as the informed consent form. REF: p. 27 11. Which patient/provider relationship model devalues autonomy? a. Engineering b. Priestly c. Collegial d. Contractual e. Covenant ANS: B The priestly model assumes that the caregiver knows what is best for the patient and does not allow for the patient to provide input into the decision - making process. REF: p. 27 12. Which of the following is not a source from which values are derived? a. Money b. Experience c. Religion d. Science ANS: A Although money may factor into many aspects of decisions, values are not derived from money. Values are instead the result of culture, experience, religion, and science.

244 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.