Skip to content
Exam Guides

Test Bank for Porth's Essentials of Pathophysiology, 5th Edition (Chapters 1-28)

  • Medicine
  • 421 pages
  • Shared February 2025
  • 93 downloads

Reinforce your knowledge with Test Bank for Porth's Essentials of Pathophysiology, 5th Edition (Chapters 1-28), your essential test prep resource.

Preview 31 of 421 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Chapter 01: Introduction to Pathophysiology Test Bank MULTIPLE CHOICE 1. Which of the following would be the most likely cause of an iatrogenic disease? a. An inherited disorder b. A combination of specific etiological factors c. An unwanted effect of a prescribed drug d. Prolonged exposure to toxic chemicals in the environment ANS: C REF: 6 2. The manifestations of a disease are best defined as the: a. subjective feelings of discomfort during a chronic illness. b. signs and symptoms of a disease. c. factors that precipitate an acute episode of a chronic illness. d. early indicators of the prodromal stage of infection. ANS: B REF: 6 3. The best definition of the term prognosis is the: a. precipitating factors causing an acute episode. b. number of remissions to be expected during the course of a chronic illness.

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    c. predicted outcome or likelihood of recovery from a specific disease. d. exacerbations occurring during chronic illness. ANS: C REF: 7 4. Which of the following is considered a systemic sign of disease? a. Swelling of the knee b. Fever c. Pain in the neck d. Red rash on the face ANS: B REF: 6 5. Etiology is defined as the study of the: a. causes of a disease. b. course of a disease. c. expected complications of a disease. d. manifestations of a disease. ANS: A REF: 5 6. A type of cellular adaptation in which there is a decrease in cell size is referred to as: a. hypertrophy. b. metaplasia.

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    c. anaplasia. d. atrophy. ANS: D REF: 8 7. A change in a tissue marked by cells that vary in size and shape and show increased mitotic figures would be called: ANS: C REF: 8 8. A deficit of oxygen in the cells usually due to respiratory or circulatory problems is called: a. apoptosis. b. ischemia. c. hypertrophy. d. necrosis. ANS: B REF: 9 9. When a group of cells in the body dies, the change is called: a. ischemia. b. gangrene. a. metaplasia. b. atrophy. c. dysplasia. d. hypertrophy.

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    c. hypoxia. d. necrosis. ANS: D REF: 10 10. Rigorous weight lifting/body building regimens may result in the skeletal muscle cells undergoing: ANS: A REF: 8 11. The term cancer refers to: a. dysplasia. b. hyperplasia. c. metaplasia. d. malignant neoplasm. ANS: D REF: 9 12. To which of the following does the term apoptosis refer? a. Increased rate of mitosis by certain cells b. Ischemic damage to cells a. hypertrophy. b. dysplasia. c. atrophy. d. regeneration.

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    c. Liquefaction of necrotic tissue d. Preprogrammed cell self - destruction ANS: D REF: 9 13. Which of the following statements is TRUE? a. Alteration of DNA does not change cell function. b. Damaged cells may be able to repair themselves. c. All types of cells die at the same rate. d. Mild ischemia causes immediate cell death. ANS: B REF: 10 14. Caseation necrosis refers to an area where: a. cell proteins have been denatured. b. cell are liquefied by enzymes. c. dead cells form a thick cheesy substance. d. bacterial invasion has occurred. ANS: C REF: 10 15. Routine application of sun block to skin would be an example of: a. an iatrogenic cause of cancer. b. a preventive measure.

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    c. a precipitating factor. d. a predisposing condition. ANS: B REF: 6 16. A circumstance that causes a sudden acute episode of a chronic disease to occur is termed: a. latent stage. b. predisposing factor. c. incidence. d. precipitating factor. ANS: D REF: 7 17. The term homeostasis refers to: a. the causative factors in a particular disease. b. maintenance of a stable internal environment. c. a condition that triggers an acute episode. d. a collection of signs and symptoms. ANS: B REF: 2 18. Which term is used to describe a new and secondary or additional problem that arises after the original disease has been established? a. Symptoms b. Occurrence

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    c. Manifestations d. Complication ANS: D REF: 7 19. Pathophysiology involves the study of: a. the structure of the human body. b. the functions of various organs in the body. c. functional or structural changes resulting from disease processes. d. various cell structures and related functions. ANS: C REF: 2 20. Which of the following is the best definition of epidemiology? a. The science of tracking the occurrence and distribution of diseases b. The relative number of deaths resulting from a particular disease c. Identification of a specific disease through evaluation of signs and symptoms d. The global search for emerging diseases ANS: A REF: 7 21. Which of the following can cause cell injury or death? 1. Hypoxia 2. Exposure to excessive cold 3. Excessive pressure on a tissue

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    4. Chemical toxins a. 1, 2 b. 2, 4 c. 1, 3, 4 d. 1, 2, 3, 4 ANS: D REF: 9 22. All of the following are part of the Seven Steps to Health EXCEPT: a. follow cancer screening guidelines. b. use sun block agents whenever exposed. c. participate in strenuous exercise on a regular daily basis. d. choose high fiber, lower fat foods. ANS: C REF: 2 23. The term disease refers to: a. the period of recovery and return to a normal healthy state. b. a deviation from the normal state of health and function. c. the treatment measures used to promote recovery. d. a basic collection of signs and symptoms. ANS: B REF: 2

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    24. A collection of signs and symptoms, often affecting more than one organ or system, that usually occur together in response to a certain condition is referred to as a (an): ANS: C REF: 7 25. All of the following statements are correct about cell damage EXCEPT: a. The initial stage of cell damage often causes an alteration in metabolic reactions. b. If the factor causing the damage is removed quickly, the cell may be able to recover and return to its nor c. If the noxious factor remains for an extended period of time, the damage becomes irreversible and the ce d. Initially, cell damage does not change cell metabolism, structure, or function. ANS: D REF: 9 26. Which of the following conditions distinguishes double blind studies used in health research? a. Neither the members of the control group or the experimental group nor the person administering the trea receiving the experimental therapy. b. Both groups of research subjects and the person administering the treatment know who is receiving the ex c. The research subjects do not know, but the person administering the treatment knows who is receiving pla therapy. d. Only members of the control group know they are receiving standard therapy. a. acute disease. b. multiorgan disorder. c. syndrome. d. manifestation.

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    ANS: A REF: 3 | 4 27. If the data collected from the research process confirm that the new treatment has increased effectiveness and is safe, this is called: ANS: B REF: 4 28. A short-term illness that develops very quickly with perhaps a high fever or severe pain is called: a. acute. b. latent. c. chronic. d. manifestation. ANS: A REF: 6 29. The term prognosis refers to the: a. period of recovery and return to a normal state. b. expected outcome of the disease. c. mortality and morbidity rates for a given population. d. typical collection of signs and symptoms. a. the placebo effect. b. evidence - based research. c. blind research studies. d. approval for immediate distribution.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    ANS: B REF: 7 30. When prolonged ischemia occurs to an area of the heart, the resulting damage is referred to as: a. atrophy. b. liquefactive necrosis. c. apoptosis. d. infarction. ANS: D REF: 10 31. During the evaluation process for a new therapy’s effectiveness and safety, a double blind study may be conducted during: ANS: C REF: 3 32. Why are the predisposing factors for a specific disease important to health professionals? a. To predict the prognosis b. To determine treatments c. To develop preventive measures d. To develop morbidity statistics a. the first stage. b. the second stage. c. the third stage. d. any of these stages.

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    ANS: C REF: 3 33. Cell damage may be caused by exogenous sources such as: a. abnormal metabolic processes. b. certain food additives. c. genetic defects. d. localized hypoxia. ANS: B REF: 9 | 10 34. Which of the following is usually included in a medical history? 1. Past illnesses or surgeries 2. Current illnesses, acute and chronic 3. Prescribed medication or other treatments 4. Nonprescription drugs and herbal remedies 5. Current allergies a. 1, 3 b. 2, 4, 5 c. 1, 3, 4 d. 1, 2, 3, 4, 5 ANS: D REF: 4 | 5 35. A situation when there is a higher than expected number of cases of an infectious disease within a given area is called a/an:

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    a. epidemic. b. exacerbation. c. morbidity. d. pandemic. ANS: A REF: 7 36. The term pathogenesis refers to: a. the development of a disease or sequence of events related to tissue changes involved in the disease proc b. the determination of the cause(s) involved in the development of a malignant neoplasm. c. the specific signs and symptoms involved in the change from an acute disease to a chronic disease. d. the changes in cells of affected tissue that result in necrosis. ANS: A REF: 6 02: Fluid, Electrolyte, and Acid- Base Imbalances Chapter 02: Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Imbalances Test Bank MULTIPLE CHOICE 1. Choose the correct proportion of water to body weight to be expected in a healthy male adult’s body: a. 30% b. 45%

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    c. 60% d. 70% ANS: C REF: 15 2. Choose the correct proportion of blood (to body weight) in an adult male’s body: a. 30% b. 20% c. 10% d. 4% ANS: D REF: 15 3. Insensible fluid loss refers to water lost through: a. perspiration only. b. feces only. c. perspiration and expiration. d. urine and feces. ANS: C REF: 15 4. When the osmotic pressure of the blood is elevated above normal, water would shift from the: a. blood into the cells. b. interstitial compartment into the cells.

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    c. interstitial compartment into the blood. d. cells into the interstitial compartment. ANS: C REF: 16 5. Which of the following would result from a deficit of plasma proteins? a. Increased osmotic pressure b. Decreased osmotic pressure c. Increased hydrostatic pressure d. Decreased hydrostatic pressure ANS: B REF: 16 6. Which of the following would cause edema? a. Decreased capillary hydrostatic pressure b. Increased capillary osmotic pressure c. Decreased capillary permeability d. Increased capillary permeability ANS: D REF: 16-19 7. Which of the following would likely be related to an elevated hematocrit reading? a. Fluid excess b. Fluid deficit

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    c. Increased sodium level d. Decreased erythrocytes ANS: B REF: 23-24 8. Which of the following is a typical sign of dehydration? a. Rapid, strong pulse b. Low hematocrit c. Increased urine output d. Rough oral mucosa ANS: D REF: 21 9. Which of the following terms refers to a combination of decreased circulating blood volume combined with excess fluid in a body cavity? ANS: B REF: 21 10. Which of the following is the primary cation in the extracellular fluid? a. Sodium b. Potassium a. Dehydration b. Third - spacing c. Hypovolemia d. Water retention

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    c. Calcium d. Iron ANS: A REF: 21 11. Which of the following is a common cause of hyponatremia? a. Loss of the thirst mechanism b. Excessive sweating c. Excessive aldosterone secretion d. Prolonged period of rapid, deep respirations ANS: B REF: 22-23 12. Which of the following is a common effect of both hypokalemia and hyperkalemia? a. Skeletal muscle twitch and cramps b. Oliguria c. Elevated serum pH d. Cardiac arrhythmias ANS: D REF: 26 13. Choose the correct effect of increased parathyroid hormone. a. Increased movement of calcium ions into the bones b. Increased activation of vitamin D

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    c. Increased absorption of calcium from the digestive tract d. Decreased reabsorption of calcium in the kidneys ANS: C REF: 26 14. Which of the following results from hypocalcemia? 1. Low serum phosphate levels 2. Nausea and constipation 3. Skeletal muscle twitch and spasms 4. Weak cardiac contractions a. 1, 2 b. 1, 4 c. 2, 3 d. 3, 4 ANS: D REF: 27 15. Which of the following causes tetany? a. Increased permeability of nerve membranes due to low serum calcium b. Excess calcium ions in skeletal muscle due to excess parathyroid hormone (PTH) c. Excess calcium ions inside somatic nerves as a result of neoplasms d. Increased stimulation of the nerves in the cerebral cortex ANS: A REF: 27

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    16. In which of the following processes is phosphate ion NOT a major component? a. Bone metabolism b. Metabolic processes involving adenosine triphosphate (ATP) c. Blood clotting d. Acid - base balance ANS: C REF: 28 17. Which of the following would be considered normal serum pH? a. 4.5 - 8 b. 7.0 c. 7.4 d. 8 ANS: C REF: 28 18. When many excess hydrogen ions accumulate in the blood, what happens to serum pH? The pH: a. decreases. b. increases. c. remains constant. d. varies based on metabolism. ANS: A REF: 28 19. What is the slowest but most effective control for acid-base balance?

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    a. Respiratory system b. Buffer systems in the blood c. Kidneys d. Brain ANS: C REF: 29 20. Which of the following is essential in order to maintain serum pH within normal range? a. Carbonic acid and bicarbonate ion must be present in equal quantities. b. All excess carbonic acid must be excreted by the kidneys. c. The concentration of bicarbonate ion must remain constant. d. The ratio of carbonic acid to bicarbonate ion must be 1:20. ANS: D REF: 30 21. Which is the correct effect on the body of abnormally slow respirations? a. Increased carbonic acid b. Decreased carbonic acid c. Increased bicarbonate ion d. Decreased bicarbonate ion ANS: A REF: 31 22. Which condition is likely to cause metabolic acidosis?

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    a. Slow, shallow respirations b. Prolonged diarrhea c. Mild vomiting d. Excessive fluid in the body ANS: B REF: 32 23. What would a serum pH of 7.33 in a patient with kidney disease indicate? a. Metabolic alkalosis b. Metabolic acidosis c. Respiratory alkalosis d. Respiratory acidosis ANS: B REF: 32 24. Which serum value indicates decompensated metabolic acidosis? a. pH is below normal range b. pH is above normal range c. Bicarbonate level decreases d. Bicarbonate level increases ANS: A REF: 32 25. What is the effect on blood serum when excessive lactic acid accumulates in the body?

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    a. Bicarbonate ion levels decrease b. Bicarbonate ion levels increase c. Carbonic acid levels increase d. pH increases ANS: A REF: 32 26. The direct effects of acidosis are manifested primarily in the functioning of the: a. Digestive system b. Urinary system c. Nervous system d. Respiratory system ANS: C REF: 32 27. Compensation mechanisms in the body for dehydration would include: a. increased antidiuretic hormone (ADH). b. decreased aldosterone. c. slow, strong heart contraction. d. peripheral vasodilation. ANS: A REF: 21 28. Which acid-base imbalance results from impaired expiration due to emphysema?

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    a. Metabolic acidosis b. Metabolic alkalosis c. Respiratory acidosis d. Respiratory alkalosis ANS: C REF: 32 29. In patients with impaired expiration associated with emphysema, effective compensation for the acid-base imbalance would be: ANS: D REF: 32 30. An anxiety attack often causes hyperventilation leading to: a. increased PCO 2 . b. decreased PCO 2 . c. respiratory acidosis. d. metabolic acidosis. ANS: B REF: 32 31. One of the factors involved in the increased need for water in infants is: a. increased rate and depth of respiration. b. decreased rate and depth of respiration. c. increased urine pH and decreased serum bicarbonate. d. decreased urine pH and increased serum bicarbonate.

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    a. proportionally smaller body surface area. b. higher metabolic rate. c. smaller respiratory capacity. d. greater surface area of exposed mucous membranes. ANS: B REF: 20 32. Compensation for respiratory system depression due to anesthesia and sedation would be: a. decreased reabsorption of bicarbonate ions in the kidneys. b. increased secretion of hydrogen ions into the filtrate. c. increased respiratory rate and depth. d. increased renin secretion. ANS: B REF: 32 33. A prolonged state of metabolic acidosis often leads to: a. hypokalemia. b. hyperkalemia. c. hyponatremia. d. hypercalcemia. ANS: B REF: 25 34. Strenuous physical exercise on a hot day is likely to result in:

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    a. hypokalemia. b. hypernatremia. c. hyperchloremia. d. hypovolemia. ANS: D REF: 19 | 23 35. Place the following events in the correct sequence of events when ketoacids increase in the blood of a diabetic patient. Not all options are used in the answers. 1. Serum pH decreases 2. Serum bicarbonate decreases 3. PCO 2 decreases 4. Respiration decreases 5. Respiration increases 6. Serum pH increases 7. Urine pH decreases a. 1, 3, 7, 4, 2, 6 b. 5, 2, 7, 3, 4, 1 c. 2, 1, 5, 3, 7, 6 d. 3, 1, 2, 5, 7, 6 ANS: C REF: 34-37 36. Which of the following is a manifestation of respiratory alkalosis?

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    a. Bradycardia and deep rapid breathing b. Drowsiness and general lethargy c. Increased nervous system irritability d. Decreased urine pH ANS: C REF: 33 37. Prolonged diarrhea results in: a. loss of fluid and bicarbonate ions, leading to metabolic acidosis. b. increased fluid and serum bicarbonate ions, leading to metabolic acidosis. c. loss of chloride ions only, leading to metabolic alkalosis. d. surplus bicarbonate ions, leading to respiratory alkalosis. ANS: A REF: 32 38. In the initial stage, vomiting results in: a. metabolic acidosis. b. metabolic alkalosis. c. respiratory alkalosis. d. None of the above ANS: B REF: 32 39. Which two ions are most important for acid-base balance in the body?

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    a. K + , Na + b. Cl – and HCO – 3 c. Ca ++ , Na + d. Na + , Cl – ANS: B REF: 28 40. The bicarbonate-carbonic acid buffer system helps maintain serum pH. The balance of the carbonic acid and bicarbonate ion levels are controlled by the: ANS: B REF: 30 41. Alkalosis increases irritability and spontaneous stimulation of nerves by: a. blocking normal nerve conduction. b. increasing the permeability of nerve membranes. c. blocking movement of calcium ions. d. decreasing phosphate ion levels. ANS: B REF: 26 | 33 42. Hypocalcemia causes weak cardiac contractions because: a. liver and pancreas. b. lungs and kidneys. c. lungs and plasma proteins. d. kidneys and bone marrow.

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    a. permeability of nerve membranes increases. b. insufficient calcium ions are available for muscle contraction. c. low phosphate ion levels prevent muscle contraction. d. excessive amounts of calcium are stored in cardiac muscle. ANS: B REF: 27 43. Serum potassium levels are affected by: 1. ADH. 2. aldosterone. 3. serum H + levels. 4. insulin levels. a. 2 only b. 1, 2 c. 1, 3 d. 2, 3, 4 e. 1, 2, 3 ANS: D REF: 24 | 25 44. Which of the following is the primary control of serum Na + levels? a. ADH b. Aldosterone

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    c. Serum H + levels d. serum K + levels ANS: B REF: 21 45. The control center for thirst is located in the: a. kidneys. b. thalamus. c. medulla. d. hypothalamus. ANS: D REF: 15 46. Which statements apply to atrial natriuretic peptide? 1. It is secreted by heart muscle cells. 2. It is a hormone secreted by the kidneys. 3. It helps to control water and sodium balance. 4. It is released in response to low blood pressure. a. 1, 3 b. 1, 4 c. 2, 3 d. 2, 4 ANS: A REF: 15

390 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.