Skip to content
Exam Guides

Test Bank For Understanding Nutrition 1st Edition Test Bank

Test Bank For Understanding Nutrition 1st Edition Test Bank provides targeted exam strategies, ensuring you approach each question with clarity and precision.

Preview 16 of 761 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Chapter 1 An Overview of Nutrition MULTICHOICE 1. Which of the following differentiates chronic disease from acute disease? (A) Chronic disease develops more quickly. (B) Chronic disease lasts a shorter time. (C) Chronic disease produces sharp pains. (D) Chronic disease progresses gradually. Answer : (D) 2. Which of the following differentiates acute disease from chronic disease? (A) Acute disease develops more slowly. (B) Acute disease progresses quickly. (C) Acute disease lasts a longer time. (D) Acute disease has few symptoms in the developmental stages. Answer : (B) 3. What is the primary reason people choose the foods they eat? (A) cost (B) taste (C) convenience (D) nutritional value Answer : (B) 4. What are the consequences of making poor food choices? (A) Over the long term, poor food choices will reduce lifespan in all people. (B) Over the long term, poor food choices can contribute to heart disease and cancer. (C) Over the short term, poor food choices cause chronic disease. (D) Over even a single day, poor food choices exert great harm to your health. Answer : (B)

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    5. Which of the following actions is an example of cultural competence applied to nutrition? (A) teaching a new immigrant the names of foods commonly consumed in Canada (B) translating nutrition information sheets into languages other than English or French (C) developing a healthy eating plan that includes foods that are traditional to a culture (D) creating a list of local foods that could substitute for foods common in other cultures Answer : (C) 6. A strong dislike of noodle soup that began when a child was sick and persisted for years afterwards is an example of which of these influences on food choice? (A) habit (B) values (C) conversion (D) negative association Answer : (D) 7. Preference for a food because it was offered as a reward for good behaviour when one was young is an example of which of the following terms? (A) social interaction (B) reverse psychology (C) positive association (D) habitual reinforcement Answer : (C) 8. A person who eats a bowl of oatmeal for breakfast every day would be displaying a food choice most likely based on which of the following factors? (A) habit (B) availability (C) body image (D) environmental concerns Answer : (A)

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    9. Which of the following represents a food choice based on negative association? (A) A tourist from China who rejects a hamburger due to unfamiliarity. (B) A child spits out his mashed potatoes because they taste too salty. (C) A teenager grudgingly accepts an offer for an ice cream cone to avoid offending a close friend. (D) An elderly gentleman refuses a peanut butter and jelly sandwich because this food was a staple in the poor family he grew up in. Answer : (D) 10. Jane is watching an exciting sports match of her favourite team and is eating because of nervousness. Her food choice is most likely based on which of the following factors? (A) habit (B) ethnic heritage (C) emotional comfort (D) positive association Answer : (C) 11. A person who alters his diet due to religious convictions is most likely motivated by which of the following? (A) his values (B) his body image (C) his ethnic heritage (D) his cultural competence Answer : (A) 12. What is the term for a food that provides health benefits beyond its nutrient contribution? (A) fortified food (B) enhanced food (C) functional food (D) photochemical food Answer : (C)

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    13. While rushing to a meeting, Sally realizes she is hungry and purchases food from a vending machine outside her office. What is the most likely motivation for her choice of food? (A) habit (B) values (C) convenience (D) personal preference Answer : (C) 14. What is the name for nonnutrient substances found in plant foods that show biological activity in the body? (A) folio chemicals (B) inorganic fibres (C) phytochemicals (D) functional nonnutrients Answer : (C) 15. Approximately how often is the complete lining of a person's digestive tract renewed? (A) every 2 to 7 days (B) every 2 weeks (C) every 1 month (D) every 2 to 6 months Answer : (A) 16. Which of the following is present in the highest amounts in most foods? (A) fats (B) water (C) proteins (D) carbohydrates Answer : (B) 17. Approximately how much water would be found in a 50-kg person?

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    (A) 5 kg (B) 10 kg (C) 20 kg (D) 30 kg Answer : (D) 18. Which of the following classes of nutrients is inorganic? (A) minerals (B) protein (C) carbohydrates (D) vitamins Answer : (A) 19. Which of the following terms refers to any nutrient that is BOTH needed by the body AND must be supplied by foods? (A) a nutraceutical (B) an energy-yielding nutrient (C) an organic nutrient (D) an essential nutrient Answer : (D) 20. Which of the following groups of nutrients contains only macronutrients? (A) carbohydrate, protein, and calcium (B) water, fat, and carbohydrate (C) fat, protein, and carbohydrate (D) protein, water, and calcium Answer : (C) 21. Which of the following nutrients is a macronutrient? (A) protein

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    (B) calcium (C) water (D) vitamin D Answer : (A) 22. Which of the following nutrients is a micronutrient? (A) iron (B) protein (C) alcohol (D) carbohydrate Answer : (A) 23. Which of the following nutrients is an organic compound? (A) iron (B) water (C) calcium (D) vitamin C Answer : (D) 24. Which of the following best differentiates a nonessential nutrient from an essential nutrient? (A) A nonessential nutrient is found in food. (B) A nonessential nutrient is degraded by the body. (C) A nonessential nutrient is made in sufficient quantities by the body. (D) A nonessential nutrient is used to synthesize other compounds in the body. Answer : (C) 25. Which of the following best describes organic compounds? (A) Organic compounds are products sold at health food stores. (B) Organic compounds are products grown without use of pesticides. (C) Organic compounds are foods having superior nutritional qualities.

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    (D) Organic compounds are substances with carbon-carbon or carbon-hydrogen bonds. Answer : (D) 26. Which of the following is an organic nutrient? (A) fat (B) water (C) oxygen (D) calcium Answer : (A) 27. Approximately how many nutrients are considered indispensable in the diet? (A) 20 (B) 40 (C) 60 (D) 80 Answer : (B) 28. If eaten in excess of energy expenditure, which of these nutrients would be stored as fat in the body? (A) vitamins (B) proteins (C) phytochemicals (D) minerals Answer : (B) 29. Which of these energy-yielding nutrients has a relatively minor role as a fuel source? (A) fat (B) protein (C) alcohol (D) carbohydrate

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Answer : (B) 30. Which of these nutrients releases energy during its metabolism? (A) water (B) minerals (C) vitamins (D) carbohydrates Answer : (D) 31. How much energy is required to raise the temperature of 1 kilogram of water 1°C? (A) 1 kilocalorie (B) 10 kilocalories (C) 100 kilocalories (D) 1000 kilocalories Answer : (A) 32. Which of the following is an example of a food's energy density? (A) 2 kcalories per gram of food (B) 2 kcalories per millilitre of food (C) 1 gram of food per kcalorie (D) 1 millilitre of food per kcalorie Answer : (A) 33. Internationally, units of food energy are expressed in which of these units? (A) newtons (B) Calories (C) kilojoules (D) kilocalories Answer : (C)

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    34. What is the equivalent volume, in millilitres, of a half-cup? (A) 50 mL (B) 85 mL (C) 120 mL (D) 200 mL Answer : (C) 35. What is the approximate weight, in grams, of a half-cup vegetable serving? (A) 25 g (B) 50 g (C) 75 g (D) 100 g Answer : (D) 36. Gram for gram, which of the following compounds provides the most energy? (A) fats (B) alcohols (C) proteins (D) carbohydrates Answer : (A) 37. A diet for weight loss calls for a daily intake of 1400 kcalories, which includes 30 g of fat. Approximately what percentage of the total energy is contributed by fat? (A) 2.1 percent (B) 8.5 percent (C) 15.0 percent (D) 19.3 percent Answer : (D) 38. A diet provides a total of 2200 kcalories per day, of which 40 percent of the energy is from fat and 20 percent from protein. How many grams of carbohydrate are contained in the diet?

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    (A) 220 g (B) 285 g (C) 440 g (D) 880 g Answer : (A) 39. What is the kcalorie value of a meal supplying 110 g of carbohydrates, 25 g of protein, 20 g of fat, and 5 g of alcohol? (A) 160 kcal (B) 345 kcal (C) 640 kcal (D) 755 kcal Answer : (D) 40. Which of the following nutrient sources yields MORE energy than 4 kcalories per gram? (A) plant fats (B) plant proteins (C) animal proteins (D) plant carbohydrates Answer : (A) 41. How is energy released during the metabolism of macronutrients? (A) by heating the macronutrients (B) by adding bonds to the macronutrients (C) by breaking the bonds of the macronutrients (D) by converting the macronutrients into storage compounds Answer : (C) 42. In the body, what can the chemical energy in food be converted into? (A) heat

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    (B) light (C) water (D) stored mineral (e.g., bone) Answer : (A) 43. Jenny consumes a large meal providing more energy than she expends. Which component of the meal is LEAST likely to be converted to body fat and stored? (A) lean turkey (B) whole grain bread (C) rum (D) mineral water Answer : (D) 44. How many different vitamins do we require in our diet? (A) 4 (B) 8 (C) 10 (D) 13 Answer : (D) 45. Which of the following best differentiates dietary vitamins from dietary minerals? (A) Vitamins are essential. (B) Vitamins are inorganic. (C) Vitamins are destructible. (D) Vitamins are kcalorie-free. Answer : (C) 46. Which of the following differentiates dietary minerals from dietary vitamins? (A) Minerals are inorganic. (B) Minerals yield 4 kcalories per gram.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    (C) Some minerals are unstable to light. (D) Some minerals may be destroyed during cooking. Answer : (A) 47. How many different minerals are known to be required in our diet? (A) 7 (B) 9 (C) 12 (D) 16 Answer : (D) 48. Which of the following groups of nutrients contains only minerals? (A) calcium, iron, biotin (B) calcium, sodium, zinc (C) thiamin, phosphorus, magnesium (D) phosphorus, folate, iodine Answer : (B) 49. Overheating a food is LEAST likely to affect which of these groups of nutrients? (A) vitamins (B) minerals (C) proteins (D) carbohydrates Answer : (B) 50. The study of how a person's genes interact with nutrients is known as which of the following? (A) obesogenetics (B) nutritional genomics (C) genetic nutromics (D) nutritional nucleic acid research

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Answer : (B) 51. Your friend Carrie took a daily supplement of vitamin C for a week following the first signs of a cold and stated that she felt a lot better. Which of the following best describes her experience? (A) an anecdote (B) a placebo (C) a cohort study (D) a case-control experience Answer : (A) 52. In the scientific method, what is the name for a statement such as the following? "The researchers anticipate that more of the variation in body weight will be explained by diet than physical activity." (A) the theory (B) the placebo effect (C) the hypothesis (D) the correlation Answer : (C) 53. Among the following, which is the major weakness of a laboratory-based study? (A) The costs are usually high. (B) It is difficult to replicate the findings. (C) The results cannot be directly applied to human beings. (D) Experimental variables cannot be easily controlled. Answer : (C) 54. A researcher conducted interviews about how emotions affect food choices with a small number of people. What is this type of research called? (A) personal research (B) qualitative research (C) interview-based research

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    (D) individual case research Answer : (B) 55. What is the meaning of a double-blind experiment? (A) Two groups of subjects take turns getting the control or experimental treatment. (B) Neither subjects nor researchers know which subjects are in the control or experimental group. (C) Subjects know whether they are in the control or experimental group, but the researchers do not know. (D) One group of subjects receives placebo treatment twice. Answer : (B) 56. What is the benefit of using controls in an experiment? (A) The subject group size can be very large. (B) The subjects do not know anything about the experiment. (C) The subjects who are treated are balanced against the placebos. (D) The subjects are similar in all respects except for the treatment being tested. Answer : (D) 57. What is the benefit of using placebos in an experiment? (A) All subjects will have similar characteristics. (B) The mind-body effect of treatment will be controlled. (C) Neither subjects nor researchers know who is receiving treatment. (D) All subjects will feel some improvement. Answer : (B) 58. Research has found that countries across the world with higher dietary fibre intakes have lower rates of some chronic diseases. Which of the following types of studies does such research refer to? (A) case-control studies (B) cross-sectional studies (C) human intervention trials (D) correlation-control studies

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Answer : (B) 59. What is the benefit of using a large sample size in an experiment? (A) There will be no placebo effect. (B) The effect of chance variation is minimized. (C) The experiment will not need to be double-blinded. (D) The control group will be similar to the experimental group. Answer : (B) 60. In a study of the effectiveness of vitamin C in reducing the incidence of colds in grade 6 students, a researcher plans to distribute all the vitamin C pill bottles to the girls and all the placebo pill bottles to the boys. Which of the following would be a better way to distribute the pills? (A) He should allow the girls and boys to choose whether they want the vitamin C or placebo pills. (B) He should distribute the bottles randomly, and then tell the students what they are getting. (C) He should have students randomly choose the bottles but not tell him what group they were in until the end of the study. (D) He should arrange that neither he nor the students knows the contents of the randomly distributed pill bottles. Answer : (D) 61. Which of the following is a feature of quantitative research, but is NOT a feature of qualitative research? (A) findings disseminated at scientific conferences (B) a type of research used only in nutrition research (C) involves the collection of numerical data to test a hypothesis (D) provides an understanding of how and why a phenomena occurs Answer : (C) 62. An increase in exercise accompanied by a decrease in body weight is an example of which of the following? (A) a negative variable effect (B) a positive variable effect

745 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.