Skip to content
Exam Guides

Human Resource Management -, Fourth Canadian Edition Test Bank

Master key topics with Human Resource Management -, Fourth Canadian Edition Test Bank, a detailed guide that ensures a well-rounded understanding of exam concepts.

Preview 16 of 243 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Exam Name___________________________________ MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The process of ensuring that employees' activities and outputs match the organization's goals is called: 1) A) strategic management. B) development. C) job analysis. D) quality assurance. E) performance management. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 2) The processing and transmission of digitized HR information, especially using computer networking and the Internet, is: 2) A) self-service. B) human resource information system (HRIS). C) electronic-human resource management (E-HRM). D) reengineering. E) electronic business (e-business). Answer: C Explanation: A) B) C) D) E) 3) ______________ refers to demonstrating that human resource practices have a positive influence on the company's profits or key stakeholders. 3) A) Evidence-based HR B) Strategy C) Compliance D) Performance management E) Productivity improvement Answer: A Explanation: A) B) C) D) E) 1

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    4) Which of the following is NOT one of the "product lines" of the business of HR within the organization? 4) A) Strategic partner B) Administrative services and transactions C) Business partner services D) Credible activist E) All of the choices are product lines of the business of HR. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 5) Which of the following is NOT a typical area of involvement of supervisors and managers in HRM? 5) A) Design and implement pension plans B) Train, coach, and develop employees C) Appraise performance D) Provide a motivational environment E) Interview and select candidates Answer: A Explanation: A) B) C) D) E) 6) Human Resource Management develops which of the following that influence employees' behaviour? 6) A) Practices B) Policies C) Laws D) Systems E) Policies, "practices," and "systems" Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 2

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    7) Development programs often focus on: 7) A) preparing employees for management responsibility. B) identifying the top qualities employers look for in employees. C) enabling employees to learn job-related knowledge, skills, and behaviour. D) ensuring that employees' activities and outputs match the organization's goals. E) All of the choices are the focus of development programs. Answer: A Explanation: A) B) C) D) E) 8) Which one of the following terms describes the best possible fit between a company's social system (people and how they interact) and its technical system (equipment and processes)? 8) A) High-performance work system B) Electronic human resource management C) Outsourcing D) Total quality management E) Self-service system Answer: A Explanation: A) B) C) D) E) 9) The focus on employee engagement has had what effect upon recruiting? 9) A) It has substantially enhanced employment opportunities for employment equity groups. B) It has significantly reduced recruiting costs. C) It has created an international labour market. D) It has shifted the focus away from technical skills toward general cognitive and interpersonal skills. E) It has increased the use of teamwork. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 3

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    10) Positions in HRM generally involve work in specialized areas (e.g. recruiting or training) or ___________ who perform a full range of HRM activities. 10) A) technicians B) generalists C) specialists D) executives E) environmentalists Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 11) Which one of the following statements regarding workforce skills is FALSE? 11) A) When employees lack advanced literacy and thinking skills, they may be unable to perform their jobs competently and will experience difficulty adjusting to changes in the workplace. B) The increasing use of computers to do routine tasks has shifted the kinds of skills needed by employees. C) Today's employees must be able to handle a variety of responsibilities, interact with customers, and think creatively. D) Often when organizations are looking for technical skills, they are looking for skills related to using technology. E) More and more employers are looking for employees with solid technical skills rather than knowledge-based or interpersonal skills. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 12) The only age group growing in numbers between 2014 and 2033 is the ______ age group. 12) A) 35 to 44 B) 55+ C) 16 to 24 D) 15 and younger E) 25 to 34 Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 4

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    13) Standards for ethical conduct include which of the following? 13) A) Greatest profitability. B) Greatest good for the greatest number. C) Fair and equitable. D) Greatest good for the greatest number, "greatest profitability," and "fair and equitable." E) Only "greatest good for the greatest number" and "fair and equitable." Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 14) Employees who take assignments in other countries are called: 14) A) knowledge workers. B) outsourcees. C) nationalists. D) expatriates. E) immigrants. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 15) Which of the following is NOT an alternative work arrangement? 15) A) On-call workers B) Independent contractors C) Temporary workers D) Contract company workers E) Full-time employees Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 5

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    16) Many organizations are taking steps to provide more flexible work schedules, to: 16) A) protect employees' free time. B) to increase satisfaction and productivity. C) recruit and retain employees. D) to more productively use employees' work time. E) All of the choices are correct. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 17) Which one of the following refers to a planned effort to enable employees to learn job-related knowledge, skills, and behaviour? 17) A) Orientation B) Selection C) Development D) Recruitment E) Training Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 18) Which one of the following refers to the process through which an organization seeks applicants for potential employment? 18) A) Selection B) Job analysis C) Orientation D) Recruitment E) Performance management Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 6

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    19) What do we call the grouping of competencies for HR professionals that means being so well-respected in the organization that they can influence the positions taken by managers? 19) A) Ethical designer B) Cultural steward C) Credible activist D) Operational executor E) Both "credible activist" and "operational executor." Answer: C Explanation: A) B) C) D) E) 20) As a type of resource, human capital refers to: 20) A) the tax-deferred value of an employee's pension plan. B) executive talent within an organization. C) substitutes for physical assets. D) the wages, benefits, and other costs incurred in support of HR functions within an organization. E) employee characteristics that can add economic value to the organization. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 21) Which one of the following statements about the composition of the labour force is TRUE? 21) A) The largest proportion of Canada's population is 15 to 24 years of age. B) Diversity does not affect HRM practices. C) Worker performance and learning suffer significantly as a result of aging. D) The average age of Canada's labour force is getting younger. E) There is increasing generational diversity in the workforce. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 7

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    22) Which term refers to all people willing and able to work? 22) A) Passive labour force B) Labour force C) Internal labour force D) External labour market E) Knowledge workers Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 23) The extent that an employee experiences full involvement in one's work and commitment to one's job and organization refers to: 23) A) high-performance. B) ethical behaviour. C) employee satisfaction. D) teamwork. E) employee engagement. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 24) Employees whose main contribution to the organization is specialized knowledge, such as knowledge of customers, a process, or a profession are: 24) A) HR professionals. B) college or university graduates. C) knowledge workers. D) technical specialists. E) generalists. Answer: C Explanation: A) B) C) D) E) 8

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    25) When the technology, organizational structure, people, and processes of an organization all work together to give it an advantage within its competitive environment, the company has a: 25) A) competitive advantage. B) global focus. C) high-performance work system. D) differentiated focus. E) core competency. Answer: C Explanation: A) B) C) D) E) 26) A small manufacturing company decides to have its accounting function performed by a medium-sized accounting firm. This is an example of: 26) A) outsourcing. B) offshoring. C) joining forces through a merger. D) productivity improvement. E) expatriation. Answer: A Explanation: A) B) C) D) E) 27) HR employees play a smaller role in maintaining records, and employees now get information through: 27) A) a psychological contract. B) self-service. C) a shared service centre. D) an HR engagement portal. E) a high-performance work system. Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 9

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    28) Which one of the following is NOT true of psychological contracts? 28) A) Psychological contracts describe what an employee expects to contribute in an employment relationship and what the employer will provide the employee in exchange for those contributions. B) Under the "new" psychological contract, organizations expect their employees to contribute time, effort, skills, abilities, and loyalty in return for job security and opportunities for promotions. C) Psychological contracts describe unspoken expectations. D) Companies demand excellent customer service and high productivity levels from employees. E) Unlike a written sales contract, psychological contracts are not formally put into writing. Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 29) Which one of the following refers to the process of getting detailed information about jobs? 29) A) Selection B) Performance management C) Recruitment D) Job analysis E) Job design Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 30) When an organization is better than competitors at something, and can hold that advantage over a sustained period of time, it is said to have a: 30) A) low-cost competitive advantage. B) sustainable competitive advantage. C) core competency. D) differentiated focus. E) None of the choices are correct. Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 10

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    31) Identifying the numbers and types of employees the organization will require in order to meet its objectives is: 31) A) performance management. B) workforce planning. C) job design. D) development. E) None of the choices are correct. Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 32) Human resources provide an organization with a sustainable competitive advantage because they (are): 32) A) cannot be imitated. B) have no good substitutes. C) valuable. D) rare. E) All of the choices are correct. Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 33) Which of the following statements about knowledge workers is TRUE? 33) A) Managers depend on the employees' willingness to share information. B) Knowledge workers are in a position of power. C) Skilled knowledge workers have many job opportunities, even in a slow economy. D) Knowledge workers are in a position of power, "managers depend on the employees" willingness to share information," and "skilled knowledge workers have many job opportunities, even in a slow economy." E) Only "Knowledge workers are in a position of power" and "managers depend on the employees" willingness to share information" are correct. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 11

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    34) Human capital means the organization's employees described in terms of all but one of the following. Name the exception. 34) A) Experience B) Relationships C) Intelligence D) Profitability E) Training Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 35) Ethics refer to: 35) A) one's political values and beliefs. B) the fundamental principles of right and wrong. C) what is acceptable to the company. D) one's religious beliefs. E) what is required by law. Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 36) Providing employees online access to obtain information about HR issues such as training, benefits, and compensation, to enroll themselves in programs and services, or to provide feedback through online surveys is known as: 36) A) human resource information system. B) strategic planning. C) continuous learning. D) self-service. E) outsourcing. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 12

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    37) What types of skills are more employers looking for? 37) A) Physical strength B) Mathematical, verbal, and interpersonal C) Creativity D) Mastery of a particular piece of equipment E) Mathematical, verbal, and interpersonal and "creativity" Answer: E Explanation: A) B) C) D) E) 38) What minimum level of education do CHRP candidates require to qualify for the CHRP designation? 38) A) Executive membership in a human resource association B) A bachelor's degree in any discipline C) Three or more years of management experience D) A high school diploma E) A score of at least 50% in the National Knowledge Exam (NKE) Answer: B Explanation: A) B) C) D) E) 39) A display of a series of HR measures, showing human resource goals and objectives and progress toward meeting them is the: 39) A) intranet. B) HR application resource. C) E-HRM. D) HR dashboard. E) evidence-based HR portal. Answer: D Explanation: A) B) C) D) E) 13

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    40) From a manager's perspective, an HRIS can be used to perform primarily all BUT one of the following. Name the exception. 40) A) Support day-to-day HR decisions B) Support strategic decision making C) Motivate employees D) Help the organization avoid lawsuits E) Provide data to evaluate programs or policies Answer: C Explanation: A) B) C) D) E) TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 41) Compliance with laws and regulations is not an HR responsibility, but rather the sole responsibility of managers within the organization. 41) Answer: True False Explanation: 42) No two human resource departments will have the same roles and responsibilities due to the size of the company, the characteristics of the workforce and the industry, and the values of the firm's management. 42) Answer: True False Explanation: 43) Performance management requires that employee activities and outputs match the individual's goals. 43) Answer: True False Explanation: 44) HRM should have a significant role in carrying out a merger or acquisition. 44) Answer: True False Explanation: 45) Advances in technology have allowed many HR services to be offered on a self-service basis. 45) Answer: True False Explanation: 46) Members of the HR department need to be credible activists. This requires HR professionals who implement workplace policies and design reward systems. 46) Answer: True False Explanation: 14

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    47) The concept of "human resource management" implies that employees are interchangeable, easily replaced assets that should be managed like any other physical asset. 47) Answer: True False Explanation: 48) Managers and economists traditionally have seen human resource management as a necessary expense rather than as a source of value to their organization. 48) Answer: True False Explanation: 49) Canada underperforms the United States with respect to labour productivity. 49) Answer: True False Explanation: 50) Canada's population and its labour force are aging. 50) Answer: True False Explanation: 51) Recruitment refers to the process by which an organization selects applicants with the right knowledge, skills, and abilities to help the organization achieve its goals. 51) Answer: True False Explanation: 52) The role of supervisors and managers in HRM usually begins after employees have been hired. 52) Answer: True False Explanation: 53) Under the "new" psychological contract, organizations expect employees to contribute time, effort, skills, abilities, and loyalty in return for job security and opportunities for promotion within the organization. 53) Answer: True False Explanation: 54) The CHRP designation has an experience requirement N "ten or more years of professional experience in human resources within the last twenty years." 54) Answer: True False Explanation: 55) Managers are increasingly seeing a more administrative role for HRM in the future. 55) Answer: True False Explanation: 15

227 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.