Skip to content
Textbook Guides

Engineering Mechanics: Dynamics 14th Edition Solution Manual

Find all the textbook answers you need with Engineering Mechanics: Dynamics 14th Edition Solution Manual, featuring clear, step-by-step solutions.

Preview 16 of 1270 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 Solution a = 2 t - 6 d v = a dt L v 0 d v = L t 0 (2t - 6) dt v = t 2 - 6 t ds = v dt L s 0 d s = L t 0 (t 2 - 6t) dt s = t 3 3 - 3t 2 When t = 6 s , v = 0 Ans. When t = 11 s , s = 8 0.7 m Ans. 12–1. Starting from rest, a particle moving in a straight line has an acceleration of a = (2 t - 6) m > s 2 , where t is in seconds. What is the particle’s velocity when t = 6 s, and what is its position when t = 11 s? Ans: s = 80.7 m

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 12–2. SOLUTION 1 S + 2 s = s 0 + v 0 t + 1 2 a c t 2 = 0 + 12(10) + 1 2 ( - 2)(10) 2 = 20 ft Ans. If a particle has an initial velocity of v 0 = 12 ft > s to the right, at s 0 = 0, determine its position when t = 10 s, if a = 2 ft > s 2 to the left. Ans: s = 20 ft

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 12–3. A particle travels along a straight line with a velocity v = (12 - 3 t 2 ) m > s, where t is in seconds. When t = 1 s, the particle is located 10 m to the left of the origin. Determine the acceleration when t = 4 s, the displacement from t = 0 to t = 10 s, and the distance the particle travels during this time period. SOLUTION v = 12 - 3 t 2 (1) a = d v dt = - 6 t t = 4 = - 24 m > s 2 Ans. L s - 10 ds = L t 1 v dt = L t 1 (12 - 3 t 2 ) dt s + 10 = 12 t - t 3 - 11 s = 12 t - t 3 - 21 s t = 0 = - 21 s t = 10 = - 901 ∆ s = - 901 - ( - 21) = - 880 m Ans. From Eq. (1): v = 0 when t = 2 s s t = 2 = 12(2) - (2) 3 - 21 = - 5 s T = (21 - 5) + (901 - 5) = 912 m Ans. Ans: a = - 24 m > s 2 ∆ s = - 880 m s T = 912 m

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 *12–4. SOLUTION Velocity: To determine the constant acceleration , set , , and and apply Eq. 12–6. Using the result , the velocity function can be obtained by applying Eq. 12–6. Ans. v = A 2 9.17s - 27.7 ft > s v 2 = 3 2 + 2(4.583) ( s - 4) ( : + ) v 2 = v 2 0 + 2 a c ( s - s 0 ) a c = 4.583 ft > s 2 a c = 4.583 ft > s 2 8 2 = 3 2 + 2 a c (10 - 4) ( : + ) v 2 = v 2 0 + 2 a c ( s - s 0 ) v = 8 ft > s s = 10 ft v 0 = 3 ft > s s 0 = 4 ft a c A part i c l e trave l s a l ong a stra i g h t li ne w i t h a constant acceleration. When , and when , . Determine the velocity as a function of position. v = 8 ft > s s = 10 ft v = 3 ft > s s = 4 ft A Ans: v = ( 1 9.17s - 27.7 ) ft > s

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5 12–5. The velocity of a particle traveling in a straight line is given by v = (6 t - 3 t 2 ) m > s, where t is in seconds. If s = 0 when t = 0, determine the particle’s deceleration and position when t = 3 s. How far has the particle traveled during the 3-s time interval, and what is its average speed? Solution v = 6 t - 3 t 2 a = d v dt = 6 - 6 t At t = 3 s a = - 12 m > s 2 Ans. ds = v dt L s 0 ds = L t 0 (6t - 3t 2 )dt s = 3 t 2 - t 3 At t = 3 s s = 0 Ans. Since v = 0 = 6 t - 3 t 2 , when t = 0 and t = 2 s. when t = 2 s, s = 3(2) 2 - (2) 3 = 4 m s T = 4 + 4 = 8 m Ans. ( v sp ) avg = s T t = 8 3 = 2.67 m > s Ans. Ans: s T = 8 m v avg = 2.67 m > s

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6 12–6. SOLUTION Pos i t i on : The position of the particle when is Ans. Total D i stanceTraveled : The velocity of the particle can be determined by applying Eq. 12–1. The times when the particle stops are The position of the particle at , 1 s and 5 s are From the particle’s path, the total distance is Ans. s tot = 10.5 + 48.0 + 10.5 = 69.0 ft s t = 5 s = 1.5(5 3 ) - 13.5(5 2 ) + 22.5(5) = - 37.5 ft s t = 1 s = 1.5(1 3 ) - 13.5(1 2 ) + 22.5(1) = 10.5 ft s t = 0 s = 1.5(0 3 ) - 13.5(0 2 ) + 22.5(0) = 0 t = 0 s t = 1 s and t = 5 s 4.50 t 2 - 27.0 t + 22.5 = 0 v = ds dt = 4.50 t 2 - 27.0 t + 22.5 s | t = 6 s = 1.5(6 3 ) - 13.5(6 2 ) + 22.5(6) = - 27.0 ft t = 6 s The position of a particle along a straight line is given by , where t is in seconds. Determine the position of the particle when and the total distance it travels during the 6-s time interval. Hint: Plot the path to determine the total distance traveled. t = 6 s s = (1.5 t 3 - 13.5 t 2 + 22.5 t ) ft Ans: s  t = 6 s = - 27.0 ft s tot = 69.0 ft

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7 12–7. A particle moves along a straight line such that its position is defined by s = ( t 2 - 6 t + 5) m. Determine the average velocity, the average speed, and the acceleration of the particle when t = 6 s. Solution s = t 2 - 6t + 5 v = ds dt = 2 t - 6 a = d v dt = 2 v = 0 when t = 3 s  t = 0 = 5 s  t = 3 = - 4 s  t = 6 = 5 v avg = ∆ s ∆ t = 0 6 = 0 Ans. ( v sp ) avg = s T ∆ t = 9 + 9 6 = 3 m > s Ans. a  t = 6 = 2 m > s 2 Ans. Ans: v avg = 0 ( v sp ) avg = 3 m > s a  t = 6 s = 2 m > s 2

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8 *12–8. A particle is moving along a straight line such that its position is defined by , where t is in seconds. Determine (a) the displacement of the particle during the time interval from to , (b) the average velocity of the particle during this time interval, and (c) the acceleration when . t = 1 s t = 5 s t = 1 s s = (10 t 2 + 20) mm SOLUTION (a) Ans. (b) Ans. (c) Ans. a = d 2 s dt 2 = 20 mm s 2 (for all t ) v avg = ¢ s ¢ t = 240 4 = 60 mm > s ¢ t = 5 - 1 = 4 s ¢ s = 270 - 30 = 240 mm s | 5 s = 10(5) 2 + 20 = 270 mm s | 1 s = 10(1) 2 + 20 = 30 mm s = 10 t 2 + 20 Ans: ∆ s = 240 mm v avg = 60 mm > s a = 20 mm > s 2

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9 12–9. The acceleration of a particle as it moves along a straight line is given by a = (2 t - 1) m > s 2 , where t is in seconds. If s = 1 m and v = 2 m > s when t = 0, determine the particle’s velocity and position when t = 6 s. Also, determine the total distance the particle travels during this time period. Solution a = 2t - 1 d v = a dt L v 2 d v = L t 0 (2t - 1)dt v = t 2 - t + 2 dx = v dt L s t ds = L t 0 (t 2 - t + 2)dt s = 1 3 t 3 - 1 2 t 2 + 2 t + 1 When t = 6 s v = 32 m > s Ans. s = 67 m Ans. Since v  0 for 0 … t … 6 s, then d = 67 - 1 = 66 m Ans. Ans: v = 32 m > s s = 67 m d = 66 m

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10 12–10. SOLUTION Ans. v = 1.29 m > s 0.8351 = 1 2 v 2 L 2 1 5 ds A 3 s 1 3 + s 5 2 B = L v 0 v d a ds = v d a = 5 A 3 s 1 3 + s 5 2 B A particle moves along a straight line with an acceleration of , where s is in meters. Determine the particle’s velocity when , if it starts from rest when . Use a numerical method to evaluate the integral. s = 1 m s = 2 m a = 5 > (3 s 1 > 3 + s 5 > 2 ) m > s 2 v v Ans: v = 1.29 m > s

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    11 12–11. A particle travels along a straight-line path such that in 4 s it moves from an initial position s A = - 8 m to a position s B = + 3 m. T hen in another 5 s it moves from s B to s C = - 6 m. Determine the particle’s a verage velocity and average speed during the 9-s time interval. SOLUTION Average Velocity: The displacement from A to C is ∆ s = s C - S A = - 6 - ( - 8) = 2 m. v avg = ∆ s ∆ t = 2 4 + 5 = 0.222 m > s Ans. Average Speed: The distances traveled from A to B and B to C are s A S B = 8 + 3 = 11.0 m and s B S C = 3 + 6 = 9.00 m, respectively. Then, the total distance traveled is s Tot = s A S B + s B S C = 11.0 + 9.00 = 20.0 m. ( v sp ) avg = s Tot ∆ t = 20.0 4 + 5 = 2.22 m > s Ans. Ans: v avg = 0.222 m > s ( v sp ) avg = 2.22 m > s

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    12 *12–12. SOLUTION Ans. Ans. s = 0.792 km = 792 m (120) 2 = 70 2 + 2(6000)( s - 0) v 2 = v 1 2 + 2 a c ( s - s 1 ) t = 8.33(10 - 3 ) hr = 30 s 120 = 70 + 6000( t ) v = v 1 + a c t Traveling with an initial speed of a car accelerates at along a straight road. How long will it take to reach a speed of Also, through what distance does the car travel during this time? 120 km > h? 6000 km > h 2 70 km > h, Ans: t = 30 s s = 792 m

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    13 12–13. SOLUTION Stopping Distance: For normal driver, the car moves a distance of before he or she reacts and decelerates the car. The stopping distance can be obtained using Eq. 12–6 with and . Ans. For a drunk driver, the car moves a distance of before he or she reacts and decelerates the car. The stopping distance can be obtained using Eq. 12–6 with and . Ans. d = 616 ft 0 2 = 44 2 + 2( - 2)( d - 132) A : + B v 2 = v 2 0 + 2 a c ( s - s 0 ) v = 0 s 0 = d ¿ = 132 ft d ¿ = v t = 44(3) = 132 ft d = 517 ft 0 2 = 44 2 + 2( - 2)( d - 33.0) A : + B v 2 = v 2 0 + 2 a c ( s - s 0 ) v = 0 s 0 = d ¿ = 33.0 ft d ¿ = v t = 44(0.75) = 33.0 ft Tests reveal that a normal driver takes about before he or she can react to a situation to avoid a collision. It takes about 3 s for a driver having 0.1% alcohol in his system to do the same. If such drivers are traveling on a straight road at 30 mph (44 ) and their cars can decelerate at , determine the shortest stopping distance d for each from the moment they see the pedestrians. Moral : If you must drink, please don’t drive! 2 ft > s 2 ft > s 0.75 s d v 1 44 ft / s Ans: Normal: d = 517 ft d runk: d = 616 ft

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    14 12–14. The position of a particle along a straight-line path is defined by s = ( t 3 - 6 t 2 - 15 t + 7) ft, where t is in seconds. Determine the total distance traveled when t = 10 s. What are the particle’s average velocity, average speed, and the instantaneous velocity and acceleration at this time? Solution s = t 3 - 6 t 2 - 15 t + 7 v = ds dt = 3t 2 - 12t - 15 When t = 10 s, v = 165 ft > s Ans. a = d v dt = 6 t - 12 When t = 10 s, a = 48 ft > s 2 Ans. When v = 0, 0 = 3 t 2 - 12 t - 15 The positive root is t = 5 s When t = 0, s = 7 ft When t = 5 s, s = - 93 ft When t = 10 s, s = 257 ft Total distance traveled s T = 7 + 93 + 93 + 257 = 450 ft Ans. v avg = ∆ s ∆ t = 257 - 7 10 - 0 = 25.0 ft > s Ans. ( v sp ) avg = s T ∆ t = 450 10 = 45.0 ft > s Ans. Ans: v = 165 ft > s a = 48 ft > s 2 s T = 450 ft v avg = 25.0 ft > s ( v sp ) avg = 45.0 ft > s

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    15 12–15. SOLUTION Ans. Ans. s = 1 k B ¢ 2 kt + ¢ 1 n 2 0 ≤ ≤ 1 2 - 1 n 0 R s = 2 a 2 kt + a 1 n 2 0 b b 1 2 2 k 3 t 0 L s 0 ds = L t 0 dt a 2 kt + a 1 v 2 0 b b 1 2 ds = n dt n = a 2 kt + a 1 n 2 0 b b - 1 2 - 1 2 1 n - 2 - n - 2 0 2 = - kt L n n 0 n - 3 d n = L t 0 - k dt a = d n dt = - k n 3 A part i c l e i s mov i ng w i t h a ve l oc i ty of w h en an d If it is subjected to a deceleration of where k is a constant, determine its velocity and position as functions of time. a = - kv 3 , t = 0. s = 0 v 0 Ans: v = a 2 kt + 1 v 2 0 b - 1 > 2 s = 1 k c a 2 kt + 1 v 2 0 b 1 > 2 - 1 v 0 d

1254 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.