Skip to content
Exam Guides

Test Bank for Political Science: An Introduction, 14th Edition

Test Bank for Political Science: An Introduction, 14th Edition is your key to effective test preparation. Access it now and start practicing!

Preview 31 of 389 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Test Bank to accompany P OLITICAL S CIENCE An Introduction Fourteenth Edition MICHAEL G. ROSKIN Lycoming College ROBERT L. CORD JAMES A. MEDEIROS WALTER S. JONES

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    iii CONTENTS Chapter 1 Politics and Political Science 1 Chapter 2 Political Ideologies 23 Chapter 3 States 45 Chapter 4 Constitutions and Rights 67 Chapter 5 Regimes 89 Chapter 6 Political Culture 112 Chapter 7 Public Opinion 135 Chapter 8 Political Communication 157 Chapter 9 Interest Groups 180 Chapter 10 Parties 202 Chapter 11 Elections 226 Chapter 12 Legislatures 249 Chapter 13 Executives and Bureaucracies 273 Chapter 14 Judiciaries 295 Chapter 15 Political Economy 318 Chapter 16 Violence and Revolution 342 Chapter 17 International Relations 365

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    1 Chapter 1: Politics and Political Science Multiple Choice Questions 1. The statement “Man is by nature a political animal” is attributed to __________. a. Niccolò Machiavelli b. Max Weber c. Karl Marx d. Aristotle Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 2. Voting for someone who is charismatic but whose policies might not benefit you would be considered __________ behavior. a. irrational b. rational c. legitimate d. selfish Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Analyze It

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    2 3. Although they seized __________, the Taliban regime in Afghanistan lacked __________. a. authority; power b. control; power c. power; legitimacy d. control; authority Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 4. Which philosopher discussed the difference between concepts and percepts? a. Kant b. Aristotle c. Locke d. Hobbes Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 5. Which of the following approaches to political analysis might consider the degree to which people are tolerant of other ideas and religions? a. one focused on rationality b. one focused on control c. one focused on authority d. one focused on culture Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    3 6. __________ often try to win elections by focusing on the values of religion, family, and self- reliance. a. Libertarians b. Democrats c. Republicans d. Socialists Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 7. Aristotle’s view that, like herd animals, humans naturally live in groups is most related to which kind of explanation for political power? a. biological b. psychological c. cultural d. economic Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 8. The phenomenon of “groupthink” is a form of __________ power in which leaders spend so much time together that they all believe the same things to be true. a. psychological b. biological c. cultural d. anthropological Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    4 9. Rationality is based on which of the following? a. reason b. myth c. culture d. biology Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 10. When people base their political views on beliefs that may not be based in reality, they are behaving __________. a. irrationally b. rationally c. empirically d. legitimately Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 11. The ability to shape others’ behavior is known as __________. a. legitimacy b. control c. authority d. power Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    5 12. Numerical analysis is useful for reviewing poll results, but not for analyzing negotiations between world powers. In other words, political science must involve both __________ and __________ data. a. hypothetical; historical b. empirical; imagined c. quantitative; qualitative d. speculative; qualitative Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 13. The famous Milgram study that asked subjects to administer electrical shocks is associated with what kind of power? a. biological b. psychological c. cultural d. rational Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 14. Which of the following statements is true of most politicians? a. They think practically and are skeptical of power. b. They seek popularity and hold firm views. c. They offer single causes and think abstractly. d. They seek accuracy and see long-term consequences. Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    6 15. Potential explanations that a scientist tests are known as __________. a. ideologies b. biases c. qualitative data d. hypotheses Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 16. If it can be measured using numbers, it can be __________. a. quantified b. qualified c. hypothesized d. theorized Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 17. Political scientists use __________ data to look for patterns and eventually form theories. a. anecdotal b. empirical c. rhetorical d. clinical Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    7 18. What kind of research findings did Max Weber think should be discarded? a. findings that supported one ideological viewpoint b. findings that were too empirical c. findings by political scientists, who he did not consider real scientists d. findings that support the researcher’s own opinion Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: Is Politics a Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 19. The term polis originated in __________. a. Italy b. the United States c. Great Britain d. Greece Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 20. Which of the following statements is true of most political scientists? a. They seek accuracy and respond to groups. b. They seek popularity and are skeptical of power. c. They offer single causes and think abstractly. d. They are skeptical of power and see long-term consequences. Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    8 21. The observation that politicians tend to think practically and political scientists think abstractly is indicative of which of the following? a. Political scientists often train politicians. b. Politicians often train political scientists. c. Political scientists study politicians. d. Political scientists and politicians are often indistinguishable. Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 22. Which of the following statements about Hitler’s rise to power would best reflect the views of German philosopher Hegel, who lived hundreds of years earlier? a. Hitler’s rise to power was an inexplicable fluke of history. b. German voters in the 1930s must have been crazy to support Hitler. c. Certain conditions in Germany led to Hitler’s popularity. d. Hitler’s rise to power was an unlucky coincidence. Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 23. Although political scientists must have some natural interest in their subjects, proper __________ is not biased. a. legitimacy b. discipline c. scholarship d. advocacy Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    9 24. Which best explains the differences between historians and political scientists? a. Historians look for generalizations, while political scientists are reluctant to generalize. b. Historians are somewhat more reluctant to generalize, while political scientists look for generalizations. c. Historians are much more likely to look for comparisons than political scientists are. d. Historians tend to focus on nature-based explanations, while political scientists focus on nurture-based explanations. Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 25. Politics could be considered the “master science” because it __________. a. predates the other social sciences b. is more rigorous than other social sciences c. is more commonly studied than other social sciences d. relates to other social sciences Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 26. Which of the following would you expect to have the most direct influence on a country’s political culture? a. the size of its army b. its universities’ political science programs c. its dominant religious beliefs d. its weather conditions Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    10 27. Lasswell’s question, “Who gets what?” applies best to the social science of __________. a. economics b. geography c. psychology d. anthropology Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 28. __________ is a subfield of political science. a. Public administration b. Anthropology c. Psychology d. Sociology Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 29. The subfield of __________studies major thinkers and attempts to define the good polity. a. public administration b. comparative politics c. public policy d. political theory Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    11 30. The subfield of international relations most directly includes the study of __________. a. diplomacy and political philosophers b. diplomacy and public opinion c. conflict and the Constitution d. conflict and international law Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 31. A political scientist who studies the politics of several Eastern European countries following the fall of the Soviet Union would, most specifically, be considered an expert in the subfield of __________. a. political science b. public policy c. political theory d. comparative politics Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 32. Which of the following examples most clearly illustrates an application of anthropology to political science? a. People are born with predispositions toward conservative or liberal views. b. People join groups because they have innate desires to be with others. c. Many ruling families maintained power by passing down their authority from one generation to the next. d. Power typically ends up with those with the most resources. Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Difficult Skill Level: Analyze It

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    12 33. The fact that the United States has different tax rates for different levels of income relates to which of the following phrases? a. Politics is “the master science.” b. The Constitution is “the crown jewel of the Enlightenment.” c. “Man is by nature a political animal.” d. Politics is the study of “who gets what.” Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 34. Political scientists __________ data, as scientists do in the natural sciences. a. balance b. misrepresent c. rationalize d. quantify Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 35. Reason and theory pertain to which of the following? a. balance b. power c. scholarship d. bureaucracy Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    13 36. When scholars consider various approaches to studying a given topic, they are most concerned with __________. a. prestige b. balance c. predictive capacity d. popularity Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 37. Political scientists build __________ by making connections among empirical data. a. evidence b. theories c. power d. culture Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 38. Description of political phenomena often lacks __________. a. rationality b. reasoning c. theory d. balance Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    14 39. Which of the following is the best example of theory? a. People join groups because of an innate desire to be with others who have similar views. b. Democratic governments last longer than non-Democratic governments. c. Republicans are older, on average, than Democrats. d. Corruption is rampant in government. Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 40. Max Weber would most likely advocate which of the following approaches? a. utilizing theory when conducting research b. limiting bias when conducting research c. using quantitative rather than qualitative data d. using qualitative data instead of quantitative data Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 41. Which of the following is a subfield of political science that studies the interface of politics and economics? a. public administration b. public policy c. comparative politics d. political theory Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    15 42. Which of the following concepts did Machiavelli contribute to the study of politics? a. social contract theory b. the role of power in politics c. the role of wealth in society d. the connection between race and politics Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 43. Which thinker gave us the concept of the social contract? a. Locke b. Rousseau c. Machiavelli d. Hobbes Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 44. As a __________, Machiavelli argued that leaders needed power to achieve any of their goals. a. tyrant b. politician c. idealist d. realist Correct Answer: d Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    16 45. Which thinker had a dark view of human nature, believing that humanity without a civil society would be “war of all against all”? a. Machiavelli b. Hobbes c. Locke d. Rousseau Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts 46. The Founding Fathers particularly embraced Locke’s idea of the right to __________, which Locke felt was a primary reason why humans created civil society. a. freedom of religion b. private property c. free speech d. assembly Correct Answer: b Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 47. Some political scientists have inferred totalitarian themes in Rousseau’s idea of __________. a. the general will b. the social contract c. the glory of the state d. Marxist revolution Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    17 48. Which of the following is one reason why Marx believed the capitalist system would eventually collapse? a. Capitalists would completely strip the world of its natural resources. b. The bourgeois would rise up in revolution. c. A severe economic depression was inevitable. d. The global financial system would become too integrated. Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 49. While the application of Marxism in the Soviet Union was disastrous, Marx’s focus on the role of _________ in politics has been very insightful. a. social democracy b. the state of nature c. social class d. the social contract Correct Answer: c Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Difficult Skill Level: Apply What You Know 50. Which of the following thinkers would be most likely to accept an aggressive king? a. Hobbes and Machiavelli b. Hobbes and Rousseau c. Rousseau and Machiavelli d. Locke and Machiavelli Correct Answer: a Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    18 True/False Questions 51. Human behavior that is inherited is referred to as culture. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 52. Generally speaking, political scientists are skeptical of power. Correct Answer: TRUE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 53. Conflict and diplomacy are the primary areas of interest within the subfield of comparative politics. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 54. Politicians often see more causes for political phenomena than political scientists do. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    19 55. Harold Lasswell argued that politics is the study of “who gets what.” Correct Answer: TRUE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 56. An empirical approach to political science is unable to coincide with the application of a theory. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 57. Biological explanations of political power focus on learned behaviors. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 58. If a political leader convinces the public to support legislation that is against its own interests, the public is behaving irrationally. Correct Answer: TRUE Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 59. Rousseau had a more optimistic view of the “state of nature” than Locke and Hobbes did. Correct Answer: TRUE Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    20 60. Like other political philosophers, Karl Marx was concerned with how the government ought to be structured, and he did not consider real-life economic or historical conditions. Correct Answer: FALSE Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts Essay Questions 61. Why is culture important to political scientists? Correct Answer. An ideal response will : a. include a discussion of the nature versus nurture debate. The answer should indicate that culture deals with what is learned. b. indicate that communities are formed and maintained because of cultural values, which are transmitted by parents, schools, churches, and the media. c. discuss the relevance of political culture in elections. For example, people may vote based on their beliefs in equality, tolerance, or limited government. d. discuss how culture may affect politics and economics. Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 62. Is the public rational? How might the public utilize rationality today? Correct Answer. An ideal response will : a. include an understanding that rationality assumes that people know what they want and act in a way to maximize fulfillment of their desires. b. include an understanding that rationality assumes reason. c. discuss whether or not people behave rationally. Do they vote based on their own interests? Is it even worth the time and effort for most average people to follow politics? Learning Objective: LO 1.1: Evaluate the several explanations of political power. Topic: What Is Politics? Difficulty Level: Easy Skill Level: Analyze It

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    21 63. How is political science an interdisciplinary major? Correct Answer. An ideal response will : a. discuss how political science relates to history, human geography, economics, sociology, anthropology, and psychology. b. discuss how history, for example, allows for comparisons across nations and time periods. These can be compared to current political regimes. c. discuss how human geography is relevant because it allows us to look at how people exist within territories. d. discuss how economics and politics influence each other. e. discuss how sociology is relevant because it allows us to examine political views of various groups based on religion, class, gender, age, and so on. f. discuss how anthropology is useful for its focus on culture. g. discuss how psychology is relevant for its contributions to attitudes and motivations behind political behaviors. Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Apply What You Know 64. How can politics be treated as a science? Correct Answer. An ideal response will : a. include a discussion of how some political scientists have tried to become more like natural scientists. b. discuss how political scientists attempt to quantify data, manipulate data statistically, and validate hypotheses. c. explain how political science is an empirical discipline. d. discuss how political scientists build scholarship based on reason, balance, and supporting evidence, and that much of this scholarship is based on theory. Learning Objective: LO 1.2: Justify the claim that political science may be considered a science. Topic: What Is Political Science? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    22 65. Explain how Marxism integrates Marx’s political theory with his ideas about economics and history. Correct Answer. An ideal response will : a. include an understanding of Marx’s belief that capitalism inherently exploits the proletariat. b. discuss Marx’s ideas about social class. c. discuss Marx’s explanation for the French Revolution and other inevitable revolutions against the ruling classes. d. describe how these ideas build on each other. Learning Objective: LO 1.4: Contrast normative theories of politics to political science. Topic: “Political Theory” Versus Theory in Political Science Difficulty Level: Difficult Skill Level: Analyze It

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    23 Chapter 2: Political Ideologies Multiple Choice Questions 1. Adam Smith is associated with __________. a. fascism b. neoconservatism c. classic liberalism d. socialism Correct Answer: c Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 2. Many Americans find it difficult to grasp the power of ideological motivation because of __________. a. the association of ideologies with terrorism b. the power of religious tradition in American society c. the emphasis on moderation and pragmatism in American culture d. the way the founding fathers rejected ideological considerations when writing the Constitution Correct Answer: c Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    24 3. The states’ rights questions that led to the American Civil War were primarily _____ _____ in nature. a. ideological b. economic c. partisan d. technocratic Correct Answer: a Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 4. Which philosopher claimed that art, music, and politics hang together and express an underlying Zeitgeist ? a. Hegel b. Locke c. Mao d. Marx Correct Answer: a Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 5. An ideology consists of __________. a. a set of plans to improve society b. an open-ended commitment to a political party c. a set of assumptions about how the world works d. a theory that can be proved with empirical evidence Correct Answer: a Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Remember the Facts

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    25 6. Which of the following best expresses the difference between political scientists and ideologues? a. Political scientists argue for changes to political systems, while ideologues want to keep the system as it is. b. Ideologues argue for changes to political systems, while political scientists want to keep the system as it is. c. Political scientists are concerned with real conditions, while ideologues focus on how conditions should be. d. Ideologues are concerned with real conditions, while political scientists focus on how conditions should be. Correct Answer: c Learning Objective: LO 2.1: Explain the difference between a political theory and an ideology. Topic: What Is Ideology? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 7 . The Wealth of Nations was written by __________. a. John Locke b. Adam Smith c. Edmund Burke d. Anthony Downs Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 8. The laissez-faire viewpoint recommends __________. a. creating monopolies to ensure efficiency b. leaving the economy alone to promote growth c. intervening heavily in the economy to promote stability d. breaking up large banks to reduce risks to the financial system Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    26 9. Which of these ideas was first advanced by Adam Smith? a. Human beings are fundamentally moral. b. Self-interest can produce social benefits. c. Governments have a role in preserving traditions. d. The government is inherently hostile to individual rights. Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 10. A modern liberal would argue that markets __________. a. are self-correcting b. require regulation to function properly c. are hostile to the preservation of society d. result in unpredictable and irrational outcomes Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 11. A modern liberal would most likely support which of the following policy proposals? a. Eliminate the minimum wage. b. Cut taxes for top income earners. c. Privatize the social security system. d. Increase regulations on the banking sector. Correct Answer: d Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    27 12. Which statement accurately describes the relationship between classical liberalism and modern conservatism? a. Modern conservatism is a more radical ideology than classical liberalism. b. Modern conservatism retains many of the principles of classical liberalism. c. Classical liberalism is deeply opposed to the tenets of modern conservatism. d. Classical liberalism generated the opposition that gave rise to modern conservatism. Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It 13. Which of these is true of Adam Smith’s legacy? a. He advanced ideas that supported the rise of fascism. b. He influenced the development of the classical liberal ideology. c. He put forward the ideas that led to the development of socialism. d. He laid out the critique of liberalism that led to the rise of neoconservatism. Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism Topic: Liberalism Difficulty Level: Moderate Skill Level: Understand the Concepts 14. Which of these statements adheres most closely to the ideas of Thomas Hill Green? a. Tax cuts for businesses tend to spur economic growth. b. Unregulated markets self-adjust to produce socially beneficial outcomes. c. Economic exchanges between citizens in a democracy are inherently free. d. The minimum wage is necessary to prevent employers from taking advantage of workers. Correct Answer: d Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Moderate Skill Level: Analyze It

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    28 15. Classic liberals and modern liberals generally agree on the benefits of ____________. a. free speech b. open borders c. traditional family values d. government intervention in the marketplace Correct Answer: a Learning Objective: LO 2.2: Distinguish between classic and modern liberalism. Topic: Liberalism Difficulty Level: Easy Skill Level: Analyze It 16. Which of these figures is one of the founders of classic conservatism? a. G.W.F. Hegel b. Edmund Burke c. Margaret Thatcher d. Niccolo Machiavelli Correct Answer: b Learning Objective: LO 2.3: Contrast Burkean conservatism with its current variety. Topic: Conservatism Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts 17. Milton Friedman’s ideas contributed to the development of __________. a. fascism b. socialism c. classic liberalism d. modern conservatism Correct Answer: d Learning Objective: LO 2.3: Contrast Burkean conservatism with its current variety. Topic: Conservatism Difficulty Level: Easy Skill Level: Remember the Facts

358 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.