Skip to content
Exam Guides

World Regions in Global Context: Peoples, Places, and Environments 6th Edition Test Bank

World Regions in Global Context: Peoples, Places, and Environments 6th Edition Test Bank is your go-to resource for exam success, offering a deep dive into critical subjects with expert insights.

Preview 16 of 333 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    World Regions in Global Context, 6e (Marston) Chapter 1 World Regions in Global Context 1) The average number of children each woman will have over the course of her lifetime is called the: A) Maternal Mortality Rate B) Birth Rate C) Fertility Rate D) Infant Mortality Rate E) None of the above Answer: C Diff: 3 Section: Culture and Populations Geog. Standard: N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.33 Describe the global distribution of human population, including megacities. 2) The U.N. Human Development Index (HDI) is based on: A) life expectancy, education, fertility rate B) life expectancy, education, income C) education, income, death rate D) education, income, fertility rate E) education, gender, death rate Answer: B Diff: 3 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.21 Describe the main indicators of social and economic advancement, including GDP, GNP, PPP, and HDI.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    3) In 2013, the world's annual average GNI per capita Purchasing Power Parity (PPP) was: A) $950 B) $5,950 C) $10,700 D) $54,040 E) $102,610 Answer: C Diff: 4 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G3 Read and interpret graphs and data. Learning Obj: 1.21 Describe the main indicators of social and economic advancement, including GDP, GNP, PPP, and HDI. 4) What is an "emerging world region"? A) system of political - economic, sociocultural and environmental elements B) connected locations with shared and distinct characteristics C) areas with similar climate and physical conditions D) political and economic system dominant by another society E) none of the above Answer: B Diff: 2 Section: Thinking Like a Geographer Geog. Standard: N5 That people create regions to interpret Earth's complexity Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.2 Discuss the role of place, landscape, and the geographical imagination in creating feelings of regionalism. 5) The global movement of air that transports heat and moisture and explains the climates of different regions is called: A) atmospheric circulation B) wind belts C) air pressure D) air masses E) none of the above Answer: A Diff: 1 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N4 The physical and human characteristics of places Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates. 6) The Tropic of Capricorn is: A) 23.5 degrees South latitude

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    B) 23.5 degrees North latitude C) 0 degrees West longitude D) 180 degrees East latitude E) 75 degrees West latitude Answer: A Diff: 1 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N4 The physical and human characteristics of places Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.1 Explain how world regional geography relates to physical, human, and environmental geography. 7) What is the Tabula Rogeriana? A) the "map of the known world" in 1154 B) made by Islamic cartographer Muhammed al - Idrisi C) orients the south on the top of the map D) all of the above E) none of the above Answer: D Diff: 4 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N1 How to use maps and other geographic representations, geospatial technologies, and spatial thinking to understand and communicate information Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G3 Read and interpret graphs and data. Learning Obj: 1.3 Explain how maps and mapping are used in the study of world regional geography. 8) Trade Winds blow from which direction? A) East B) South C) North D) West E) both East and West Answer: A Diff: 3 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N4 The physical and human characteristics of places Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates. 9) What region is most responsible for climate change based on per capita emissions in 2011? A) North America B) South America

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    C) Oceania D) East Asia E) Russian Federation Answer: C Diff: 2 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.9 Describe the Anthropocene's global impacts on earth systems, including climate change. 10) When was the beginning of the Anthropocene epoch? A) 1550 B) 1750 C) 1650 D) 1850 E) none of the above Answer: B Diff: 2 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.6 Define the Anthropocene. 11) This is believed to be one of the causes of global warming and climate change associated with it. A) the burning of fossil fuels B) the use of radioactive elements for energy and as weapons C) overuse of limited fresh water resources D) the result of mass extinctions as human civilization spreads E) changes in the Sun's energy Answer: A Diff: 2 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G5 Demonstrate an understanding of the impact of science on society. Learning Obj: 1.9 Describe the Anthropocene's global impacts on earth systems, including climate change. 12) The study of how the Earth's physical features are formed: A) biogeography B) cartography C) geomorphology D) zoogeography E) geology

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Answer: C Diff: 2 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N7 The physical process that shape the patterns of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.1 Explain how world regional geography relates to physical, human, and environmental geography. 13) The Arctic Circle is located at: A) 66 1/2 degrees S. latitude B) 66 1/2 degrees W. longitude C) 66 1/2 degrees E. longitude D) 66 1/2 degrees N. latitude E) 0 degrees latitude Answer: D Diff: 2 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N4 The physical and human characteristics of places Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.1 Explain how world regional geography relates to physical, human, and environmental geography. 14) Which one of the tectonic plates is among those that comprise of the "Ring of Fire"? A) African B) Eurasian C) South American D) Pacific E) none of the above Answer: D Diff: 3 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N7 The physical process that shape the patterns of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.11 Summarize the role of plate tectonics in producing hazards such as earthquakes and volcanoes. 15) The Köppen Climate Classification is based on: A) latitude, temperature, precipitation B) latitude, temperature, vegetation C) temperature, precipitation, vegetation D) temperature, precipitation, elevation E) none of the above Answer: A Diff: 3

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N7 The physical process that shape the patterns of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates. 16) According to the U.N.'s Intergovernmental Panel on Climate Change 2014 report, the effects of the climate change will include: A) food security B) insect - borne diseases C) forest fire intensity D) food security and forest fire intensity E) all of the above Answer: E Diff: 3 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.9 Describe the Anthropocene's global impacts on earth systems, including climate change. 17) What country promised to be net zero emissions by 2020 in the 2015 Paris Agreement? A) U.S. B) Denmark C) Costa Rica D) India E) China Answer: C Diff: 4 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.14 List the goals of sustainability and give examples of sustainable approaches to living and the economy. 18) Even in a low emissions scenario on climate change, water stress will increase by: A) 38% B) 24% C) 56% D) 17% E) 5% Answer: B Diff: 4 Section: Environment, Society, and Sustainability

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Geog. Standard: N16 The changes that occur in the meaning, use, distribution, and importance of resources Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.12 Describe the Anthropocene's global impacts on Earth's water resources, including environmental issues such as freshwater supply and flood hazards. 19) What is the concept of reintroducing a key species or its equivalent to an ecosystem? A) anthropocene B) biome C) biodiversity D) rewilding E) invasive species Answer: D Diff: 3 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N8 The characteristics and spatial distribution of ecosystems and biomes of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.13 Describe the Anthropocene's global impacts on Earth's biodiversity, including human - influenced ecologies.

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    20) Which region hosts more than half of the world's biodiversity? A) Africa B) North America C) Latin America and Caribbean D) South Asia E) Oceania Answer: C Diff: 4 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N8 The characteristics and spatial distribution of ecosystems and biomes of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates. 21) How do commodity chains begin? A) the extraction and production of raw materials B) the manufacture and export of commodities C) high wage, semi - skilled assembly of consumer products D) the delivery and consumption of finished commodities E) none of these Answer: A Diff: 5 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.20 Explain contemporary economic development trends, including global interconnections between places through commodity chains.

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    22) This is the region where air flows together and rises vertically as a result of intense solar heating at the equator, often with heavy rainfall. A) Hadley Cell B) easterlies C) westerlies D) trade winds E) the intertropical convergence zone (ITCZ) Answer: E Diff: 5 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N7 The physical process that shape the patterns of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates. 23) What is atmospheric circulation on Earth? A) released by the heat from Earth's interior B) follow tidal effects of the Sun and the Moon C) transport heat and moisture over Earth's surface D) produced by Earth's rotational tilt E) differences in elevation over Earth's surface Answer: C Diff: 5 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N7 The physical process that shape the patterns of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.8 Summarize how Earth systems interact to produce climate systems and regional climates.

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    24) All of the following is true about climate vulnerability, except : A) social and physical factors are equally important B) women and children are the most vulnerable C) droughts affect all societies equally D) income determines recovery from hazards E) all of the above are true Answer: C Diff: 4 Section: Environment, Society, and Sustainability Geog. Standard: N14 How human actions modify the physical environment Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across Geography. Learning Obj: 1.12 Describe the Anthropocene's global impacts on Earth's water resources, including environmental issues such as freshwater supply and flood hazards. 25) Which of the following is an example of a supranational organization? A) World Trade Organization B) North American Free Trade Agreement C) European Union D) all of these E) none of these Answer: D Diff: 1 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.24 Discuss the role of supranational organizations, including the United Nations, social movements, and nongovernmental organizations (NGOs) in political globalization. 26) The provision of services constitutes this form of employment. A) primary B) secondary C) tertiary D) quaternary E) none of the above Answer: C Diff: 1 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.18 Explain contemporary economic development trends, such as the shift in relative importance of economic sectors. 27) Extractive activities are considered to be what sector of the economy?

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    A) quaternary B) secondary C) tertiary D) primary E) none of the above Answer: D Diff: 1 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.18 Explain contemporary economic development trends, such as the shift in relative importance of economic sectors. 28) Which of the following is the estimate of the total value of everything produced by a country in a particular year? A) gross domestic product B) gross national income C) purchasing power parity D) trade deficit E) human development index Answer: A Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.21 Describe the main indicators of social and economic advancement, including GDP, GNP, PPP, and HDI. 29) According to the human development index devised by the United Nations, a country with a perfect score would have an index of: A) .001 B) 10 C) 100 D) 0.0 E) 1.0 Answer: E Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.21 Describe the main indicators of social and economic advancement, including GDP, GNP, PPP, and HDI. 30) This is a form of social and economic organization characterized by the common ownership of the means of production, distribution, and exchange. A) capitalism

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    B) communism C) imperialism D) feudalism E) irredentism Answer: B Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.16 Differentiate between capitalism and communism. 31) Which of the following is true about multinational corporations (MNCs)? A) outsource jobs to places with cheaper labor B) offshore key assets to host banking countries C) move jobs from places with regulated labor laws D) all of the above E) none of the above Answer: D Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Applying/Analyzing Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.19 Explain contemporary economic development trends, including the rise of multinational corporations, outsourcing and offshoring. 32) Which two countries dominated the "Cold War?" A) China and USSR B) USSR and Cuba C) USSR and United States D) United States and Cambodia E) China and United States Answer: C Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N13 How the forces of cooperation and conflict among people influence the division and control of Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.17 Analyze the Cold War and its significance as a factor explaining why economic systems vary around the globe. 33) Plantation economies characterized what economic era? A) first wave of colonialism B) second wave of colonialism C) decolonization D) Cold War

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    E) globalization Answer: A Diff: 3 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N17 How to apply geography to interpret the past Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.15 Discuss the roles of colonialism, capitalism, and the Industrial Revolution in creating the modern world. 34) This economic policy emphasizes universal faith in markets, reduction in government programs, and development as an economic process? A) neoliberalism B) dependency theory C) modernization theory D) neocolonialism E) Marxism Answer: A Diff: 3 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.22 Compare and contrast the neoliberal and alternative models of development. 35) What is a large informal group focused on political or social issues? A) failed state B) supranational organizations C) social movement D) nation - state E) none of the above Answer: C Diff: 2 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N12 The processes, patterns, and functions of human settlement Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.24 Discuss the role of supranational organizations, including the United Nations, social movements, and nongovernmental organizations (NGOs) in political globalization. 36) What is a key component to women's development around the world? A) public health B) food security C) inheritance rights D) land ownership E) none of the above Answer: D Diff: 4

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.30 Explain the implications of globalization and regionalization for cultural identity, including gender. 37) Which of these statistics gives the most accurate measurement of buying power and the cost of living in a country? A) GDP B) GNI C) PPP D) HDI E) IMF Answer: C Diff: 4 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.21 Describe the main indicators of social and economic advancement, including GDP, GNP, PPP, and HDI. 38) Which country focused on secondary activities for the global market and now is also a significant player in tertiary activities like banking? A) Philippines B) India C) South Africa D) China E) Russia Answer: D Diff: 3 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.18 Explain contemporary economic development trends, such as the shift in relative importance of economic sectors. 39) What view of the development process supports grassroots movements and local knowledge? A) modernization theory B) neoliberalism C) dependency theory D) alternative development E) nationalism Answer: D Diff: 5 Section: History, Economy, and Territory Geog. Standard: N11 The patterns and networks of economic interdependence on Earth's surface

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.22 Compare and contrast the neoliberal and alternative models of development. 40) What is the spatial dispersion of a previously homogenous group? A) diaspora B) demographics C) culture D) ethnicity E) race Answer: A Diff: 2 Section: Culture and Populations Geog. Standard: N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.33 Describe the global distribution of human population, including megacities. 41) The current global population is approximately: A) 7 billion B) 7 million C) 700 billion D) 700 million E) 70 billion Answer: A Diff: 1 Section: Culture and Populations Geog. Standard: N9 The characteristics, distribution, and migration of human populations on Earth's surface Bloom's Taxonomy: Remembering/Understanding Global Sci Out: G2 Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills. Learning Obj: 1.33 Describe the global distribution of human population, including megacities.

317 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.