Skip to content
Exam Guides

A History of Modern Psychology 11th Edition Test Bank

A History of Modern Psychology 11th Edition Test Bank is a must-have resource, providing clarity on tough topics and plenty of practice questions.

Preview 16 of 360 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 1 True / False 1. A course in the history of psychology is a typical requirement for only 10% of undergraduate degree programs in psychology. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: True / False 2. Virtually every modern science includes a course on its history as a part of its curriculum. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: True / False 3. The authors of your textbook argue that the formal study of the history of psychology is the most systematic way to integrate the areas and issues that constitute modern psychology. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: True / False NOTES: WWW 4. Psychology is one of the oldest and one of the newest scholarly disciplines. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: True / False 5. It can be argued that psychology today studies and debates some of the same questions as those that concerned the philosophers of ancient Greece. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: True / False NOTES: WWW 6. The earliest possible starting point for psychology is approximately 1,000 years ago. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Development of Modern Psychology

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 2 QUESTION TYPE: True / False 7. The distinction between modern psychology and its roots has more to do with the kinds of questions asked than with the methods used. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: True / False 8. Reconstruction refers to the principles, methods, and philosophical issues of historical research. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 9. The data of history are much like the data of science. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 10. Although difficult to do, the data of history can be reconstructed or replicated. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 11. The papers and diaries of Ebbinghaus and Fechner were found more than 70 years after their deaths. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 12. The written record of Darwin's life and work is now complete. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 13. Jung wrote his autobiography a. True

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 3 b. False ANSWER: False REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 14. The terms id, ego, and superego were improperly translated from German. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False NOTES: WWW 15. Freud's original term for free association was Einfall, which means an intrusion or an invasion. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 16. In his autobiography, Skinner recounts that his graduate days at Harvard were filled with endless work. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: True / False 17. Current evidence demonstrates that Freud's works were ignored or even renounced by intellectuals during his lifetime. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: True / False 18. The term Zeitgeist refers to the spirit of the times. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: True / False 19. Three examples of contextual forces in psychology are economic opportunity, war, and prejudice. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: True / False

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 4 20. By 1960, the prejudice against women entering prestigious graduate schools of psychology had ended. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: True / False 21. The first African American to earn a doctoral degree in psychology was Kenneth Clark. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: True / False 22. Instances of simultaneous discoveries of theory support the naturalistic concept of scientific history. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Conceptions of Scientific History QUESTION TYPE: True / False NOTES: WWW 23. The Zeitgeist is most influential in the naturalistic theory of history. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Conceptions of Scientific History QUESTION TYPE: True / False 24. The effects of the Zeitgeist in inhibiting or delaying the dissemination and/or acceptance of a discovery operate at a cultural level but also within a science itself. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Conceptions of Scientific History QUESTION TYPE: True / False 25. In Kuhn's (1970) view, psychology is at the paradigm stage because it has several models from which one might choose. a. True b. False ANSWER: False REFERENCES: Schools of Thought in the Evolution of Modern Psychology QUESTION TYPE: True / False 26. A new school of thought may overcome its opposition not because the opposing points of view become convinced to

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 5 accept the new thinking, but because adherents of the old school of thought die off. a. True b. False ANSWER: True REFERENCES: Schools of Thought in the Evolution of Modern Psychology QUESTION TYPE: True / False NOTES: WWW Multiple Choice 27. Psychology is unique among the sciences in its requirement that its students ____ a. have a minor in the natural sciences b. learn the experimental method c. use carefully controlled observations in its procedures d. study the history of psychology e. have a liberal arts background in the humanities ANSWER: d REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice 28. What conclusions can be drawn from the study of the Invisible Gorilla? a. All psychology students can multitask when presented with multiple stimuli at one time b. Extraordinary events can induce extreme stress when presented to unsuspecting people c. It is difficult for people to pay attention to more than one stimulus at a time d. Doing homework and watching television at the same time are as efficient as if the two are done separately e. Counting can be a difficult task when one is being watched ANSWER: c REFERENCES: The Invisible Gorilla QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 29. Division ____ of the American Psychological Association is concerned with the study of the discipline's history. a. 1 b. 2 c. 26 d. 32 e. 42 ANSWER: c REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice 30. In what year was the American Psychological Association founded? a. 1892 b. 1932 c. 1952 d. 1969

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 6 e. 1979 ANSWER: a REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice 31. Psychology is marked by diversity and divisiveness. The one aspect of the discipline that provides cohesiveness and a common ground for discourse is its ____. a. reliance on the experimental method in all its research b. focus on the study of overt behavior c. use of the hypothetico - deductive method d. national organizations (APA and APS) e. history ANSWER: e REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 32. Perhaps the most valuable outcome of the study of the history of psychology is that one will learn the ____. a. relationships among psychology's ideas, theories, and research strategies b. contributions of the classic Greek philosophers c. origins of the experimental methods d. evolution of the scientist - practitioner model of clinical psychology e. issues at the root of the pure versus applied research conflict in psychology ANSWER: a REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice 33. According to Schultz & Schultz, a course in the history of psychology is useful because ____. a. it helps us to understand why modern psychology has so many different movements b. it helps to integrate the areas and issues that constitute modern psychology c. it provides a fascinating story on its own d. All of the choices are correct e. None of the choices are correct ANSWER: d REFERENCES: Why Study the History of Psychology? QUESTION TYPE: Multiple Choice 34. As a scientific discipline, psychology is ____. a. one of the newest b. one of the oldest c. the only one to have started in the United States d. one of the newest and one of the oldest e. None of the choices are correct ANSWER: d REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 7 35. Greek philosophers studied issues involving ____. a. motivation b. abnormal behavior c. learning d. thought e. All of the choices are correct ANSWER: e REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 36. Modern psychology emerged from philosophy approximately ____ years ago. a. 100 b. 150 c. 200 d. 250 e. 300 ANSWER: c REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 37. The feature of modern psychology that distinguishes it from its antecedents is its ____. a. methodology b. focus on learning c. focus on motivation d. focus on abnormal behavior e. use of deductive logic ANSWER: a REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 38. Until the last quarter of the 19th century, philosophers studied human nature using which of the following methods? a. speculation b. intuition c. generalizations d. All of the choices are correct. e. None of the choices are correct. ANSWER: d REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 39. Modern psychology shares which of the following characteristics with ancient Greek philosophy? a. An interest in the same kinds of questions about human nature b. The development of common methods of research to answer questions about human nature c. A reliance upon biology to help in the understanding of human nature d. The denial that humans are composed of a physical body and a spiritual soul

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 8 e. None of the choices are correct ANSWER: a REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 40. The new discipline of psychology was the product of the union of ____. a. philosophy and ethics b. philosophy and physics c. physics and biology d. physics and physiology e. philosophy and physiology ANSWER: e REFERENCES: Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 41. The hallmark of psychology's separation from philosophy was its reliance on ____. a. physics b. biology c. experimentation d. deduction e. psychophysics ANSWER: c REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 42. Modern psychology differs from philosophy in which of the following ways? a. Modern psychology is concerned with the study of mental processes such as learning, memory, and perception. Philosophy is concerned with the study of human nature. b. Modern psychology uses objective methods to study questions. Philosophy depends upon speculation and intuition in order to answer questions. c. Modern psychology studies only the brain. Philosophy studies only the mind. d. Modern psychology is based upon the use of inductive reasoning. Philosophy is based upon the use of deductive reasoning. e. None of the choices are correct. ANSWER: b REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 43. Psychology became an independent discipline during the ____. a. Renaissance b. last quarter of the eighteenth century c. last quarter of the nineteenth century d. first decade of the nineteenth century e. first decade of the twentieth century ANSWER: c

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 9 REFERENCES: The Development of Modern Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 44. The term historiography refers to ____. a. historical biography b. methods used in psychological autopsy c. the techniques, principles, and issues involved in historical research d. the scientific study of history e. the study of the history of psychology ANSWER: c REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 45. In contrast to the events that are studied in science, historical events cannot be ____. a. used to predict future outcomes b. repeated c. discovered d. analyzed and explained e. understood ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 46. The data of history are most accurately depicted or described as ____. a. public records b. private records c. eyewitness testimony d. recollections e. data fragments ANSWER: e REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 47. The approach of the historian of psychology is similar to the approach taken by ____ in the study of their field. a. physicists b. archaeologists c. chemists d. economists e. None of the choices are correct. ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 48. Which psychologist burned his/her own letters, manuscripts, and research notes before s/he died? a. B. F. Skinner b. John Watson

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 10 c. Karen Horney d. Sigmund Freud e. Margaret Washburn ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 49. At least one of Freud's biographers downplayed the extent of Freud's cocaine use. This is an example of ____. a. suppressed data b. data distorted by translation c. lost data d. errors of eyewitnesses e. a misrepresentation intended to protect Freud's reputation ANSWER: e REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 50. An "autobiography" of Jung was evidently written not by Jung but by an assistant who ____. a. slandered him personally b. altered and/or deleted some of Jung's writings to present him in a manner suiting his family and followers c. exaggerated the degree of the break between Freud and Jung d. expanded Jung's theories and attributed the expansion to Jung e. None of the choices are correct. ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 51. Important personal papers by ____ have been misplaced for decades or more. a. Ebbinghaus b. Fechner c. Darwin d. All of the choices are correct. e. None of the choices are correct. ANSWER: d REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 52. The historical treatment of Freud's impact upon psychology is still incomplete because ____. a. he changed his ideas so many times b. many of his most important works have not been translated into English c. many of his papers and letters will not be publicly available until later in the 21 st century d. All of the choices are correct. e. None of the choices are correct. ANSWER: c REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 11 QUESTION TYPE: Multiple Choice 53. The terms ego and id, which do not precisely represent Freud's ideas, are examples of ____. a. suppressed data b. data distorted by translation c. eyewitness errors d. lost data e. distortions intended to protect Freud's reputation ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 54. Freud's idea "Einfall" was translated to English into the term ____ which means something other than what Freud implied in the original German. a. rationalization b. free association c. penis envy d. dream analysis e. fixation ANSWER: b REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 55. Skinner's self - discipline as a student and Freud's being ignored and rejected early in his career indicated that ____. a. biographers disregard the real events in favor of fantasy b. data of history are true in their original versions c. participants may themselves produce biased accounts d. translations errors account for most misinterpretations e. All of the choices are correct ANSWER: c REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 56. To guard against self - serving data and to assess the truth of a person's recollections and reports of events in the history of psychology, the historian should, whenever possible, ____. a. collect data from other observers b. learn the language in which the person wrote c. read newspaper accounts of the events d. read others' research publications of that era e. reconstruct the event ANSWER: a REFERENCES: The Data of History: Reconstructing Psychology's Past QUESTION TYPE: Multiple Choice 57. Regardless of how objective a science and its practitioners are alleged to be, that science will be influenced by the ____.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 12 a. scientists' political beliefs b. scientists' religious beliefs c. policies of the government that funds that science's research d. contextual forces of the time e. amount of funding it receives ANSWER: d REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 58. The term "Zeitgeist" refers to ____. a. the intellectual and cultural climate of the times b. a German dessert c. the moment of discovery d. the moment of change in scientific revolutions e. a blizzard of activity ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 59. The contextual forces in psychology deal with the ____. a. paradigms that exist in modern psychology. b. social, economic, and political factors that influenced the field. c. great individuals who have developed psychology. d. attempt of psychology to separate itself from other disciplines such as physiology. e. None of the choices are correct. ANSWER: b REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 60. The three contextual forces in the history of psychology were ____. a. economic opportunities, wars, and discrimination b. famine, pestilence, and death c. theory, research, and application d. cognition, motivation, and effect e. social, political, and economic ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 61. A surge in the practice of applied psychology occurred in response to the lack of jobs in academic settings for PhDs. Thus, the development of applied psychology was a direct consequence of the ____. a. great number of psychologists Wundt trained b. political context of Europe c. economic context of the United States d. fact that the first generation of American psychologists learned all their courses in German and thus could not practice Wundt's psychology

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 13 e. political context of the United States ANSWER: c REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 62. A wave of employment possibilities in applied psychology in the first two decades of the 20th century was partly due to ____. a. 700% increases in public school enrollment b. more money being spent on defense than on education c. the rise of the Veteran's administration Hospital system d. less money being spent on education than on defense and welfare combined e. All of the choices are correct ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 63. Which contextual influence on psychology lead to the growth of psychology in the areas of personnel selection, psychological testing, and engineering psychology? a. Demands generated by the world wars b. Emigration from Germany of the top psychologists when Hitler took power c. Prosperity of the 1920s and 1930s in the United States d. Psychological needs of combat pilots e. Need to provide education for an unexpected surge in the U.S. population ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 64. On the basis of the destruction associated with World War I, Freud proposed that ____. a. humans have the ability to survive any catastrophe b. the defense mechanisms are used by humans to distort reality c. humans have an instinct for aggression d. the id is stronger than the ego in controlling behavior e. None of the choices are correct ANSWER: c REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 65. According to the textbook, psychology as a discipline has ____. a. engaged in the discriminatory practices that mark American culture as a whole b. been substantially more discriminatory against women than have other sciences c. been substantially more discriminatory against minorities than have other sciences d. focused on the reduction of discrimination since its beginnings e. None of the choices are correct ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 14 66. Even when some women were admitted to graduate programs in psychology, they still encountered many barriers to their success, such as ____. a. being barred from some laboratory facilities b. being prevented from using graduate library facilities c. being unable to eat in graduate cafeterias d. not being allowed to participate in some seminar topics e. All of the choices are correct ANSWER: e REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 67. As recently as the 1960s, why were some universities reluctant to admit women to their graduate programs in psychology? a. Their graduate admission scores were not as high as those of male applicants. b. Their personal lives, in terms of marriage and becoming pregnant, were viewed as obstacles that reduced the likelihood of completion of graduate school. c. In the opinion of some influential psychologists, some women would never amount to anything. d. There were too many female applicants. e. Their personal lives, in terms of marriage and becoming pregnant, were viewed as obstacles that reduced the likelihood of completion of graduate school and, in the opinion of some influential psychologists, some women would never amount to anything. ANSWER: e REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 68. Julian Rotter, a leading personality theorist was told that "____ simply could not get academic jobs, regardless of their credentials." a. African - Americans b. women c. graduates above the age of 50 d. Jews e. All of the choices are correct. ANSWER: d REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 69. According to your text, it was so difficult for Jewish psychologists to get a job that some resorted to ____. a. only applying to traditionally Jewish colleges and universities b. changing their religion c. lying about their religion d. changing their name to something that didn't seem Jewish e. changing their name to something that didn't seem Jewish ANSWER: d REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Cengage Learning Testing, Powered by Cognero Page 15 70. When ____ enrolled as a graduate student at Clark University, the administration arranged a separate dining table for her/him. a. Francis Sumner b. Margaret Floy Washburn c. Kenneth Clark d. Mamie Clark e. Maslow ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 71. Kenneth Clark was rejected by the graduate program in psychology at Cornell because the university ____. a. could not tolerate Blacks working closely with Whites b. had no dormitory facilities for Blacks c. had no dining facilities for Blacks d. could not have Black males working with White female graduate students e. would not confer the PhD on a Black person even if he or she completed the requisite coursework ANSWER: a REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 72. The first African American president of the APA was ____. a. Frances Cecil Sumner b. Charles Henry Turner c. Kenneth Clark d. Mamie Phipps Clark e. None of the choices are correct ANSWER: c REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice NOTES: WWW 73. Who conducted a research program on racial identity and self - concept issues for Black children that was cited in the 1954 Supreme Court decision to end racial segregation in public schools? a. Francis Sumner b. James Bayton c. Inez Prosser d. Kenneth and Mamie Clark e. none of the choices are correct ANSWER: d REFERENCES: Contextual Forces in Psychology QUESTION TYPE: Multiple Choice 74. History ignores the work of the majority of ____. a. women b. African - Americans

344 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.