Skip to content
Exam Guides

An Overview of the Human Services 2nd Edition Test Bank

Master difficult topics with An Overview of the Human Services 2nd Edition Test Bank, featuring easy explanations and exam-ready questions.

Preview 16 of 51 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    An Overview of the Human Services 2 nd Edition Test Bank Chapter 1 Multiple Choice Items 1. Human services uses: a. A narrow specialized approach b. An eclectic model c. A religious model d. All of the above ANS: B 2. The generalist human services model enables those in the field to be: a. Masters of all trades b. Jacks of all trades, master of none c. Jacks of most trades, master of none d. Masters of all trades, jacks of none ASN: A 3. Human services includes all but one of the following: a. Services that meet the needs of a person b. Services that meet the needs of a family c. Services that focus on regulatin g driving and postal delivery d. Services that meet the needs of a community ANS: C 4. A human service worker might be a: a. Social worker b. Psychologist c. Data manager d. All of the above ANS: D 5. The term paraprofessional usually refers to: a. Those who only volunteer b. Those who behave in an unprofessional manner c. Those who have not attained a bachelor’s degree d. None of the above ANS: C

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    6. What is the term for someone who receives credit from school that works without pay? a. Paraprofessional b. Volunteer c. Intern d. Professional ANS: C 7. Which type of agency is most likely to be governed by an elected volunteer board of directors? a. Private agency b. Non - profit agency c. Public agency d. County services ANS: B 8. Which term best describes the behavioral component of group antagonism? a. Discrimination b. Bias c. Disparity d. Prejudice ANS: A 9. The term that refers to an imbalance, usually when people are treated unequally is: a. Prejudice b. Bias c. Disparity d. Discrimination ANS: C 10. Which term refers to the belief that one’s own culture and way of life are superior to all others? a. Racism b. Ethnocentrism c. Stereotypes d. Classism ANS: B 11. Which causal theory was most likely used by pre - historic civilizations? a. Sin b. Immorality c. Biochemical imbalances d. Animism ANS: D

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    12. Which technique would be similar to trepanning? a. Psychotherapy b. Lobotomy c. Use of leeches d. Exorcism ANS: B 13. Who is best known for proposing the theory of imbalance in bodily humours? a. Socrates b. Plato c. Aristotle d. Hippocrates ANS: D 14. The Code of Hammurabi might be considered as: a. The first scientific study of criminals b. The earliest legal code c. The earliest focus on compassion d. The earliest use of attorneys to prosecute ANS: B 15. During the Dark Ages, there was: a. A focus on creating inventions b. A lack of cultural achievements c. A focus on learning to read d. A resurgence of lack of belief in God ANS: B 16. During the Spanish Inquisition, the church dealt with perceived deviance by: a. Taking away chains placed on criminals b. Punitive measures c. Humanitarian means d. Creating asylums for the insane ANS: B 17. The Renaissance is known for its focus on: a. Punishment b. Faith c. Scientific discovery d. Disparity ANS: C

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    18. Who was famous for promoting the moral treatment of those institutionalized by removing their chains and offering them food, shelter, and clothing? a. Bedlam b. Pinel c. Clergy d. Mann ANS: B 19. Which President of the U.S. worked with Horace Mann to create mandatory education for everyone? a. Jefferson b. Washington c. Adams d. Madison ANS: A 20. Who is best known for the practice of dividing mental illnesses into different categories? a. Freud b. Lombroso c. Kraepelin d. Dix ANS: C 21. Who would not be considered a Social Worker? a. Dix b. Lombroso c. Addams d. None of the above ANS: B 22. Which was a settlement house? a. Bedlam b. Hull House c. The Elmira Reformatory d. None of the above ANS: B 23. Crisis Intervention was developed based on: a. The work at the Wellesley Project b. The community mental health centers act of 1963 c. Deinstitutionalization of the mentally ill d. Managed care ANS: A

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    24. Which President signed into law the Community Mental Health Centers Act of 1963? a. Johnson b. Carter c. Roosevelt d. Kennedy ANS: D 25. The grassroots movements refers to: a. Programs that community activists start ed without government funding b. The open use of marijuana in the 1960s c. The tendency for rock stars to promote love d. None of the above ANS: A 26. The New Deal: a. Set up the War on Poverty b. Led to the Welfare reform act of 1996 c. Provided people in need with fo od clothing and work programs d. Set up current welfare systems at the federal level ANS: C 27. The War on Poverty resulted in the passage of the: a. Class warfare b. Welfare Reform Act on 1996 c. Economic Opportunity Act * d. All of the above ANS: C Short Answer/Essay Questions 1. There are several unique characteristics that define the field of Human Services. List and describe three. Answer can include: Multidisciplinary (when several different human services workers trained in different areas of expertise work together for one consumer of service) ; Holistic (viewing a person and his needs from many different perspectives such as physical, psychological, spiritual, and cultural) ; Eclectic (intervening with a person in need using a variety of theories and strategies based on those theories) ; Generalist (must know a variety of psychological, biological, and sociological theories ; Clients (serves/helps other people)

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    2. What is the main difference between public and private agencies? Answer should refer to: Public agencies are funded by government taxes at the city, county, state, or federal level. Clients may or may not have to pay for some services. Private agencies are funded from consumer fees and usually operate on a for - profit model. 3. Give an example of a multi - need client. Answer should refer to : A multi - need client is someone whose issues require the collaboration of different human services workers in order to meet that client’s needs, such as someone who is suffering from both depression and substance abuse.

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    An Overview of the Human Services 2 nd Edition Test Bank Chapter 2 Multiple Choice Items 1. Which organization was founded to provide support, education and advocacy for people with mental illness? a. The National Alliance for the Mentally Ill b. The Paul Wellstone and Pete Domenici Mental Health Center c. The Wellesley center d. The New Freedom Commission on Mental Health ANS: A 2. Which agency is likely to involve itself with needs of the mentally ill and substance abusers? a. World Health Organization b. The New Freedom Commission on Mental Health Substance Abuse and Mental Health Services Administration c. Substance Abuse and Mental Health Services Administration d. All of the above ANS: D 3. What is the official name of the most recent health care reform signed into law in 2010? a. Patient Prot ection and Affordable Care Act b. Welfare for the 47% ers c. Obamacare d. The New Deal ANS: A 4. Which President signed the Personal Responsibility and Work Opportunity Reconciliation Act? a. Reagan b. Clinton c. Bush Sr. d. Bush Jr. ANS: B 5. Who is least likely to receive social welfare? a. Needy children b. Needy elder c. Disabled veteran d. All of th e above should receive welfare

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    ANS: D 6. The No Child Left Behind program was proposed by: a. Clinton b. Bush c. Obama d. Carter ANS: B 7. Which level of intervention includes efforts to prevent the first occurrence of a disorder? a. Primary b. Secondary c. Tertiary d. All of the above ANS: A 8. Which level of intervention includes efforts to assist people who have already demonstrated early signs of problematic behaviors? a. Primary b. Secondary c. Tertiary d. All of the above ANS: B 9. Which level of intervention is used with people who suffer from chronic problems and difficulties caring for themselves? a. Primary b. Secondary c. Tertiary d. None of the above ANS: C 10. The harm reduction models: a. Is b ased on stages of change model b. is a very judgmental , coercive approach c. Has been shown to be ineffective d. None of the above ANS: A 11. Baby boomers: a. W ere born between 1946 and 1964 b. Were born just before WWII c. Will be dead before the year 2020 d. All of the above ANS: A

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    12. In the last 20 years, immigration has: a. Decreased b. Shown erratic statistics c. Increased d. Stayed the same ANS: C 13. Sociological theories explain: a. How biology and genetics play into human development b. How personality disorders cause deviance c. That politics and social values rarely affect individuals in society d. How societal phenomenon are caused by externa l and environmental conditions ANS: D Short Answer/Essay Test Items 1. What are two current efforts in place to assist those with mental health issues? Answer can include any of the following: Community mental health centers, Community Mental Health Act of 1963, Federal Short - Doyle Act, county mental health facilities, County Behavioral Health Services, National Alliance for the Mentally Ill (NAMI), Mental Health Parity Act of 1996, Paul Wellstone and Pete Domenici Mental Health Parity and Addiction Equity Act, lottery monies and cigarette and gasoline taxes to increase state - funded services, The New Freedom Commission on Mental Health, World Health Organization (WHO), U.S. Department of Health and Human Services (DHHS), Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA), health maintenance organizations (HMO’s), Patient Protection and Affordable Care Act (ACA). 2. Define and give examples for each of the three levels of intervention proposed originally by Caplan. Answer should include all of the following definitions, though examples may vary from book or original idea from student: Primary Prevention: Efforts to prevent the occurrence of a disorder or a problem by counteracting circumstances or risk - factors that could contribute to or cause the disorder or problem. Examples - D.A.R.E., Scared Straight, Project Head Start.

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Secondary Prevention: Efforts to assist people who have already demonstrated early signs of dysfunction or problematic behaviors, or reduce the duration of the problem. Example - crisis intervention Tertiary Prevention: efforts used with people who suffer from chronic problems and have difficulties caring for themselves in order to reorient them and return them to a more productive capacity. Examples - long - term stays at psychiatric hospitals, ongoing psychotherapy or attendance at Alcoholics Anonymous meetings, incarceration, and indefinite periods in residential facilities. 3. Why is consideration of the older adult population critical for Human Services workers? Answer should address the following: Among the greatest changes in our population is the increased aging population. Within this population, there exists significant cultural variation due to gender, race and ethnicity, and economic status. It is likely that Human Services workers will inevitably work with or on behalf of an older adult and so their various needs are critical to understand.

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    An Overview of the Human Services 2 nd Edition Test Bank Chapter 3 Multiple Choice Items 1. Which best defines ethics? a. Moral imperatives b. Legal imperatives c. Professional suggestions d. All of the above ANS: A 2. Which is not a benefit of having ethical standards? a. Protection of the consumer b. More opportunities for lawyers to engage in lawsuits c. Less opportunity for bickering among professionals d. Professionals being less likely to be subjected to frivolous lawsuits ANS: B 3. What is the name of the accrediting organization in the field of human services? a. Council of Standards in Human service Education b. National Organization of Human Services c. American Counseling Association d. All of the above ANS: A 4. Confidentiality must be breached in which of the following situations? a. When someone is a danger to another person b. When someone is suicidal c. When someone is cheating on a spouse d. None of the above ANS: A 5. Which of the following is an example of a dual relationship? a. Having sex with a client b. Being friends with a client c. Borrowing money from a client d. All of the above ANS: D 6. Why is having a dual relationship so strongly discouraged? a. Clients are not usually good enough to be friends with b. Clients are too mentally ill to have proper sex c. Clients could be manipulated easily due to having transference wit h a counselor d. None of the above

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    ANS: C 7. What is a good way to avoid dual relationships with clients? a. Self - awareness b. Self - monitoring c. Tuning in to one’s values d. All of the above ANS: D 8. Many professional associations: a. Require continuing education in order to renew a license b. Discourage additional courses after someone is licensed because it may contradict the material requested on licensing exams c. Usually ask licensed professionals to prove renewed knowledge by taking repeated exams over the years d. None of the above ANS: A 9. Which is most true about modern day human service workers? a. They are completely culturally sensitive b. They usually hold many preconceived notions about groups and cannot modify those beliefs c. They may have certain biases about various cultures d. None of the above ANS: C 10. Most theories that seek to explain human behavior and that have developed intervention strategies were created by: a. The Human Services Department cultural task force b. Ed ucated European American males c. Dorothea Dix d. All of the above ANS: B 11. Which is a major challenge for human services workers? a. When organizational culture clashes with client’s culture b. When organizational culture fits with the client’s culture c. When client’s culture is wrong d. All of the above ANS: A 12. In which area would cultural bias not exist? a. Gender issues b. Ethnic issues c. Sexual orientation issues d. None of the above

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    ANS: D 13. With which ethnic group should human service workers keep in mind the effect of free emotional expression can have on the client? a. Asian Americans b. Latinos c. African Americans d. All of the above ANS: A 14. Modern day Native Americans: a. Usually fit in well with mainstream American culture b. Usually live in communities that encourage s mall and close knit dependency c. Usually seek services outside of their reservations d. None of the above ANS: B Short Answer/Essay Items 1. What are ethics and why are they important in the field of Human Services? Answer should like something like this: Ethics are standards of conduct that relate to how clients should and ought to be treated. They are important because ethics can ensure clients’ rights and needs are met safely and with dignity. They also ensure a greater agreement among human services workers about how professionals should interact with client. 2. Your book discusses 5 ethical issues that are particularly important for all human services workers. List and define two. Answer can include: Confidentiality - privacy and freedom of client to choose when to disclose information ; Dual relationships - when the relationship between human services professionals and clients become less than professional, such as having social (beginning a frie ndship) or sexual relationships; Self - monitoring and self - examination - human services workers should constantly be aware of their own values and needs particu larly when working with clients; Continuing education and supervision - Given that the field is constantly changing, workers should continue to learn and grow in the field in order to stay current on latest approaches to working with clients, but also to stay motivated in the field; Multicultural competence - human services agencies and workers must offer services free from political and cultural bias so competence working with various cultures, such as ethnicity, sexual orientation, gender, and more is critical.

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    An Overview of the Human Services 2 nd Edition Test Bank Chapter 4 Multiple Choice Items 1. What type of human services worker would be most likely to speak on behalf of clients to ensure that other agencies and people treat them appropriately? a. Data manager b. Outreach worker c. Crisis worker d. Advocate ANS: D 2. Which of the following is the best example of the focus of an administrator? a. Fundraising b. Grant writing c. Community representation d. Managing personnel ANS: D 3. Which worker most epitomizes the generalist role of human services workers? a. Fundraiser b. Data manager c. Caseworkers d. Advocate ANS: C 4. Which type of human services worker might study data collected by an agency? a. Crisis worker b. Broker c. Educator d. Evaluator ANS: D 5. Someone that conducts presentations to community groups or visits people’s homes is considered a/an: a. Outreach worker b. Therapist c. Broker d. All of the above ANS: A 6. At which educational level might a human services worker be a licensed clinical social worker? a. Bachelor’s b. Ma ster’s c. Associate’s d. Doctoral ANS: B

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    7. Which type of human services worker holds a medical degree? a. Psychiatrists b. Psychologist c. Medical Social Worker d. None of the above ANS: A 8. An EdD is most like a: a. M.D. b. Ph.D c. B.S d. MSW ANS: B Short Answer/Essay Questions 1. What are two benefits of having at least a bachelor’s degree in the field of human services? Answer can include the following: It makes it easier to find better - paying jobs, it is required in some states to work in certain settings such as Child Protective Services, and it may allow a worker to engage in certain job skills, such as conducting educational workshops. 2. There are several different job functions listed in your chapter that a human services worker can do. List and describe three. Answer can include the following: Administrators and assistants, data managers, advocates, behavior changer, brokers, caregivers, caseworkers, consultants, crisis workers, evaluators, educators, fundraisers, grant writers, outreach workers, therapists.

35 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.