Skip to content
Exam Guides

CHEM2: Chemistry in Your World 2nd Edition Test Bank

Maximize your score with CHEM2: Chemistry in Your World 2nd Edition Test Bank, offering structured content, solved examples, and test-taking tips.

Preview 16 of 207 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Chapter 1 — Living in a World of Chemistry MULTIPLE CHOICE 1. Which activity comes first in the scientific method? a. conclusion b. hypothesis c. experimentation d. observation ANS: D 2. Which is considered a physical science? a. physics b. biology c. zoology d. botany ANS: A 3. A scientist is trying to make a new insecticide that will be more toxic to flies, but less toxic to humans than insecticides now available. The scientist is engaged in a. basic research. b. applied research. c. technology. d. serendipity. ANS: B 4. Which technology described in this chapter required the most time from idea to use? a. photography b. nylon c. roll - on deodorant d. X - rays in medicine ANS: D 5. The discovery of Teflon® was a. an example of planned research. b. accidental c. eventually damaging to the ozone layer. d. deemed useless by the discoverer's company. ANS: B 6. Which of the following are linked to the release of CFCs? a. "ozone holes" in the stratosphere b. increased air pollution c. drinking water pollution d. increased food spoilage ANS: A

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    CHEM 2 Chapter 1 Living in a World of Chemistry 2 7. An endeavor to provide an "ample margin of safety" to protect the public is an example of a a. technology - based law. b. balancing law. c. risk management. d. risk - based laws. ANS: A 8. What is the approximate population of the world? a. 6,000,000 people b. about 3 billion people c. over 6,000,000,000 people d. 2,000,000 people ANS: C 9. Chemistry is often defined as the study of a. matter and the changes it can undergo. b. naturally occurring matter. c. fundamental particles in research labs. d. synthetically produced matter. ANS: A 10. Refrigeration has been used since the late 1800s and early refrigerants were a. safe. b. flammable and toxic. c. inert. d. fluorine compounds, CFCs. ANS: B 11. The map of the complete human DNA sequence was a. completed in 1990. b. done exclusively in not - for - profit research labs. c. completed exclusively in for - profit research labs. d. completed in 2003. ANS: D 12. Which of the following explorations could be enhanced by our knowledge of DNA? a. development of drug to cure cancer b. use of genetically modified food to produce edible vaccines c. determine if a convicted felon is actually innocent d. all of these ANS: D

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    CHEM 2 Chapter 1 Living in a World of Chemistry 3 13. Which is considered a fossil fuel? a. coal b. solar c. wind d. hydrothermal ANS: A 14. The smallest concentration listed below is a. parts per million. b. parts per trillion. c. parts per billion. d. parts per thousand. ANS: B 15. What is chemophobia? a. fear of chemistry courses b. fear of global warming c. fear of chemicals d. fear of radiation ANS: C TRUE/FALSE Answer the following in reference to the 2003 HCRA publication Risk in Perception . 1. Natural risks seem less worrisome than human - made risks. ANS: T 2. The American perception of “It can’t happen to me.” or “It can’t happen here.” changed in 2001. ANS: T 3. The perception of the severity of a risk escalates with time. ANS: F

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    CHEM 2 Chapter 1 Living in a World of Chemistry 4 MATCHING Use the following terms to answer the questions given below. a. basic research b. applied research c. natural science d. social science e. technology 1. What is the term applied to scientific research that is oriented toward an immediate, practical goal? 2. What is the term applied to scientific research that has no immediate, practical goal? 3. What term would be applied to expanding the number of methods to produce marketable medicines based on DNA manipulation? 1. ANS: B 2. ANS: A 3. ANS: E

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Chapter 2 — The Chemical View of Matter MULTIPLE CHOICE 1. Which of the following is not one of the common states of matter? a. solid b. plasma c. liquid d. gas ANS: B 2. Which of the following is one of the classes of pure substances? a. compound b. homogeneous mixture c. solution d. heterogeneous mixture ANS: A 3. Which is not a mixture? a. pure water b. mayonnaise c. strawberry Kool - Aid ® drink d. rock ANS: A 4. Most samples of matter occur in nature as a. elements. b. compounds. c. homogeneous samples. d. mixtures. ANS: D 5. Separating a mixture of iron and sulfur can be done a. by filtration. b. dissolving in water. c. with a magnet. d. by burning. ANS: C 6. Which statement describes a physical property of oxygen? a. Oxygen supports burning of gasoline. b. Oxygen has a density of 0.0014 g/mL. c. Oxygen is required for human metabolism of food. d. Oxygen combines with iron causing the formation of rust. ANS: B 7. Which is a chemical property? a. boiling point b. state

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 2 c. odor d. flammability ANS: D 8. A process is probably a chemical reaction if a. it produces light. b. a solid appears when two solutions are mixed. c. bubbles start to form when two substances are mixed. d. all of these ANS: D 9. Which of the following is not a chemical change? a. burning charcoal b. rusting iron c. melting ice d. baking bread ANS: C 10. Which term describes energy? a. motion b. heat c. light d. all of these ANS: D 11. Alfred Nobel ____________ ? a. discovered dynamite b. proposed the metric system c. developed the STM, scanning tunneling microscope d. discovered kinetic energy ANS: A 12. Which mixture is heterogeneous? a. salt and water b. water and oil c. sweetened hot tea d. Ivory soap bar ANS: B 13. The element whose name is derived from the Latin aurum , meaning shining dawn a. gold. b. aluminum. c. silver. d. chromium. ANS: A

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 3 14. Which of the following elements is a metal? a. Ca, calcium b. Na, sodium c. Hg, mercury d. all of these ANS: D 15. Sublimation is a characteristic physical property of a. chlorine (Cl 2 , liquid). b. oxygen (O 2 , gas). c. bromine (Br 2 , liquid). d. iodine (I 2 , solid). ANS: D 16. What information is not provided by the formula, C 4 H 10 , for butane? a. butane being an organic compound b. the molecular formula c. the relative number of atoms of each kind d. the shape of the molecule ANS: D 17. Which of the following sets, is a list of the symbols for an element and a compound (in that order)? a. Mg, CO b. CO, CO 2 c. CO, Co d. H 2 O 2 , P ANS: A 18. Which of the following sets, is a list of the symbols that could represent the following substances, respectively? lead a compound of equal parts hydrogen and oxygen elemental oxygen a. PB, H 2 O 2 , O b. Pb, HO, O c. Pb, H 2 O 2 , O 2 d. PB, HO, O 2 ANS: C 19. In the balanced equation, 2 Al + 6 HCl → 2 AlCl 3 + 3 H 2 , the sum of the coefficients of the reactants is a. 5. b. 8. c. 13. d. none of these ANS: B

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 4 20. The equation, 2 C(s) + O 2 (g) → 2 CO(g), tells us a. the number of atoms of each kind in reactants and products is the same. b. carbon monoxide (CO) is a product. c. two atoms of carbon undergo reaction. d. all of these ANS: D 21. How does the known number of nonmetals compare to that of metals? a. There are fewer metals. b. There are an equal number of each. c. There are fewer nonmetals. d. This cannot be predicted because not all metals and nonmetals have been discovered. ANS: C 22. What prefix is the largest? a. mega b. centi c. micro d. kilo ANS: A 23. A person weighs 165 lbs. Which of the following would calculate their mass in kilograms if 2.2 lbs = 1 kg? a. 165  2.2 b. 165 ÷ 2.2 c. 2.2 ÷ 165 d. 165 + 2.2 ANS: B 24. The quantity 10 - 9 (one billionth) is designated by the prefix a. pico. b. nano. c. centi. d. mega. ANS: B 25. Which of the following would convert 15 L of gasoline to gallons? (1.06 qt = 1 L ; 4 qts = 1 gal) a. (15) (1.06/1) (1/4) b. (15) (1/1.06) (4/1) c. (15) (1.06/1) (4/1) d. (15) (1/1.06) (1/4) ANS: A

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 5 26. An example of a homogeneous mixture is a. oil in water. b. a salt water solution. c. a suspension. d. a pure substance. ANS: B 27. Which of the following is not a pure substance? a. pure gold b. clean air c. refined sugar d. distilled water ANS: B 28. Which state of matter is composed of charged particles which are dramatically affected by electric and magnetic fields? a. solids b. liquids c. gases d. plasmas ANS: D 29. How many categories of pure substances exist? a. 2 b. 3 c. thousands d. about 100 ANS: A 30. A pure substance which can be decomposed into two or more pure substances is a(n) a. element. b. compound. c. mixture. d. colloid. ANS: B 31. For which of the following is it necessary that there be a definite composition which cannot vary? a. mixture b. solution c. compound d. colloid ANS: C

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 6 32. How many phosphorus atoms are in the formula H 3 PO 4 ? a. 4 b. 3 c. 7 d. 1 ANS: D 33. How many chemical formulas are in this chemical equation? P 4 (s) + 6 F 2 (g) → 4 PF 3 (g) a. 2 b. 3 c. 4 d. 11 ANS: B 34. Which of the following is an SI unit of ? a. pound b. kilogram c. quart d. calorie ANS: B 35. Potential energy is defined as a. heat energy. b. energy associated with motion. c. stored energy. d. the ability to do work. ANS: C 36. Which of the following is a physical change? a. souring of milk b. ripening of fruit c. frying an egg d. melting ANS: D 37. The simplest form of matter is a(n) a. element. b. mixture. c. compound. d. solution. ANS: A

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 7 38. Which of the following is a compound? a. mercury b. blood c. sugar d. air ANS: C 39. How would you separate a mixture of salt, sand, and water? a. by filtration, followed by evaporation b. freezing, followed by melting c. separating with tweezers, followed by evaporation d. by filtration, followed by burning ANS: A 40. Which of the following is a physical property? a. freezing point b. color c. odor d. all of the above ANS: D 41. Which of the following is an example of a chemical change? a. boiling water b. iodine sublimating c. barbecuing a steak d. breaking a piece of glass ANS: C 42. Identify the nonmetal among those listed below. a. Fe b. Na c. S d. Ag ANS: C 43. What is the coefficient in front of iron when the following equation is balanced? Fe + O 2 → Fe 2 O 3 a. 1 b. 2 c. 4 d. 6 ANS: C

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 8 44. How many millimeters are in 100 cm? a. 10 b. 1000 c. 100 d. 1 ANS: B 45. Which of the following has the highest kinetic energy? a. boulder on the top of hill b. water behind a dam c. a ball falling from a 3 story building d. a piece of wood ANS: C 46. What kind of change is depicted in the following image? a. chemical change b. physical change c. both a chemical change and a physical change d. There is no change shown in the image. ANS: A TRUE/FALSE 1. A pure substance which can be decomposed into two or more pure substances is called a mixture. ANS: F 2. 10 mg is larger than 100 ng. ANS: T 3. Glucose has the chemical formula C 6 H 12 O 6 . In one molecule of glucose there are 24 atoms. ANS: T 4. The density of copper is 8.96 g/mL and that of gold is 19.3 g/mL. The ratio of the mass of a 10 mL block of copper to a 10 mL block of gold is 0.464. ANS: T

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 9 5. The most common unit of volume used in chemistry is the millimeter. ANS: F 6. In order to convert a measurement for the element mercury from mass to volume, one would multiply the starting measurement by the following factor. ANS: F COMPLETION 1. The chemical symbol for copper is_________. ANS: Cu 2. Mg is the chemical symbol for ____________________. ANS: magnesium 3. There are ____________mg in exactly 10. g. ANS: 10,000 10000 10 4 4. The SI multiple of 10 – 3 is indicated in a unit with the common prefix _________. ANS: milli 5. 1 Mm = _______m ANS: 10 6 1,000,000 1000000

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    CHEM 2 Chapter 2 The Chemical View of Our World 10 MATCHING Use the pictures below to answer the following questions. a. c. b. d. 1. Which figure above depicts a homogeneous mixture? 2. Which figure above depicts a heterogeneous mixture? 3. Which figure above depicts a compound? 4. Which figure above depicts an element? 1. ANS: C 2. ANS: B 3. ANS: D 4. ANS: A

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Chapter 3 — Atoms and the Periodic Table MULTIPLE CHOICE 1. Which combination of individual and contribution is not correct? a. Antoine Lavoisier - clarified confusion over cause of burning b. John Dalton - proposed atomic theory c. Marie Curie - discovered radium and polonium d. Robert Millikan - discovered the neutron ANS: D 2. John Dalton did his research work in which of the following countries? a. France b. Greece c. Russia d. England ANS: D 3. Which radiation type has no detectable charge? a. alpha b. beta c. gamma d. both alpha and beta ANS: C 4. Which radiation type was shown to be identical to N electron? a. alpha b. beta c. gamma d. None are identical to an electron. ANS: B 5. Rutherford's foil experiment provided evidence for what atomic feature? a. nucleus b. electron c. proton d. neutron ANS: A 6. Which subatomic particle has the incorrect charge indicated? a. proton - positive b. electron - negative c. neutron - neutral d. nucleus - neutral ANS: D

191 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.