Skip to content
Exam Guides

Organic Chemistry 11th Edition Test Bank

Review for your exam confidently with Organic Chemistry 11th Edition Test Bank, a guide designed to cover key topics and test your knowledge.

Preview 16 of 2132 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    Package title: Solomons Test Bank Course Title: Solomons 11e Chapter Number: 1 Question type: Multiple choice 1) Which of the following best describes the origin of carbon atoms? a) The Big Bang b) amino acids found on meteorites c) byproduct of chemical fusion in stars d) gradual decay of radioactive isotopes of nitrogen e) All of these choices. Answer: C Topic: General Section: 1.1 Difficulty Level: Easy 2) Credit for the first synthesis of an organic compound from an inorganic precursor is usually given to ___. a) Berzelius b) Arrhenius c) Kekule d) Wohler d) Lewis Answer: D Topic: General Section: 1.1 Difficulty Level: Easy 3) The greatest degree of ionic character is anticipated for the bond between a) H and C. b) H and Cl. c) C and Cl. d) H and Br. e) Br and Cl. 1

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    Answer: B Topic: Atomic Orbitals, Periodic Trends, Electronegativity Section: 1.3 Difficulty Level: Easy 4) Select the least electronegative element from the list below. a) P b) N c) Mg d) Si e) K Answer: e Topic: Periodic Trends, Electronegativity Section: 1.3 Difficulty Level: Easy 5) Select the most electronegative element from the list below. a) H b) O c) N d) B e) C Answer: B Topic: Periodic Properties, Electronegativity Section: 1.3 Difficulty Level: Easy 6) Which of these substances contain both covalent and ionic bonds? a) NH 4 Cl b) H 2 O 2 c) CH 4 d) HCN e) H 2 S Answer: A 2

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Topic: Bonding Section: 1.3 Difficulty Level: Medium 7) Which type of bonding is present in the compound CH 3 Li? a) Ionic bonding b) Covalent bonding c) Hydrogen bonding d) Ionic and Covalent bonding e) Ionic, Covalent, and Hydrogen bonding Answer: D Topic: Bonding Section 1.3 Difficulty Level: Medium 8) Which of the following is the Lewis structure for CH 3 CH 2 O 2 H? a) H C C H H H O O H H b) H C O H H C O H H c) H C C H H O O H H H d) H C O H H C O H H H e) None of these choices. Answer: A Topic: Lewis Structures Section: 1.4 Difficulty Level: Medium 9) In which of the following does the central atom have 2 pairs of non-bonding electrons? 3

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    a) O 3 b) CO 2 c) CO 3 2− d) NH 4 + e) H 2 S Answer: E Topic: Lewis Structures Section: 1.4 Difficulty Level: Medium 10) Which is NOT a correct Lewis structure? a) N H F H . . . . : b) C H F H H : . . . . c) O H O . . . . H . . . . d) O B O O . . . . : : . . . . H H H e) None of these choices. Answer: A Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.4 Difficulty Level: Medium 11) Which of these is a correct electron-dot representation of the nitrite ion, NO 2 - ? 4

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    IV III II I V : O : N : : O : O : : N : O : : O : : N : : O : O : N : O : : O : : N : O . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . a) I b) II c) III d) IV e) V Answer: A Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.4 Difficulty Level: Medium 12) Which of the following is the Lewis structure for CH 3 CO 2 H? a) H C C H H H O O H H b) c) C H H H C O O H d) H C C H H O O H e) H C O H H C O H Answer: D 5

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Topic: Lewis Structures Section: 1.4 Difficulty Level: Hard 13) Considering Lewis structures, which of these compounds possesses a single unpaired electron? a) N 2 b) N 2 O c) NO d) N 2 O 4 e) O 2 Answer: C Topic: Lewis Structures Section: 1.4 Difficulty Level: Hard 14) Y Z Y . . . . is a generalized structural representation which can be used for all of the following, except: a) H 2 O b) H 2 O c) H 2 S d) BeH 2 e) There is no exception. Answer: D Topic: Lewis Structures Section: 1.4 Difficulty Level: Hard 15) Expansion of the valence shell to accommodate more than eight electrons is possible with ___. a) fluorine b) nitrogen c) carbon d) sulfur e) beryllium 6

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Answer: D Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.2, 1.4 Difficulty Level: Easy 16) What is the formal charge on oxygen in the following structure? H 3 CC O a) +2 b) +1 c) 0 d) -1 e) -2 Answer: B Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 17) What is the formal charge on carbon in the following structure? a) +2 b) +1 c) 0 d) -1 e) -2 Answer: C Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 18) In which structure(s) below does the oxygen have a formal charge of +1? O C H H O H O H H H O H 3 C C 3 CH 3 II III IV I . . . . . . . . : . . H H s 7

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    a) I only b) II only c) I and III d) I and IV e) I, III, and IV Answer: E Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 19) Which structure(s) contain(s) an oxygen that bears a formal charge of +1? O H 3 C CH 3 CH 3 IV O H 3 C H H III O C O II O C H O I O C O O V . . . . . . : : . . . . . . : : : . . . . : : : . . : : a) I and II b) III and IV c) V d) II e) I and V Answer: B Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 20) Which of the following compounds contain a sulfur atom that bears a +1 formal charge? a) H 2 S b) SO 2 c) SF 6 d) MgSO 4 e) H 2 SO 4 Answer: B Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Medium 8

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    21) Which of the following molecules or ions has a nitrogen with a formal charge of -1? a) N H H . . : b) N H H H . . c) N H C 3 H . . H d) N H 3 C C 3 H . . H e) C H 3 C N : Answer: A Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 22) In which structure(s) below does nitrogen have a formal charge of +1? N H 3 C C 3 CH 3 N H 3 C CH 2 H N H 3 C H NH 2 H 3 C IV III II I V N H OH H . . . . . . . . . . . . . . H a) I b) II and IV c) III and V d) I and V e) V Answer: A Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 23) Which of the following is an ion with a negative one charge? a) O H 3 C . . : . . 9

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    b) O N O . . : : . . . . . . c) O N O O . . . . : : : : : . . d) All of these choices. e) None of these choices. Answer: D Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 24) Wha is the formal charge on oxygen in the following structure? t O H 3 C C 3 CH 3 . . H a) +2 b) +1 c) 0 d) -1 e) -2 Answer: B Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 25) Listed below are electron dot formulas for several simple molecules and ions. All valence electrons are shown; however, electrical charges have been omitted deliberately. H H H H H H I II III IV V H : Be : H H : B : H H : N : H H : N : H H : O : H . . . . . . . . . . . . . . . . Which of the structures actually bear(s) a positive charge? a) I b) II 10

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    c) III d) III and V e) IV and V Answer: E Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 26) Listed below are electron dot formulas for several simple molecules and ions. All valence electrons are shown; however, electrical charges have been omitted deliberately. H H H H H H I I II III H : Be : H H : B : H H : N : H H : N : H H : O : H . . . . . . . . . . . . . . . . V V Which of the structures is negatively charged? a) I b) II c) III d) IV e) V Answer: B Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 27) The formal charge on sulfur in sulfuric acid is: S O O O O H H a) 0 b) -1 c) +1 d) -2 e) +2 11

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Answer: A Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Easy 28) In which of these cases does the central atom have a zero formal charge? a) HFH b) O H 3 C C 3 H H c) B F F F F d) N H 3 C C 3 H H H e) C H 3 C C 3 CH 3 CH 3 H Answer: E Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Medium 29) Which compound contains a nitrogen atom with a formal positive charge? H N N N I II III a) I b) II c) III d) More than one of these choices. e) None of these choices. 12

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Answer: D Topic: Lewis Structures, Formal Charges Section: 1.5 Difficulty Level: Medium 30) Which of the following is a set of constitutional isomers? Br Br Br Br IV III II I a) I and II b) II and III c) I, II, and III d) II, III, and IV e) I, III, and IV Answer: E Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 31) CH 3 CH 2 OCH 2 CH 3 and CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 OH are examples of what are now termed: a) Conformational isomers b) Resonance structures c) Functional isomers d) Empirical isomers e) Constitutional isomers Answer: E Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 32) Which of the following structures represent compounds that are constitutional isomers of each other? 13

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    III II I IV a) I and II b) I and III c) I, II, and III d) I, II, III, and IV e) II and III Answer: C Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 33) Which compound is not a constitutional isomer of the others? I III II IV N O O N H N O N O a) I b) II c) III d) IV e) All of these choices are isomers of each other. Answer: D Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 34) Consider the following: CH 3 CH 2 CH=CHCH 2 CH 3 CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 CH=CH 2 I II CH 3 CH=CHCH 2 CH 2 CH 3 CH 2 =CHCH 2 CH 2 CH 2 CH 3 III IV 14

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Which two structures represent the same compound? a) I and II b) II and III c) I and III d) II and IV e) None of these choices. Answer: D Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 35) Which of the following represent a pair of constitutional isomers? a) and b) CH 3 CH=CH 2 and CH 2 =CHCH 3 c) H Br Br H Br Br H H and d) Br Br H H H Br H Br and e) More than one of these choices. Answer: E Topic: Isomerism Section: 1.6 Difficulty Level: Easy 36) Which of the following represent pairs of constitutional isomers? a) OH O O O and b) H CH 3 Br H Br CH 3 H H and 15

2116 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.