Skip to content
Exam Guides

Test Bank For Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry 13th Edition Test Bank

  • Chemistry
  • 513 pages
  • Shared February 2025
  • 77 downloads

Be exam-ready with Test Bank For Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry 13th Edition Test Bank—a must-have collection of test questions and solutions.

Preview 31 of 513 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1 An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, 13e (Timberlake) Chapter 1 Chemistry in Our Lives 1.1 Multiple-Choice Questions 1) Water, H2O, is an example of a(n) ________. A) chemical B) solid C) wave D) electric charge E) element Answer: A Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 2) In this list, which substance can be classified as a chemical? A) salt B) sleep C) cold D) heat E) temperature Answer: A Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 3) One example of a chemical used in toothpaste is ________. A) chlorine B) sulfur C) carbon dioxide D) calcium carbonate E) sugar Answer: D Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2 4) Which of the following is not a chemical? A) salt B) water C) light D) carbon dioxide E) sugar Answer: C Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 5) Sodium fluorophosphate is a chemical used in toothpaste to ________. A) make the paste white B) disinfect the toothbrush C) keep the paste from spoiling D) remove plaque E) strengthen tooth enamel Answer: E Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 6) When a part of the body is injured, substances called ________ are released. A) aspirins B) pain relievers C) nitrogen oxides D) chlorofluorocarbons E) prostaglandins Answer: E Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 7) Titanium dioxide is a chemical used in toothpaste to ________. A) make the paste white B) disinfect the toothbrush C) keep the paste from spoiling D) remove plaque E) strengthen tooth enamel Answer: A Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3 8) Which of the following is a chemical? A) sugar B) heat C) light D) noise E) a wave Answer: A Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 9) You notice that there is more traffic between 8 and 9 in the morning. This would be a(n) ________. A) observation B) hypothesis C) experiment D) theory E) all the above Answer: A Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 10) There is more traffic between 8 and 9 in the morning because most people start work at 9. This would be a(n) ________. A) observation B) hypothesis C) experiment D) theory E) all the above Answer: B Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4 11) One way to enhance your learning in chemistry is to ________. A) study a little every day B) retest every few days C) go to office hours D) study different ideas at the same time E) all the above Answer: E Page Ref: 1.3 Learning Obj.: 1.3 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 12) In order to enhance your learning in chemistry, you should not ________. A) study a little every day B) form a study group C) go to office hours D) retest every few days E) wait until the night before the exam to study Answer: E Page Ref: 1.3 Learning Obj.: 1.3 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 13) In the number 12.345, the 4 is in the ________ place. A) tens B) ones C) tenths D) hundredths E) thousandths Answer: D Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 14) In the number 12.345, the 1 is in the ________ place. A) tens B) ones C) tenths D) hundredths E) thousandths Answer: A Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5 15) In the number 12.345, the 3 is in the ________ place. A) tens B) ones C) tenths D) hundredths E) thousandths Answer: C Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 16) The product of (-4) × (-5) is ________. A) -20 B) +20 C) -1 D) +1 E) 0 Answer: B Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 17) For the equation 4 x (-3)/-2 = ________. A) -6 B) +6 C) -12 D) +12 E) 4 Answer: B Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 18) For the equation 4x + 2 = 10, x equals ________. A) 8 B) 12 C) 3 D) 2 E) -2 Answer: D Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6 19) For the equation 2x +14 = -2, x equals ________. A) 8 B) -8 C) 16 D) -16 E) 6 Answer: B Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 20) For the equation -10 - (-4) = ________. A) 6 B) -6 C) 14 D) -14 E) 4 Answer: B Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 21) 12 is what percent of 36? A) 3% B) 30% C) 33% D) 330% E) 12% Answer: C Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7 22) Use the graph to estimate the solubility of sugar in 100 mL of water at 30 °C. A) 150 g B) 200 g C) 215 g D) 255 g E) 325 g Answer: C Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 23) Write 540 000 in scientific notation. A) 0.54 × 106 B) 54 × 108 C) 5.4 × 10-5 D) 5.4 × 105 E) 5.4 Answer: D Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8 24) Write 0.000 000 33 in scientific notation. A) 3.3 × 107 B) 3.3 × 10-7 C) 3.3 × 10-8 D) 3.3 × 108 E) 3.3 Answer: B Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 25) The measurement 0.000 004 3 m, expressed correctly using scientific notation, is ________. A) 4.3 × m B) 4.3 × m C) 4.3 × m D) 0.43 × m E) 4.3 m Answer: B Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 1.2 Short Answer Questions 1) A substance that consists of one type of matter and always has the same composition and properties is called a ________. Answer: chemical Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 2) Any material used in or produced by a chemical reaction is a ________. Answer: chemical Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 3) An abrasive used in toothpaste is ________. Answer: calcium carbonate Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9 4) The substances released when tissues are injured are ________. Answer: prostaglandins Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 5) The chemical used to make cans and foil is ________. Answer: aluminum Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 6) The first step in the scientific method is to ________. Answer: make observations Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 7) A procedure that tests a hypothesis is a(an) ________. Answer: experiment Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 8) A product of -6/-2 = ________. Answer: 3 Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 9) Evaluate -12 - (-17) = ________. Answer: 5 Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 10) Friday, a store sold 10 blue shirts and 20 white shirts. What percentage of the shirts sold were blue? Give answer to the ones place. Answer: 33% Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry.

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10 11) Solve for x: 3x + 8 = -7 Answer: -5 Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. Express each of the following numbers using scientific notation. 12) 351 000 000 000 Answer: 3.51 × Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 13) 0.000 860 Answer: 8.60 × Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 14) 5 207 000 Answer: 5.207 × Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 15) 0.000 000 050 Answer: 5.0 × Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 1.3 True/False Questions 1) Titanium dioxide in toothpaste is used as a detergent. Answer: FALSE Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 2) Calcium carbonate is used to sweeten toothpaste. Answer: FALSE Page Ref: 1.1 Learning Obj.: 1.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    11 3) Paracelsus was a Greek philosopher. Answer: FALSE Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 4) The first step in the scientific method is to draw a conclusion. Answer: FALSE Page Ref: 1.2 Learning Obj.: 1.2 Global Outcomes: G1 Demonstrate an understanding of the principles of scientific inquiry. 5) Working with a group of students can help you learn chemistry. Answer: TRUE Page Ref: 1.3 Learning Obj.: 1.3 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 6) It is a good idea to wait until the night before an exam to start to study. Answer: FALSE Page Ref: 1.3 Learning Obj.: 1.3 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 7) In the number 123.45, the digit 5 is in the hundreds place. Answer: FALSE Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 8) If a negative number is divided by another negative number, the answer will be a positive number. Answer: TRUE Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 9) 2x + 9 = -3, x = 3 Answer: FALSE Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    12 10) -2 x 6 /-3 = 4 Answer: TRUE Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 11) An animal shelter has 12 dogs and 8 cats. Cats are 40% of the animals. Answer: TRUE Page Ref: 1.4 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 12) 4300 expressed in scientific notation is 4.3 × . Answer: FALSE Page Ref: 1.5 Learning Obj.: 1.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    1 An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry, 13e (Timberlake) Chapter 2 Chemistry and Measurement 2.1 Multiple-Choice Questions 1) The amount of space occupied by a substance is its ________. A) mass B) density C) weight D) length E) volume Answer: E Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 2) Which of the following is the basic unit of volume in the metric system? A) liter B) kilogram C) meter D) centimeter E) gram Answer: A Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 3) Which of the following is a measurement of mass in the metric system? A) milliliter B) centimeter C) kilogram D) Celsius E) meter Answer: C Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    2 4) A value of 25 °C is a measurement of ________. A) length B) volume C) temperature D) mass E) density Answer: C Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 5) A value of 36 mL is a measure of ________. A) density B) mass C) temperature D) volume E) length Answer: D Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 6) A value of 345 mm is a measure of ________. A) density B) mass C) temperature D) volume E) length Answer: E Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 7) The measurement of the gravitational pull on an object is its ________. A) volume B) weight C) mass D) length E) size Answer: B Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry.

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    3 8) Which of the following measurements has three significant figures? A) 0.005 m B) 510 m C) 0.510 m D) 0.051 m E) 5100 m Answer: C Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 9) Which of the following numbers contains the designated correct number of significant figures? A) 0.04300 5 significant figures B) 0.00302 2 significant figures C) 156 000 3 significant figures D) 1.04 2 significant figures E) 3.0650 4 significant figures Answer: C Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 10) The number of significant figures in the measurement of 45.030 mm is ________. A) none B) three C) four D) five E) six Answer: D Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 11) How many significant figures are in the number 0.00208? A) six B) two C) three D) four E) five Answer: C Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    4 12) Which of the following examples illustrates a number that is correctly rounded to three significant figures? A) 4.05438 g to 4.054 g B) 0.03954 g to 0.040 g C) 103.692 g to 103.7 g D) 109 526 g to 109 500 g E) 20.0332 g to 20.0 g Answer: E Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 13) A calculator answer of 423.6059 must be rounded off to three significant figures. What answer is reported? A) 423 B) 424 C) 1.7420 D) 423.6 E) 423.7 Answer: B Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 14) Which of the answers for the following conversions contains the correct number of significant figures? A) 2.543 m × = 100.1942 in. B) 2 L × = 2.12 qt C) 24.95 min × = 0.4158 hr D) 12.0 ft × × = 370 cm E) 24.0 kg × = 11 lb Answer: C Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    5 15) What is the correct answer for the calculation of a volume (in mL) with measured numbers ? A) 0.22 mL B) 0.223 mL C) 57 mL D) 14 mL E) 14.3 mL Answer: A Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 16) When 2610 + 11.7 + 0.22 are added, the answer to the correct number of decimal places is ________. A) 2621.92 B) 2621.9 C) 2621 D) 2620 E) 2600 Answer: D Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 17) What is the answer, with the correct number of decimal places, for this problem? 4.392 g + 102.40 g + 2.51 g = A) 109.302 g B) 109 g C) 109.3 g D) 109.30 g E) 110 g Answer: D Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    6 18) The correct answer for the addition of 7.5 g + 2.26 g + 1.311 g + 2 g is ________. A) 13.071 g B) 13 g C) 13.0 g D) 10 g E) 13.1 g Answer: B Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 19) In which of the following is the metric unit paired with its correct abbreviation? A) microgram / mg B) milliliter / mL C) centimeter / km D) kilogram / cg E) gram / gm Answer: B Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 20) Which of the following is the largest unit? A) millimeter B) micrometer C) meter D) decimeter E) kilometer Answer: E Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 21) What is the metric relationship between grams and micrograms? A) 1 g = 100 μg B) 1 g = 1 000 000 μg C) 1 g = 0.000 001 μg D) 1 g = 1000 μg E) 1 g = 0.001 μg Answer: B Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    7 22) Which of the following is the smallest unit? A) gram B) milligram C) kilogram D) decigram E) microgram Answer: E Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 23) The cubic centimeter (c or cc) has the same volume as a ________. A) cubic inch B) cubic liter C) milliliter D) centimeter E) cubic decimeter Answer: C Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 24) What is the conversion factor for the relationship between millimeters and centimeters? A) 1 mm/1 cm B) 10 mm/1 cm C) 1 cm/1 mm D) 100 mm/1 cm E) 10 cm/1 mm Answer: B Page Ref: 2.5 Learning Obj.: 2.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 25) Which of the following conversion factors is a measured number? A) 10 cm/dm B) 12 in/ft C) 16 oz/lb D) 25 miles/gallon E) 12 eggs/dozen Answer: D Page Ref: 2.5 Learning Obj.: 2.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    8 26) A conversion factor set up correctly to convert 15 inches to centimeters is ________. A) 100 cm/1 m B) 1 inch/2.54 cm C) 1 cm/10 mm D) 2.54 cm/1 inch E) 10 cm/1 inch Answer: D Page Ref: 2.5 Learning Obj.: 2.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 27) 9.31 g is the same mass as ________. A) 931 μg B) 931 kg C) 93.1 cg D) 9310 mg E) 0.0931 dg Answer: D Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 28) According to the United States Food and Drug Administration, the recommended daily requirement of protein is 44 g. This is ________ of protein. A) 1248.5 oz B) 320 000 oz C) 1.6 oz D) 0.0605 oz E) 150 000 oz Answer: C Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 29) 1.00 pint of milk has a volume of how many milliliters? A) 473 mL B) 530. mL C) 1000 mL D) 1890 mL E) 106 mL Answer: A Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    9 30) Which of the following setups would convert centimeters to feet? A) cm × × B) cm × × C) cm × × D) cm × × E) cm × × Answer: C Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 31) How many pounds are in 3.5 kg? A) 7.7 lb B) 1.59 lb C) 0.629 lb D) 1.6 lb E) 7.70 lb Answer: A Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 32) How many liters of soft drink are there in 5.25 qt? A) 4950 L B) 55.7 L C) 4.95 L D) 5.57 L E) 5.0 L Answer: C Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    10 33) 5.21 cm is the same length as ________. A) 0.0521 m B) 52.1 dm C) 5.21 mm D) 0.00521 km E) 5210 m Answer: A Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 34) How many centimeters are there in 57.0 in.? A) 22 cm B) 0.0445 cm C) 145 cm D) 22.4 cm E) 140 cm Answer: C Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 35) What is 6.5 m converted to inches? A) 1700 in B) 1651 in C) 39 in D) 260 in E) 255.9 in Answer: D Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 36) How many kilograms are in 30.4 lb? A) 13.8 kg B) 14 kg C) 67 kg D) 66.88 kg E) 66.9 kg Answer: A Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    11 37) A dose of aspirin of 5.0 mg per kilogram of body weight has been prescribed to reduce the fever of an infant weighing 8.5 pounds. The number of milligrams of aspirin that should be administered is ________. A) 19 mg B) 53 mg C) 1.6 mg D) 5.0 mg E) 0.59 mg Answer: A Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 38) A doctor's order is 0.125 g of ampicillin. The liquid suspension on hand contains 250 mg/5.0 mL. How many milliliters of the suspension are required? A) 0.0025 mL B) 3.0 mL C) 2.5 mL D) 6.3 mL E) 0.0063 mL Answer: C Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 39) Which of the following measurements are not equivalent? A) 25 mg = 0.025 g B) 183 L = 0.183 kL C) 150 ms = 0.150 s D) 84 cm = 8.4 mm E) 24 dL = 2.4 L Answer: D Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 40) If apples are $.67/lb, what is the cost of 2.5 kg of apples? A) $ 0.27 B) $ 0.76 C) $ 1.68 D) $ 2.63 E) $ 3.69 Answer: E Page Ref: 2.6 Learning Obj.: 2.6 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    12 41) Which one of the following substances will float in gasoline, which has a density of 0.74 g/mL? The density of each substance is shown in parentheses. A) table salt (D = 2.16 g/mL) B) balsa wood (D = 0.16 g/mL) C) sugar (D = 1.59 g/mL) D) aluminum (D = 2.70 g/mL) E) mercury (D = 13.6 g/mL) Answer: B Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 42) What is the mass of 2.00 L of an intravenous glucose solution with a density of 1.15 g/mL? A) 0.0230 kg B) 2.30 kg C) 1.15 kg D) 0.0150 kg E) 0.575 kg Answer: B Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 43) Mercury has a specific gravity of 13.6. How many milliliters of mercury have a mass of 0.35 kg? A) 0.0257 mL B) 0.026 mL C) 25.7 mL D) 26 mL E) 4760 mL Answer: D Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 44) What is the density of a substance with a mass of 45.00 g and a volume of 26.4 mL? A) 1.70 g/mL B) 1.7 g/mL C) 0.59 g/mL D) 0.587 g/mL E) 45.0 g/mL Answer: A Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    13 45) What is the mass of 53 mL of ethanol, which has a density of 0.79 g/mL? A) 67.1 g B) 41.9 g C) 42 g D) 67 g E) 53 g Answer: C Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 46) A liquid has a volume of 34.6 mL and a mass of 46.0 g. What is the density of the liquid? A) 1.00 g/mL B) 1.33 g/mL C) 0.752 g/mL D) 1330 g/mL E) 0.663 g/mL Answer: B Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 47) The density of a solution is 1.18 g/mL. Its specific gravity is ________. A) 11.8 B) 0.118 C) 0.847 D) 1.18 E) 1.2 Answer: D Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 48) Diamond has a density of 3.52 g/mL. What is the volume in cubic centimeters of a diamond with a mass of 15.1 g? A) 4.3 B) 4.29 C) 0.233 D) 53 E) 53.2 Answer: B Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    14 49) The ratio of the mass of a substance to its volume is its ________. A) specific gravity B) density C) buoyancy D) weight E) conversion factor Answer: B Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 50) A nugget of gold with a mass of 521 g is added to 50.0 mL of water. The water level rises to a volume of 77.0 mL. What is the density of the gold? A) 10.4 g/mL B) 6.77 g/mL C) 1.00 g/mL D) 0.0518 g/mL E) 19.3 g/mL Answer: E Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 51) A piece of iron with a mass of 119 g is placed in a graduated cylinder, where the water level is to 57 mL. The water level rises to 72 mL. What is the density of the iron? A) 0.13 g/mL B) 1.7 g/mL C) 2.1 g/mL D) 7.9 g/mL E) 24 g/mL Answer: D Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 52) A 50.0 mL urine sample has a mass of 50.7 g. The specific gravity of the urine is ________. A) 1.014 g/mL B) 0.986 g/L C) 1.01 D) 0.986 E) 50.7 Answer: C Page Ref: 2.7 Learning Obj.: 2.7 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    15 2.2 Short Answer Questions Round off each of the following to three significant figures. 1) 504.85 Answer: 505 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 2) 8.3158 Answer: 8.32 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 3) 25 225 Answer: 25 200 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 4) 6.3477 × Answer: 6.35 × Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 5) 399 870 Answer: 4.00 × Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 6) 58.5422 Answer: 58.5 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 7) 0.003 408 8 Answer: 0.00341 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    16 State the number of significant figures in each of the following measurements. 8) 0.705 m Answer: 3 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 9) 680 000 km Answer: 2 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 10) 0.008090 cm Answer: 4 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 11) 28.050 km Answer: 5 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 12) 0.0005 L Answer: 1 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 13) 75.00 m Answer: 4 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 14) 2.043 × mm Answer: 4 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    17 15) 6.1 × mL Answer: 2 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 16) 9.00 × g Answer: 3 Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 17) If there are 14 books on the shelf, 14 is a(n) ________ number. Answer: exact Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 2.3 True/False Questions 1) The basic unit of mass in the metric system is the pound. Answer: FALSE Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 2) The liter is a unit of volume in the metric system. Answer: TRUE Page Ref: 2.1 Learning Obj.: 2.1 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 3) The number 0.0500 has four significant figures. Answer: FALSE Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 4) The number 650 000 has two significant figures. Answer: TRUE Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    18 5) The number 6.00 × has one significant figure. Answer: FALSE Page Ref: 2.2 Learning Obj.: 2.2 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 6) When the measured number 0.0090 is multiplied by the measured number 87.10, the answer has two significant figures. Answer: TRUE Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 7) When the measured number 675 is added to the measured number 87.10, the answer should be rounded to the ones place. Answer: TRUE Page Ref: 2.3 Learning Obj.: 2.3 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 8) A μg is larger than a mg. Answer: FALSE Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 9) There are 1000 μg in a mg. Answer: TRUE Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry. 10) A cubic centimeter is a unit of length. Answer: FALSE Page Ref: 2.4 Learning Obj.: 2.4 Global Outcomes: G7 Demonstrate the ability to make connections between concepts across chemistry. 11) 1 kg equivalent to 1000 mg. Answer: TRUE Page Ref: 2.5 Learning Obj.: 2.5 Global Outcomes: G4 Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in chemistry.

482 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.