Skip to content
Exam Guides

Test Bank for Cities and Urban Life, 7th Edition

  • Sociology
  • 156 pages
  • Shared February 2025
  • 99 downloads

Test Bank for Cities and Urban Life, 7th Edition helps you familiarize yourself with exam formats and key concepts.

Preview 31 of 156 pages

See the first 31 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    1B Chapter 1 Examination Questions Multiple Choice 1. While only 9% of the world’s population lived in cities in 1900, approximately what percent will be city dwellers in 2050 if present trends continue? a. 33% b. 66% c. 88% d. 99% Correct Answer: B 1.1: Recognize how most people are captivated by cities Topic/Concept: Why Study the City? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 2. Although the human species has existed on Earth for at least 200,000 years, cities began to appear how many years ago? a. 50,000 b. 25,000 c. 10,000 d. 5,000 Correct Answer: C 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 3. What city did Richard Henry Dana allude to in his classic Two Years Before the Mast ? a. New York b. Pittsburgh c. Boston d. San Francisco Correct Answer: D 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development 1.3b: Evaluate the characteristics of the urban way of life Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 4. Early sociologists were pessimistic about the study of cities because city life was

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    2B considered dangerous. More contemporary studies have shown this to be based on a. economic conditions. b. political unrest. c. false evidence. d. hard science. Correct Answer: C 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 5. When did early sociologists begin to turn their attentions to cities? a. The late 17 th century b. The mid-18 th century c. The late 19 th century d. The mid-20 th century Correct Answer: C LO#/text:1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept:The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 6. Early scholars of urbanization portrayed the city as a. a place of unlimited opportunity. b. a dangerous place where community and family were threatened. c. a place where both opportunity and danger coexisted. d. the main cause of industrialization. Correct Answer: B 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 7. The area of study in which urbanists try to understand why cities are located in particular places is called a. urban geography. b. urban ecology. c. social psychology. d. social demography. Correct Answer: A

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    3B 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 8. The area of study in which urbanists try to understand why people disperse within cities the way they do is called a. urban geography. b. urban ecology. c. social psychology. d. social demography. Correct Answer: B 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 9. The “anatomy” of modern North American cities has been characterized by declining population growth.Which of the following regions best illustrate this phenomenon? a. Sunbelt region b. Midwest c. New England d. Northwest Correct Answer: A 1.5: Enumerate the population percentage change of the 30 largest U.S. Cities Topic/Concept: The Anatomy of Modern North American Cities Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 10. Demographers suggest that the growth of exurban regions far beyond the urbancoreresults from a. the desire of many people to live a simpler life. b. a disdain for suburban life. c. a breakdown of the traditional family unit. d. the exodus of business and industry from central cities. Correct Answer: D 1.5: Enumerate the population percentage change of the 30 largest U.S. Cities Topic/Concept: The Anatomy of Modern North American Cities Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    4B 11. According to Macionis and Parrillo, the most important consequence of decliningpopulation growth in central cities for the people who remain is a. less opportunity to build a sense of community. b. less choice in consumption as a result of industry flight. c. more free space. d. less federal funding and political representation. Correct Answer: D 1.5: Enumerate the population percentage change of the 30 largest U.S. Cities Topic/Concept: 1.5: The Anatomy of Modern North American Cities Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 12. Through emerging social structures, urban living is shaped by a. transportation and public utilities. b. wealth and power disparities. c. individual choice and freedom. d. racial and ethnic identities. Correct Answer: B 1.3b: Evaluate the characteristics of the urban way of life Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Difficult Skill Level: Analyze It 13. Cities are growing the fastest in the developing world. What is one negative consequence of this? a. Urbanization is becoming less effective. b. Poverty and disease from urbanization c. Capitalism’s growth within urbanization d. Urbanization has increased access to health care. Correct Answer: A 1.6: Explain how the urban situation is desperate in most cities of the developing world Topic/Concept: The City in Global Perspective Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 14. Quality of urban life is indicated, in part, by a. lack of material wealth. b. degree of safety and security. c. presence of cultural capital. d. access to leisure activities.

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    5B Correct Answer: B 1.7: Express the role played by cities in the progress of human civilization Topic/Concept: The Quality of City Life Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know True/False 15. Cities are inextricably connected to the larger societies of which they are a part, and have been the economic, political, and artistic core of various civilizations. Correct Answer: T 1.1: Recognize how most people are captivated by cities Topic/Concept: Why Study the City? Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 16. Cities have been the dominant type of human settlement since 2000 B.C.E. Correct Answer: F 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 17. San Francisco, once known as Yerba Buena (“good herbs”), has always been an easygoing city. Correct Answer: F 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 18. The Industrial Revolution was seen by the first urban sociologists as an important factor influencing the character of urban life, and contributed to their relatively pessimistic evaluation of cities. Today, however, cities are viewed more neutrally. Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    6B 19. Reactions to cities are highly personal and based in various social psychological perspectives. Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 20. Aristotle suggested people come to the city for security and remain to pursue “the good life.” Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 21. Invasion and succession is a well-documented ecological process by which whole sections of a city change. Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 22. While the study of the economics of land use within cities was dominated until the 1960s by an ecological model emphasizing internal competition among residents, many urbanists today embrace the critical urban theory perspective, which highlights the influence of external political forces. Correct Answer: T 1.2: Examine the four criteria for defining an urban area Topic/Concept: Deciding What Is “Urban” Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 23. The economic function of medieval cities is greater than that of contemporary cities. Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    7B 24. All advocates of the critical urban theory perspective are Marxists. Correct Answer: F 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 25. The relatively recent decline in urban population growth is primarily a result of an aging population desiring more comfortable living arrangements and business and industry flight from central cities. Correct Answer: T 1.5: Enumerate the population percentage change of the 30 largest U.S. Cities Topic/Concept: The Anatomy of Modern North American Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 26. Los Angeles is the largest city in the United States. Correct Answer: T 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 27. About 30 cities in the United States have more than 1 million residents. Correct Answer: F 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 28. An important aspect of a city’s social structure is the racial, ethnic, and gender character of its economic and political disparity. Correct Answer: T 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 29. Because cities concentrate everything human into a relatively small space, they intensify

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    8B the effects of class, ethnicity, gender, and race. Correct Answer: T 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 30. The world’s cities are growing by approximately 360,000 people each year. Correct Answer: T 1.2: Examine the four criteria for defining an urban area Topic/Concept: Deciding What Is “Urban” Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 31. While Latin America, Africa, and the Middle East are experiencing higher levels of urbanization, North America, Europe, the former Soviet Union, and Asia are experiencing much lower rates. Correct Answer: F 1.3a: Investigate the factors that lead to urban growth and development Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 32. Although people come to the city hoping to find “the good life,” many do not find it. Correct Answer: T 1.7: Express the role played by cities in the progress of human civilization Topic/Concept: The Quality of City Life Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 33. Strong, community-oriented neighborhoods have weakened in recent decades, and some areas have disappeared altogether. Correct Answer: T 1.7: Express the role played by cities in the progress of human civilization Topic/Concept: The Quality of City Life Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 34. A focus on the potential material benefits of city life alone is justified given that the

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    9B majority of people residing in cities experience safety, security, and community. Correct Answer: F 1.7: Express the role played by cities in the progress of human civilization Topic/Concept: The Quality of City Life Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts Essay/Discussion 35. Explain why historical and comparative analyses are necessary for understanding cities and contemporary existence. 1.1: Recognize how most people are captivated by cities Topic/Concept: Why Study the City? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 36. According to anthropological and historical accounts, it took approximately 10,000 years for the dominant type of human settlement to change from nomadic to village to urban. Since the mid-18 th century, however, urbanization has increased much more rapidly. What explanations are currently offered for this phenomenon? 1.2: Examine the four criteria for defining an urban area Topic/Concept: Deciding What Is “Urban” Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 37. What are the four main analytical fields within contemporary urban sociology, and what does each contribute to our understanding of urban life? 1.2: Examine the four criteria for defining an urban area Topic/Concept: Deciding What Is “Urban” Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 38. What role, if any, does emergent United States capitalism play in the shaping of the study of urban sociology? 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 39. Explain the primary analytical difference between the older urban ecology and the newer

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10B urban political economy model. 1.4: Describe the ecological process of invasion–succession as seen in emerging cities Topic/Concept: The Complexity of the City: Various Perspectives Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 40. Why do the authors of the text suggest we must not simply analyze statistics, but must also “go and make our visit” to the city if we are to fully comprehend urban life? Do you agree or disagree with their argument? 1.1: Recognize how most people are captivated by cities Topic/Concept: Why Study the City? Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 41. Explain the two main reasons given by demographers for the recent slowing of central city urban growth and the quickening of exurban growth. 1.5: Enumerate the population percentage change of the 30 largest U.S. Cities Topic/Concept: The Anatomy of Modern North American Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 42. What is meant by social structure, and why is it an important analytical consideration for some urbanists? 1.3b: Evaluate the characteristics of the urban way of life Topic/Concept: The Urban Transformation Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    12B Chapter 2 Examination Questions Multiple Choice 1. The oldest city known to archeologists emerged in human history a. 50,000 years ago. b. 10,000 years ago. c. in 3500 B.C.E. d. in 350 B.C.E. Correct Answer: B 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 2. In 2010, the percentage of the world’s population living in cities was a. 19%. b. 33%. c. 47%. d. 52%. Correct Answer: D 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 3. According to archeologists, populations began to settle in fertile places a. because of increased population density. b. because of slavery. c. during the 5 th century B.C.E. d. in Europe first. Correct Answer: A 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 4. The early settlements were characterized by a. a relatively complex division of labor. b. a relatively egalitarian division of tasks. c. a population of hunters and gatherers. d. a lack of political structure.

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    13B Correct Answer: A 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 5. The oldest city, which showed imposing fortifications including a surrounding wall and tower, was a. Rome. b. Jericho. c. Athens. d. Budapest. Correct Answer: B 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 6. Cities that controlled the neighboring regions and villages are called a. city-states. b. Meso-states. c. middle-states. d. political-states. Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 7. The study of early urban settlements reveals a. continuous development over the millennia. b. a continuity in developmental patterns. c. that cities do not grow in population over time. d. that cities will grow without financial security. Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    14B 8. Mesopotamia was characterized by a. theocratic political regimes. b. political stability. c. a diversity of cultures. d. matriarchal rule. Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 9. The archeological record of Egyptian cities is less detailed due to a. earthquakes. b. building materials. c. wars. d. fires. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 10. Egyptian cities were symbols of a. simplicity. b. democracy. c. the pharaohs’ power. d. military wealth. Correct Answer: C 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 11. A gridiron street layout with a well-established city sanitation system are characteristics of a. Mesopotamia. b. Jericho. c. Liangzhu. d. Moenjo-Daro. Correct Answer: D 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    15B Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 12. The pattern of Chinese cities a. is very similar to that of Egyptian cities. b. is more diffused than in other areas. c. reveals the concentration of priests, rulers, craftpeople and traders within the city walls. d. All of the above. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 13. In Mesoamerica, a. cities were farming centers. b. only few people resided permanently in the cities at the beginning. c. cities were political rather than religious centers. d. cities never supported populations larger than 20,000. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 14. This country’s cities were characterized by the number of commercial ties across Southern Europe, a level of egalitarianism, and destructive war. a. Italy b. China c. America d. Greece Correct Answer: D 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 15. The Roman civilization was a. based on Christianity. b. based on the expression of militaristic power.

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    16B c. based on principles of moderation. d. based on the democratic principle of human participation. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 16. Following the collapse of the Roman Empire, cities in Europe a. experienced new, rapid growth. b. became smaller or disappeared. c. grew steadily. d. began to trade more regularly. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 17. The revival of cities during the 11 th century is explained by a. the Crusades. b. the emergence of a ruling government. c. the decrease in trade and specialization. d. the growth of military. Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 18. Renaissance humanists saw cities as a. ideal places for human development. b. dangerous and unhealthy. c. necessary but problematic. d. centers of religious life. Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know

  17. Page 17
    Read page 17 as text

    17B 19. Medieval cities, circa 1350, include all but which one of the following? a. Gridiron streets b. Defensive walls c. The fortress of the local lord d. A market plaza Correct Answer: A 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 20. The Black Plague a. began in 1253. b. killed at least one-fourth of the European population. c. had a more devastating effect in rural areas. d. lasted less than a year. Correct Answer: B 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 21. A demographic transition refers to a. the fact that women began to have more children. b. the fact that families became smaller. c. the fact that birth rates remained high while death rates decreased dramatically. d. a rapid decline in birth rates combined with urban migration. Correct Answer: C 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 22. London emerged as a. a Greek city-state. b. a Roman outpost. c. the political center of Great Britain. d. a shipbuilding center. Correct Answer: B 2.3: Review the genesis of the modern city where commerce replaced agriculture as the primary mode of making a living

  18. Page 18
    Read page 18 as text

    18B Topic/Concept: The Rise of Modern Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 23. London became a world city during the 16 th century because of all but which of the following? a. The discovery of the Americas b. Its efficient sailing fleet c. Its wool production d. Its infrastructure Correct Answer: D 2.3: Review the genesis of the modern city where commerce replaced agriculture as the primary mode of making a living Topic/Concept: The Rise of Modern Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts True/False 24. Cities have always been a part of human history. Correct Answer: F 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 25. The emergence of the first cities occurred some 10,000 years ago. Correct Answer: T 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 26. The first permanent settlements promoted specialization of tasks. Correct Answer: T 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  19. Page 19
    Read page 19 as text

    19B 27. The beginning of city life took hold around 7,000 B.C.E. Correct Answer: F 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 28. The first city-states emerged in Mesopotamia. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 29. In Catal Hüyük, house entrances were on the roof to protect the household from floods and wild animals. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 30. In Mesopotamia, all early cities were ruled by a military ruler. Correct Answer: F 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 31. The Egyptians encircled their cities with high protective walls. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 32. Egyptian cities are characterized by social inequality. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires

  20. Page 20
    Read page 20 as text

    20B Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 33. Tensions between pharaohs divided Egypt into many independent areas. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 34. Cities in the Indus region did not have a single leader in comparison to other Egyptian cities. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 35. Moenjo-Daro was built in a gridiron pattern. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 36. Central American cities emerged as ceremonial centers. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 37. Both Roman and Greek cities magnified military power at the expense of their other citizens. Correct Answer: F 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  21. Page 21
    Read page 21 as text

    21B 38. At its height, the Roman Empire included almost half of the world’s population. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 39. During the Middle Ages, many people gathered to cities to seek protection from barbarians. Correct Answer: F 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 40. The Church was a central component of social life during medieval times. Correct Answer: T 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 41. The Renaissance movement first emerged in Italian city-states such as Florence, Venice, Palermo, and Milan. Correct Answer: T 2.3: Review the genesis of the modern city where commerce replaced agriculture as the primary mode of making a living Topic/Concept: The Rise of Modern Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 42. In the pre-industrial era, life expectancy was typically under 40 years. Correct Answer: T 2.3: Review the genesis of the modern city where commerce replaced agriculture as the primary mode of making a living Topic/Concept: The Rise of Modern Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  22. Page 22
    Read page 22 as text

    22B 43. The spread of activities to British colonies decreased the economic importance of London. Correct Answer: F 2.3: Review the genesis of the modern city where commerce replaced agriculture as the primary mode of making a living Topic/Concept: The Rise of Modern Cities Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts Essay/Discussion 44. What are some combining factors that facilitate the growth of cities over time? Think about the physical, social, economic, political, and other possible factors. 2.1: Examine the cosmic calendar to better understand the urban evolution Topic/Concept: Urban Origins Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply What You Know 45. Consider life in contemporary society. How is modern city life different that historical life? How are they the same? 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 46. Using an early city from the text as an example, discuss the validity of conceptualizing history as “progress.” 2.2: Recall some of the early city-states and the urban empires Topic/Concept: City-States and Urban Empires Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  23. Page 23
    Read page 23 as text

    23B Chapter 3 Examination Questions Multiple Choice 1. The cities of North America have an urban history that spans __________ centuries. a. 21 b. 11 c. 5 d. 4 Correct Answer: c 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 2. The first European settlements in North America were founded in the early __________ century. a. 17th b. 18th c. 19th d. 20th Correct Answer: a 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 3. The early cities in the United States were characterized by having a small size as well as a. modern amenities. b. a Roman appearance. c. a lack of regular street patterns. d. infrastructure issues. Correct Answer: c 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts

  24. Page 24
    Read page 24 as text

    24B 4. By the late 1760s, the 13 American colonies had at least __________ major cities. a. 3 b. 6 c. 9 d. 12 Correct Answer: d 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 5. The American Revolution a. was mostly a rural revolution. b. was a city-instigated war. c. ended slavery in the United States. d. had no clear economic implications. Correct Answer: b 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 6. At the beginning of the Revolutionary War, a. urban settlements were demolished throughout the West. b. urban settlements were concentrated on the East Coast. c. there were few connections from the new territories to the Atlantic. d. there were few new Atlantic cities with ties to the West. Correct Answer: b 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 7. The growth of Baltimore was promoted by the: a. Erie Canal. b. International Road. c. large shipbuilding industry. d. growing farming community. Correct Answer: d 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities

  25. Page 25
    Read page 25 as text

    25B Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 8. The urban growth of the early 19 th century was primarily due to a. massive migration from the South. b. the expansion of trade networks. c. political intervention. d. public investment. Correct Answer: b 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 9. The original United States settlers a. came to the United States to reproduce European cities. b. saw cities as corrupting the good life. c. had great faith in the potential of cities for creating a better life. d. prefer the urban to the rural lifestyle. Correct Answer: b 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 10. The North’s victory in the Civil War announced a. a return to a more rural lifestyle. b. the dominance of Jefferson’s ideas about cities. c. an explosion of urban industrial growth. d. the dominance of early settlers. Correct Answer: b 3.2: Analyze the growth trajectories of some of the major North American cities Topic/Concept: Growth and Expansion: 1800-1870 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 11. The technological advances that promoted the growth of the “great metropolis” include all EXCEPT which of the following? a. the use of iron and steel in construction b. the elevator

  26. Page 26
    Read page 26 as text

    26B c. electric street trolleys d. the telephone Correct Answer: d 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 12. Between 1870 and 1920, cities grew a. mostly upwards. b. mostly outwards. c. both upwards and outwards. d. at a slower rate than during the previous 50 years. Correct Answer: c 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 13. Which demographic trends contributed to the increase in urban population? a. depopulation of rural area b. lower fertility rates in cities c. immigration from abroad d. migration from states Correct Answer: c 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 14. Between 1870 and 1920, the number of immigrants who arrived in the United States totaled a. 5 million. b. 15 million. c. 20 million. d. 30 million.

  27. Page 27
    Read page 27 as text

    27B Correct Answer: c 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 15. Politically speaking, the era of the “great metropolis” corresponds to a. increasing pressures on city officials to represent people’s interests. b. a curbing of corruption. c. a large increase in federal funding allocated to cities. d. a period of great tolerance towards immigrants. Correct Answer: a 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 16. By the end of the 1920s, which U.S. urban areas had the largest concentrated Black populations in the world? a. Chicago’s South Side b. Philadelphia’s Central District c. New York’s Queens d. Detroit’s Motown Borough Correct Answer: a 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 17. The industrialization of the city during the late 1800s a. benefited the great majority of the population. b. improved infrastructure. c. increased the profits of property owners. d. improved health conditions. Correct Answer: c 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950

  28. Page 28
    Read page 28 as text

    28B Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 18. During the early 1900s, the word tenement had come to symbolize a. an airless, congested slum dwelling. b. an exurbanized, underdeveloped area. c. a form of suburban development. d. empty houses in rural communities. Correct Answer: a 3.3: Recount the two historical events that led to the urbanization of the North American cities Topic/Concept: The Era of the Great Metropolis: 1870-1950 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 19. The period since 1950 has been characterized by a. an lowered number of people converging to the central city. b. people moving to areas surrounding the city itself. c. a decentralization of production. d. an adjustment toward internationalization. Correct Answer: c 3.4: Recognize the three main trends that characterize today's North American cities Topic/Concept: Today’s North American Cities Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 20. A “megalopolis” a. is a concept created by the Census Bureau. b. is a city and its surrounding areas. c. is a continuous urban region created by the sprawling of many independent cities. d. is reflected in the concept of SMSA (Standard Metropolitan Statistical Area). Correct Answer: c 3.5: Evaluate the development of the megalopolis Topic/Concept: The Evolution of Megaregions Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 21. The BosWash megalopolis remains a prominent urban region in the United States because a. it holds 20% of the nation’s wealth. b. it has low energy costs.

  29. Page 29
    Read page 29 as text

    29B c. it is home to twenty percent of Americans. d. it has a low population growth. Correct Answer: a 3.5: Evaluate the development of the megalopolis Topic/Concept: The Evolution of Megaregions Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 22. Problems in the Sunbelt cities include a. low energy costs. b. costly infrastructure systems. c. water systems failing. d. high crime rates. Correct Answer: d 3.5: Evaluate the development of the megalopolis Topic/Concept: The Evolution of Megaregions Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 23. Edward Banfield argues that a. cities are doomed to disappear. b. cities have too many economic advantages to experience declines for long periods. c. government intervention is necessary to promote urban revitalization. d. people and businesses will continue to move out of central cities. Correct Answer: b 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 24. The current revitalization of cities is due primarily to the desire of young professionals to live in an urban setting. Another factor is a. a reduction in office buildings. b. the stability of cities. c. growing white-collar businesses. d. growing environmental awareness. Correct Answer: c 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s

  30. Page 30
    Read page 30 as text

    30B Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Moderate Skill Level: Apply what you know 25. The postindustrial era is characterized by a. equally distributed urban growth. b. dual labor markets in cities. c. an increase in the jobs available for poor central city residents. d. lower rents in gentrified neighborhoods. Correct Answer: b 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 26. By 1800, the population of New York a. was about 60,000. b. almost reached 200,000. c. was still below 25,000. d. had grown to 100,000. Correct Answer: a 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 27. New York’s famous skyscrapers, the Chrysler and Empire State Buildings, and Rockefeller Center opened a. at the turn of the century. b. in the mid-1800s. c. around 1930. d. just before World War I. Correct Answer: c 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts

  31. Page 31
    Read page 31 as text

    31B 28. In 2013, tourism in New York City soared to a record-breaking __________ million visitors. a. 17.6 b. 20.3 c. 37.5 d. 54.3 Correct Answer: d 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts 29. Business Improvement Districts a. have had very limited success in improving life conditions in New York. b. are government institutions formed by federal committees. c. provide services typically provided by city governments. d. are set up to make city life more difficult. Correct Answer: c 3.6: Review the seemingly irreversible path to self-destruction of most North American cities in the 1960s Topic/Concept: The Postindustrial City Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the concepts True/False 30. Until the 18 th century, no city in North America had more than 10,000 inhabitants. Correct Answer: T 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800 Difficulty Level: Easy Skill Level: Understand the Concepts 31. From its inception, the city of Boston was built with hard-surfaced streets. Correct Answer: F 3.1: Evaluate housing patterns, commercial activity, and revolutionary ideas that originated in colonial cities Topic/Concept: The Colonial Era: 1600-1800

125 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.