Skip to content
Exam Guides

A Guide to Crisis Intervention 5th Edition Test Bank

Prepare more efficiently with A Guide to Crisis Intervention 5th Edition Test Bank, a study guide designed for quick revision and exam mastery.

Preview 16 of 82 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    CHAPTER 1: WHAT IS A CRISIS AND CRISIS INTERVENTION? Multiple Choice 1. Ego strength refers to: A. how proud and self - centered the person is . B. the amount of energy available to overcome post - traumatic stress disorder . C. the ability to understand the world realistically and act upon it to get one’s needs met . D. all of the above . E. none of the above . ANS: C 2. The outcome of a perso n’s crisis is determined by his or her: A. material resources . B. personal resources . C. social resources . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D 3. The cognitive key refers to: A. the precipitating event . B. the coping strategies . C. the meaning given to the precipitating event . D. both A and B. E. none of the above . ANS: C 4. Which of the following is NOT an example of effective coping behavior according to Caplan ? A. A ctively exploring reality issues B. L earning to stifle emotions and contain them C. A ctively invoking help from others D. A ll of the above E. N one of the above ANS: B

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    5. An example of effective coping behavior is: A. learning to accept that oneself cannot be trusted in crisis situations . B. learning to master the problem as it comes to you as a whole . C. mastering feelings where possible . D. none of the above . ANS: C 6. The curvilinear model of anxiety proposes: A. anxiety is always negative and serves no purpose . B. anxiety may be used to increase motivation . C. anxiety should be avoided at all costs . D. none of the above . ANS: B 7. Which best describes the trilogy definition of a crisis? A. A person experiences stress, suffers a nervous breakdown, and requires hospitalization B. A precipitating even occurs, subjective distress is experienced, coping fails C. A n abnormal state which is caused by personality disorders, psychosis or organicity D. Both A and B E. N one of the above ANS: B 8. A crisis can be an opportunity because: A. the person can grow from the challenge of dealing with the precipitating event . B. the person can seek financial opportunity by winning malpractice lawsuits or workman’s compensation . C. the person may learn to use ego defense mechanism . D. all of the above . E. none of the above . ANS: A 9. A person in crisis may be in danger of: A. becoming psychotic . B. committing suicide . C. coming through the crisis at a lower level of functioning . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    10. Which of the following might determine how well someone manages a crisis? A. M aterial resources B. P ersonal resources C. S ocial resources D. A ll of the above ANS: D 11. Caplan believed that all of the following are characteristics of effective coping behavior EXCEPT : A. actively exploring reality issues . B. trusting in oneself . C. freely expressing feelings . D. none of the above . ANS: D 12. The c risis - p rone person usually: A. has access to their ego to deal with stress . B. has depleted their ego strength and operates defensively . C. engages in problem solving behaviors under stress . D. all of the above . ANS: B 13. Eric Lindemann studied : A. the reactions of Vietnam veterans . B. the reactions of the relatives of victims in the Coconut Grove fire . C. the reactions of the Iraqi Veterans of 2003 . D. the reactions of sexually - a bused children . ANS: B 14. The concept of finite psychic energy comes from which theory? A. Darwin’s B. Psychoanalytic C. Existential D. Humanistic E. None of the above ANS: B

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    15. The empowerment model of crisis intervention where responsibility and choice are emphasized probably best represents which approach? A. Existential B. Humanistic C. Behavioral D. None of the above ANS: A 16. The idea of growth and optimism come s from which theory? A. Behaviorism B. Psychoanalytic C. Cognitive D. None of the above ANS: D 17. Carl Rogers and his person - centered counseling approach has contributed much in the way of: A. empathy skills . B. reflective skills . C. genuineness skills . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D 18. Which theoretical approach is particularly useful in dealing with developmental and cultural crises? A. P sychoanalysis B. Darwinism C. Family systems theory D. All of the above E. None of the above ANS: C 19. When would a “runaway” exist in a family? A. When a child turns 17 B. When the family cannot bring a crisis situation back into a homeostatic pattern C. When the calibration of a family system is set by a therapist D. All of the above ANS: B

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    20. Suicide prevention became widespread in the: A. 1800s . B. 1960s . C. 1990s . D. 1980s . ANS: B 21. The cognitive - behavioral theories have contributed which of the following to crisis intervention? A. I nterpretive techniques B. T he problem solving model C. T he exploratory model D. A ll of the above E. N one of the above ANS: B 22. Critical i ncident d ebriefing: A. h as been used to deal with community disasters . B. d oes not use the coping strategies involved in crisis intervention . C. h as been used to replace crisis intervention. D. a ll of the above . ANS: A True/False 1 . Crises are abnormal and need long term therapy to overcome them. ANS: F 2 . The goal of crisis intervention is to change the precipitating event. ANS: F 3 . If left untreated, crisis states will u sually last about one year. ANS: F 4 . Everyone who experiences a stressor in life will succumb to a crisis state. F ANS: F

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    5 . It is possible to grow after effect ive resolution of a crisis. ANS: T 6 . Caplan’s list of effective coping people includes the ability t o invoke help from others. ANS: T 7 . Ego strength refers to one’s capacity to deal with the demands of rea lity. ANS: T 8 . Cognitive elements are of great importance in crisis work. ANS: T 9 . The major goal of crisis intervention is to increase the client’s functioning. ANS: T 10 . Situational crises often have an emergency quality to them. ANS: T 11 . Crisis intervention has its beginnings during the time of Freud. ANS: F 12 . The original population with which Lindemann developed his crisis intervention model was WWII veterans. ANS: F 13 . HMOs have just about dissolved the crisis intervention model. ANS: F 14 . Paraprofessionals are not qualified to conduct crisis intervention sessions. ANS: F 15 . Crisis intervention is popular with HMO’s and managed care. ANS: T

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Short Answer/Essay 1. Discuss the “tril ogy” definition of a “crisis.” 2. Describe how a crisis can be both an opportunity and a danger. 3. How does someone become “crisis prone?” 4. What are three determining factors related to how someone will deal with a potential crisis? 5. What are Caplan’s seven characteristics of effective coping people? 6. What is meant by anxiety being curvilinear in nature? 7. When might medication be useful for someone in crisis? 8. How is stress different from a crisis ? 9. Discuss the history of crisis intervention from the 1940s to the 21st century. 10. What contributions have the following made to the field of crisis intervention? A. Psychoanalytic approach B. Humanistic approaches C. Existential approaches D. Cognitive - behavioral approaches E. Family systems models 11. How did the introduction of psychotropic medication and the deinstitutionalization of the mentally ill influence current crisis intervention and the provision of mental health services?

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    CHAPTER 1: WHAT IS A CRISIS AND CRISIS INTERVENTION? Multiple Choice 1. Ego strength refers to: A. how proud and self - centered the person is . B. the amount of energy available to overcome post - traumatic stress disorder . C. the ability to understand the world realistically and act upon it to get one’s needs met . D. all of the above . E. none of the above . ANS: C 2. The outcome of a perso n’s crisis is determined by his or her: A. material resources . B. personal resources . C. social resources . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D 3. The cognitive key refers to: A. the precipitating event . B. the coping strategies . C. the meaning given to the precipitating event . D. both A and B. E. none of the above . ANS: C 4. Which of the following is NOT an example of effective coping behavior according to Caplan ? A. A ctively exploring reality issues B. L earning to stifle emotions and contain them C. A ctively invoking help from others D. A ll of the above E. N one of the above ANS: B

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    5. An example of effective coping behavior is: A. learning to accept that oneself cannot be trusted in crisis situations . B. learning to master the problem as it comes to you as a whole . C. mastering feelings where possible . D. none of the above . ANS: C 6. The curvilinear model of anxiety proposes: A. anxiety is always negative and serves no purpose . B. anxiety may be used to increase motivation . C. anxiety should be avoided at all costs . D. none of the above . ANS: B 7. Which best describes the trilogy definition of a crisis? A. A person experiences stress, suffers a nervous breakdown, and requires hospitalization B. A precipitating even occurs, subjective distress is experienced, coping fails C. A n abnormal state which is caused by personality disorders, psychosis or organicity D. Both A and B E. N one of the above ANS: B 8. A crisis can be an opportunity because: A. the person can grow from the challenge of dealing with the precipitating event . B. the person can seek financial opportunity by winning malpractice lawsuits or workman’s compensation . C. the person may learn to use ego defense mechanism . D. all of the above . E. none of the above . ANS: A 9. A person in crisis may be in danger of: A. becoming psychotic . B. committing suicide . C. coming through the crisis at a lower level of functioning . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    10. Which of the following might determine how well someone manages a crisis? A. M aterial resources B. P ersonal resources C. S ocial resources D. A ll of the above ANS: D 11. Caplan believed that all of the following are characteristics of effective coping behavior EXCEPT : A. actively exploring reality issues . B. trusting in oneself . C. freely expressing feelings . D. none of the above . ANS: D 12. The c risis - p rone person usually: A. has access to their ego to deal with stress . B. has depleted their ego strength and operates defensively . C. engages in problem solving behaviors under stress . D. all of the above . ANS: B 13. Eric Lindemann studied : A. the reactions of Vietnam veterans . B. the reactions of the relatives of victims in the Coconut Grove fire . C. the reactions of the Iraqi Veterans of 2003 . D. the reactions of sexually - a bused children . ANS: B 14. The concept of finite psychic energy comes from which theory? A. Darwin’s B. Psychoanalytic C. Existential D. Humanistic E. None of the above ANS: B

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    15. The empowerment model of crisis intervention where responsibility and choice are emphasized probably best represents which approach? A. Existential B. Humanistic C. Behavioral D. None of the above ANS: A 16. The idea of growth and optimism come s from which theory? A. Behaviorism B. Psychoanalytic C. Cognitive D. None of the above ANS: D 17. Carl Rogers and his person - centered counseling approach has contributed much in the way of: A. empathy skills . B. reflective skills . C. genuineness skills . D. all of the above . E. none of the above . ANS: D 18. Which theoretical approach is particularly useful in dealing with developmental and cultural crises? A. P sychoanalysis B. Darwinism C. Family systems theory D. All of the above E. None of the above ANS: C 19. When would a “runaway” exist in a family? A. When a child turns 17 B. When the family cannot bring a crisis situation back into a homeostatic pattern C. When the calibration of a family system is set by a therapist D. All of the above ANS: B

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    20. Suicide prevention became widespread in the: A. 1800s . B. 1960s . C. 1990s . D. 1980s . ANS: B 21. The cognitive - behavioral theories have contributed which of the following to crisis intervention? A. I nterpretive techniques B. T he problem solving model C. T he exploratory model D. A ll of the above E. N one of the above ANS: B 22. Critical i ncident d ebriefing: A. h as been used to deal with community disasters . B. d oes not use the coping strategies involved in crisis intervention . C. h as been used to replace crisis intervention. D. a ll of the above . ANS: A True/False 1 . Crises are abnormal and need long term therapy to overcome them. ANS: F 2 . The goal of crisis intervention is to change the precipitating event. ANS: F 3 . If left untreated, crisis states will u sually last about one year. ANS: F 4 . Everyone who experiences a stressor in life will succumb to a crisis state. F ANS: F

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    5 . It is possible to grow after effect ive resolution of a crisis. ANS: T 6 . Caplan’s list of effective coping people includes the ability t o invoke help from others. ANS: T 7 . Ego strength refers to one’s capacity to deal with the demands of rea lity. ANS: T 8 . Cognitive elements are of great importance in crisis work. ANS: T 9 . The major goal of crisis intervention is to increase the client’s functioning. ANS: T 10 . Situational crises often have an emergency quality to them. ANS: T 11 . Crisis intervention has its beginnings during the time of Freud. ANS: F 12 . The original population with which Lindemann developed his crisis intervention model was WWII veterans. ANS: F 13 . HMOs have just about dissolved the crisis intervention model. ANS: F 14 . Paraprofessionals are not qualified to conduct crisis intervention sessions. ANS: F 15 . Crisis intervention is popular with HMO’s and managed care. ANS: T

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Short Answer/Essay 1. Discuss the “tril ogy” definition of a “crisis.” 2. Describe how a crisis can be both an opportunity and a danger. 3. How does someone become “crisis prone?” 4. What are three determining factors related to how someone will deal with a potential crisis? 5. What are Caplan’s seven characteristics of effective coping people? 6. What is meant by anxiety being curvilinear in nature? 7. When might medication be useful for someone in crisis? 8. How is stress different from a crisis ? 9. Discuss the history of crisis intervention from the 1940s to the 21st century. 10. What contributions have the following made to the field of crisis intervention? A. Psychoanalytic approach B. Humanistic approaches C. Existential approaches D. Cognitive - behavioral approaches E. Family systems models 11. How did the introduction of psychotropic medication and the deinstitutionalization of the mentally ill influence current crisis intervention and the provision of mental health services?

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    CHAPTER 2: ETHICAL AND PROFESSIONAL ISSUES Multiple Choice 1. A crisis worker who has unresolved feelings toward his own mother and gives advi c e based on this is suffering from: A. self - awareness . B. dual relationship . C. c ountertransference . D. all of the above . E. none of the above . ANS: C 2. An example of a dual relationship would be: A. sex with a client . B. being friends with a client . C. dating a client . D. all of the above . E. none of the above. ANS: D 3. Who may waive the rights of a client’s privileged communications spoken in a counseling sessions? A. T he therapist B. T he client C. T he courts D. N one of the above ANS: B 4. A crisis worker must break confidentiality in cases of : A. elder abuse . B. child abuse . C. intent to murder someone . D. all of the above . E. both A and C. ANS: D

66 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.