Skip to content
Exam Guides

Test Bank For Biopsychology, 9th Edition

Make studying for your exam easier with Test Bank For Biopsychology, 9th Edition, packed with essential test questions.

Preview 16 of 637 pages

See the first 16 pages exactly as they appear in the document.

  1. Page 1
    Read page 1 as text

    TEST BANK B IOPSYCHOLOGY Ni nth Edition John P. J. Pinel University of British Columbia

  2. Page 2
  3. Page 3
    Read page 3 as text

    C HAPTER 1 B IOPSYCHOLOGY AS A N EUROSCIENCE : W HAT I S B IOPSYCHOLOGY , A NYWAY ? M ULTIPLE C HOICE Q UESTIONS 1) The human brain weighs about A) 0.3 kilograms (0.7 pounds). B) 0.8 kilograms (1.8 pounds). C) 1.0 kilograms (2.2 pounds). D) 1.3 kilograms (2.9 pounds). E) 2.3 kilograms (5.1 pounds). Answer: D Diff: 2 Page Ref: 2 Topic: Chapter 1 Introduction Type: (Factual) 2) The human brain is composed of various cells, including about 100 billion that are specialized to receive and transmit electrochemical signals. These specialized cells are called A) glial cells. B) axons. C) neurons. D) oligodendroglia. E) sulci. Answer: C Diff: 1 Page Ref: 2 Topic: Chapter 1 Introduction Type: (Factual) 3) The study of the nervous system is called A) neuroscience. B) psychology. C) biopsychology. D) neurochemistry. E) neurophysiology. Answer: A Diff: 1 Page Ref: 2 Topic: Chapter 1 Introduction Type: (Factual) 4) Jimmie G., the man frozen in time, had a severe problem with his A) memory. B) temperature regulation. C) IQ. D) attention. E) ability to tell time. Answer: A Diff: 1 Page Ref: 3

  4. Page 4
    Read page 4 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 2 Topic: Chapter 1 Introduction Type: (Factual) 5) Which of the following is a major theme of your text? A) thinking creatively about biopsychology B) clinical implications C) the evolutionary perspective D) neuroplasticity E) all of the above Answer: E Diff: 1 Page Ref: 3 Topic: Chapter 1 Introduction Type: (Factual) 6) Research has now established that the brain is A) static. B) immutable. C) plastic. D) white. E) gray. Answer: C Diff: 1 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Factual) 7) Biopsychology is the scientific study of the A) biology of behavior. B) brain. C) chemistry of the brain. D) biology of the brain. E) biology of cognition. Answer: A Diff: 1 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Factual) 8) Psychobiology, behavioral biology, and behavioral neuroscience are all approximate synonyms for A) cognitive behavior. B) behavioral psychology. C) biopsychology. D) neurophysiology. E) neuroscience. Answer: C Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Factual)

  5. Page 5
    Read page 5 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 3 9) Psychology is often defined as the scientific study of A) psychophysics. B) behavior. C) biopsychology. D) the brain. E) conditioning. Answer: B Diff: 1 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Factual) 10) The man who played a key role in the emergence of biopsychology as a discipline by writing “The Organization of Behavior” is A) Sperry. B) Hebb. C) Lashley. D) Milner. E) Pinel. Answer: B Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Factual) 11) According to the textbook, the science of biopsychology as it is practiced today emerged as a discipline in about A) 1549. B) 1649. C) 1749. D) 1849. E) 1949. Answer: E Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Conceptual) Rationale: Although this question appears to be factual, the choices are so diverse that the student only has to have a general concept of when biopsychology emerged to correctly answer the question. 12) Which of the following is the youngest scientific discipline? A) physics B) astrology C) biology D) biopsychology E) chemistry Answer: D Diff: 1 Page Ref: 4 Topic: 1.1 What Is Biopsychology? Type: (Conceptual) Rationale: To answer this question correctly, the student needs only a general concept of the relative birth dates of the various disciplines. Astrology, of course, is not a science.

  6. Page 6
    Read page 6 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 4 13) Biopsychology is a branch or division of A) neuropsychology. B) psychophysiology. C) neuroscience. D) all of the above E) both A and B Answer: C Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.2 Relation between Biopsychology and Other Disciplines Type: (Factual) 14) What distinguishes biopsychology from the other subdisciplines of neuroscience? A) its focus on the study of behavior B) its focus on animal subjects C) its focus on psychiatric disorders D) its focus on psychoactive drugs E) both C and D Answer: A Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.2 Relation between Biopsychology and Other Disciplines Type: (Conceptual) Rationale: All of the options characterize biopsychology, but only A distinguishes it from the other subdisciplines of neuroscience. 15) Which subdiscipline of neuroscience focuses on the study of brain disorders? A) ethoexperimental psychology B) biopsychology C) developmental neurobiology D) neuropathology E) neuroendocrinology Answer: D Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.2 Relation between Biopsychology and Other Disciplines Type: (Factual) 16) Structure of the nervous system is to function of the nervous system as A) biopsychology is to psychology. B) neuroanatomy is to neurophysiology. C) neuropathology is to clinical psychology. D) neuroscience is to biopsychology. E) biopsychology is to neuroscience. Answer: B Diff: 3 Page Ref: 4 Topic: 1.2 Relation between Biopsychology and Other Disciplines Type: (Factual)

  7. Page 7
    Read page 7 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 5 17) Which of the following animals are currently the most common subjects of biopsychological research? A) monkeys B) chimpanzees C) dogs D) rats and mice E) cats Answer: D Diff: 2 Page Ref: 4 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 18) The main difference between human brains and the brains of their mammalian relatives is that human brains tend to be bigger and A) whiter. B) all gray. C) have more cortex. D) have two hemispheres. E) both C and D Answer: C Diff: 2 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 19) The comparison of brain - behavior relations in different species is called A) the comparative approach. B) ethology. C) biopsychology. D) evolutionary biology. E) none of the above Answer: A Diff: 1 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 20) An advantage of biopsychological research on nonhuman animals as opposed to humans is that A) the brains of nonhumans are simpler. B) there are fewer ethical constraints in studying nonhumans. C) research in several species makes it possible to use the comparative approach. D) all of the above E) none of the above Answer: D Diff: 2 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual)

  8. Page 8
    Read page 8 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 6 21) The advantage of humans over other primates as subjects in biopsychological research is that they A) are often cheaper. B) can report their subjective experiences. C) can follow verbal directions. D) all of the above E) none of the above Answer: D Diff: 2 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 22) The term "within - subjects design" refers to experiments in which A) each subject is exposed to each condition of the experiment. B) a different group of subjects is tested in each condition of the experiment. C) some groups of subjects receive drug injections. D) invasive procedures are used, that is, those in which the internal physiology of the subjects is manipulated. E) either C or D Answer: A Diff: 2 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 23) In a successful experiment, the independent variable affects the A) confounded variable. B) dependent variable. C) correlated variable. D) all of the above E) none of the above Answer: B Diff: 2 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 24) In a well - designed experiment, there is only one systematic difference between the conditions. This difference is manipulated by the experimenter and is called the A) between - subject variable. B) within - subject variable. C) dependent variable. D) independent variable. E) confounded variable. Answer: D Diff: 1 Page Ref: 5 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual)

  9. Page 9
    Read page 9 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 7 25) Which of the following makes it difficult to make causal interpretations of experimental results? A) independent variables B) dependent variables C) constant variables D) confounded variables E) none of the above Answer: D Diff: 2 Page Ref: 6 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 26) The Coolidge effect refers to the fact that A) rats often gorzalka after sex. B) a sexually - fatigued animal will often resume sexual activity if its current partner is replaced with a new one. C) the members of some species do not become sexually fatigued. D) male animals tend to become sexually fatigued. E) prolonged copulation is more difficult for males. Answer: B Diff: 2 Page Ref: 6 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 27) The experiment of Lester and Gorzalka (1988) is significant because it constitutes the first strong evidence of a Coolidge effect in A) females. B) humans. C) nonhumans. D) hamsters. E) rats. Answer: A Diff: 2 Page Ref: 6 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 28) The posture of lordosis in a female rodent indicates that she A) is looking for food. B) will attack if provoked. C) is defending a litter of pups. D) is sexually receptive. E) is sexually fatigued. Answer: D Diff: 2 Page Ref: 6 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual)

  10. Page 10
    Read page 10 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 8 29) In some studies, subjects are not assigned to particular conditions; instead subjects are selected because they are already living under these conditions (e.g., alcohol consumers and alcohol nonconsumers). Such studies are A) quasiexperiments. B) case studies. C) true experiments. D) randomized experiments. E) unethical. Answer: A Diff: 2 Page Ref: 7 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 30) A major shortcoming of case - study research is that A) it is always done on sick people. B) it cannot be applied to laboratory animals. C) it is too general. D) the degree to which the results can be generalized is unclear. E) both A and B Answer: D Diff: 2 Page Ref: 7 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 31) Research that is intended to bring about direct benefit to humankind is A) biopsychological research. B) pure research. C) case - study research. D) applied research. E) correlational research. Answer: D Diff: 1 Page Ref: 7 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Applied) Rationale: This question requires students to understand the meaning of applied research. 32) The corpus callosum is a A) large medical dictionary. B) source of hypothalamic hormones. C) membership directory of the Society for Neuroscience. D) part of the neocortex. E) neural pathway that connects the left and right hemispheres. Answer: E Diff: 3 Page Ref: 7 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual)

  11. Page 11
    Read page 11 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 9 33) What do Hubel, Sperry, Axelrod, Moniz, Pavlov, and Golgi have in common? They are all A) biopsychologists. B) neuroanatomists. C) neuropsychologists. D) psychologists. E) Nobel Prize winners. Answer: E Diff: 3 Page Ref: 8 Topic: 1.3 Types of Research in the Biopsychological Approach Type: (Factual) 34) Which of the following is not regarded as one of the major divisions of biopsychology? A) physiological psychology B) clinical psychology C) neuropsychology D) psychophysiology E) psychopharmacology Answer: B Diff: 2 Page Ref: 8 - 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 35) The division of biopsychology that studies the neural mechanisms of behavior through the direct manipulation of the brains of laboratory animals in controlled experiments is A) physiological psychology. B) psychophysiology. C) neuropsychology. D) cognitive neuroscience. E) both A and B Answer: A Diff: 3 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 36) The research of a biopsychologist working for a drug company would likely be A) largely pure. B) completely pure. C) psychopharmacological. D) applied. E) both C and D Answer: E Diff: 3 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Conceptual) Rationale: The answer is not in the text; the student must infer the correct answer from concepts of applied research and psychopharmacology.

  12. Page 12
    Read page 12 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 10 37) Which subdivision of biopsychology is most likely to be identified with an experiment in which the effects of Prozac on the ability of mice to learn a maze is studied? A) experimental psychology B) psychopharmacology C) psychophysiology D) physiological psychology E) neuropsychology Answer: B Diff: 2 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Conceptual) Rationale: The answer is not in the text; the student must infer the correct answer from a concept of psychopharmacology. 38) Which subdiscipline of biopsychology is most likely to be identified with the assessment of the memory deficits of patients with damage to the frontal portions of the neocortex? A) neuropsychology B) physiological psychology C) psychopharmacology D) experimental psychology E) psychophysiology Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 39) The cerebral cortex is the outermost layer of the A) brain. B) cerebellum. C) great cerebral commissure. D) cerebral hemispheres. E) all of the above Answer: D Diff: 1 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 40) Which subdiscipline of biopsychology is identified with the measurement of scalp EEG activity and ANS activity in humans? A) psychophysiology B) experimental psychology C) physiological psychology D) neuropsychology E) psychopharmacology Answer: A Diff: 2 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual)

  13. Page 13
    Read page 13 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 11 41) In psychophysiology, the usual measure of brain activity is the A) EKG. B) ANS. C) EEG. D) electroencephalogram. E) both C and D Answer: E Diff: 2 Page Ref: 9 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Conceptual) Rationale: The student must understand that C and D are equivalent to identify the correct answer. 42) Many schizophrenics have A) regular EEG waves. B) irregular heartbeats. C) difficulty in the smooth visual tracking of regularly moving objects. D) both A and B E) none of the above Answer: C Diff: 2 Page Ref: 10 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 43) A term that refers to higher intellectual processes such as thought, memory, and attention is A) "cognition." B) "motivation." C) "emotions." D) "prosody." E) "IQ." Answer: A Diff: 1 Page Ref: 10 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 44) The major method of cognitive neuroscience is A) single cell recording. B) the electrocardiogram. C) the ethological approach. D) the electrooculogram. E) none of the above Answer: E Diff: 3 Page Ref: 10 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) Rationale: The correct answer is functional brain imaging, which is not one of the choices.

  14. Page 14
    Read page 14 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 12 45) The major method of cognitive neuroscience is A) functional brain imaging. B) structural brain imaging. C) autonomic nervous system recording. D) the ethological approach. E) the intelligence test. Answer: A Diff: 2 Page Ref: 10 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 46) Common participants in the conduct of cognitive neuroscientific research are A) cognitive psychologists. B) computer experts. C) biopsychologists. D) mathematicians. E) all of the above Answer: E Diff: 2 Page Ref: 11 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 47) According to the text, the division of biopsychology that deals generally with the biology of behavior, rather than specifically with the neural mechanisms of behavior, is A) physiological psychology. B) psychobiology. C) neural biology. D) comparative psychology. E) none of the above Answer: D Diff: 3 Page Ref: 11 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual) 48) Some comparative psychologists study behavior in the laboratory, whereas others conduct A) ethological research. B) case studies. C) experiments. D) applied research. E) converging operations. Answer: A Diff: 3 Page Ref: 11 Topic: 1.4 What Are the Divisions of Biopsychology? Type: (Factual)

  15. Page 15
    Read page 15 as text

    Chapter 1: Biopsychology as a Neuroscience 13 49) Scientific progress is most likely when different approaches are focused on a single problem, particularly when the strengths of one approach compensate for the weaknesses of the others. This is called A) converging operations. B) comparative analysis. C) critical thinking. D) scientific inference. E) functional imaging. Answer: A Diff: 2 Page Ref: 12 Topic: 1.5 How Do Biopsychologists Work Together? Type: (Factual) 50) The primary symptom of Korsakoff's syndrome is A) severe memory loss. B) epilepsy. C) insomnia. D) dehydration. E) obesity. Answer: A Diff: 1 Page Ref: 12 Topic: 1.5 How Do Biopsychologists Work Together? Type: (Factual) 51) Experimental evidence suggests that the brain damage commonly observed in people who consume a lot of alcohol is caused by A) the direct toxic effects of alcohol on the brain. B) thiamine deficiency. C) vitamin B 1 deficiency. D) all of the above E) both A and B Answer: D Diff: 3 Page Ref: 12 Topic: 1.5 How Do Biopsychologists Work Together? Type: (Factual) Rationale: If the student understands that B and C are identical, only D is a reasonable answer. 52) Scientists in many fields study the unobservable A) with electron microscopes. B) with microelectrodes. C) by scientific inference. D) by direct observation. E) by direct measurement. Answer: C Diff: 2 Page Ref: 13 Topic: 1.6 How Do Biopsychologists Study the Unobservable? Type: (Factual) Rationale: C is by far the best answer because A and C are not used in many fields.

  16. Page 16
    Read page 16 as text

    Test Bank for Biopsychology , 9/e 14 53) Scientists study past ice ages, evolution, neural inhibition, gravity, evaporation, and thinking by A) neuroscience. B) scientific inference. C) generalization. D) operational sets. E) direct observation. Answer: B Diff: 1 Page Ref: 13 Topic: 1.6 How Do Biopsychologists Study the Unobservable? Type: (Factual) 54) If an object is moving to the left at a constant speed and you are rotating your eyes to the left at twice the speed, you will see the object moving A) to the right at the same speed. B) to the right at twice the speed. C) to the right at half the speed. D) to the left. E) back and forth. Answer: D Diff: 3 Page Ref: 13 Topic: 1.6 How Do Biopsychologists Study the Unobservable? Type: (Conceptual) Rationale: The student could answer correctly from rote memory or from a concept of the relation between eye movement and the visual perception of motion. The participant would see the object as it actually moves (i.e. to the left), independent of eye movement. 55) The visual system bases its perception of motion on a comparison between movement of the image on the A) retina and the neural commands sent from the brain to the eye muscles. B) cornea and its movement on the retina. C) retina and contractions of the eye muscles. D) retina and movement of the eyes. E) two retinas. Answer: A Diff: 3 Page Ref: 14 Topic: 1.6 How Do Biopsychologists Study the Unobservable? Type: (Factual) 56) A volunteer with curarized eye muscles, who viewed a stationary target, saw the target move A) in the direction opposite to the direction in which his eyes drifted. B) in the direction opposite to the direction in which he attempted to move his eyes. C) in the same direction as he attempted to move his eyes. D) rapidly back and forth. E) rapidly up and down. Answer: C Diff: 3 Page Ref: 13 - 14 Topic: 1.6 How Do Biopsychologists Study the Unobservable?

621 more pages in the full document

Unlock it once and it stays in your library, ready to chat with or turn into flashcards.

Unlock the full document
See all

Study this document with CramX

Once it is in your library, every tool can work from it.